Слънцезащита 2018 - II

• 89 627
  • 744
  •   1
Отговори
# 660
Искрено се надявам, че не прекаляваме твърде с търпението и отзивчивостта на  dragon8  bouquet bouquet bouquet
Понеже две години ползвах Неострата и бях много доволна от нея, но в момента поради глупаво стечение на обстоятелствата (забравих почти пълната опаковка в хотел), ми се наложи да ползвам този продукт:

It's Skin, 2 O' Clock Sunblock, PA+++, SPF 50+

Молбата ми е, понеже кремът ми харесва и ми е повече от комфортен при носене - само с две думи - съставът на It's Skin

Скрит текст:
Other Ingredients
Water, zinc oxide (cl 77947), ethylhexyl methoxycinnamate, cyclomethicone, butylene glycol, cyclopentasiloxane, peg-7 dimethicone, arbutin, c12-15 alkyl benzoate, cyclohexasiloxane, ethylhexyl salicylate, isohexadecane, lauryl peg-9 polydimethylsiloxyethyl dimethicone, glyceryl diisostearate, beeswax fragrance, distearyldimonium chloride, peg-30 dipolyhydroxystearate, glyceryl caprylate, dimethicone/methicone copolymer, hydroxyethyl acrylate/sodium acryloyldimethyl taurate copolymer, sorbitan oleate, ethylhexyglycerin, dimethicone, buddleja davidii extract, sambucus nigra flower extract, xanthan gum, adenosine, bht, pseudoalteromonas ferment extract.

добър/читав ли е или да търся да купувам отново Неострата  newsm78

# 661

Проблемите с фотостабилността на филтрите идват от няколко посоки:
-   филтри, които сами по себе си са нестабилни и се нуждаят от стабилизиране с други филтри, антиоксиданти и други съставки
-       неудачни комбинации от филтри
-   комбинация от условия, при които може да настъпи разпад на някои филтри, дори да са били стабилизирани първоначално
Филтри, които сами по себе си са нестабилни под действието на UV лъчи:
- авобензон (Butyl Methoxydibenxoylmethane)
- октиноксат- (Ethylhexyl Methoxycinnamate)

Авобензонът е най-нестабилен, ако не се стабилизира, много бързо се губят 9/10 от ефективността му. Октиноксатът се държи по-добре, губи се около 1/4.
Комбинацията от двата прави ситуацията още по-зле.
Решенията:
- авобензонът се стабилизира с други филтри като октокрилен, с други съставки като антиоксиданти, парафин, етанол, alkyl benzoate. Видите ли авобензон във формула, октокриленът най-често ще е също там, редовно и етанолът. Друга стабилизираща съставка е антиоксидантът Bis-Ethylhexyl HydroxyDimethoxy BenzylMalonate, само че той не спира разпада на филтъра, а само неутрализира вторичните продукти от този разпад. С него стабилизирането води до спад в загубата на ефективност наполовина. Първият стабилизатор си остава октокриленът. Етанолът води до 100% стабилизиране, но не е добър за кожата. На мен не ми допада нито един от вариантите - спиртът пресушава кожата, антиоксидантите не са напълно ефективни, а октокриленът също си има недостатъци.
- октиноксатът също се стабилизира с Bis-Ethylhexyl HydroxyDimethoxy BenzylMalonate. Ако се комбинират авобензон и октиноксат, и авобензонът се стабилизира с октокрилен, заради октиноксата това стабилизиране ще е по-слабо. Изобщо комбинацията авобензон+октиноксат е тотално главоболна. Разгледайте продуктите си и ми кажете колко често я срещате?
Ако ще да ми я стабилизират до дупка, включително с баене, аз няма да си я сложа по кожата. Единственият вариант, в който приемам който и да е от тези филтри, както и тяхната комбинация, е предлаганият от Merck в серията им Eusolex UV pearls. В тази серия от съставки фирмата е вложила различни органични и неорганични филтри в капсули, които ги изолират от взаимодействие един с друг, както и ги пазят от разпад от UV лъчите.
Ето за съставките:
http://www.hcbio.com.tw/pdf/Eusolex-UV-Pearls.pdf
Eusolex B-O  е комбинация от капсулирани авобензон и октокрилен.
INCI: Aqua, Octocrylene, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Silica,  PVP, Phenoxyethanol,  Chlorphenesin, Disodium EDTA
Ако искате да сте сигурни, че съставката в продукта ви е този комбиниран капсулован филтър, трябва в състава да присъстват всички тези съставки. Капсулата се прави от Silica и PVP, нарича се sol-gel silica glass. Получената капсула има и други полезни свойства, освен да стабилизира филтрите. Тя е твърде голяма, за да прониква в кожата и вместо това стои върху нея. Допълнително отразява и разсейва лъчите така, че повече от тях да достигнат до филтрите и да бъдат абсорбирани от тях. Друга полза е липсата на пряк контакт на филтъра с кожата, което помага да се избегнат неблагоприятни кожни реакции.
Капсулованите филтри на Merck са доста, INCI-тата им са близки в някои случаи, затова в сайта може да ги разгледате ето тук:
http://www.merck-performance-materials.de/de/cosmetics/eusolex/e … uct_features.html
Пак не е пълният списък, а и са дадени търговските названия на съставките. Например Eusolex T-Easy, Eusolex T-Pro, вторият е точно пример за онова, което споменах по-рано - добавяне на покритие от манганов диоксид прави титаниевия диоксид нереактивоспособен, съответно не води до образуване на свободни радикали и до оксидативен стрес. Вместо това T-Pro проявява даже антиоксидантна активност. Та, за да стигнете от търговското название до INCI-то, тоест изписването в състава на продукта, копвате названиета и го пействате в полето за търсене в този сайт:
https://www.ulprospector.com/en/na/PersonalCare/Detail/613/74800 … earls-OB-S-X?st=1
В повечето случаи ще намерите там INCI на съставката, това е огромна база за съставки. Щом видите INCI, търсите всяка от съставките от него в състава на вашия продукт. Щом се търси капсулован филтър, задължително трябва да има в продукта Silica и PVP. Оттам нататък другите съставки като Phenoxyethanol,  Chlorphenesin, Disodium EDTA например може да присъстват или всичките, или някои от тях, така може да се ориентирате какво имате в състава. Ако пише само Octocrylene или Butyl Methoxydibenzoylmethane, но няма Silica и PVP - не се надявайте на капсули. Тогава продуктът е аут за мен.
От органичните филтри, Merck намирам да предлагат капсуловани авобензон+октокрилен, отделно капсулован октиноксат. Значи за октиноксата търговското име е:
Eusolex UV Pearls OMC и INCI е Aqua, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Silica,  PVP, Phenoxyethanol, Methylparaben, Propylparaben, BHT
или втора съставка с малко различен и много по-добър състав:
Eusolex UV Pearls OMC IPS с INCI Aqua, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Silica,  PVP, Phenoxyethanol, Chlorphenesin, Disodium EDTA
Когато търсите в състава на продукта си, отделните съставки от "Eusolex UV Pearls нещо си" няма да са в същия ред, ще са разместени. Това не е проблем. Най-важното за капсулите са двете ключови съставки за формирането им Silica и PVP.
Изобщо, поиграйте си с този сайт Ulprospector, само да напишете в полето за търсене Eusolex UV PEarls и ви излиза списък със съставките от серията.
Ако търсите от същата серия съставки с титаниев диоксид, там няма капсули, а покритие. То може да е Alumina или Silica. Ако някое от тях не присъства в състава на вашия продукт, нямате титаниев диоксид с покритие, а гол и реактивоспособен. Ако е нано, задължително трябва да има покритие, тогава е още по-реактивоспособен. Същото важи и за цинковия оксид.  Ако не намерите в състава покритие, разкарайте продукта. Титаниевият диоксид е добър фотокаталитик - ускорява окисляването на други съставки под действието на UV лъчите. Нямате нужда от окисление на кожните мазнини, защото това генерира свободни радикали, те водят до оксидативен стрес, а той до стареене и пигментации. Дори и да са вложили антиоксиданти, за да противодействат на окисляването, аз няма да си сложа този продукт.

# 662
Дами, търся вариант за устойчива слънцезащита при плуване. Практикуваме шнорхелинг и винаги, винаги гърбът ми потъмнява, защото само там кожата е близо до повърхността на водата и явно слънцезащитният крем се отмива в един момент. Ако трябва да съм честна, няма изгаряне, просто хващам във водата хубав шоколадов тен само на гърба.  Crazy

Има ли крем, който би издържал час - два плуване под вода? Алтернативата е слънцезащитна дреха, знам, но ми ограничава движенията много, забавя ме, може да се закачи на някоя подводна скала и въобще ми е неудобна. Ако няма друг вариант, за догодина ще си носим блузите, защото не искам да допускам отново такъв тен, но бих предпочела крем, за да се плуваме и гмуркаме спокойно.

Иначе на плажа стоя намазана с крем, под чадъра и с рокли от тънък, прозрачен бял лен, дълги и с дълъг ръкав. Много добре ми се получава слънцезащитата извън водата, нито потъмнявам, нито ми излизат петна и лунички, но не мога да намеря вариант за дълъг, интензивен шнорхелинг.

# 663
Момичета, някоя от вас ползвала ли е този продукт https://www.zoya.bg/Слънцезащитен-лосион-за-лице-и-тяло-SPF30-10 … t=newest_arrivals или поне нещо от марката?
Това са просто няколко растителни масла с цинков оксид, пълна боза. При това на първо място в състава е слънчогледово масло, което е богато на полиненаситени мастни киселини и на слънчевите лъчи направо ще се изпържи и окисли на макс. Витамин Е ще го спаси съвсем за кратко. Честити свободни радикали. Няма нищо, което да се погрижи цинковият оксид, който и без това се смесва трудно с другите съставки (а в случая не е и нано, тоест едри частици са),  да не се утаи отчасти на дъното. Това означава неравномерно нанасяне по кожата и неравномерно защитно покритие. Да не говорим как изобщо ще направи качествен филм, като няма кьорава съставка за целта. Направо истинска наслада за кожата...
Много благодаря за изчерпателния и полезен отговор!

# 664
Искрено се надявам, че не прекаляваме твърде с търпението и отзивчивостта на  dragon8  bouquet bouquet bouquet
Понеже две години ползвах Неострата и бях много доволна от нея, но в момента поради глупаво стечение на обстоятелствата (забравих почти пълната опаковка в хотел), ми се наложи да ползвам този продукт:

Молбата ми е, понеже кремът ми харесва и ми е повече от комфортен при носене - само с две думи - съставът на It's Skin

Скрит текст:
Other Ingredients
Water, zinc oxide (cl 77947), ethylhexyl methoxycinnamate, cyclomethicone, butylene glycol, cyclopentasiloxane, peg-7 dimethicone, arbutin, c12-15 alkyl benzoate, cyclohexasiloxane, ethylhexyl salicylate, isohexadecane, lauryl peg-9 polydimethylsiloxyethyl dimethicone, glyceryl diisostearate, beeswax fragrance, distearyldimonium chloride, peg-30 dipolyhydroxystearate, glyceryl caprylate, dimethicone/methicone copolymer, hydroxyethyl acrylate/sodium acryloyldimethyl taurate copolymer, sorbitan oleate, ethylhexyglycerin, dimethicone, buddleja davidii extract, sambucus nigra flower extract, xanthan gum, adenosine, bht, pseudoalteromonas ferment extract.

~Di~, кремчето не е зле,  с едно-две изключения. Имаш добра широкоспектърна защита от не нано цинков оксид. Тръгнах да търся покритие, тук са включили една съставка, която се използва като такова -  dimethicone/methicone copolymer, само че по принцип го комбинират със silica и aluminium hydroxide. Тук обаче присъства само силиконът, което може да значи, че не е ползван с тази цел. Ползва се и за по-добро разпръсване на оксида в маслата. Да речем, че може би дава някакво покритие. Имаш октиноксат, но е стабилизиран с c12-15 alkyl benzoate, той е от стабилизаторите, които действат на макс. Имаш трети филтър ethylhexyl salicylate, който действа в UVB спектъра и е стабилен. Разни вероятно хубави екстракти..Това, което не ми харесва, е арбутинът - избелваща съставка. Може да доведе до фоточувствителност. Тези азиатци и манията им за бяла кожа...Не съм склонна да го препоръчам в дългосрочен план, просто не ме кефи идеята.

# 665
Дами, търся вариант за устойчива слънцезащита при плуване. Практикуваме шнорхелинг и винаги, винаги гърбът ми потъмнява, защото само там кожата е близо до повърхността на водата и явно слънцезащитният крем се отмива в един момент. Ако трябва да съм честна, няма изгаряне, просто хващам във водата хубав шоколадов тен само на гърба.  Crazy

Има ли крем, който би издържал час - два плуване под вода? Алтернативата е слънцезащитна дреха, знам, но ми ограничава движенията много, забавя ме, може да се закачи на някоя подводна скала и въобще ми е неудобна. Ако няма друг вариант, за догодина ще си носим блузите, защото не искам да допускам отново такъв тен, но бих предпочела крем, за да се плуваме и гмуркаме спокойно.

Иначе на плажа стоя намазана с крем, под чадъра и с рокли от тънък, прозрачен бял лен, дълги и с дълъг ръкав. Много добре ми се получава слънцезащитата извън водата, нито потъмнявам, нито ми излизат петна и лунички, но не мога да намеря вариант за дълъг, интензивен шнорхелинг.
Виж това и изобщо серията на Headhunter, ако не си ги ползвала досега:
https://www.amazon.com/Headhunter-Surf-Sunscreen-SPF-50/dp/B00JDW1000
Имаш нелоши филтри, висок процент цинков оксид. Октиноксатът е стабилизиран. Имаш добра дисперсия на филтрите, филм от силикони и този сладур дава висока водоустойчивост, и е SPF бустър.
https://www.ulprospector.com/en/na/PersonalCare/Detail/305/8083/ … ex-V-220F-polymer
Ще белее яко, но си струва това да се преглътне. Те даже целят продуктите им да белеят, за да се вижда, че са нанесени добре навсякъде. Аз се кефя на белеенето като полезен индикатор в случая. И да не си помисли някой, че съм библиотека за продукти Smile - просто пуснах търсене по best sunscreens for surfers and water sports.
Успех и все пак, дрехата е по-добрият вариант. Винаги.

# 666
  • Sofia
Макарон, за това лято сме се обзавели със споменатия малко по-назад в темата – La Roche-Posay, Anthelios XL, Wet Skin Gel, SPF 50+, 250 мл. Този:

Скрит текст:

Пробвала съм го само на суха кожа към момента, във вода – не, но си мисля, че няма да се отмива лесно, съдейки и по името му.
Друг негов плюс е, че поне засега грам не ми е залютял на очите (ползвам го и за лицето), а съм имала подобни проблеми с други слънцезащитни лосиони в миналото, именно по време на шнорхелинг. Peace

# 667
Благодаря!

Аз мислех, че wet skin по-скоро се отнася за това, че попива добре на намокрена кожа, т.е. мажеш го без да се подсушиш след плуване? Ще взема нещо ново преди септемврийското море, че съм точно като Рос от Приятели в момента, добре, че не се вижда, когато съм облечена.  Laughing

# 668

Скрит текст:
Other Ingredients

~Di~, кремчето не е зле,  с едно-две изключения. Имаш добра широкоспектърна защита от не нано цинков оксид. Тръгнах да търся покритие, тук са включили една съставка, която се използва като такова -  dimethicone/methicone copolymer, само че по принцип го комбинират със silica и aluminium hydroxide. Тук обаче присъства само силиконът, което може да значи, че не е ползван с тази цел. Ползва се и за по-добро разпръсване на оксида в маслата. Да речем, че може би дава някакво покритие. Имаш октиноксат, но е стабилизиран с c12-15 alkyl benzoate, той е от стабилизаторите, които действат на макс. Имаш трети филтър ethylhexyl salicylate, който действа в UVB спектъра и е стабилен. Разни вероятно хубави екстракти..Това, което не ми харесва, е арбутинът - избелваща съставка. Може да доведе до фоточувствителност. Тези азиатци и манията им за бяла кожа...Не съм склонна да го препоръчам в дългосрочен план, просто не ме кефи идеята.
Безкрайно полезна и много отзивчива...💐
Искрено благодаря за отделеното време и компетентния, изчерпателен отговор🌹🌹🌹

# 669

Не е лош продуктът, но ако можеш, вземи тестер. Интересно ми е как ще е откъм цвят, защото има и не нано титаниев диоксид, от който очаквам да белее. Има и железни оксиди, та трябва да е балансирано това. Придава цвят, тониран е нали?
Недолюбвам нано титаниев диоксид, но тук има и алуминий, който е покритие и за него и за цинкови оксид, за предпазване от нежелани реакции с UV лъчите. Няма други потенциално фото-нестабилни филтри. Има много готин антиоксидант PENTAERYTHRITYL TETRA-DI-T-BUTYL HYDROXYHYDROCINNAMATE, този:
https://www.ulprospector.com/en/na/PersonalCare/Detail/75/226091/Tinogard-TT
Не е бъкан със силикони, не ми изглежда и тежък откъм съставки на мастна основа. Поработили са сякаш да е лек, а да има покривност. Мисля, че е ок за мазна кожа. Пише ли колко процента от филтрите съдържа?

Намерих тестер, но не е за моята мазна кожа. Много лъсва още като се намажа, тониран е, обаче някак оранжево стои и не изравнява тена. Така че май на Неострата ще поръчам. Simple Smile

# 670
Може ли отново линк към продукта, който си пробвала? На Авен беше нали?

Неострата дали запушва пори, момичета? Да не ми станат пъпки при продължителна употреба?
Под фон дьо тен може ли да се слага или прави “кир ефект”?

# 671
  • На ръба..
JACKLIN* при мен категорично не запушва пори, но ако тръгна да наслагвам слънцезащотата се получава кир ефект. Не съм пробвала с фдт, но мисля че няма да се спогодят. Това е на моята кожа... сега зависи и от крема преди него разбира се.

# 672
  • София
Неострата ползвам само в/у богат крем. Иначе много ми суши, но аз съм с адски суха кожа.
Не съм забелязала запушване или пъпки. Фдт не употребявам.

# 673
Ясно значи за плаж ще го ползвам. А за градски условия да ми препоръчате нещо с добра защита, за под грим? Заради Ареола не смея и вътре да съм без.

# 674
  • София
Нали казаха, че ще ти пратят мостри. Пробвай първо как ще е при теб с крем, без крем, под фдт...

Общи условия

Активация на акаунт