Познай коя е книгата - 16

• 53 288
  • 918
  •   1
Отговори
# 690
  • Пловдив
Памела Боянова 605311 да, ти си.

# 691
“- Защо ме гледаш така? – насмешливо попита той.
– Защото изиграваш десетки хора и мислиш, че можеш да надхитриш и себе си… – отговори тя – Ти не съзнаваш какво става с нас тази вечер!…Ти не виждаш, че се връщаш към мене, зашото не можеш да вървиш по пътя си сам… Не любовта, а чувството на самотност и страх те тика отново към мене… И може би си уверен, че аз нямам сила да се противя.”

# 692
  • София
Тютюн

# 693
# 694
  • София
От книгата, която чета в момента

“Когато португалците откриха Япония през 1542 година, те запознаха местните жители с мускетите и барута. Само след година и половина японците вече сами си ги произвеждаха. Качеството им далеч не беше на европейското ниво, но това нямаше значение, защото на пушките се гледаше като на любопитна новост и дълго време ги използуваха само при лов, като дори тогава бяха много по-точни със стрелите. Освен това голяма роля играеше фактът, че за японците войната беше почти ритуал: ръкопашни схватки, в които мечът се използуваше като най-уважавано оръжие. Употребата на пушки се считаше за малодушие, подлост и беше изцяло в разрез с моралния кодекс на самураите, наречен бушидо, който ги задължаваше да се бият честно, да живеят честно и честно да умрат; да бъдат цял живот беззаветно предани на законния си феодален господар, да не се боят от смъртта — дори да я търсят, служейки му, да се гордеят с името си и да го пазят неопетнено.“

# 695
Стилът на писане ми напомня на този в така любимата ми "Цар плъх". Обаче съм сигурна, че откъсът не е от там. Следя за верния отговор

# 696
  • София
От същия автор е, книгата е в 2 тома.

# 697
  • София
Мисля, че е Шогун - Джеймс Клавел.

# 698
"Гай джин"?
Познато ми е, но не мога да се сетя категорично откъде. Сякаш е за самураи, но звучи и като чужденец, който разказва за Япония.

# 699
  • София
Мисля, че е Шогун - Джеймс Клавел.
Това е Simple Smile
Ти си!

# 700
  • София
Ако някой има възможност да пусне нова задагка - да заповяда Simple Smile

# 701
  • София
От мен - нещо лесно,  кой пръв ще се сети? Simple Smile

# 702
Стрелям малко на слуки - ирландец със сини очи, нова професия и черни дрехи - "Птиците умират сами"?

# 703
  • София
Не - друг един синеок хубавец е, романът носи името му. На млади години го четях в захлас - ех, младост... Yum

# 704
  • Mediterraneo
Капитан Блъд?

Общи условия

Активация на акаунт