Перилни препарати и омекотители – 53

• 70 159
  • 726
  •   1
Отговори
# 585
  • Pazardjik
Предимно такова:
https://www.caremarket.gr/apor-pl-omo-lebant-2745k-45pl-kout
Наумила съм си, че без прах няма да се прибера Grinning та и се двуумя. То и по Ариел се загледах.
Аз съм ползвала това ОМО и прха и течния и съм била много доволна.От скип също в различните варианти.

# 586
  • София
Скрит текст:
Много пъти сме се шегували тук, че всички марки прахове, чието име завършва на "х" (екс) , не стават за нищо. Като гледам, си ги изредил всичките. Simple Smile
Чудя се за този капацитет на пералнята... 4-5 кг, ако реално напълниш пералнята с толкова сухи дрехи, тя ще се претъпче и прането няма да е ефективно. Дали нямат предвид, че това е максимума, който може да се поеме, например някое тежко одеяло...  А пък перилните препарати да са разчетени за дадения вид пералня, а не за конкретното тегло дрехи...

Уредите с го-голям капацитет, също са и с по-широк барабан, но обема на барабана и максималното тегло са 2 отделни неща.
В моята примерно съм прал пълноценен юрган без никакъв проблем. Той със сигурност тежи доста, а като поеме вода става още по-тежък. 9-кг в моите разбирания е максималното тегло на пране в барабана, което машината може да върти, центрофугира, като цяло да функционира без проблем.

Да, и аз мисля така. Като напълниш пералня от 5 кг с чаршафи примерно, теглото на прането не е 5 кг, но пък пералнята е пълна. В такъв случай слагам дозата за 5 кг пране. Не знам дали е правилно, но пък и нямам възможност да тегля прането всеки път и да дозирам според килограмите... То ако трябва да се тегли, излиза, че малцина в БГ перат правилно, защото хората нямат време да се замислят за тези неща.

# 587

Да, и аз мисля така. Като напълниш пералня от 5 кг с чаршафи примерно, теглото на прането не е 5 кг, но пък пералнята е пълна. В такъв случай слагам дозата за 5 кг пране. Не знам дали е правилно, но пък и нямам възможност да тегля прането всеки път и да дозирам според килограмите... То ако трябва да се тегли, излиза, че малцина в БГ перат правилно, защото хората нямат време да се замислят за тези неща.

Като цяло барабана не бива да се натъпква. Трябва да се оставя малко пространство, че да може паренто да се движи из барабана по време на програмата. Като е натъпкано, качеството на изпиране пада.
Колкото до претоварването, при по съвременните уреди с електронни органи на управление, машината си го мери, и ако е зле балансирано или пералнята е претоварена, може да пропусне или прекрати центрофугата. Това често го смятат за минус, даже си мислят че уредът им не е изправен, но е 100% плюс. По-добре да пропусне центрофуга, то колкото да се разбива уредът. При по-старите машини нямаше отчитане на баланс и килограми, просто включваха центрофуга, изместваха се, късаха пружини, разбиваха амортисьори. Моя стара пералня с механични органи на управление, предназначена за 5кг пране, бе откъснала пружина заедно с креплението на корпуса, към което се захваща единия амортисьор.
С прости думи казано, претоварването при съвременните перални не е така опасно, както бе при старите.

# 588
  • София
Да, за претоварването ясно, става въпрос за дозирането на праха.

# 589
  • Ловеч
Препоръчвам ти Skip. Чудесно изпира и ухае много приятно.
Купувала съм и Ariel и също нямах забележки.
Това е моя Skip.
Само за бяло ли го използваш?
Цветните избеляват ли?

С него пера чаршафите, които са цветни, хавлии, детските дрехи, които също са повече цветни и наши светли дрехи. Нямам много бяло пране, но не съм забелязала видимо избеляване на цветовете.

# 590
  • оттам, откъдето започва България
Точно за дозирането става въпрос и затова си тегля сухото пране с електронното кантарче. Стана ми навик.
Учудващо е, че в много от случаите доста обемисто пране е под 4 кг.

# 591
Ариела от Лидл за 30 пранета ми се струва някак с друга консистенция...като сол, ситен, сипкав. Rolling Eyes
Такъв ли беше ? Забравила съм...но сякаш беше с едри частици. А...спестили са и от цветните пръчици и шарени топченца, които радваха окото на домакинята Satisfied

# 592
Нали тук се спомена, че Ариелът си е редовен, не е орязана и адаптирата лидълска версия? Не би трябвало да се различава от другите препарати.

# 593
Абе не знам. Взе да ме съмнява нещо...
Такава разфасовка за 30 пранета...има ли официален внос...не съм виждала май.

# 594
  • в огледалото на живота
Може и да съм пропуснала ако сте го коментирали това Изи,но днес взех малка кутия за проба.

Добре де,чак толкова лек и "въздушен " прах не съм срещала... newsm78

Пуснах една пералня за проба,пък ще видим резултата.

Гес,ако имаш възможност дай мнение моля ,дали си заслужава  Wink

# 595
И аз имам такава кутийка, само веднъж прах с нея не много замърсено, засега ми е неутрално мнението.

# 596

И да се мери, дозировката пак едва ли ще е супер прецизна, защото факторите са много. Хората имат различни разбирания за степента на замърсяване, а тя играе роля и дозировката, както и фактът че не са уверени водата у тях твърда, мека или средна е. Тези фактори влияят на дозировката. Изборът на програма също има значение. Това че сте премерили дрехите и знаете точното им количество, далеч не е единствен фактор и не гарантира правилната дозировка. Материята на прането също е от значение, някои се изпират далеч по-лесно. Единственото, което ние потребителите може да направим е, да се опитаме да определим оптималната дозировка. Аз лично предпочитам да зареждам малко повече перилен препарат, от колкото да е недостатъчно и дрехите да не са изпрани добре. Също така предпочитам по-високата температура и по-продължителните програми. Крайния резултат е добре изпрано, реално чисто и приятно ухаещо пране.

Избягвам разни функции, като пестене на вода, електроенергия или пък да купувам евтини и неефективни перилни препарати. Пробвал съм доста от тях и голяма част от тях не стават, та ако ще човек и тройна доза да постави.
С Rex примерно бях пробвал да дам максимално дълга програма, с включено предпране, напълних максимално отделенията за прах, но въпреки това резултатът не бе задоволителен при силно замърсени работни дрехи. С една капачка течен "Персил" постихнах многократно по-добър ефект.

# 597
  • София
Dev, какво стана с прането с ИЗИ?

# 598
Гледам,че от понеделник в Лидл ще има кофа с капак ,такъв тип:
Скрит текст:
- дали ще е подходяша за съхранение на прах за пране ?

# 599
  • София
Скрит текст:
Точно за дозирането става въпрос и затова си тегля сухото пране с електронното кантарче. Стана ми навик.
Учудващо е, че в много от случаите доста обемисто пране е под 4 кг.

Добре де, ако ти е пълна пералнята, а прането е 3 кг, колко прах слагаш?
И изобщо как е правилно да се дозира прахът в този случай?

Общи условия

Активация на акаунт