Юлски мами 2018г.- тема 5

• 48 286
  • 762
  •   1
Отговори
# 90
Има ли мами, които ще раждат във Велико Търново? ❤

# 91

Мамчета вижте от няколко дни съм така.Изследванията са ми шест,уж не ям много солено. Кръвното ми е нормално.Преди ми се поддуваха само сутрин като стана,а от два дни съм така.В 35 седмица съм и предполагам,че е от тежестта.Дайте съвет с какво да облекчавам положението?
Дано не е нищо сериозно, но подуването на глезените може да е един от признаците за прееклампсия. Така че със сигурност бих се чула с лекаря си, а ако има и други симптоми някакви - главоболие, промяна в зрението, прилошаване и т.н. директно бих отишла и до спешен център, за да се подсигуря, че всичко е наред.

# 92
  • Варна
От няколко дни се чудя дали си заслужава да плащам за избор на екип, макар, че за сега всичко е наред и мога да родя нормално. Притеснява ме само ако нещо се обърка в последния момент какво правя???? И ако ме боли много дали някой ще ми сложи някаква упойка? За сега всичко води към АГ Варна..... Някой би ли ме посъветвал нещо? И другото е за нормално без избор трябва ли да се плаща пак нещо?

# 93
  • Карнобат

Мамчета вижте от няколко дни съм така.Изследванията са ми шест,уж не ям много солено. Кръвното ми е нормално.Преди ми се поддуваха само сутрин като стана,а от два дни съм така.В 35 седмица съм и предполагам,че е от тежестта.Дайте съвет с какво да облекчавам положението?
Дано не е нищо сериозно, но подуването на глезените може да е един от признаците за прееклампсия. Така че със сигурност бих се чула с лекаря си, а ако има и други симптоми някакви - главоболие, промяна в зрението, прилошаване и т.н. директно бих отишла и до спешен център, за да се подсигуря, че всичко е наред.

Ами само краката дето са ми поддути.В момента с хладка вода ги третирм,но имам чувството,че няма промяна.Ще се обадя на АГ-то да видим какво ще каже.Притеснена съм за бебето.

# 94

Взимате ли аспирин протект за разреждане на кръвта? Това подуване не изглежда много добре, може да има риск от тромби, трябва да се види от лекар....

# 95
  • Карнобат
Не пия хапчета за сега,то и аз от два дни съм така.Иначе предимно ми се надуваха сутрин като ставах,а от два дни са постоянно надути.

# 96
И аз да се оплача.Хемоглобина ми 88.Следя го на своя глава.Също сама си направих консултация с хематолог.Наложи се венозно желязо,което трябваше да е с депо ефект около 3 месеца.Да,ама след вливането се оказа ,че хемоглобина се качил само на 92.Аг само вдига рамене,така щяло да е.Да,ама мен тази анемия си ме мъчи,в смисъл чувствам се много уморена.То може и от жегите да е,но се чувствам без грам сила.Иначе бебето си е добре,дори е по-голямо от колкото трябва да е.Само където пъпната връв е около врата,но уж хлабаво и щяло да се размотава.Ама дали ще стане така,не знам.Ами ако се завърти в грешната посока, няма ли още повече да се затегне?!АГ казва спокойно,ама на мен нещо не ми съвсем спокойно.Но какво ли да направя.Някой бил ли е в подобна ситуация?

# 97
И на мен са ми подути краката,почти всички обувки ме стягат.Ръцете ме болят най-вече сутрин,а днес дясната много се поду,докато се разхождах Sad    Видях,че има 20% намаление на всичко в Комсет Simple Smile

# 98
Здравейте, да се изкажа и аз за избота на екип. Баткото го родих преди три години в АГ Варна с избор на екип при Георгиев. Ходих при него от третия месец на бременността и понеже вече го познавах и имах доверие отидох много спокойна да раждам. Винаги ще съм му благодарна за спокойствието и търпението. Аз имах назначено секцио, поради пъпна връв два пъти около вратлето. Когато отидох за преглед преди секциото се оказа, че малкия се е отплел и Георгиев ме попита дали искам да съм секцио понеже всичко е готово за секцио или да чакам да родя ествствено. Даде ми избор, въпреки че най-лесно за него щеше да е следва плана. И така дори си преносих и родих нормално. Нооо за съжаление избор на екип не означава избор на акушерка, което в момента е нещото което ме спира пак да раждам там. Георгиев работи с акушерката, която е на смяна, поне така беше тогава. Но аз нямах много късмет с нея и добре, че след 10 часово раждане смяната й свърши и дойде новата акушерка, която стоя до мен,  помогна ми и за 20 минути от" разкритие, колкото 5 стотинки" стана "хайде в родилна зала, че ще родиш тук". Уникална жена е, жалко, че не си спомням как се казва.
Та избор на екип си заслужава ако наистина си почувствала, че това е лекаря и пак човека до теб през цялото време е акушерката. И ако тя те гледа от далече и отклонява всякакъв опит за диалог малко се губи смисъла за избор. Но от друга страна отношението наистина е друго като си с избор на екип, все пак има някой, който е поел отговорност за теб, а не те превърлят между дежурните, осбено при по-продължително раждане. Моя приятелка раждаше без избор на екип, преносваше и беше в болницата,  два дни не й даваха да яде уж щеше да ражда, не си спомням много, но накрая си плати за избор.
За мен избора на екип си заслужава, особено при планирано, а не спонтанно раждане.

# 99
От няколко дни се чудя дали си заслужава да плащам за избор на екип, макар, че за сега всичко е наред и мога да родя нормално. Притеснява ме само ако нещо се обърка в последния момент какво правя???? И ако ме боли много дали някой ще ми сложи някаква упойка? За сега всичко води към АГ Варна..... Някой би ли ме посъветвал нещо? И другото е за нормално без избор трябва ли да се плаща пак нещо?
Ако не се бъркам, упойката така или иначе се слага до определен момент, не когато те заболи Grinning Т.е. ако започнеш да раждаш без упойка и в даден момент решиш, че искаш - няма начин. Не се настройвай, че нещо ще се обърка, но и да се обърка, лекарите ще направят каквото е нужно. Има и друг момент, че не се знае дали при нормално раждане всеки лекар ще е съгласен да те поеме юли месец. Това означава, че от началото на юли до началото на август (приблизително) го "връзваш" да те чака да родиш по всяко едно време. Имай предвид също, че много лекари могат да си измислят причина да те "резнат", именно поради тази причина (оставяме на страна финансовата облага). Да не стане така, както при много мои познати, които родиха в една частна клиника (няма да й споменавам името), че уж всичко им е наред и изведнъж всички се оказаха я с тесен таз, я бебето се завъртяло седалищно, пъпната връв се оплела и т.н.. Не, че са невъзможни неща, ама така ли една поне не роди нормално! Както и да е. Не познавам нито лекарите,  нито болницата, в която ще раждаш, но просто прехвърли и този сценарий през главата си и вземи най-правилното решение.
Относно плащането, мисля, че навсякъде се плаща някаква сума за раждане, но в държавните болници ми се върти по спомен, че е около 300 лв.

# 100
Дааааа тесен таз, само дето 1% от жените по света реално страдат от това. Нищо де, дай да те резнем, все пак и клиничната пътека е по-скъпа. Ей от тези небивалици ме е страх мен.

# 101
Дааааа тесен таз, само дето 1% от жените по света реално страдат от това. Нищо де, дай да те резнем, все пак и клиничната пътека е по-скъпа. Ей от тези небивалици ме е страх мен.
Мен също! Поради тази причина избягвам и частните клиники. Нямаш си представа колко много мои познати се оказаха с "тесен таз" в "последния момент" в една и съща клиника Simple Smile Тези 1% са всички събрани в България, явно... Потресаващо е. Лошото е, че като ти кажат такова нещо, ти какво да правиш?! Нито разбираш от медицина, нито знаеш какво им показва реално ехографа и т.н. Остава ти само да се примириш и толкоз.

# 102
За мен вариант е да си се договорил с твоя лекар и като тръгнеш да раждаш да е наоколо и да може да съдейства. Но това е засега само в моята глава. Ще се консултирам с него следващия път. Ако не е твърдо за естественото раждане,  съм склонна да платя за избор на лекар, който не познавам ако ще отстоява моето решение, въпреки че не ме е следил той. 

# 103
Момичета, помагайте!
Купила съм вече почти всичко, дори нещата за болницата Grinning
Не може да си представите кое ми е най-трудното - дрехите за бебето!
Побърквам се вече. 100 пъти където и да ида започвам да гледам бодита, гащеризончета и накрая все не купувам, защото не мога да се ориентирам.
В списъка съм заложила 2-3 бодита с къс ръкав, толкова с дълъг, цели гащеризони/пижамки и ританки. И сега не мога да преценя за лятно бебе колко точно да е дебела материята, размерът 50 или 52 да е? Достатъчни ли ще са тези дрехи..
Вие какво сте замислили?

# 104
Ако не се бъркам, упойката така или иначе се слага до определен момент, не когато те заболи Grinning Т.е. ако започнеш да раждаш без упойка и в даден момент решиш, че искаш - няма начин.
Това не е точно така Simple Smile Епидурална упойка се слага след поне 4-5см разкритие. Тъй като обаче отнема известно време за да се сложи(според организацията в болницата, но поне 10-15мин) и да подейства(още 20 минути), ако раждането е много напреднало, примерно вече жената е с напъни, не се слага, защото докато подейства, вероятно раждането ще е приключило. По принцип би трябвало жената да може да вземе решение за упойката по време на раждането, т.е. само ако се наложи и това е практиката в повечето държави. У нас зависи от практиките на конкретната болница - на повечето места искат да се реши преди раждането, защото е по-удобно за тях да го планират така. Упойката обаче може да предизвика и нужда от допълнителни интервенции, затова и би било по-добре да се реши в движение и да не се ползва, ако няма нужда.

Относно плащането, мисля, че навсякъде се плаща някаква сума за раждане, но в държавните болници ми се върти по спомен, че е около 300 лв.
Раждането по принцип е безплатно дори за неосигурени лица. Включително не би трябвало да се носят конци и прочие, а се осигуряват по пътека. Въпреки това много от болниците изискват подобни неща. За упойката не съм сигурна, но мисля, че не се включва, т.е. епидуралната се доплаща. При секцио (планово или по спешност) е включена, разбира се. Отделно от това често има различни псевдо-ВИП услуги, за които болницата има право да поиска допълнително заплащане.

Общи условия

Активация на акаунт