Боян Петров

• 238 175
  • 3 164
  •   1
Отговори
# 2 280
Между другото, доста неща за човека и физиологията се откриват точно от комерсиални катерачи. Ритъм, темпо, надмогване - и там го има. При повечето хора голямата промяна идва при скока от "пълна щета" до "адекватно добър", не от "добър" до "свръхелитен". Та така, в последните години хималайският алпинизъм е станал по-безопасен, има повече знания и техники за управляване на аварии и аварийни състояния. Всичко това е ценно.

# 2 281
  • София
Това, което правят "професионалните алпинисти", което само по себе си е абсурдно словосъчетание, няма нищо общо с наплива желаещи да бъдат извлачени до Еверест. Те не са в конкуренция и не се съизмерват едни с други. Истинските алпинисти поемат лични предизвикателства, изпитват собствените си граници, търсят и правят нови неща - маршрути, пътища, сложност. Това няма нищо общо с плащачите, които просто ще се качат на Еверест. Проблемът е, че на Еверест едните пречат на другите.  Аз не съм чула на Анапурна да има изчакване, за да се стъпи на върха. Там общо са достигнали толкова хора, колкото на Еверест се качват за три дни. Та нищо не "принуждава" някого да прави героични шпагати или да се качи по пачка и на палци, освен развитието и усложняването на самия спорт, доколкото алпинизмът е спорт. Което се случва във всички останали спортове. Вижте само гимнастиката или фигурното пързаляне преди 20 години и сега.

# 2 282
Земята изобщо не е открита от- до има огромни неизследвани територии в Амазонките джунгли, Аляска, Сибир , а да не говорим за световния океан, проучен едва към 5-10 %. Територии за нови открития колкото щеш.

Крайно време е да се занесе шарка и мейд ин чайна цивилизация навсякъде. Може би джунглите не са на мода в момента. Simple Smile Откривателите са заети да откриват Еверест.

# 2 283
Аз лично чакам да дойде ерата на психонавтите, та да ръкопляскаме на втория Тимъти Лиъри и Терънс Маккена. Не че нещо, но на всички е ясно, че зорът по катеренето има за цел да отвори малко дверите на възприятието. А има и по-лесни похвати за това.

# 2 284
Благодаря на пишещите в темата, имах нужда да го изживея с някой. 
Не го познавах лично, но много силно му симпатизирам и му се възхищавам!

R.I.P.  Велики Боян!

# 2 285
Сирен, така е, изобщо от профи спорта медицината много е научила, маратони и какво ли не. Гледах някакъв филм, в който се опитват да успеят да накарат един елитен маратонец (и той "шерпа", но за бягане, етиопец ли какъв) да избяга маратон под 2 часа. Беше си научен проект.
От друга страна с екип е едно, сам друго.

По моята любима тема, имало е много кръвосмешения с различни видове хоминиди.  

Имелда, тепърва предстоят опашките пред Анапурна. Какво бяха Рилските езера и какво са сега. Лека полека...

# 2 286
Да, но и тези професионалисти са достатъчно много, че да са си конкуренция един на друг. Ей сега чета за един австралиец, качил седемте най-високи за 117 дни, като подобрил рекорда на поляк от миналата година, който пък ги качил за 126 дни. Другата година окачвайте за 100 дни и така, докато някой пукне от бързане. Да, на тези хора това им е лично предизвикателство, но да си помислим, че го правят за едната слава е пълна самозаблуда. Когато се окаже, че си много добър в хобито си и можеш да печелиш пари и да се издържаш от това, започваш да поемаш рискове, които някой ден могат да ти излязат през носа.

# 2 287
  • Deutschland
Защо RIP бе, хора? Има ли труп? Няма

# 2 288
Дотук разбрах, че ако имам особено силен интернал напън, си плащам на няколко шерпи, и ме извлачват на Еверест, за да се тагна за фейса от там. Нищо, че най-великият ми сблъсък с планината е изкачването с лифта на Витоша, т. е не притежавам абс никакви катерачески умения.

Атанас Скатов  - честно, не го знам на един крак ли е подскачал, с кислород ли, със или  без коза , веган ли е, какъв е, но поне слава Богу, не се наложи да бъде издирван и той. Мисия  - благополучно завършена!

докато официално нямаме данни за намерено тяло - няма R.I.P.

# 2 289
  • Evil thoughts can hide, I'll help release the mind I'll peel away the skin, release the dark within.
Защо наричате Христо Проданов Христо Христов? Или за друг става въпрос...

# 2 290
  • София
Сирен, така е, изобщо от профи спорта медицината много е научила, маратони и какво ли не. Гледах някакъв филм, в който се опитват да успеят да накарат един елитен маратонец (и той "шерпа", но за бягане, етиопец ли какъв) да избяга маратон под 2 часа. Беше си научен проект.
От друга страна с екип е едно, сам друго.

По моята любима тема, имало е много кръвосмешения с различни видове хоминиди.  

Имелда, тепърва предстоят опашките пред Анапурна. Какво бяха Рилските езера и какво са сега. Лека полека...

Ще строят лифт до Анапурна?

# 2 291
Обаче много е куриозно - елитните алпинисти си разчитат всяка минута и всеки метър, всяка крачка и всеки дъх...и като закъсат, изведнъж спасителите тръгват хем на скорост, хем рисково, хем си тестват силите...ми то какво ще се окаже, че истински елитните с постижения са шерпите-катерачи?

За тях е въпрос на оцеляване в чисто битов финансов смисъл, там друг поминък няма.
Но не е ли платено първо и второ преценят ли, че е много опасно не се поместват.
Ето една статия, която развенчава мита за приятелството на шерпите, днес е с тази група или човек, утре с друг, за тях е работа, а за интересуващите се има много достоверни неща в този сайт.
http://www.verticalworld.net/articles/article.php?id=501

Много интересна статия. Впрочем това е сайта на клуба на Боян Петров и Дойчин Боянов.

# 2 292
  • В.Търново
Щом времето е лошо, дали ще катерят към върха? Вече си мисля, че няма да открият нищо ... Всичко остава мистерия.
Още вчера са стигнали 10 метра под върха и няма смисъл точно на върха да се качат.Казаха, че е пълно със скрити пукнатини и е рисковано.Днес вече слизат надолу спасителите.Там вече е вечер,така че скоро търсенето и днес ще приключи много скоро.

# 2 293
Защо наричате Христо Проданов Христо Христов? Или за друг става въпрос...
Христовците са различни. Еднакъв е краят им.
Третият с подобен от българска страна е племенницата на Проданов.

# 2 294
Защо RIP бе, хора? Има ли труп? Няма

Така е, но за толкова време трябваше вече да се е появил. Без храна, вода, палатка няма шансове.

Общи условия

Активация на акаунт