Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 3

• 74 528
  • 784
  •   1
Отговори
# 150
И аз направих същото и въпросът ми е същия! За съжаление мисля, че нямаме право да кандидатстваме отново там, където сме били приети и не сме се записали Sad

# 151
  • София
Какво не сте актуализирали точно?

# 152
  • Sofia
Направих голяма издънка, не съм си актуализирала данните и сега ще ни откажат записване на детето. Въпросът ми е дали има някакъв начин да кандидатстваме пак в същата детска градина, макар и вече не с 3 точки по първо желание или изобщо няма да ни даде системата.
Цитат
13.3. Детето ми е класирано в детско заведение, но не желая да го запиша. Какви допълнителни точки за поредност на желанията ще ми начисли системата, ако направим нови кандидатури?

Ако не желаете да запишете детето в детското заведение, където е било класирано и заявите искането си за отказ от записване на място в детското заведение,  използваните точки за поредност на желанията ще бъдат възстановени от системата веднага, т.е. при нови кандидатури детето ще получи 3 т. за първо желание, 2 т. за второ желание и 1 т. за трето желание.

В случай, че не заявите отказ от записване на място в детското заведение или не представите необходимите документи за записване в указания краен срок, кандидатурата ще бъде елиминирана. Съгласно т. 2.2.9 от Правилата за приемане в СДЯ и чл. 14, ал. 13 от Наредбата за прием в ДГ губите правото за кандидатстване в съответното детско заведение до началото на класиранията за следващата учебна година. Може да направите кандидатури за други детски заведения, като точките за новите кандидатури ще се изчислят по следния начин:

•    класираните и елиминирани по първо желание ще имат 2 точки по първо желание, 1 точка по второ желание, 0 т. за трето и по-ниско желание;
Ако заявите отказа си пред директорката ще Ви се възстанивавят точките; не пише, че има санкция да не можете да кандидатствате отново за същата градина.
Родителите, които не заявяват отказ, но и не се явяват за да си запишат детето - оставят нещата така, без да предприемат никакви действия, са санкционирани. Именно заради бездействието си са наказани и няма да имат право да кандидатстват в същата градина

Цитат
13.2. Детето ми е класирано в детско заведение, но директорът отказа да запише детето поради установени нередовности в представените документи за записване. Какви точки за поредност на желанията ще ми начисли системата, ако направим нови кандидатури?

Ако записването бъде отказано от директор поради нередовност на представените документи за записване и се направят нови кандидатури, системата ще начисли точките за поредност на желанията съгласно т. 3.2 от Правилата за приемане в СДЯ и чл. 19 от Наредбата за прием в ДГ и ПГУ, а именно: 3 т. за първо желание, 2 т. за второ желание и 1 т. за трето желание. - тук също не пише, че детето губи правото да кандидатства отново за същата градина.

При две класирания на дете в ДГ/ПГУ и непредставени документи от родителя/настойника, удостоверяващи наличието на заявените критерии, детето губи правото да кандидатства до началото на класиранията за следващата учебна година (чл. 15, ал. 6 от Наредбата за прием в ДГ и ПГУ).   - Ето това е вече санкцията за родители отишли да запишат децата си, но не могли да представят документите, доказващи критериите.

# 153
  • София
Благодаря, сега съм малко по-спокойна. Утре ще отидем на място да попълним молба. Пропуснала съм да отбележа, че вече не съм в майчинство, макар, че се върнах на работа преди месеци.

# 154
  • София
Благодаря, сега съм малко по-спокойна. Утре ще отидем на място да попълним молба. Пропуснала съм да отбележа, че вече не съм в майчинство, макар, че се върнах на работа преди месеци.
По-добре говорете с директорката. Вашият пропуск не е особено съществен и би следвало да ви приеме документите и така - все пак заявената точка си я има.

# 155
  • София
По-добре говорете с директорката. Вашият пропуск не е особено съществен и би следвало да ви приеме документите и така - все пак заявената точка си я има.
Говорих рано рано тази сутрин. Каза, че за пръв път ѝ се случва такова нещо, но ще трябва да откаже записване и да идем на място да попълним молба, а пък тя ще провери дали може да кандидатстваме пак в същата градина. Явно можем ако тя ни откаже записване, така че утре това ще правим. И се надявам да пусне мястото отново, то няма много наплив за тази градина евентуално пак ще ни класират.

# 156
  • София
Здравейте,
По повод необходимите документи за записване,някой има ли инфо дали сега са необходими здравно-профилактична карта на детето и имунизационен паспорт или се представят септември непосредствено преди започване на учебната година?

# 157
  • София
Говорих рано рано тази сутрин. Каза, че за пръв път ѝ се случва такова нещо, но ще трябва да откаже записване и да идем на място да попълним молба, а пък тя ще провери дали може да кандидатстваме пак в същата градина. Явно можем ако тя ни откаже записване, така че утре това ще правим. И се надявам да пусне мястото отново, то няма много наплив за тази градина евентуално пак ще ни класират.
А защо не се обадите да питате в дирекция Образование в СО. Нека те ви пуснат едно тълкувание. И без това това уточнение за майчинството е напълно излишно и отдавна трябваше да го премахнат, поне според мен.

# 158
  • София
Здравейте, искам да попитам дали в групата има родители на деца, които са родени януари/февруари? Чудя се какво може да се направи, така, че децата родени, януари/февруари да не чакат да няма кандидати от предходен набор, за да имат възможност да кандидатстват с предходния набор. Това ограничение е абсурдно, защото разликата между дете януари и дете декември в една година може да е от земята до небето, а януарчето е принудено да кара ясла например, вместо да тръгне на градина. Сигурно има различни мнения, някой сега ще каже - тогава защо декемврийчето да не може да е със следващия - аз нямам против Simple Smile Факт е, че чисто процедурно е възможно децата януари/февруари да кандидатстват с предходен набор, ако няма чакащи (което е откровено тъпо, да няма чакащи сигурно се случва много много рядко). Та, по ваше мнение какво може да се направи? Индивидуално или групово?

# 159
  • София
Здравейте,

реших да отменя нашата мама от драмата "кандидатстване 2018" и счупих доста нерви Grinning .  Детските ясли и градини засега се спасиха от присъствието на малкото зверче, въпреки че имахме почти 80% шанс за класиране Sad .

Искам да попитам няколко неща, за да преценя, дали въобще имаме някакъв шанс или да започвам търся ЧДГ от сега:
1. Предполагам, че на второ класиране в единствената опашка влизат и децата с точки от социални критерии. Тоест те би трябвало да са с предимство( ние не сме от тях)?
2. Ако е нямало обявени места за СОП и за първо класиране, те предполагам няма да се появят изведнъж за 2ро класиране или да се влеят в общата опашка?
3. Като цяло единственият начин да се появят свободни места е ако някой не се запише или заяви, че се отказва?
Благодаря!

# 160
  • София
Здравейте, искам да попитам дали в групата има родители на деца, които са родени януари/февруари? Чудя се какво може да се направи, така, че децата родени, януари/февруари да не чакат да няма кандидати от предходен набор, за да имат възможност да кандидатстват с предходния набор. Това ограничение е абсурдно, защото разликата между дете януари и дете декември в една година може да е от земята до небето, а януарчето е принудено да кара ясла например, вместо да тръгне на градина. Сигурно има различни мнения, някой сега ще каже - тогава защо декемврийчето да не може да е със следващия - аз нямам против Simple Smile Факт е, че чисто процедурно е възможно децата януари/февруари да кандидатстват с предходен набор, ако няма чакащи (което е откровено тъпо, да няма чакащи сигурно се случва много много рядко). Та, по ваше мнение какво може да се направи? Индивидуално или групово?
Ограничението детето да е родено януари отпадна.
Дава се предимство на 'основния' набор и от есента, за текущи класирания, може да се направи смяна на набора. Вижте ръководството:
1.11. Кога и как едно дете може да кандидатства със сменен набор (друга възрастова група, различна от годината на раждане на детето)?
На класиранията с прием от месец септември не се разрешава кандидатстване със сменен набор.
Съгласно чл. 14, ал. 10 от Наредбата за прием на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община, смяна на набора за кандидатстване се допуска за текущите класирания и при условие, че има обявени свободни места и няма чакащи за прием деца от съответната възрастова група.  Родителите могат да заявят желанието  за промяна на набора за кандидатстване на детето чрез секцията "Форма за обратна връзка" в ИСОДЗ.

# 161
  • София
Имам още един въпрос, дано да може някой да сподели: Ако детето текущо посещава ДГ и е прието в по-близка, записва се в по-близката, но на септември не се отпише от старата, може ли да си продължи в старата или?

# 162
  • София
Ограничението детето да е родено януари отпадна.
Дава се предимство на 'основния' набор и от есента, за текущи класирания, може да се направи смяна на набора. Вижте ръководството:
1.11. Кога и как едно дете може да кандидатства със сменен набор (друга възрастова група, различна от годината на раждане на детето)?
На класиранията с прием от месец септември не се разрешава кандидатстване със сменен набор.
Съгласно чл. 14, ал. 10 от Наредбата за прием на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община, смяна на набора за кандидатстване се допуска за текущите класирания и при условие, че има обявени свободни места и няма чакащи за прием деца от съответната възрастова група.  Родителите могат да заявят желанието  за промяна на набора за кандидатстване на детето чрез секцията "Форма за обратна връзка" в ИСОДЗ.

Много благодаря за включването, прочетох няколко пъти написаното, но някак не ми стана ясно, ако детето ми е родено на 01.01.2015, как може да бъде във втора група, а не в първа, в която попада с набора си?

# 163
  • София
Имам още един въпрос, дано да може някой да сподели: Ако детето текущо посещава ДГ и е прието в по-близка, записва се в по-близката, но на септември не се отпише от старата, може ли да си продължи в старата или?
Не, не може, защото системата служабно ще го отпише.

# 164
  • София
А защо не се обадите да питате в дирекция Образование в СО. Нека те ви пуснат едно тълкувание. И без това това уточнение за майчинството е напълно излишно и отдавна трябваше да го премахнат, поне според мен.

Писах през обратната връзка с такъв въпрос, но много се съмнявам, че ще ми отговорят. За съжаление съм почти убедена какво ще ми отговорят от СО - правилата са си правила. Сама съм си виновна за недоглеждането, така че ще действаме по общия ред, пък каквото стане.

Общи условия

Активация на акаунт