Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 7

• 79 369
  • 775
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Нищо не се знае или почти. Бях изненадан, че доста училища, вкл. елитни /ако това вече не е станало мръсна дума/ обявиха толкова много свободни места. Дано всички или поне болшинството успеят по първо желание, макар и не на първо класиране. Днес случайно се засякох с една майка от квартал в подножието на Витоша, която се пробваше из училищата в Лозенец на второ класиране, защото по район им се падало местното "селско" училище. Не го знам на кое място е в класациите, но явно не е в челото, макар да се води иновативно, щом родители са готови да пътуват всеки ден километри, за да водят детето си в по-централно училище.

# 346
  • София
На някой от Симеоново 35то ли да им се падне? Нали целта е училището да е наблизо?

Всички училища обявяват места за второ класиране. Това е съвсем нормално, все пак системата не е единна и кандидатстваме на няколко места. То и затова искат потвърждение за второ класиране.

# 347

И още две питания имам.

Гледам на сайтовете на някои училища се появиха свободните места, но пък изчезнаха списъците от първо класиране. Случайно ли е, масово ли е, не знам.

Не разбрах също за второ класиране имат право да кандидатстват всички, вкл. и тези, които не са подавали заявления и документи за първо класиране или не? Вчера в две училища чух две напълно противоположни тези по въпроса.

Относно второто класиране - подавахме и в други училища, в които не сме подавали преди. Нямахме никакъв проблем. Разсъждения ми са следните: чисто теоретично, ако моето дете на първо класиране не е прието в никое от училищата, в които сме кандидатствали (което е факт) и в същите тези училища обявят, че няма свободни места след първо класиране?!

# 348
Искам да ви питам за тълкуването и практическото прилагане  на този текст от Системата, че не успявам да намеря назад в темите:

При кандидатстване на второ и следващо дете, за прилежащ район на училището се счита както посоченият в приложение № 3 на Системата, така и прилежащият район, използван за приема на по-голямото дете. 

Има ли родители тук в тази ситуация? Как процедираха в училищата?
Да допуснем, че по-голямото дете е прието по критерий адрес в района на училището и например живеят там над 3години. Районът на училището тази година е променен. Тогава по-малкото дете в 1ва група с 22 точки ли ще е, или в 4та с 22?

# 349
Искам да ви питам за тълкуването и практическото прилагане  на този текст от Системата, че не успявам да намеря назад в темите:

При кандидатстване на второ и следващо дете, за прилежащ район на училището се счита както посоченият в приложение № 3 на Системата, така и прилежащият район, използван за приема на по-голямото дете. 

Да допуснем, че по-голямото дете е прието по критерий адрес в района на училището и например живеят там над 3години. Районът на училището тази година е променен. Тогава по-малкото дете в 1ва група с 22 точки ли ще е, или в 4та с 22?

В първа +22т ..и при условие ,че и тогава и сега двете деца са все още с този адрес- т.е. адресът не се е променил.

# 350
  • София

Аз съм в тази ситуация, попълних документите и сложих адреса на дъщеря ми в група 8.1. На този адрес сме повече от 12 години, но от тази година прилежащия район стига до моя блок и не го включва. Независомо от това са се съобразили, че голямата ми дъщеря е приета преди 3 години по прилежащ район и малката също е приета и попада в първа група.

# 351
Това се казва прозрачност. http://139ou.com/images/priem-2018/priem-vtoro-klasirane.pdf Не знам как изглеждат списъците в другите училища, но този ми е абсурден.

# 352
  • София
Това се казва прозрачност. http://139ou.com/images/priem-2018/priem-vtoro-klasirane.pdf Не знам как изглеждат списъците в другите училища, но този ми е абсурден.
Обикновено посочват и групата, както и допълнителните точки, ако има такива. Поне тези, в които ние кандидатствахме за второ класиране, направиха така. Имена или друга идентифицираща информация нямат право да слагат - не, че нямаше и такива случаи.

# 353
  • София
Списъкът на 129-то е подобен за второ класиране, само вх. номер и инициали. За първо поне ги бяха разделили по групи, но без точки.

# 354
  • София
Толкова могат да измислят. То , за 129 - то и това е много, Миналата година само написаха,  че нямат свободни места за 2ро класиране. Като знаех за няколко деца , които са били класирани там и не са се записали на 1во класиране; И хоп, няма ги техните места. Grinning

# 355
А не са ли задължени да пишат точки?

# 356
  • София
Задължени са, да. Както и не трябваше да искат оригинали от документите за адрес, но пак някои училища го правеха.

# 357
  • София
Толкова могат да измислят. То , за 129 - то и това е много, Миналата година само написаха,  че нямат свободни места за 2ро класиране. Като знаех за няколко деца , които са били класирани там и не са се записали на 1во класиране; И хоп, няма ги техните места. Grinning
Директорката на 129-то миналата година си е направила частно второ класиране. И синът ми освободи място там, както и още 3 деца от неговата група в ДГ.

# 358
  • София

Сигурно и други има такива, но този наистина е доста пестелив. Можеше и по-кодово заглавие да му сложат, та никой да не разбере за какво става дума - примерно Списък I-2.

Обаче нека да потърсим и позитивното в тази кампания, макар невинаги да е лесно да се открие. Аз например отписах дъщеря ми от най-близкото по система училище и я записах в по-далечно, но по-желано. Операцията протече без никакви проблеми в рамките на половин час. В първото училище ми изровиха документите и ми ги върнаха на секундата, а във второто срещу скромна такса ме приеха да членувам в нещо, но от вълнение не си спомням в какво точно.

Последна редакция: ср, 13 юни 2018, 15:08 от bganio

# 359

Сигурно и други има такива, но този наистина е доста пестелив. Можеше и по-кодово заглавие да му сложат, та никой да не разбере за какво става дума - примерно Списък I-2.

Този списък не е много по-различен http://www.school32.com/priem_i_bg.html

Общи условия

Активация на акаунт