Боян Петров

• 237 920
  • 3 164
  •   1
Отговори
# 2 640
Прочетох го и аз, докато гледах форума. Но и това не ми звучи искрено. Никой не го е закарал с пистолет в гърба на Шиша пангма.
Не знам защо и кому е било нужно да се представя това като тегоба, когато е личен избор.

В тези неща винаги има едно фино съпротивление. Хем ти харесва, хем ги обожаваш, хем са такъв брутален зор и напън над нормалните човешки възможности и ти се ще да се спреш, докато не усетиш, че не можеш и ти се иска прекалено много. Съпоставям с нашите най-добри ултрамаратонци. Всеки си е казвал от време на време "Никога повече!" след особено тежка ултра, но до няколко седмици започват да оглеждат сайтовете и да си избират следващата. Просто е много брутално хоби, което взима много от теб, но пък без него ти е още по-кофти.
Хоби е, когато сам финансираш проектите си. При него е далеч от хоби, по скоро основният му източник на финанси, знаеш! Но да не навлизаме в тази тема, баш сега, че пак големи полемики ще станат.

# 2 641
BlueIce, ако често ходиш във високата планина, е неизбежно да ти се случват И инциденти най-вече пък на такива силно рисковани места. Аз не съм чувала за нито един алпинист без такива. Познавам човек, който не ходи по 8-хилядници, но е ваден от лавина. Също се е губил в мъгли и е падал в пропаст. Не, че е безразсъден и прави глупости, просто постоянно е в планината и съответно се увеличава шанса от инциденти точно там.

Хайде сега да вдигнат ръце всички, които никога не са се спъвали и падали, не са стъпвали на криво. От безразсъдство и неумение да ходите ли е това или, защото като ходиш ежедневно сред милионите крачки все в един момент има и една грешна? 

# 2 642
Съобщение на Боян Петров от 16.04.18:
"Толкова драми съм преживявал, че се чудя какво още е писано да ми се случи... 🤔 Животът е прекрасен и искам просто да си живея без да се налага да оцелявам...😁"

Защо просто не го е направил  !?Unamused
Някой да не го е юркал

# 2 643
"Толкова драми съм преживявал, че се чудя какво още е писано да ми се случи... 🤔 Животът е прекрасен и искам просто да си живея без да се налага да оцелявам...😁"

Някой да не го е юркал
Споменава някъде, че вярва в Съдбата.
Много ми е тъжно.

# 2 644
Сигурно защото и той като всички хора има различни състояния. Когато го е писал, сигурно го е мислел.

# 2 645
Още една интересна статия от вертикален свят за тъмната страна на нещата.
http://www.verticalworld.net/articles/article.php?id=171

Този материал е много приземяващ.

# 2 646

Някой да не го е юркал
Ами защото е БОЯН ПЕТРОВ, човек, който не може да стои така.....той винаги трябва да бори най големите трудности.....иначе няма да е той! Отвътре го бута.....затова.....

# 2 647
  • Плевен
Според мен информацията е супер противоречива, защото всеки се хваща за някаква реплика и я пречупва през собствена призма, въпреки че никога не се е качвал над 2000-3000м. например. Алпинистите и те дават интервюта, в които пак говорят за правила и т.н. в катеренето, но отново според собствения си опит.
Според мен се е случило нещо тривиално - паднал е в цепнатина, в пропаст... в тези планини има пропасти дълбоки по половин км., духат ураганни ветрове, навява сняг. Ако е станало нещо такова, нито от хеликоптер ще го видят, нито алпинисти ще го намерят /те търсят по маршрута и около него/. По върховете има няколко маршрута и километри недостъпни терени.
А да ви кажа всички джаджи и технологии,gps-и телефони нямат особен смисъл -да, имаш връзка с базовия лагер, но ако наистина времето се влоши и паднеш в цепнатина, пропаст... те са безмислени. Обикновено инциденти се случват при лошо време, а в лошо време дори и да се обадиш никой за никакви пари няма да те търси. Най-вероятно за това не ги носят всички алпинисти. Просто са реалисти след като знаят какво е горе на 8000м.
Шанса да оцелееш е най-голям, ако ти се случи нещо и останеш в близост до маршрута и пред теб, след теб има други хора, които да могат да ти помогнат. На Боян са му помагали на няколко пъти, катери сам, но на минути от него е имало други. Този път доколкото разбирам е бил сам на върха, всички останали са били в лагер 1 и два дни след него.

# 2 648
Наистина от последните му интервюта се усеща едно такова насилване да си довърши изкачванията и да му се махне. Явно е човек, който каже ли нещо го прави. Въпрос на чест. А и медийното внимание започна много да го следи, някак длъжен се е чувствал. Не че някой му го е налагал, но има такива хора. В едно интервю още каза, че никога не е почвал нещо и да не го довърши. Боян просто е такъв. Също и че иска вече не толкова да е горе, а да се връща. Жалко, че този път не успя. Сърцето ми се къса.

# 2 649
Само на мен ли ми се струва, че в държава, в която масово се оцелява, а не се живее, казаното "Животът е прекрасен и искам просто да си живея без да се налага да оцелявам...😁"
има съвсем друг смисъл. Живот на всяка цена не е живот и е хубаво човек да поживее преди да умре, а не само да просъществува.

Много ми е тъжно, не мога да кажа, че знам много за Боян Петров, но от малкото което прочетох останах с чувство на възхищение.

# 2 650
Днес четох едно интервю с един от най добрите италиански алпинисти Симоне Моро.
За него най голямата мистерия е защо Боян си е оставил палатката отворена.Ето цитат:

- Има ли нещо от данните за изчезването на Боян, което да ви прави впечатление.
- Най-странното нещо е информацията за неговата палатка, която е била намерена отворена със сняг вътре. Никой алпинист не я оставя по този начин, освен ако не отиде до тоалетната. Имало е подобни случаи, когато в този момент катерачи се хлъзгат и падат. В лагер 3 почти няма подобно място, където може това да се случи. Прегледах моите снимки оттам. Другият вариант да оставиш палатката отворена е, когато искаш бързо да избягаш и тръгваш надолу. Разбира се, може да има и развален цип. Това е голямата мистерия. Преди години Ули Щек ми разказа как на половин метър от него на Шиша Пангма двама негови приятели са били отнесени от лавина. Това също е теория. Ако е паднал някъде между лагер 2 и лагер 3, хеликоптерите щяха да са го видели.

# 2 651
  • Стара Загора
Тези хора са като фойерверки горят отвътре за този адреналин и не могат да се спрат. Аз си падам по екстремни спортове и искам да ви покажа един друг ''луд'' https://www.youtube.com/watch?v=-5Y0CmWze9I
 За какви ръбове става въпрос...

# 2 652
  • София
И аз уж следя темата и мисля че засега това е темата с най—голяма посещаемост !Не се смогва да се чете !!!
Според мен е затрупан от лавина и намиране няма ,не че бързам да го пратя в на небето ,но други алпинисти ,които са го познавали казаха че колкото и организиран и дисциплиниран може да е станало най—лошото
По лошото е че акцията може да приключи скоро а да са много близко до намирането ,все пак няма да го търсят с месеци
Много е мистериозно всичко .....поне тялото да се намери ако е мъртъв

# 2 653
В последната седмица четох толкова много за катеренето и алпинизма, изгледах и маса документални филми. Най-откровени и обясняващи психиката на катерача намирам интервютата и филмите за Меснер. Той винаги е казвал, че се катери не за слава, не за да забие знаме на върха, а  за да намери себе си и собствените си граници. Цяло чудо е че се радва на старините си. Жалко, че Боян нямаше тази възможност.
Изказванията по-горе за шерпите намирам за повърхностни и съвсем неверни. Няма нито една височинна експедиция, която да е осъществима без тях. От първата до последната. Инцидентът с Моро и Щек е предизвикан от тях и с действията си са застрашили живота на работещите по трасето. Не одобрявам насилието, но и наглият начин, по който се държат голяма частот елитните алпинисти не заслужава уважение.

# 2 654
  • Стара Загора
И аз уж следя темата и мисля че засега това е темата с най—голяма посещаемост !Не се смогва да се чете !!!
Според мен е затрупан от лавина и намиране няма ,не че бързам да го пратя в на небето ,но други алпинисти ,които са го познавали казаха че колкото и организиран и дисциплиниран може да е станало най—лошото
По лошото е че акцията може да приключи скоро а да са много близко до намирането ,все пак няма да го търсят с месеци
Много е мистериозно всичко .....поне тялото да се намери ако е мъртъв

Казаха,че няма данни да е имало лавина

Общи условия

Активация на акаунт