Боян Петров

• 238 084
  • 3 164
  •   1
Отговори
# 2 250
Обаче много е куриозно - елитните алпинисти си разчитат всяка минута и всеки метър, всяка крачка и всеки дъх...и като закъсат, изведнъж спасителите тръгват хем на скорост, хем рисково, хем си тестват силите...ми то какво ще се окаже, че истински елитните с постижения са шерпите-катерачи?
Отстрани така изглежда, нали. Но предполагам не е  толкова просто. То ако беше така, катерят си се, катерят си се, и като видят зор- хоп хеликоптерче ги прибира. Или богаташите щяха да литват до там за един бърз обяд, на въздух.

# 2 251
  • София
Обаче много е куриозно - елитните алпинисти си разчитат всяка минута и всеки метър, всяка крачка и всеки дъх...и като закъсат, изведнъж спасителите тръгват хем на скорост, хем рисково, хем си тестват силите...ми то какво ще се окаже, че истински елитните с постижения са шерпите-катерачи?

Та това е ясно. Никой не може да се мери с тях, защото те имат дори генетични предимства в обработването на разредения кислород.

# 2 252
Ето, че и вегана катери солово, без кислород.....

На вегана на страницата е споменато 14 пъти, че е "веган" на кирилица и 40 пъти на латиница. Grinning Но аз вече научих от темата, че тези възвишени хора - алпинистите - не може да ги разбере обикновеният човек.

http://atanasskatov.com/

# 2 253
Според мен е станал инцидент, може да се е подхлъзнал и.... Няма никакви таква филми като самоубийство,зелена мафия и прочее глупости.
Нещастен случай е, за съжаление. Това е моето  трезво мнение.

# 2 254

За тях е въпрос на оцеляване в чисто битов финансов смисъл, там друг поминък няма.
Но не е ли платено първо и второ преценят ли, че е много опасно не се поместват.
Ето една статия, която развенчава мита за приятелството на шерпите, днес е с тази група или човек, утре с друг, за тях е работа, а за интересуващите се има много достоверни неща в този сайт.
http://www.verticalworld.net/articles/article.php?id=501

# 2 255
Отстрани така изглежда, нали. Но предполагам не е  толкова просто. То ако беше така, катерят си се, катерят си се, и като видят зор- хоп хеликоптерче ги прибира. Или богаташите щяха да литват до там за един бърз обяд, на въздух.

Напротив. Първо, спасителите от екипа са и шерпи и алпинисти, много елитни. Второ самите шерпи са биологично пригодени. Трето това не е толкова труден връх, а тези хора са много класи над това, което ние в България имаме.
Четвърто, професионални /елитни алпинисти има на различно ниво.  От Меснер или Кукучка тези няма да са по-добри, ама от Боян, Давид и прочее са по-добри.

# 2 256
Според мен е пропаднал в ледена цепнатина - тялото може да е 20 - 30 метра под земната повърхност. Сега видях, че двама алпинисти са загинали по този начин през 2016 година на същия връх. Разликата е, че с тях е имало друг алпинист, който е спасен от групата, която се е движела след тях. Всички са били от една експедиция.

http://altitudepakistan.blogspot.se/2016/04/shisha-pangma-traged … bler-partner.html

Скрит текст:
A snow bridge is an arc across a crevasse, a crack in rock, a creek, or some other opening in terrain.[1] It is typically formed by snow drift, which first creates a cornice, which may gradually grow to reach the other side of the opening.

A snow bridge may completely cover the opening and thus presents danger: it creates an illusion of unbroken surface while hiding the opening under a layer of snow of unknown thickness, possibly only several centimetres thick.

Snow bridges may also be formed inside a crevasse making it appear shallow.

Последна редакция: пн, 14 май 2018, 10:50 от Анонимен

# 2 257

Напротив. Първо, спасителите от екипа са и шерпи и алпинисти, много елитни. Второ самите шерпи са биологично пригодени. Трето това не е толкова труден връх, а тези хора са много класи над това, което ние в България имаме.
Четвърто, професионални /елитни алпинисти има на различно ниво.  От Меснер или Кукучка тези няма да са по-добри, ама от Боян, Давид и прочее са по-добри.
Шесто-зависи колко плащаш, на ръце ще те занесат до горе и ще те върнат от върха.

# 2 258
Сега малко география. Шерпите живеят в Непал, спасителната операция е договаряна с Китай, логистиката е осигурена от китайска страна.Както и въпросните елитни алпинисти, които споменаваш също са китайци.
Да физиологично шерпите имат предимство в тези природни условия, но планината не е благосклонна до безкрай и към тях и също дават много жертви постоянно, те също не са свръх човеци.Да си главозамаеш колко си елитен е най-опасното в този спорт.

# 2 259
qrye, тоя е двойно възвишен, защото е и веган, първият веган който еди кво си.
В интерес на истината, за вегана не бих преживявала с дни. не ми е толкова симпатичен, но да го пази Господ, де. В Неговите очи всички са равни, в моите не. Stuck Out Tongue

Зари, не си права, ето какво пише на страницата на спасителната операция:

The rescue team comprises 6-10 Nepali and Chinese climbers, тоест има и непалци. Хеликоптерите са изцяло от Непал, с тях долетя и някакъв голям алпинист на име М.нещо си Шерпа.  Вече знаем името на водача на спасителната операция, това е китайски алпинист, който бил много опитен. Второ, сред непалците със сигурност има и шерпи, трето не всички високопланински народи са само и единствено от народа Шерпа. Действието става в Тибет, а там си имат местни високопланински народи, които се цанят за шерпи.

Последна редакция: пн, 14 май 2018, 10:50 от ett2812

# 2 260
"имат смес с друг хуманоид"

Въйййй...тука стана сюрреалистично...ми да, нормално, Йети е награбил някоя изгубена в планината...

# 2 261
Вярно е, че планината е задръстена. Само тази сутрин на Еверест са се качили 50 човека.

# 2 262
"имат смес с друг хуманоид"

Въйййй...тука стана сюрреалистично...ми да, нормално, Йети е награбил някоя изгубена в планината...

Смешно е, но си е точно така. 

http://www.sciencemag.org/news/2014/07/tibetans-inherited-high-a … ene-ancient-human

A “superathlete” gene that helps Sherpas and other Tibetans breathe easy at high altitudes was inherited from an ancient species of human. That’s the conclusion of a new study, which finds that the gene variant came from people known as Denisovans, who went extinct soon after they mated with the ancestors of Europeans and Asians about 40,000 years ago. This is the first time a version of a gene acquired from interbreeding with another type of human has been shown to help modern humans adapt to their environment.

# 2 263
  • Стара Загора
И Боян трябваше да е на Еверест сега.. ...

# 2 264
Вярно е, че планината е задръстена. Само тази сутрин на Еверест са се качили 50 човека.

Защото на всеки втори пренаситен богаташ в bucket list-a му е да изкачи Еверест. Скоро и магистрала ще построят. После говорим за духовност, откривателство и колко некомерсиални хора били изкачващите високите върхове.

Общи условия

Активация на акаунт