Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 7

• 79 413
  • 775
  •   1
Отговори
# 255
  • Sofia
Може ли да ме посъветвате какво мога да предприема предварително, защото новата система е най-несправедлива за новодомците. Жалби ли да пускам, молби ли да внасям....
Все още се очаква решението на КЗД по отношение на уседналостта. Странно, трябваше през май да го обявят, но още не е готово.
Подозирам, че нарочно се бавят за да видят каква ще е ситуацията с класиранията.
Ако КЗД счете критерият за уседналост за дискриминационен, то тогава вече ще може да се атакува Наредба 10 на МОН, която въвежда този критерий.
Ако КЗД реши, че този критерий не е дискриминационен, решението може да се обжалва пред Върховния Административния съд.
Решението на КЗД не влиза в сила ако се обжалва в срок.
Скрит текст:
Обжалването става по реда на Административнопроцесуалния кодекс в 14-дневен срок от съобщаването им на страните. Този срок започва да тече от следващия ден след получаването на съобщението, че решението е изготвено и е индивидуален за всяка страна, т.е. може да бъде различен във времето. С изтичането му правото на обжалване се погасява. Ако жалбата бъде подадена след това, тя е процесуално недопустима и не се разглежда от съда.
Докато чакате решението на КЗД, можете да се консултирате с адвокат специализиран по административно право.
РУО в случая не могат да Ви помогнат с нищо.

Последна редакция: ср, 06 юни 2018, 10:00 от brin de muguet

# 256
Все още се очаква решението на КЗД по отношение на уседналостта. Странно, трябваше през май да го обявят, но още не е готово.
Подозирам, че нарочно се бавят за да видят каква ще е ситуацията с класиранията.
Ако КЗД счете критерият за уседналост за дискриминационен, то тогава вече ще може да се атакува Наредба 10 на МОН, която въвежда този критерий.
Ако КЗД реши, че този критерий не е дискриминационен, решението може да се обжалва пред Върховния Административния съд.
Решението на КЗД не влиза в сила ако се обжалва в срок.
Докато чакате решението на КЗД, можете да се консултирате с адвокат специализиран по административно право.

Добре де, и да е дискриминационен, това какво грее Гардън ъф Идън? В 73-то дори 8.1. са прекалено много за местата в него, а ако си остане този прилежащ район, но без уседналост, тогава ще са още повече. Тоест, пак ще има жребий и пак ще е на късмет, което не би трябвало да е така за живеещите наблизо. Да, поне ще има шанс да участва в жребия, но той пък намалява заради увеличеното количество участници. Да не говорим колко по-лесно е изваждането на фалшив адрес в такъв голям прилежащ район. За мен решението е стесняване на района на 73-то и прехвърляне на далечните улици към други училища, но това трябва да го реши общината, а тя няма да го направи, ако не я натиснат родителите, които са платили цените на имотите в Гоце Делчев, а сега са изместени от улици на м...та си в ливадите.  А за тези улици на м..та си в ливадите, общината, като е давала разрешения за строеж, да им осигури сега и училище, и не за сметка на децата от Гоце Делчев.

# 257
  • Sofia
Аз отговорих на въпроса, какво да прави по отношение на проблема на новодомците с уседналостта.
Другото е отделен порблем, който разбира се, се решава по друг начин. Трябва да се атакува районирането (т.е. не Наредба 10 на МОН), а тук нещата са на ниво СО.

Последна редакция: ср, 06 юни 2018, 10:19 от brin de muguet

# 258
Аз отговорих на въпроса, какво да прави по отношение на проблема на новодомците с уседналостта.
Друдото е отделен порблем, който разбира се се решава по друг начин. Трябва да се атакува районирането (т.е. не Наредба 10 на МОН), а тук нещата са на ниво СО.

Ами аз доколкото виждам, проблемът на новодомците с уседналостта го има само в 73-то, в другите желани училища са приети и деца от 3 група, тоест, и съвсем новодомци. И този проблем на 73-то не идва от уседналостта, защото и децата, които живеят от раждането си до оградата на училището (т.е. съвсем "уседнали"), пак няма гаранция, че ще бъдат приети, което пък е заради прилежащия район. Тоест, за да се осигури тяхното приемане, трябва да се атакува общината с жалби. Ако са консултирани с юрист, още по-добре, но според мен трябва да се атакува в посока ненормално голям прилежащ район (с много по-голям брой деца от най-благоприятана група 8.1., отколкото са местата) , а не в посока уседналост - тя и да отпадне, проблемът със 73-то ще си остане. .

# 259
  • Sofia
Ами аз доколкото виждам, проблемът на новодомците с уседналостта го има само в 73-то, в другите желани училища са приети и деца от 3 група, тоест, и съвсем новодомци.
...
Тоест, за да се осигури тяхното приемане, трябва да се атакува общината с жалби.
Не става въпрос за това, а дали критерият уседналост е дискриминационен или не.Това би трябвало скоро да го разберем.
То и миналата година само в някои учиилща имаше проблем с критериите "месторабота", "деца на ... ", но ги обявиха за дискриминационни и сега за всички училища вече ги няма, независимо дали са създавали проблем в даденото училище или не.

# 260
  • Куциндрел
А всъщност решението е да постороят още училища.

# 261
  • София
bganio, да беше си използвал енергията си в смяна на адреса вместо да се ядосваш на системата. Никой не проверява кой реално живее там, където е декларирал. А можеше и да кандидатстваш в 133то, там има много приети деца от 4та група.

133-то ми е далече, а фокуси и циркове с регистрации няма да правя. Да не говорим, че съображенията за избор на училище са страшно много и не е само прословутата "елитност", та да тръгне човек да прави такива рабооти. Ето и жена ми, и аз, не сме съвсем сигурни дали бихме искали щерка ни наистина да попадне в най-най-училището в района ни, защото си имаме някои неща наум /не по отношение на училището/. Та въпрос на въпросите е да има човек избор и донякъде реален, ако може, а не фиктивен. Както и друг път съм казвал - усещането е различно. Иначе френската система - отиваш в общината и там ти определят училище и няма нужда това да се води цяла система с голямо С" и за нея да има наредба с още по голямо "Н".

# 262
  • Sofia
Те ясли и детски градини едва "строят", а какво остава за училища, където всяка година повтарят, че имало места за всички деца. Еми за какво да си дават зор да строят, след като има места за всички, че и ще останат. Ще си попълнят сградния фонд на максимум, пък какво значение има, че в някои квартали няма училища и децата ще пътуват до не знам си къде.

# 263
  • София
Така не се ли блокират места, които реално няма да разместят картинката за второ класиране?

Точно това се случва. Аз записах детето в училище, в което е прието с жребий и ще чакам второ класиране в друго. Гадно ми е, че блокирам място, но когато има електронна система и може да се подреждат желания (ако има такъв регламент), тогава няма да се блокират места.

Няма разлика, дали ще блокираш бройка, защото детето е прието по второ желание и ще чакаш местата в най-желаното място или както е сега по отношение на класиранията.
Няма и да е честно да нямаш право да кандидатстваш по първо желание, ако си приет по второ след като се освободят бройките.
То това сега е проблемът според мен. Няма първо, второ, трето желание... има подаване на документи в n училища. Ако не беше така щеше да се избегне фиктивното класиране и вероятно шанса детето ми да е прието още на първо класиране по първо желание щеше да е далеч по-голям. Но това няма как да се случи без електронен прием, подобно на седмокласния.

Това е истината!

# 264
  • София
Училища има достатъчно, на един хвърлей камък от 73то има училище, което пустее. Решението е да си оправят простотиите в образованието, защото ако двете училища бяха на едно ниво, съм категорична убедена, че единия немски нямаше да е причина за такава разлика в наплива!

# 265
  • София
Poppea, как стигаш до извода, че в 36то има места? В 36то и 34то са приети само деца от първа група. Новодомците - не.

И че е близо до 73то? На 15 мин с автобус е от 36то, да не говорим, че спирката в временна. Пеша е още по-далече.

Проблемът на 73то не е големият район, а многото фалшиви регистрации заради немския език. От много години там не приемат всички деца. Да не говорим за приетите извън официалното класиране.

bganio, аз просто предлагам решение, защото искате училище не в района ви. Вие може да не участвате в цирка, но от това само губите: дъщеря ви няма да е със приятелките си.

# 266
Poppea, как стигаш до извода, че в 36то има места? В 36то и 34то са приети само деца от първа група. Новодомците - не.

И че е близо до 73то? На 15 мин с автобус е от 36то, да не говорим, че спирката в временна. Пеша е още по-далече.

Проблемът на 73то не е големият район, а многото фалшиви регистрации заради немския език. От много години там не приемат всички деца. Да не говорим за приетите извън официалното класиране.

bganio, аз просто предлагам решение, защото искате училище не в района ви. Вие може да не участвате в цирка, но от това само губите: дъщеря ви няма да е със приятелките си.

Аз имах предвид, че 36-то е също в Гоце Делчев,  а не че е близо до 73-то. И да, права си за 36-то, сгрешила съм. Места има в 126-то и в 104-то, където са приети деца и от 4-та група, те пак са в Гоце Делчев и би могло да поемат част от района на 73-то.  

Е, извинявай, но улиците в Кръстова вада са на по 15 мин с кола от 73-то - това не е нормално за квартално училище за малко дете и е редно те да бъдат извадени от неговия район и сложени в по-близките им училища в Лозенец (21 или 122) или пък да направят там училище. А не да лишават децата в близост до 73-то от правото им да учат в най-близкото училище. Аз ако бях на мястото на Гардън ъф Идън, бих протестирала навсякъде, където се сетя, и с всички средства.

Между другото, немският в 73-то е силно преекспониран в началния курс (в гимназията, след изпит, е друго) - наше близко дете е учило там и от майката знам, че без уроци извън учлище ползата е никаква. Но това не променя факта, че на децата, които действително живеят наблизо, трябва да им бъде осигурена възможност да учат в него.
Училища има достатъчно, на един хвърлей камък от 73то има училище, което пустее. Решението е да си оправят простотиите в образованието, защото ако двете училища бяха на едно ниво, съм категорична убедена, че единия немски нямаше да е причина за такава разлика в наплива!
Кое е това училище? 126-то? Ако него имаш предвид, си права. Не познавам случая, но не виждам какво толкова би могло да отблъсква родителите от него.

При всички положение не мисля, че е нормално улиците Иван Колев, Черни връх, Емилиян Станев и наоколо  да са към 73-то, 21 е по-близо до тях, а 122 е на същото разстояние като 73-то. Проблемът може би е, че тези улици се водят в Триадица (може би, не съм проверявала) и вероятно има административен проблем да бъдат районирани към Лозенец. Така или иначе, всички училища са към СО и тя да благоволи да си оправи бакиите с ливадите и вадите.

Последна редакция: ср, 06 юни 2018, 11:59 от Анонимен

# 267
  • София
Кое е това училище? 126-то? Ако него имаш предвид, си права. Не познавам случая, но не виждам какво толкова би могло да отблъсква родителите от него.
121во имам предвид, отблъскват ги базата, липсата на достатъчно кадърни учители и ниските резултати, които показват децата, разбира се не всички, но масовката. Поне така твърдят.

# 268
  • София

Оценявам предложението, но това, че няма да е с приятелките си може и да не се окаже чак толкова пагубно. Бях го давал като пример, че не мога да й обясня защо няма да бъде с тях, а дали е хубаво или лошо не  винаги е толкова еднозначно от родителска гледна точка. Затова казвам, че изборът се определя от много и най-различни  фактори, но е важно да го има, сам да си го направиш и да си носиш последствията от него. Защото това е само началото - следват учители, среда, съученици и т.н., което невинаги е в пряка зависимост от табелата на училището, а понякога се разминава с нея. Имам известен опит със сина ми вече и то в две "елитни" училища.

# 269
За районирането, от СОС твърдят ,че е направено на база на извадка от общините,колко точно деца са регистрирани в конкретните прилежащи райони. При районирането , не са наложени ограничения откъм на административен район.Например части от Ст.град и кв.Витоша , са разпределени в Дианабад( р-н Изгрев) и дори Симеоново, а не в училища в адм.си райони.Дори в нашия случай, разпределението не е към най-близкото училище,като има и случай , в който всички адреси от 2 улици са към 1 училище, а уличка с 2-3 блока,която е между тях и ги свързва,към друго.
И на мен не ми е много ясно,след като районирането са го правили на база бройка с децата , регистрирани в прилежащия район, как така в едно относително посредствено квартално училище, не успяха да приемат децата от 1-ва група дори. Въпреки 7-те открити паралелки. Нещо сметките им не са много верни .То и от самолет ще се види,че няма как да побере всички деца от почти 3 квартала , с много ново строителство.За сметка на това,съседното му още по-посредствено училище е с прилежащ район от 25 блока и почти без никакво ново строителство. Там ,обаче никой не преразпределиха.Сега ще анализират, и другата година пак ще променят....всяка година различно прилежащо училище...за да е весело.

Общи условия

Активация на акаунт