Отговори
# 30
Знаем. Психиатърът е доктор (медицински), който след обща медицина е специализирал психиатрия и е единственият специалист, който има право да поставя диагнози по МКБ10/МКБ11 за психични проблеми, каквито са и ОКР и депресия и да предписва медикаментозно лечение за подобни проблеми.

А Вие знаете ли "какво е психиатър"?

# 31
  • София
Човекът и за ваксините не пита, но се изтегли цяла тирада. Доколкото циганчетата боледуват по-често никак не съм съгласна. Доста по-здрави са, изключение е ако се стигне до антибиотици и други лекарства.

# 32
  • Terra incognita
Стиг бе! Непоклатимото здраве на циганетата е пословично. За пръв път чувам някой да твърди обратното.

# 33
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Неуместни съвети давате.
Психиатърът е сериознен лекар, не лекува неврози....
Предписва лекарства.

Нейното се лекува с мултивитамини, тишина, хубаво наспиване, хубав секс, малко романтика, нежност ... и много спокойствие.

Желанието да държи нещата под контрол са толкова нормални за всяка женска, която се стреми да запази живота на новороденото си бебе. Това е животински инстинкт,  природно обосновано... целта е да се спаси поколението... и абсолютно нормално. Просто ѝ трябва малко спокойствие. ...според мен.

# 34
С някои хора и аз изпитвам същите пориви, лошото е че вие сте двойка. Но има такива, просто ми изглеждат мръсни, каквото и да направят, идва ми да се гмурна в белина, сред среща с тях, дори и без физически контакт. За съжаление и при вас сигурно е така. Жена ти те намира нечистоплътен по дифолт.
Това не е логично. Ако го намираше нечистоплътен по дифолт, нямаше да си ляга с него, нямаше да съжителства с него, нямаше и дете да ражда от него. Просто, още след първата среща, щеше да се е поляла с дезинфектант и да е побягнала с писъци към тубата с белина.

# 35
  • София
Чудя се, като се дава съвет на таткото " да се стегне", с какво ще помогне това на жена му?
Всичко, което е описал, говори за отклонение, което със " стягане" няма как да се реши.
Тя дори и да му позволи да направи нещо, ще мине след него и ще търка пак........

И не мисля, че човекът само си изтрива ръцете с прословутите мокри кърпички, а след като ги е измил в работата, ги е дезинфекцирал, за да пипне дръжката на вратата без да го овикат.

# 36
Стиг бе! Непоклатимото здраве на циганетата е пословично. За пръв път чувам някой да твърди обратното.
Ако не е ирония - значи кофти обща култура, съжалявам...

Последен офтопик и приключвам с темата
Скрит текст:
Това е всеизвестен факт, има безброй изследвания и доклади. Единственото, от което парадоксално не страдат толкова често са алергии и заболявания от този тип. Ето примерен доклад. От него цитирам само 1-2 неща, има наистина море от материали, плюс е наистина комън сенс:

Та... Четете Simple Smile Аз съм един човек, нямам сили да боря Дънинг-Крюгер по 100 различни (и все важни) теми...
Приятен ден Simple Smile

Роузи, следродилна депресия се лекува с медикаменти, а човек, който е поставил диагноза "невроза" на база описание във форум без да има дори елементарна представа от тематиката, по която дава мнение, не би трябвало да е толкова категоричен за каквото и да било. Но обикновено такива хора са най-категорични... Не бих влизал в полемики, ако ситуацията не ми звучеше доста сериозна и ако не знаех колко драматично може да се подобри подобна ситуация с просто (и не скъпо) лекарство, изписано след най-простата диагноза, която един психиатър може да постави... Ако това е диагнозата, а не нещо по-сериозно, разбира се. Съжалявам много, но дисбаланс в нивата на невротрансмитерите в мозъка не е нещо, което човек може да оправи с витамини, секс (какъв секс при депресия...тц тц) и медитация. И ако дисбалансът след раждане е провокиран от хормонални нива, от самото раждане и т.н. и т.н. и се влияе чудесно от СИСР, то ако премине това състояние в рецидивиращо депресивно р-во,  или нещо друго, тогава вече е отишъл конят в ряката. И да, ако не са Ви познати 1/2та думи в този пасаж - това е защото не би трябвало да водим подобна дискусия с Вас. Нищо лично.

# 37
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Да, но съм жена...

...изживявала подобни следродилни мании ...
...които с времето и наспиването са изчезнали безвъзвратно Simple Smile

Сега обърни това, което си написал към себе си и го прочети пак.

А ти дори не можеш да си представиш как се чувства психически една жена, след раждането...

Всъщност си прав, въпреки че съм те засичала да пращаш на психиатър кой ли не, хора, със смешни проблеми Simple Smile което ме навежда на мисълта, че идея си нямаш....
Обаче това не е въпрос, който ще се реши във форум...

По- точно, има подфорум за въпроси към психоаналитик, вероятно там трябва да се зададе.

Последна редакция: чт, 10 май 2018, 17:30 от Роузи

# 38
 И аз развих нещо подобно, но в доста по-лека форма. Като пропълзя и веднъж  го видях да ближе пода,  изведнъж ми мина.

# 39
Подобни заболявания се отключват от по-емоционален и разтърсващ момент в живота. Едно е да поддържаш добра хигиена за детето, друго е да чистиш с моп след някого докато той ходи или да го дебнеш в просъница защо става и дали не цапа. А хората, които цял живот са с това заболяване- какво- не са се наспивали никога ли? Познавам човек с тези симптоми и не смятам, че следва да се подценява заболяването. Ако се бяхте сблъсквали с подобно нещо, щяхте да сте на ясно, че тези хора не могат да си починат именно заради обсесията, която е болестно състояние и е по-силна от собствената им воля. Тези хора искрено вярват, че ще умрат, ако не се оттърват от микробите около тях.

# 40
Това е маниакално, да. И аз съм имала подобни изживявания, но не чак в такава драстична форма. А това с описанието на всичко, до което се докосне мъжа и изпада после жената в нервна криза, говори за силно изтощение. Тя очевидно е някакъв вид перфекционистка и си е наумила, че всичко трябва да е изрядно и съвършено. И понеже детето си е свръхотговорност, тя е концентрирала неврозата в него.

Защо не ѝ дадеш възможност да си почине за ден, два някъде самичка. Вземи отпуск за тези дни и ти погледай бебока. Склонна ли е? Да се отдели малко от това всекидневие на нокти покрай детето. Може би, ако се поотпусне, ще осъзнае колко крайна става в старанието си е да перфектна. А може би има нужда да се вкопчва в тези грижи, за да не изпадне в дълбока депресия.

Аз психиатър не бих препоръчала, но съвет с психолог или семеен консултант/терапевт, би бил много от полза.

# 41
  • София
Бгтатко, нещо бъркаш заболяванията с боледуването.

# 42
И аз леко се вманиачих особено след като станах майка, но описаната ситуация определено не е нормална. Определено жената има нужда от психолог. Развила е мания, има си име но не помня как се казва. Близките на такъв човек изпълнявайки изискванията му не само не му помагат, но дори задълбочават проблема. Има опасност и детето да пострада от проблема. В смисъл щом порасне няма да живее и играе нормално, за да не цапа. А мама вместо да му отдели време ще е заета да унищожава бактерии. Това е краен случай, но и описаната ситуация ми звучи като такава.

# 43
  • На земята, която е всъщност звезда.
...
ОКР не съм чувал да се отключва от раждане, ...

http://www.bglekar.com/bglbgl/?p=5407

"Повече от половината от пациентите с ОКР имат внезапно начало на заболяването, като при 50-70% симптомите се развиват след стресогенно събитие, като бременност, сексуални проблеми или смърт на значим човек."

# 44
Вселена, мерси много, значи не съм чувал, просто защото не съм гледал Simple Smile

Понеже е малко общо това изказване, се поразтърсих за статии, и наистина е така - в тази статия се съобщава за 1% от жените отключващи по време на бременност и 3% след раждане (първите 3 месеца след раждане). Все пак трябва да се има предвид, че извадката им е малка и не е случайна, не съм чел подробности. Пускам картинка за сравнение с депресията, която е по-честа все пак.
Скрит текст:
Но всичко това са наистина подробности - има голяма разлика в протичането на подобни проблеми - при един може да е относително леко и дори само да си мине, при друг да е доста тежко и опасно. Това единствено психиатър може да го прецени. И реално няма значение дали е OКР или следродилна депресия или някаква комбинация - и двете се лекуват по един и същ начин: антидепресанти и когнитивно-поведенческа терапия (каквато у нас не знам някой да прави като хората и също е доста по-скъпа от антидепресантите). Психиатър да прецени какво е точно. Казах Simple Smile

пс. и линкнатата научна статия потвърждава това, което казах - че има комбинации между тревожни разстройства и депресия - при 5% от майките.

Общи условия

Активация на акаунт