Тромбофилия - тема №6

• 72 295
  • 748
  •   1
Отговори
# 510
В12 не се пие по време на опити за бебе.
Принципно темата е за обременени жени с проблеми и ако нормално забременяла влезе да чете тук, ще реши, че сме ненормални с толкова много изследвания и презастраховки.
Много често когато бременната получи оттоци акушерки и аг-та казват ами това е нормално, от бременността е и от топлото време. И така една позната загуби бебче.
А аз следях белтъка като обезумяла, накрая започна стремглаво да изчезва, но не беше в урината.Появиха се оттоци в едната болница се опитаха да ме баламосват, колко било нормално в този срок на бременността да се появят оттоци, и  като ги питах ами, какво ще кажете за загубата на белтък и те мълчат. Аз им казвам - с повишен риск от прееклампсия съм, а акушерката ми казва - о, това е много сериозно, как си го измислихте.

# 511
  • Бургас
Ние имаме поне 2-3 месеца докато почнем бебеправенето. ММ има да пие добавки, а аз лекувам и друго, затова реших да попитам за Б12, че само това не успях да коментирам с доц. Конова.

# 512
За В12 се назначава изследване - има значение къде се изследва. Хематологът го назначава най-често в серумното ниво. Ама се изследва и железата с него, защото са като скачени съдове. И на тази база правят назначение.

# 513
  • София
Б12 ти е нисък според мен. Аз бих започнала метилкобаламин и след месец бих изследвала пак.
На мен б12 ми е на горна граница и взимам през 2-3 дни заради мутацията

# 514
Но предозирано в12 по време на начална бременност не е ок. Имайте го предвид.
Най-добре лекар да те погледне, защото с приема на в12 може да бутнеш желязото.

# 515
  • Бургас
Благодаря момичета. Ще се консултирам с хематолог.

# 516
  • София
Фелин, според мен също Б12 ти е нисък. Добре е да го вдигнеш преди да започнете бебеправенето.

# 517
  • София
ФЕникс, да не вземеш да се шашнеш. Няма нищо страшно. Просто колкото по-рано се презастраховаш и се вземат мерки, толкова по-добре.
но все пак някои лекари не реагират адекватно, защото просто толкова си могат.
За това не спирай да търсиш адекватен, модерен и знаещ лекар, който да се погрижи за теб.
И помни, че изоставането се засича на един и същи ехограф, много момичета си сменят лекарите и изпускат първите сигнали, че има проблем, защото различните лекари, различните ехографи мерят различно.
 И повишената кръвна захар, инсулин, може да водят до повишаване на кръвното и прееклампсия.

Имаше една потребителка с ник "елена", тя много добре знаеше за превенцията при прееклампсия (в чужбина), даваше полезни линкове на английски, защото работата й беше свързана с това. Ще я потърся и ще я поканя в темата.
Опитвам се да не се шашкам, въпреки че всичко ми идва малко изневиделица.
Засега кръвното ми е даже ниско, захар и т.н. в норма, та поне те не ме притесняват за момента.
Според вас дали има смисъл в 14г.с тепърва да заменям обикновената фолиева с фолат или да я спирам изобщо?
Иначе другата седмица ще ходя по консултации и предполагам ще започна терапия. Много кофти период уцелих, имам чувството, че цялото лекарско съсловие е по морето.

Последна редакция: сб, 28 юли 2018, 14:09 от Pхоeniх

# 518
  • София
Едната от мутациите ти (MTHFR) е свързана с неусвояване на витамините от група Б. Това означава че организма ти не може да преобразува синтетичните витамини до бионалична форма. Добре е да пуснеш изследвания за да видиш дали не си в дефицит на Б6, Б9, Б12. В същото време потърси чрез кои храни можеш да си набавяш същите тези витамини - зеленолистни за фолат (Б9) и дробчета и др. карантии за Б12. Имай предвид, че ако животните се хранят със синтетична храна, а не пасат, витамините в дробчетата им няма откъде да дойдат. Затова обикновено се налага да приемаме бионалични форми на витамините от група Б.

# 519
  • София
Едната от мутациите ти (MTHFR) е свързана с неусвояване на витамините от група Б. Това означава че организма ти не може да преобразува синтетичните витамини до бионалична форма. Добре е да пуснеш изследвания за да видиш дали не си в дефицит на Б6, Б9, Б12. В същото време потърси чрез кои храни можеш да си набавяш същите тези витамини - зеленолистни за фолат (Б9) и дробчета и др. карантии за Б12. Имай предвид, че ако животните се хранят със синтетична храна, а не пасат, витамините в дробчетата им няма откъде да дойдат. Затова обикновено се налага да приемаме бионалични форми на витамините от група Б.
Да разбирам ли, че при мен/нас приемът на фолиева к-на не се ограничава само до първия триместър на бременността поради евентуални дефицити?
Изследванията ще ги пусна непременно.
Благодаря за отговорите, много ми помагат в лутането.

# 520
МTRR ли беше за фолиевата или MTHFR - аз имам 70% намалена ензимна усвояемост?
Феникс, не се шашкай, това че има генетични мутации ну означава, че задължително ще стане проблем.
Просто презастраховането не вреди.

# 521
  • София
MTRR засяга разграждането на метионин, тоест има отношение към Б12, а MTHFR засяга разграждането на метилентетрахидрофолат, което засяга и Б9 и Б12. Мисля че и при двете мутации е добре да се следят и двата витамина, дори трите - с Б6.
http://www.mtrra66g.com
http://www.mthfrc677t.com
Обикновено при хетерозигот пишат 35% неусвояване, а при хомозигот - 70% неусвояване. Това обаче са статистически данни. Реално трябва да се направи изследвания, за да видиш какъв е дефицита при теб. Щото то зависи и от начина на хранене.

# 522
Аз съм с хетерозиготна мутация на MTRR  и се оказах с деф . на В9 и В12. Но явно всеки организъм реагира различно и предполагам че играят роля и други предразполагащи фактори за това дали ще се получи деф. на витамините или не.
     Момичетата които са на поддържаща таблетна доза на В12 , биха ли споделили по колко взимат.  Praynig На мен ми е изписана по 1 инжекция от 1000μg веднъж месечно, но ми се иска вече да мина на таблетки. Взела съм си метилкобалмин на TERRA B12 1mg подезични и пише да се приема по 1т на ден, ама се притеснявам да не взема да предозирам  newsm78

# 523
  • София
Аз докато бях в дефицит взимах по 2х1000мг таблетки, сега поддържам с 1х1000мг.
Трябва да нацелиш вярната доза за теб - изследваш след 3-4 седмици и коригираш ако трябва.

# 524
Благодаря. Ще пробвам  Peace

Общи условия

Активация на акаунт