Боян Петров

• 235 431
  • 3 164
  •   1
Отговори
# 75
Judy, много алпинисти са загинали въпреки, че са били в група с други хора. Ако ти се случи нещо, за съжаление няма кой да те мъкне по баирите, просто ще те оставят колкото и да е ужасно.
Разбира се. Аз говоря не за неприкосновеност, а за увеличаване на риска и то съществено, на своя глава. Планинар съм. Не бих поела обаче сама никъде из нашите планини дори. За диабетик пък е съвсем противопоказно. Да "тичаш" при тази смяна на височините е меко казано безразсъдно. Моят приятел, който се върна наскоро, каза, че преходите са от по 8 часа минимум, като изискването е за много бавно изкачване. Също така и престой при набрана височина на едно място с радиални маршрути. За да ги има тези изисквания, за да забранят и соловите изпълнения - причина има.
Просто си има правила. Като се пренебрегват, човек си поема и отговорността.
И сме "мъкнали по баирите". Човек със счупен крак, например. Ако бе сам, можеше и да не е жив.
Из по-страшните планини съвсем не бих поела сама. И не е вярно, че няма ситуации, в които пък може да се помогне. Най-малко информация може да се предостави какво и къде се е случило.
Не мога да се възхитя на ситуация, при която здравият разум отстъпва пред други емоции.
Бих помогнала от сърце на човек, изпаднал в беда случайно. Този случай не е такъв, обаче.
Разбира се който цени и мисли друго има пълното право пък да се възхити и на недобре обмислени прояви.
Както писах - неестествено е да мислим еднакво.

# 76
Боян не може да сбърка в действията си. Твърде много време мина и за огромно мое съжаление, песимизма надделява. Дано ни обори.

Факт е че е доста рисков играч, катери без кислород, инсулин, минимум багаж, без сателитен телефон и тн. Всичко това са фактори, които повече пречат, но понякога помагат. В случая, смятам, че нещо абсолютно непредвидено е излезнало, за да изчезне така. Или травма от падане или нещо друго здравословно. Няма начин друго да обърка Боян!

Чакаме добрите новини.

# 77
Надеждата е да се е подслонил в лагер 2 или лагер 3, нали? Някой знае ли как изглеждат тези лагери, някакви палатки ли са или нещо по-солидно?

# 78
Човекът е изкачил 11/14 осемхилядници, мисля че има достатъчно здрав разум и опит за да прецени какво да направи.
Радвам се, че приятелят ви е оцелял благодарение на вашата помощ, също се радвам и че не сте били в условия подобни на сегашните. Мисля, че няма база за сравнение.

# 79
На Еверест затегнаха правилата, защото им писна от лиготии, от изкачвания на 12-годишни и от работещи в Гугъл неподготвени хипита, които искат да си правят Инстаграм снимки на върха след като шерпите ги извлачат дотам.

# 80
Не съм фанатик, нито нечий поклонник, не търся и не се кланям на идоли. Това помага за по-трезва преценка.
Поради което и не приемам, че има човек, който да не бърка.
До тук при тези обстоятелства аз лично виждам необмислени решения. А логично обяснение за тях още няма.
А на "лиготии" са способни не само децата и неподготвените хипита. Правилно са затегнали режима.
Като искат снимки пък тия, посочените - да се фотошопнат. Няма за всяко подобно да хвъркат хеликоптери, само щото му щукнала някоя идея, понеже си нямало друга работа.

# 81
Сега гледам, че за сезон 2018 още от миналата година има забрана за соло изкачвания от т.нар. елитни алпинисти. За да намалеят инцидентите. Забраната важи за всички върхове в Непал. Не знам технически къде е тоя връх и къде минават границите, но може да е било опит да се заобиколи регулацията и от партниране да се мине на соло изкачване - което е незаконно в момента.

# 82
  • I want it all and I want it now.
Не знам как изглеждат лагерите. Лагер 3 бил под върха.

# 83
Според мен и заболяванията, които е имал, са изиграли своята мотивираща роля. Рак, диабет - диагнози, които само като ги чуе човек и става различен. Идеята да не се предаваш, да постигнеш пълна мобилизация, въпреки всичко ... Не знам, не мога да гадая.

# 84
Алпинизмът е някъде на ръба между спорта и поезията.

Hands Plus1

# 85
Базов лагер

Другите пак така изглеждат, но с една палатка.

# 86
Тук не виждам някой да се кланя или да си създава идоли. Това, което казвам е, че няма нужда да се дават оценки на Боян Петров от дивана вкъщи. Това което е направил не е ново, тактиката му е работеща, доказал го е.

# 87
Работеща тактика е когато всичко приключи успешно.
И от клавиатурата зад бюрото пиша-рисков алпинист си е отвсякъде, откъм стил на катерене, откъм здравословно състояние

# 88
Изключително много го харесвам, за мен е еталон за силата на духа. Искрено се надявам да го намерят жив, но времето работи срещу него. Дано Господ го е пощадил и този път. 

# 89
Наистина това са хора  с много различно мислене и усещане. Въпреки цялата си подготовка и мотивация, силна психика и прочие, те все пак са хора. И не разбирам тези, които казват, че няма начин да е направил грешка, да е взел неправилно решение. Това са простосмъртни хора, не богове. Тези хора наистина не са за съжаление, но близките им ... За тях си мисля тези дни, не бих издържала да живея с такъв човек. Това, което не разбирам / а и не е нужно / е, когато имат деца, не се ли задейства някакъв защитен механизъм на укротяване на тази страст??

Общи условия

Активация на акаунт