Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 7

• 79 325
  • 775
  •   1
Отговори
# 510
  • Куциндрел
Миналата година се прекроиха районите и се получи, че първото дете като е влизало е било по район, а второто вече отива с прилежащ такъв. За това май го и въведаха това правило.
Тази година ще има ли промени в правилника?

# 511
  • София
Лично нямам нищо против братята и сестрите, няма нужда да подскачат някои. Просто изясняваме промените. Така реално за още няколко години се узаконява приема на деца в училища, в които по-големите деца са приети по старите критерии, когато имаше и месторабота и други тъпотии.

# 512
  • София
Аман от тези, на които братята и сестрите са трън в очите. И в градините и в училище. В мига, в който дори само забременеят, ще обърнат палачинката.
Повечето не сме против предимството брат/сестра.
Само че, за да стигнеш до него, трябва някак да набуташ първото дете в желаното училище като начало...

А за промяната - аз се опитвам да видя логика за местенето на брат/сестра в първа група. Но не виждам.
Пак някакви изменения на парче, без да се гледа цялата картинка.

То и тези дето имат второ дете, първо е трябвало да минат през прием на първото...

Лично нямам нищо против братята и сестрите, няма нужда да подскачат някои. Просто изясняваме промените. Така реално за още няколко години се узаконява приема на деца в училища, в които по-големите деца са приети по старите критерии, когато имаше и месторабота и други тъпотии.

А родителите какво са виновни, че е имало други критерии, по които децата им са приети, та да трябва сега да могат да заведат 2 деца в 2 различни училища по едно и също време?

# 513
  • София

Няколко пъти е променяно районирането и съответно две деца с малка разлика попадат в различни училища.
Така ще нищо "не узаконяват", този който си е сменил адреса заради едното дете и второто ще се води при първото - като "децата вървят с майката".
До по-миналата година в нашият квартал две училища имаха е идентичен район, а миналата бе разделен на две, без припокриване.

# 514
  • Куциндрел
Оказва се, че децата вървят с майката само като се записват при раждане. Ако при смяна на адреса на майката не са споменати децата, то те се водят на стария адрес.

# 515
Не е така.  Децата вървят с майката, може изрично да се регистрират при бащата, но да останат "сами" на адрес е абсурд. На дъщеря ми не съм сменяла адреса изрично, а в удостоверението от общината излизат по нейното егн моите адреси.

# 516
Защо казвате, че нямате избор? Можете да подадете молби във всички столични училища и след трите класирания ще бъдете приети в голям процент от тях. Или правото на избор за вас е да ви приемат в избраното от вас училище, отпращайки живеещите в близост деца. На това аз не му казвам право на избор, а безочие.

ПП Доболница Софиямед има 7-8 нови блока. По район се водят в „елитното” 119-то и биват приети там, защото училището не връща деца от прилежащите територии. Някои от тях избират удобството да учат на пешеходно разстояние и записват децата си в 8-мо, кото приема всички подали заявление на първо класиране. До трето класитане и 55-то приема деца и от 4-та група. Не съм чула никой родител на плщадката да се оплаче за нарушени права, въпреки че 119-то се води елитно.

Привет! Случайно имаш ли инфо миналата година дали в 119 са приели от 2ра група? Ние живеем отскоро в квартала, над година и мойто дребното посещава ПУК в ДГ, но се притеснявам дали имаме шанс за прием. Живеем точно под носа на 119о

# 517
  • Куциндрел
Нали миналата година се нагледах как сменили апартамента и адреса, ама забравили да добавят и децата в смяната на адреса и децата се водят на стария адрес. Даже мисля, че и тук някъде е писано. Удостоверението за адрес е за детето, не за родителя.

Не е така.  Децата вървят с майката, може изрично да се регистрират при бащата, но да останат "сами" на адрес е абсурд. На дъщеря ми не съм сменяла адреса изрично, а в удостоверението от общината излизат по нейното егн моите адреси.

То и моето дете се води на моя адрес, ама ние не сме го сменяли.

# 518
Изрично се подава заявление за смяна на адреса на детето. Взема се такса 5 лв.

# 519
Не знам. На мен определено ми казаха, че няма как да оставя детето "само" в апартамента на нашите.

# 520
  • София
И даже искат и бащата да присъства.

# 521
За сефте го чувам това за бащата. Може би е някоя конкретна община. Аз съм си променила адреса без мъжа ми и децата си вървяха с мен.

# 522
  • Sofia
Да, но като видят, че майката си сменя адреса и директно й връчват заявление и за детето. Няма как да го оставят детето само на адреса, ако се следват правилата и служителят си върши работата.

# 523
  • Куциндрел
Имаше случаи на родители и деца на различни адреси.
А за тази година кандидастването не трябва ли да се отвори нова тема?

# 524
  • Sofia
Всъщност, кампанията за новата година още не е започнала.

Общи условия

Активация на акаунт