Боян Петров

• 237 860
  • 3 164
  •   1
Отговори
# 2 700
Наистина искрено съжалявам за Боян Петров. За мен основна грешка е била липсата на сателитен телефон или проследяващо устройство. Направо недоумявам как толкова опитен и педантичен  алпинист ще пренебрегне такова нещо. Едва ли спонсорите му ще пренебрегнат покупката на такава ценна вещ. Вероятно никога няма да разберем какво се е случило, и сега всякакви спекулации могат да вървят.

Живея в чужбина, скоро един от най опитните катерачи падна и загина след като направил свръзка от две въжета!!!
( Вместо метален френд е използвал въже, при триенето на едното с другото, са се скъсали)

Не знам как човек който катери ЦЯЛ живот с толклва опит прави такова нещо.
Понякога най-добрите правят най глупавите грешки.

# 2 701
# 2 702
  • На брега на реката
Аз приключвам с темата, но държа да кажа нещо! Като човек, в чието семейство е имало подобна загуба на скъп човек, е важно роднините да разбират тази страст! Това е пламък, който те изгаря и няма никакво значение за безразсъден ли те смятат и дали анализират всяка твоя направена крачка! Човек се качва с ясната цел - да стигне до върха и да слезе жив! Но близките му са тези, които вярват в този пламък и знаят, че той води това желание. А когато загубиш любимия човек, не бързаш да анализираш, тя болката от неизвестното е толкова разяждаща, че ти е все тая как точно се е случило. С времето започваш да сглобявал пъзела. Обаче, ако никога не разбереш и едно парченце, ще ти тежи цял живот. И точно това го знам и го виждам сочите си вече толкова години! Не си мислете, че вие щяхте да сте по-добри или че непредвидимо на вас не би се случило! Сега на това семейство му остава да си изживее мъката, а тя няма изживяване, тази жена сега трябва да прегърне детето си и да му каже страшната истина, макар и с много неизвестности!
А за Боян, на мен лично ми остава да си мисля, че е живял щастлив, макар и труден живот! Живял е с мечти, които е следвал! Живял е с принципи, а такива хора са малко! Хубав живот!

# 2 703
  • Стара Загора
Последен ден ще го търсят, дано се случи чудо, нека има хубав край всичко това.

# 2 704
Последен ден ще го търсят, дано се случи чудо, нека има хубав край всичко това.
Да Радослава каза че и днес ще търсят Боян . ..Нека

# 2 705
  • София
Съмнява ме, че човек, който предпочита да катери сам, винаги е в очакване на помощ от друг. Според мен е бил наясно, че в планината може да разчиташ предимно на себе си. Останалото е късмет, който рано или късно свършва.

Не че очаква някой друг да го спасява, а че и този път ще има късмет, както е имал и предишните пъти.

# 2 706
  • Стара Загора

4 минути ·
Rescue Update #15: Boyan Petrov missing row
#Shishapangma

Air Search team is still hoping to fly helicopters with crew based on inputs from Sherpa team; weather is now getting better than yesterday; Team wants to commence a final thorough search operation before coming to any conclusion.
(Direct from S&R team. We will be posting every single message we receive)

Ground search team (Sherpa team) who are now at Base Camp, did not find any sign of life during the search operation for missing veteran climber Boyan Petrov.
However, heli search team is still all set to fly helicopters there if weather improves.
When we write this update, we were informed that weather is getting better than yesterday but still is not favourable to commence search operation.
Mr. Yogesh, head of Simrik Air says, "Sherpa team did not find any life, they have collected some marks of materials, food wrappers etc in places around Camp-3. Based on those inputs we want to take the opportunity to search thoroughly again, which may be the final recheck or verification to find the missing climber. We will do our best to make the search operation error free. Let's hope for better weather. If we don't get a chance today, we will try tomorrow early in the morning."

Photo Courtesy: bnr.bg

# 2 707
  • Стара Загора

Mr. Yogesh, head of Simrik Air says, "Sherpa team did not find any life, they have collected some marks of materials, food wrappers etc in places around Camp-3. Based on those inputs we want to take the opportunity to search thoroughly again, which may be the final recheck or verification to find the missing climber. We will do our best to make the search operation error free. Let's hope for better weather. If we don't get a chance today, we will try tomorrow early in the morning."

Photo Courtesy: bnr.bg
Знаели се дали са негови тези неща, значи е стигнал до лагер 3?

# 2 708
Съмнява ме, че човек, който предпочита да катери сам, винаги е в очакване на помощ от друг. Според мен е бил наясно, че в планината може да разчиташ предимно на себе си. Останалото е късмет, който рано или късно свършва.

Не че очаква някой друг да го спасява, а че и този път ще има късмет, както е имал и предишните пъти.
Това, което ксзваш сега е различно от теърдението ти, че чакал и раьчитсл някой да го спаси. Това за късмета е вярно, че го каза. Но какво е казал БП, какво е разбрала майка му и какво казеа в очевидно състояние нс стрес ...това са различни нещс.

# 2 709
  • София
Това е един много тежък момент за близките ( може да говорят объркано, но какъв шанс друг имат те).
Имайте уважение и каквото да смятате за себе си, недейте да съдите, да спорите и да се нападате.
Кои сте да съдите хората?
Пак да кажа, че познавах Боян лично , вярно като млад алпинист още, много надъхан беше, много мечтателен , много искаше да катери, знаеше че диабетът е пречка и въпреки него и въпреки всичко....... беше симпатичен в желанията си.... ние,  тогава тъкмо се бяхме върнали от Непал... и говорихме с него за планината .... за мечтите му и т.н. Никой не предполагаше тогава какво ще постигне ... а той постигна много....
Не го съдете защо така е избрал за себе си
Който е чел "Чайката" на Бах ще разбере..
Другите, моля замълчете в този тежък момент...

# 2 710
  • София
Ако Боян знае че го издирват и е жив и здрав,най —вероятно ще се опитва да се върне ....а не да продължава да се искачва
Т.е. единия вариянт е да не знае и да е продължил по друг маршрут другоя е да се досеща че е има акция но да е пропаднал в цепнатина .....
Няма логика да се досеща че го търсят и да продължава

# 2 711
Пропуснах предните десетина страници и май по-добре...
Всички споменават катастрофата в Кресненското дефиле... тогава Боян Петров пак не е бил сам, за него се грижеха едни от най-добрите  медици в страната... Лекари, които са създавали/откривали нови методи за лечение и реанимация... Общо взето всеки път, когато се е измъквал на косъм е имало кой да му помогне. Не го виня, в крайна сметка не съм му никаква, но не спирам да се ядосвам че е бил съвсем сам без никаква връзка със света (активна или пасивна)... Яд ме е, симпатичен млад човек Sad

Последна редакция: вт, 15 май 2018, 10:15 от purpletka

# 2 712
Много ми е странно какво означава да се смири?  В някои постове все се прокрадва или директно се пише, почти осъдително.
Боят Петров в интервюта е показвал смиреност. И когато са го питали дали целта му е да покорява върхове, той е казвал : " да покоря СЕБЕ си."
Правете разлика. Никога не се е величаел пред Непостижимото , пред Могъществото на природата. Живот изпълнен с аскези, лишения и жертва липса на смирение ли е?
"Да покориш природата означава да излъжеш себе си и обществото, че си подчинил някакъв процес, който е неподчиняем. Аз всеки път изпитвам огромно преклонение пред гигантите и пред мащаба на голямага планина и ми е много напрегнато като знам какви стихии бушуват...."

# 2 713
Според местните суеверия планините не са просто физически феномени - те са личности, богове. В тоя ред на мисли, отношението следва да е не само техническо, а ако щеш благоговейно. Представи си, че върхът е човек. Решаваш да се качиш, но на него не му е приятно по някаква причина. Все едно да застанеш срещу някого и да го тормозиш. Той ще те заплаши, че ще те прасне, а в един момент и ще го направи.

Та така, в един момент да си техничен атеист не е достатъчно, трябва да видиш срещу какво точно се изправяш. Шерпите имат точно тоя светоглед.

Звучи странно, но ако човек прекара повече време, може да се окаже, че планините наистина имат характер и са някакъв вид...не знам, божества? Еверест впрочем е "майката на света" според местните вярвания.

# 2 714
Не съдим никого тук. Просто обсъждаме един случай, който за повечето хора си е точно това - случай на изгубил се алпинист в планината, който е предприел на своя воля рисково начинание. Нито съм на погребение, нито съм на помен, че да мълча и да спазвам поведение, натрапено ми от разни хора, пред близки или пред фен-клуба. Има си пропуски това му начинание, писах още в началото на темата какви и защо ги приемам за такива, обсъждам ги, защото за това е темата - за личните ни мнения по повод случая. Тя не е за поднасяне на цветя и венци, нито за преклонение пред герои - конкретни или по принцип. Отдавна не празнуваме Девети септември с всичката му задължителност.
Не ми е познат този човек, не ми е близък и не мога да изпитвам лични чувства към него повече от нормалното - т.е. към него отношението ми е като към един напълно непознат ми човек. Затова и не обсъждам самия него, не е обективно. /Което не ми пречи да се чудя как това се прави с лека ръка от разни хора, които също толкоз го знаят, само са го слушали по някое предаване, което познати с него не ги прави ни грам. По телевизиите хората ползват консултанти за външен вид, поведение, предварително обсъждат изказвания и изявления със специалисти./ Но следя общо взето случая и обсъждам фактите, поне тези, които са известни до момента. И имам право да дам мнение, без да искам разрешение нито от близки, нито от фенки.

Последна редакция: вт, 15 май 2018, 10:37 от Judy

Общи условия

Активация на акаунт