Боян Петров

• 238 175
  • 3 164
  •   1
Отговори
# 2 340
  • somewhere over the rainbow
Значи, щом сме в тази тема, на всички ни пука и искаме Боян да бъде намерен! Държа да стане вече ясно, защото няма-няма и някой изтърси, че не ни пукало. Чисто по човешки ми е мъчно за този човек и семейството му.
Но в крайна сметка аз не го познавам и не съм обвързана емоционално със случая. Както и една голяма част от тук присъстващите. Точно това ни дава право да изказваме обективни мнения, базирани на изчетена информация и изгледани филмчета и филми. А моето е, че изкачването на тези върхове е, като война - трупове, кръв, мъчения - физически и психически. Война, на която ходиш, без някой да те праща, без никаква полза. Война, за която си плащаш. Там животни и растения за проучване няма. На мен, а предполагам, че на 99.99% от българите не ни пука дали трибагреникът ще е там ... за няколко минути. Не държа някой да преживява този ...ужас, за да прослави държавата /пред кого?/. Няма на какво отгоре да не мисля, че човек, отишъл на война без смисъл и нужда, не го хапят калинките.
И пак да кажа - това няма нищо общо с искането или не Боян да се намери.

# 2 341
  • В.Търново
Щом времето е лошо, дали ще катерят към върха? Вече си мисля, че няма да открият нищо ... Всичко остава мистерия.
Още вчера са стигнали 10 метра под върха и няма смисъл точно на върха да се качат.Казаха, че е пълно със скрити пукнатини и е рисковано.Днес вече слизат надолу спасителите.Там вече е вечер,така че скоро търсенето и днес ще приключи много скоро.

Вчера бяха в трети лагер. Днес още няма контакт с екипа на място, така че не знам някои хора как получават сведения и откъде....
https://www.facebook.com/yogesh.sapkota.714
https://www.facebook.com/dreamwanderlust/
В сутрешния блок на Нова тв имаше директна връзка по телефона с един от българските спасители, сега не му помня името.Той каза, че спасителите са стигнали до 10 метра преди върха и са огледали,но без следа.Той каза, че и времето е много лошо.Този човек говори, че е пълно със скрити пукнатини там горе и е възможно Боян да е паднал в някоя от тях. Sad

# 2 342
  • планетата Земя
Венда, моля близките му и другите хора, които го обичат да не четат на места, където пишат неблизки нему хора, които искат да изказват мнение. Никой не е обиждал Боян, но пък не всеки одобрява този тип катерене и е склонен да се самозалъгва. Хората имат право да обсъждат и изразяват мнението си. Не сме ви дошли в къщата да ви говорим!

За сведение болшинството алпинисти катерят и са катерили в групи, соловото става разпространено чак напоследък и успяват някак да поделят и поемат риска с друго човешко същество. Боян не е първият алпинист на света и преди и след него са изкачвали и ще изкачват хората тези върхове. И в групи и солово, и с техника и без и с кислород и без.
Екстремният алпинизъм,  соло, без кислород и без техника не е оправдан като риск. Не сме длъжни всички да се прехласваме и да обожествяваме Боян. Това, че човекът е пострадал, не е оправдание да се изопачават и мелодраматизират фактите.

Е, то е въпрос на култура и уважение. Всеки има право на избор. И моля не изопачавайте думите ми - това, което съм написала е факт, а не прехласване.

# 2 343
  • град-държава
Скрит текст:
Не че нещо, но от няколко хиляди години насам никой не е прекарвал слон през Алпите, та може това да е следващото горещо нещо...
Е, ама това е авторско право на Ханибал. Не знам, трябва да се провери, дали авторските права са още налични, все пак. Ако не са - пътят и там е открит. Който иска - на слон да язди, който ще - на ски да лети или да перне един делтаплан. На който както му е удобно. Свободен и демократичен свят сме, все пак.

Цитат
За тези хора това е професия, работа. Те получават пари от спонсори, те не вадят от собствения си джоб, за да си осигурят експедицията. После ги чакат договори за книги, интервюта, участия, други експедиции. Никой не иска да чете как са те носили по южния маршрут десетина шерпи, но мнозина биха платили, ако се окаже, че като козел си се мятал над цепнатините гол и бос без кислород с шепа лешници в джоба.
Като е професия, да не е пък монопол?
Всеки има право да се пробва. Като ще и на гръб да го носят - щом си плаща, ще го качат. На кой пречи това? Качила съм всички най-високи върхове на планини у нас на крака. Никога не ми е било проблем, ако друг пък е минал част от маршрута с лифта, тикан  е, дърпан е и т .н. Не пречи дори и ако този, същият, после приказва и пише книги как е качвал на куц бос крак. Понеже нямам комплекси да съм първа, да съм най. Искала съм - качила съм. Нито книги ще пиша, нито други мераци да се увековечавам имам. Нямам нахалството да искам да забранят друг да качи, както намери за добре тез, които съм качвала и аз.
А кой какво пише по книгите си и рецитира по филми и интервюта - това е без значение отдавна за мен. Възрастен човек съм и от много години съм наясно, че театърът е вечно изкуство.
Върховият патос без друго винаги ми е звучал като емоционална патология.

Лично на  мен веганът ми е по-симпатичен. Не защото е веган, а защото прочетох, че допреди няколко години нищо не е катерил и нищо не е спортувал. Преди 6-7 години минава за първи път като възрастен човек Ком- Емине, не е алпинист, не се обучавал специално. Въпреки това е качил доста високи върхове, вкл. Еверест. Май не са го влачили, носили и бутали дори.
Пък е и още жив този човек. Което за мен е най-важното.
Може да не е бил алпинист, но вече е Simple Smile. И каквото е трябвало да научи и да се обучи го е научил и се е обучил. То с всички е така. Започват на Черни връх, минават през Лъкатник и Злия зъб и стигат до Хималаите. То като те запали ...
+100
Мой съученик е тръгнал именно по този път. Вече има и солови екстремни изпълнения по нашите планини и върхове, включително и зимни. Ако късметът, уменията и планините са с него, съм убедена, че един ден ще е на Еверест. Животът му е екипировки и планини, каквото изкара там вкарва. От тези дни виждам, че е започнал усилена подготовка по скално катерене в естествена среда. Всяка свободна минута му е посветена на оцеляване в екстремни условия. Няма жена, няма деца. Близък ми е - прекросно момче, с което се познаваме от деца и покрай последните събития само го мисля.

# 2 344
Венда, не това, което ти казваш е лично мнение, а не факти.

# 2 345
Аз пък за Атанас Скатов се замислих дали наистина е първия веган, изкачил Еверест. При толкова индийци, изкачили върха, все е имало и някой веган, при това такъв от ранно детство, но просто не му е хрумнало да го афишира. Но колкото и да не разбирам това "първи веган", браво на Скатов.

# 2 346
Атанас Скатов е веган от има-няма две години, още не си е изгорил запасите, дето се вика. Тоест веган е към дадения момент. Колкото и аз мога да се пиша веган между 3 и 15 юни тази година.

В Третия Свят няма вегани, освен по принуда. Вегератианци има, но ядат масло и яйца.

# 2 347
Тъй като тази работа с веганството ми е "болна" тема, не мога да разбера защо толкова го афишират че е първият такъв изкачил Еверест, при положение че всеки веган обяснява че този режим на хранене по никакъв начин не ощетява тялото и нямат абсолютно никакъв проблем с нутриентите поради факта че не ядат животински продукти. Иначе, в кръга на шегата, ще кажа - супер първият веган изкачил Еверест е българин, поне той си е взел достатъчно хапченца (да се разбира витамини и всякакви други добавки) да му стигнат дори при застой заради лошо време Simple Smile А на сериозно - браво на момчето, дано никога не забравя че никой не е по-голям от природата и в планината се ходи с преклонена глава, дай Боже късмета да е винаги с него!

# 2 348
И аз изгледох доста неща... Изглежда спокоен, премерен човек. Явно или е паднал в пукнатина, или е затрупан от сняг, който бързо става на лед...Дано поне не се е мъчил! Sad

# 2 349
Ето какво пише Боян в предговора към книгата си:

"Нужни ли са ни върхове в живота?

Върховете далеч не са само високи точки от релефната карта в кабинета по география. Не са и места за вманиачени туристи, влюбени трекери или амбициозни алпинисти. Върховете са преди всичко необятно поле за изява на човешкия дух и място да изпробваш уменията си за оцеляване в живота – пряко и преносно.
...
За мнозина върхът е точка, от която единствено се слиза надолу. За мен обаче той е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел. Тя е още по-трудна, още по-далечна и с времето става все по-желана. Спускам се само за да се подготвя още по-добре и пак да поема нагоре. И така животът ми преминава в планиране на нови скокове, изчисляване на рискове, изкачване на стотици малки върхове и гигантите зад тях. Колкото по-висока е пирамидата на върха, от толкова повече блокчета е съставена.
...
И да не забравяме – животът по върховете е ужасно ветровит. Колкото по-високо стъпваш, толкова повече трябва да си отваряш очите и да удържаш неговите пориви. Тази книга няма да ви пренесе на върховете, тя просто ще ви даде насоки за подготовка и данни за планините, които евентуално ще поискате да изкачите. Бъдете смели, истински живи, поставяйте си дръзки цели и изкачвайте върхове!"

Толкова много вдъхновение и метафори.

# 2 350
Атанас Скатов е веган от има-няма две години, още не си е изгорил запасите, дето се вика. Тоест веган е към дадения момент. Колкото и аз мога да се пиша веган между 3 и 15 юни тази година.

В Третия Свят няма вегани, освен по принуда. Вегератианци има, но ядат масло и яйца.

От доста повечко време е такъв.
Но лично за мен точно веганството му не е толкова от значение. Провеждан правилно, този хранителен режим не е пречка за отлична физическа форма. Дори напротив.
По-интересното, ако е вярно, е другото, за което си говорихме - самообучението и изкачването на осемхилядници без курсове от специалисти в тази област.
Както и това, че гордостта му не го е накарала да юрка баирите сам. Това си е жив подвиг, поне за мен - да не се поддадеш на излишна гордост /и други неполезни "навици"/. Simple Smile
Да катери още дълги години успешно му желая. В добро здраве.

Последна редакция: пн, 14 май 2018, 13:55 от Judy

# 2 351
Вероятно разминаването идва оттам, че индийците, които познавам и знам, че не консумират нищо от животински произход, вкл. мляко, масло и яйца, не живеят в Третия свят. А ти пък познаваш абсолютно всички, живеещи там... И така.

# 2 352
Мислех, че индийците не консумират такива продукти поради бедност, а не само от "духовна извисеност"?

# 2 353
Тъй като тази работа с веганството ми е "болна" тема, не мога да разбера защо толкова го афишират че е първият такъв изкачил Еверест, при положение че всеки веган обяснява че този режим на хранене по никакъв начин не ощетява тялото и нямат абсолютно никакъв проблем с нутриентите поради факта че не ядат животински продукти.
точно, щом това е такъв супер начин за хранене, тогава веганството е преимущество и само му помага. тогава какво го изтъква все едно е инвалид...противоречи си.

# 2 354
  • София
Ето малко повече за особеностите на шерпите:
http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Eto-na-kakvo-se-dalzhat-sv … te-she_83600.html

А иначе и ние си имаме алпинисти-туристи - семейство Колчеви:
http://www.banker.bg/sudbi/read/100-000-dolara-e-struval-everest-na-kamen-kolchev
http://www.verticalworld.net/articles/article.php?id=471
Казват, че са ги пренебрегнали след изкачването, само един български алпинист ги е поздравил.

Общи условия

Активация на акаунт