Боян Петров

• 238 026
  • 3 164
  •   1
Отговори
# 2 430
  • София
Ами вие как ще реагирате ако партньорката на сина ви каже "спрете търсенето не искам да загива човек". Естествено, че майката никога не би одобрила такова нещо. Който каквото иска да ми говори, никога няма да повярвам, че мъжът ми ме обича както ме обича майка ми. Нормално е кръвните роднини да се намесят и да изкажат и те позиция.

А дори не са женени формално, така че тя няма право да решава дали да спират или да не спират търсенето. На всичко отгоре морално майката има право само да реши, защото тя го е раждала и гледала този син, а не жена му.

# 2 431
Ето това ми се стори странно и на мен:
http://m.bgdnes.bg/Article/6860698
Тръгнал към върха, а палатката- отворена??!!!!!???
Според мен не е тръгвал към върха...
Това коментираха приятели на Боян, че той не би си оставил палатката така! А Моро е специалист по екстремни спасявания. Нещо повече сам си е развалял съмитите за да спаси живот, наистина е уникален човек и легенда!

Вижте какво казва този Моро - и той пести от тегло, но никога не е за сметка на сателитния телефон или други джаджи за проследяване и помощ. Без тях не тръгва да изкачва върхове.

- Според организатора на експедицията в плановете на Боян е било да носи със себе си нагоре сателитния телефон. Защо не го е взел според вас?
- Вероятно не го е взел, за да бъде по-лек. Дори 300 грама са важни. Защото те се умножават по 10 000 стъпки, за да изкачиш Шиша Пангма. Ако ги умножите, тук става въпрос за три тона допълнително усилие, което трябва да се направи. Лично аз също гледам да спестявам тегло от абсолютно всичко с изключение на устройство за комуникация. Предпочитам да имам по-леки обувки, да оставя чифт чорапи и да тръгна с по-малко гориво, но винаги вземам сателитен телефон и резервни батерии. Не толкова, че може да спаси живота ми, но бих могъл да укажа моята позиция или да помогна на друг алпинист. Това не е грешка на Боян, защото той е взел решение. "Гармин" имат устройство "Ин Рийч", което тежи 100 грама и може да предава съобщения за помощ. Ще бъде полезно за всички нас алпинистите.

# 2 432
  • somewhere over the rainbow
Днес нямам време да следя темата, нито Фейсбук, нито нищо. Разбрах само че няма новини, нито добри, нито лоши.
Не знам дали е коментирано в темата, но от вчера ме мъчи един въпрос. Казаха, че други алпинисти са видели Боян през телескоп да тръгва към върха на от лагер 3. От видеата и от прочетеното обаче, оставам с впечатлението, че върхът се атакува през нощта, тръгва се към полунощ. Е как тогава, в тъмницата са го видели, че тръгва към върха, че и с телескоп? Каза ли се нещо по този въпрос?

Двамата поети не са го видели на 3-ти, а на 2-ри лагер, до това заключение стигам аз. Очевидно има объркване с номерацията при тях, вчера пак бяха постнали грешен лагер, пишеха 3, но височината беше 7100 или нещо такова, което е около втори лагер.
Освен това лагерите 3 са два - 3а  и 3б ... и съвсем стана каша. Мисля, че това с телескопа над 3ти лагер, го отрекоха, било над 2.

Относно палатката - аз вчера неслучайно питах как се ходи до тоалетна там. И смятам, че е правилно решението да се търси под лагер 3, а не над него.

# 2 433
Точно това е устройството, което коментирах по-рано в темата.

Какъв е моментния статус на спасителната акция все пак?

# 2 434
Айде да се спрете с правата .. Вие нормални ли сте!? Че майка му що не е в Непал и що не прави всичко по силите си за спасяването. Защо не набира средства !? Срамота ... Уважавам мъката на роднините, разбирам и майката. Освен това в поста си Ненова не казва спрете търсенето, а търсете там където има смисъл. За какво и е тяло .. !? Трябва и жив .. ако да има и минимален шанс. Давате ли си сметка, че е заобградена със специалисти, които я съветват. Тя просто трябва да вземе трудното решение. А дали има парите да търси труп !? А да го транспортира ..!?
Щяла да пише книга ами ще пише ... вие знаете ли как се гледа дете сама !? Да го изучи ... облече... изхрани..!? Не съм сигурна и след като няма тяло дали изобщо и кога ще му отпусне пенсия държавата (дано не се налага де). Засрамете се!!!

# 2 435

Ето ги лагерите и съответните им височини.

# 2 436
Това  къде го видели е много объркващо наистина. Палатката му е някъде между лагер 2 и 3. Как ще атакува върха, без да е стигнал до лагер 3? А и тези, които последно са видели палатката, как така бъркат лагер 3 с малко над лагер 2? Нали ходят мржду лагерите. Не би ли трябвало да ги знаят и да обръщат повече внимание на тези неща? А и защо толкова време са чакали да го обявят за изчезнал? Не че търся конспирация, но не намирам разумно обяснение на тези въпроси.

# 2 437
Честно да ви кажа, аз много не следях случая. Но нещо напоследък, дали, защото отскоро съм майка, или защото съм по-чувствителна, заради друго ли, чисто човешки ми е много мъчно. На-вече за майката на Боян, за жената и децата му.
И искрено си признавам, че мен това "той остава там където винаги е искал да бъде", не би ме успокоило. Всеки го повтаря, вероятно е няккава утеха.
За мен този човек не герой.

# 2 438
Ами вие как ще реагирате ако партньорката на сина ви каже "спрете търсенето не искам да загива човек". Естествено, че майката никога не би одобрила такова нещо. Който каквото иска да ми говори, никога няма да повярвам, че мъжът ми ме обича както ме обича майка ми. Нормално е кръвните роднини да се намесят и да изкажат и те позиция.

А дори не са женени формално, така че тя няма право да решава дали да спират или да не спират търсенето. На всичко отгоре морално майката има право само да реши, защото тя го е раждала и гледала този син, а не жена му.

На австрийския застраховател не му дреме дали са подписали брак в съвета.
Ако е вписана като лице за контакт и за вземане на решения - тя е фактор.

# 2 439
Елена, това на Гармин ли, за което говори Моро?  Явно е последен писък на техническата мода в тази област, аз не го бях чувала.

Всичко в тази статия е наистина полезно, премерено, информативно, но и много човечно.
Казва за Боян, че се съобразява с възможностите си, не се изхвърля, не тръгва по нови маршрути (това е част от екстрема, по принцип, всеки се изхвърля да прави нови и трудни маршрути), че е спокоен и че подхожда с разум. Това са хубави думи и по това, че не се изхвърля със суперлативи като някои други, за мен показва, че говори откровено мнението си.

Дали няма начин да го включат и него, той има компания за планинско спасяване.

# 2 440
  • На брега на реката
Точно това е устройството, което коментирах по-рано в темата.

Какъв е моментния статус на спасителната акция все пак?
Няма информация от Wanderlust, както и от Радослава.
Из медиите има цитиран този Деян, появи се и още един българин като част от екипа в България. Но аз и там засичам разминаване. Както с инсулина, за който Wanderlust отричат, че са откривали. Та не знам...Имам усещането, че след приключване на издирването, все някой ще обобщи цялата информация.

Скрит текст:
Между другото, аз съвсем се чалнах. Нощес не можах да спя, всякакви глупости ми се присънваха. Даже ставах да проверявам из съновниците (срам ме е). То бива да го преживявам, ама чак пък толкова...

# 2 441
  • Sofia, Bulgaria
Това  къде го видели е много объркващо наистина. Палатката му е някъде между лагер 2 и 3. Как ще атакува върха, без да е стигнал до лагер 3? А и тези, които последно са видели палатката, как така бъркат лагер 3 с малко над лагер 2? Нали ходят мржду лагерите. Не би ли трябвало да ги знаят и да обръщат повече внимание на тези неща? А и защо толкова време са чакали да го обявят за изчезнал? Не че търся конспирация, но не намирам разумно обяснение на тези въпроси.

Аз смятам,че някой е саботирал изкачването му... И нещо се е случило в района на палатката, а нещата при лагер 3 може и да са подхвърлени.... Не съм специалист, но следейки целия поток информация...все повече започвам да си го мисля

# 2 442

Приятелката му твърде вероятно да не може да решава по тази причина. Но и е вероятно само да е изказала мнение, желание, становище. Не тя ръководи операцията по спасяването.
Не сме запознати и със застрахователния му договор. Поне аз не се натъкнах в темата на такава информация. Не съм я чела и  цялата. Но се съмнявам и да има такава.
На практика негов най-близък се явява именно майка му, ако си говорим по принцип, без да знаем какви са били договорките. Но и тя не може да води парада, т.к. не тя плаща музиката. На практика тя може да има желанието търсенето да продължи и 20 години. Но няма как да се случи.
В тази връзка би ми било интересно да разбера какво предвижда застрахователния му договор- директно финансиране от застрахователя на спасителната служба или заплащане в последствие на направените разходи.  Защото и у нас са възможни и двата типа.

# 2 443
  • София
Много неточности, голяма дезинформираност цари, повтарят се някакво работи като развален телефон. Намерили му тениската, шоколада, инсулина... скоро и лявата маратонка. Сякаш са претърсвали Южния парк, не Хималаите. И откъде се появи този втори екип на 10 метра под върха, кога успя да се телепортира дотам, че и да се върне. Аз лично спирам да слушам врели-некипели, ще чакам спасителите да слязат от планината, те ще кажат най-точно.

Поне за десет метра да бяха стъпили на върха, та да се разпишат, че са го покорили. Хората специално организират експедиции, тези хо-троп, и десет метра под върха за отрицателно време!
Винаги съм се чудела на шерпите дали им признават многократното изкачване на върховете  или само на красивите и успешните европейци.

Не говоря за застрахователя а за морал и за право един човек да решава дали да се прекъсне търсенето или не. Не е за парите, че тя ги е превела.

# 2 444
И аз смятам същото. Може като е видял времето да се разваля, да е решил да слиза надолу с надеждата, че ще стигне бързо, ако е съвсем лек и затова да е зарязал всичко - палатка, спален чувал. Или това, или се е наложило да излезе от палатката да си изкопае лед за вода или нещо подобно и там да се е случил инцидентът. Според мен е някъде около втори лагер или по-надолу.

Ако времето започне да се разваля няма да си зареже палатката и спалният чувал, по-скоро ще се прибере вътре, защото шансовете му са най-големи вътре. Ако е излезнал инцидентно от палатката раницата му щеше да е там. 

Общи условия

Активация на акаунт