Петъчна ...за срамежливият мъж

• 21 812
  • 252
  •   1
Отговори
Подтиквана от личния си опит, в последно време, се замислих има ли срамежливи мъже ?

"Ела с мен до банката да попитам нещо" , стигаме до банката - "попитай ти, че мен ме е срам" .
Поканиха ме мои приятели на тяхната сватба заедно с него, но не можел да дойде, защото не познавал никой и го било срам. Не ходи да си купува дрехи сам, защото го е срам да се огледа в огледалото ако имало много хора в магазина. А колко е отбран в леглото и с колко задръжки няма да споменавам - от срам е.   
"Лекува" ли се срама ?

# 1
Много благодаря! Точна тема за мен, аз съм срамежлив. Ще следя темата с интерес.

# 2
Колкото повече срамежливи мъже, толкова по-добре за нас другите хаахха
Иначе да, оправя се това стига желание да има.

# 3
Жени, мъже, има си срамежливи хора.

Който иска може да се излекува. Който не си остава такъв. Не виждам проблем. На някои хора им харесва да имат такъв партньори са си чудесни двойки, както и за всяко друго нещо, човек трябва да намери този, с когото да си паснат, иначе ако не това, друго ще е трън в очите.

# 4
Това не е точно срам, което описваш, Злодеида.
Става въпрос за притеснение, неудобство при общуване и най-вече за самооценката му. Един човек, за да го притеснява толкова много мнението и реакцията на околните, значи се чувства изключително несигурен. Не изпитва достатъчно силна собствена значимост, за да се заяви пред света. Търси подкрепа и одобрение постоянно. страхува се от реакциите на околните и поради това се отдръпва, сковава се.

Разбира се, че се "лекува". Човекът трябва да достигне до собствената си увереност чрез осъзнаване на недостатъците си, предимствата, какво му харесва и какво не. И най-вече, да се научи да изразява себе си без притеснение, без значение какви ще са реакциите на околните.
Някои успяват сами, други с помощ на приятел, приятелка, трети с помощта на психолог. Зависи от характера му.

# 5
Дай на този мъж да прочете "Бог пътува винаги инкогнито" на Лоран Гунел, чийто главен герой е един сдухан смотаняк, напът да се самоубие. Лечението му се изразяваше в поредица от ситуации, в които се научи да отработва тези свои притеснения, като например да не се срамува да каже на продавачката да му смени франзелата с по-малко препечена, да влезе в скъп магазин, да разпитва, пробва и нищо да не купи, да говори пред хора. Мисля, че точно такъв е случаят на твоя човек, а и на много хора по света, само че лечението е самолечение, няма как някой друг да му свали задръжките.

# 6
От колко време го е "срам" в леглото? За мен това е по-неприемливо от отказа да ходи сам до банката или да си купува дрехи сам (това може да е и мързел... някой друг да свърши работа вместо него), а за сватбата може да е удобно извинение. Wink

# 7
"в последно време, се замислих има ли срамежливи мъже ?" може ли по точно, в коя възраст, семейно положение, професия. Не сте попадали на срамежлив? Какво означава "срамежлив" според вас?

# 8
  • Sofia
Абе, това в описанието не е срамежлив мъж (всъщност, много си падам по свенливите и сдържани мъже), а някакъв пълен сдуханяк. Sorry.

# 9
   Едно е да се срамуваш друго е да нямаш елементарни навици. Какво срамно има в това да отидеш в магазин за ризи , да пробваш, да се огледаш в огледалото как ти стои, да поискаш ( евентуално ) мнение от продавачката ( тя нали там е и да консултира ) ? Този човек ако е толкова срамежлив както описваш, как си купува бельо ? Явно е някаква трагедия да отиде да си купи боксерки и тениска. Не искам да питам как пазарува от аптеката презервативи ! А ако се наложи да взме дамски превръзки, понеже са го помолили ...
    Срамежливо поведение е когато искаш да кажеш нещо на красива жена, но се чудиш как да подходиш, как ще реагира на казаното и няма ли да е конфузно.Също така и да заговориш човек на парти или някъде другаде. Но там нещата много бързо се усещат и жените разбират кога мъжа се притеснява..... и почват да го въртят на бавен огън !  Simple Smile

# 10
По скоро човека страда от доста комплекси и според мен няма вяра в себе си.Някой трябва да му я вдъхне и да му помогне.

# 11
Това да отидеш до банката и да питаш, или да си купиш бельо, или да отидеш на сватба на приятели - какви комплекси ? Едното е нужда, другото е приятелство и уважение. Ако говорим за мамини синчета работата е съвсем друга.

# 12
Цитат
А ако се наложи да взме дамски превръзки, понеже са го помолили ...
Не бих молила мъж да ми купува дамски превръзки. Някои неща са наистина интимни. А интимността има право на срамежливост.

# 13
Подтиквана от личния си опит, в последно време, се замислих има ли срамежливи мъже ?

"Ела с мен до банката да попитам нещо" , стигаме до банката - "попитай ти, че мен ме е срам" .
Поканиха ме мои приятели на тяхната сватба заедно с него, но не можел да дойде, защото не познавал никой и го било срам. Не ходи да си купува дрехи сам, защото го е срам да се огледа в огледалото ако имало много хора в магазина. А колко е отбран в леглото и с колко задръжки няма да споменавам - от срам е.   
"Лекува" ли се срама ?
Не съм попадала на такъв..та не знам дали се лекува.
Ама четейки те, със сигурност е гадно да съжителстваш с такъв...все ти трябва да си на топа на устата.

# 14
Цитат
А ако се наложи да взме дамски превръзки, понеже са го помолили ...
Не бих молила мъж да ми купува дамски превръзки. Някои неща са наистина интимни. А интимността има право на срамежливост.
Щом авторката е стигнала с него до леглото и казва, че там е отбран, явно са достатъчно интимни за да може да повери евентуална покупка на такива неща.
 Да съгласен съм, че интимността е нещо строго лично там не се допуска намеса, освен ако не те помолят.

Общи условия

Активация на акаунт