Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 3

• 74 542
  • 784
  •   1
Отговори
# 165
  • Sofia
Имам още един въпрос, дано да може някой да сподели: Ако детето текущо посещава ДГ и е прието в по-близка, записва се в по-близката, но на септември не се отпише от старата, може ли да си продължи в старата или?
Не, не може, защото системата служабно ще го отпише.
Не съм убедена. Когато премествах сина си (от една ясла в друга), ми казаха, че ние трябва да го отпишем, не става автоматично. И ако не го направим няма да може да постъпи в новата ясла, защото се води на две места. Предполагам, че в случая на jenn_kata ще важи същото и за старата градина - няма да позволят детето да продължи, докато не се отпише от някоя градина.

# 166
  • София
Здравейте, пуснах отделна тема с моята дилема, ако имате мнение сте добре дошли да коментирате http://www.bg-mamma.com/?topic=1037050.new#new

# 167
Здравейте! Имам въпрос за размяната на градини. Ако едното дете е прието с хронично заболяване, трябва ли и другото да е било прието в местата с ХЗ?

# 168
  • София
Ето отговора на ИСОДЗ за моите сгрешени данни : На 14.05.2018г. получихме запитване със следното съдържание:
Здравейте, ако директорът ни откаже записване за това класиране и отпишем детето на място в детското заведение с молба, може ли да кандидатстваме в същото детско заведение за следващото класиране и вземат ли се от точките?

Нашият отговор:
Ако не желаете да запишете детето в детското заведение, където е било класирано и заявите искането си за отказ от записване на място в детското заведение,  използваните точки за поредност на желанията ще бъдат възстановени от системата веднага, т.е. при нови кандидатури детето ще получи 3 т. за първо желание, 2 т. за второ желание и 1 т. за трето желание.

В случай, че не заявите отказ от записване на място в детското заведение или не представите необходимите документи за записване в указания краен срок, кандидатурата ще бъде елиминирана. Съгласно т. 2.2.9 от Правилата за приемане в СДЯ и чл. 14, ал. 13 от Наредбата за прием в ДГ губите правото за кандидатстване в съответното детско заведение до началото на класиранията за следващата учебна година. Може да направите кандидатури за други детски заведения, като точките за новите кандидатури ще се изчислят по следния начин:
•    класираните и елиминирани по първо желание ще имат 2 точки по първо желание, 1 точка по второ желание, 0 т. за трето и по-ниско желание;
•    класираните и елиминирани по второ желание ще имат 3 точки по първо желание, 1 точка по второ желание, 0 т. по трето и по-ниско желание;
•    класираните и елиминирани по трето желание ще имат 3 точки по първо желание, 2 точки по второ желание, 0 т. за трето и по-ниско желание.
Точките за поредност на желанията ще бъдат възстановени за първото класиране за следващата учебна година.
Гледах и наредбата за тази година и май наистина не може да кандидатства в същата детска градина до догодина, но се надявам ако откажем записване поне да ни възстановят точките.

# 169
  • София
Благодаря, сега съм малко по-спокойна. Утре ще отидем на място да попълним молба. Пропуснала съм да отбележа, че вече не съм в майчинство, макар, че се върнах на работа преди месеци.
По-добре говорете с директорката. Вашият пропуск не е особено съществен и би следвало да ви приеме документите и така - все пак заявената точка си я има.
Говорих рано рано тази сутрин. Каза, че за пръв път ѝ се случва такова нещо, но ще трябва да откаже записване и да идем на място да попълним молба, а пък тя ще провери дали може да кандидатстваме пак в същата градина. Явно можем ако тя ни откаже записване, така че утре това ще правим. И се надявам да пусне мястото отново, то няма много наплив за тази градина евентуално пак ще ни класират.
Да, питайте официално през системата, не правете глупостта да се отказвате писмено заради грешка, която няма никаква тежест - аз бях точно със същият казус преди 2 години, и нямах никакви проблеми със записването - дали ще отбел;ежите майчинство, или работещ, все е една точка.

# 170
Ако директоркта е разбрана, ще коригирате нещата. Това не е фалшификация.Както не е сигурно какво ще е догодина, най-голямата грешка е да се отказвате.

# 171
  • Sofia
Ето отговора на ИСОДЗ за моите сгрешени данни : На 14.05.2018г. получихме запитване със следното съдържание:
Здравейте, ако директорът ни откаже записване за това класиране и отпишем детето на място в детското заведение с молба, може ли да кандидатстваме в същото детско заведение за следващото класиране и вземат ли се от точките?

Нашият отговор:
Ако не желаете да запишете детето в детското заведение, където е било класирано и заявите искането си за отказ от записване на място в детското заведение,  използваните точки за поредност на желанията ще бъдат възстановени от системата веднага, т.е. при нови кандидатури детето ще получи 3 т. за първо желание, 2 т. за второ желание и 1 т. за трето желание.

В случай, че не заявите отказ от записване на място в детското заведение или не представите необходимите документи за записване в указания краен срок, кандидатурата ще бъде елиминирана. Съгласно т. 2.2.9 от Правилата за приемане в СДЯ и чл. 14, ал. 13 от Наредбата за прием в ДГ губите правото за кандидатстване в съответното детско заведение до началото на класиранията за следващата учебна година. Може да направите кандидатури за други детски заведения, като точките за новите кандидатури ще се изчислят по следния начин:
•    класираните и елиминирани по първо желание ще имат 2 точки по първо желание, 1 точка по второ желание, 0 т. за трето и по-ниско желание;
...
Гледах и наредбата за тази година и май наистина не може да кандидатства в същата детска градина до догодина, но се надявам ако откажем записване поне да ни възстановят точките.
Мдаа, сега проверих в Наредбата:
"Чл. 14. Класиране
(13) В случай, че родителят/настойникът на дете, класирано в детска градина/училище не запише детето си в определения срок, губи право за кандидатстване в съответната детска градина/училище до началото на класиранията за следващата учебна година.

Тук не правят разлика между незаинтересовани родители и отказ от директора.
Така, че единствения вариант остава да говорите с директорката. Но проблемът е, че постоянно им правят проверки дали документите са изрядни и директорките държат да си получат точно тези документи, които са в заявлението/системата.
Но като цяло, този статус на "отпуск за гледане на дете" наистина е глупав. Всяка година стават проблеми заради него, защото повечето майки на кадидатясленчета са все още по майчинство и по същия начин забравят да го променят на "работещ по трудово правоотношение", после директорките се дърпат ...

# 172
  • София
Мдаа, сега проверих в Наредбата:
"Чл. 14. Класиране
(13) В случай, че родителят/настойникът на дете, класирано в детска градина/училище не запише детето си в определения срок, губи право за кандидатстване в съответната детска градина/училище до началото на класиранията за следващата учебна година.

Тук не правят разлика между незаинтересовани родители и отказ от директора.
Така, че единствения вариант остава да говорите с директорката. Но проблемът е, че постоянно им правят проверки дали документите са изрядни и директорките държат да си получат точно тези документи, които са в заявлението/системата.
Но като цяло, този статус на "отпуск за гледане на дете" наистина е глупав. Всяка година стават проблеми заради него, защото повечето майки на кадидатясленчета са все още по майчинство и по същия начин забравят да го променят на "работещ по трудово правоотношение", после директорките се дърпат ...

Аз пак им писах и на тези от ИСОДЗ, ако могат пък те да променят пустия му статус или ако може директорката на място.... Ако не стане май няма вариант да кандидатстваме пак в тази градина тази година. Но с молба до директорката поне ще имаме шанс за друга. Ако има свободни места де.

# 173
  • Sofia
Ако не се лъжа, мисля, че миналата година имаше случаи на майки, които успяха, макар и трудно, да убедят директорката да приеме служебната бележка. Пробвай пак да поговориш с нея преди да се отказвате от мястото - все пак и в двата случая става въпрос за един и същ критерий и за еднакъв брой точки. А и в трудовата книжка, ще се види, че и по време на класирането си била назначена.

# 174
  • София
Благодаря ви! Няма да се отказваме то е ясно. Има две седмици за записване, все ще установим какви са ни възможностите до тогава.

# 175
  • София
Здравейте, средното ни дете го приеха на ясла! Скачаме от радост!
Обаче, за работещ родител в чуждестранна фирма с месторабота България и без администрация на въпросната, ние какво да подадем? Служебната бележка очевидно ще трябва да се легализира, след като я изпратят по имейл. Трудова книжка не се попълва, мислим си да извадим някакъв документ от НОИ, че е осигурен и му се внася всичко?
Вторият ми казус е. Какъв е този оригинал на документ за адреси на другите ми две деца? Нали ще представя и лична карта за адрес София и бланка за настоящ адрес, съответния квартал. Децата живеят с мен. Настоящият адрес е направен преди те да са родят, всъщност преди да се роди второто дете, което сега трябва да запиша и третото. Трябва ли да ходя и за тях нещо да вадя в общината?
Да полудее човек ...

# 176
Трябва да има някаква легална форма на местоработата в България или в Европейския съюз. Иначе няма да Ви признаят мястото. Ако е самоосигуряващ се, да извади бележките от НАП (не НОИ за здравеопазване), за направени осигуровки като самоосигуряващ се.Сега не може да се направи самоосигуряващ. Трябва да еминимум 6 месеца преди класирането.Извадете на децата удостоверение за настоящ или постоянен адрес.

# 177
  • Sofia
Искат Ви Удостоверенията за постоянен/настоящ адрес на децата  за да докажете, че децата Ви живеят в едно домакинство. Без тези документи няма да Ви признаят критерия за многодетно семейство, който сте заявили и ще Ви откажат записване.

# 178
Благодаря ви! Няма да се отказваме то е ясно. Има две седмици за записване, все ще установим какви са ни възможностите до тогава.

Обратна връзка няма да Ви свършат работа. Звъннете в Дирекция Образование. Телефон 02 943 31 83- телефон на секретарката, която ще Ви насочи към който трябва. Абсурдно е да се отказвате! Успех!

# 179
  • София
Пишете моля за развитието на вашия казус. При мен пък се оказа, че е останало, че съм на трудов договор явно от преди шест години, когато съм регистрирала единия батко и въпреки че правих промени на адресите, съм пропуснала опцията за майчинството, защото все пак имам трудов договор и знам, че е важно да си работещ, за да посещава детето ти градина. Подвела съм се явно. Ще видим какво ще каже директорката. Не мога да повярвам, че изпадам в такава глупава ситуация и че за такова нещо биха отказали записване в ясла на трето дете в семейството.

Общи условия

Активация на акаунт