Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 7

• 78 994
  • 775
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Ние ще кандидатстваме по критерий брат/сестра. Какво удостоверение трябва да извадя относно адреса, при положение, че не живеем в района? Когато вадя удостоверение за семейно положение трябва ли и съпругът ми да е с мен или мога и сама?

# 691
  • Куциндрел
Миналата година беше така - постоянния и настоящия бяха равнопоставени, т.е. или по единия, или по другия. Но имаше училища, които искаха и двата. Даже познати имаха такъв случай, но след обаждане до общината нещата се наместиха - дадоха само единия адрес. Тази година не знам как е по наредбата. Също и при подаване на документите не трябваше да се взема оригинала, а само да направят справка на място, при записването се даваше. Но и пак имаше неразбрали по училищата. Аз изкарах 3 за постоянен и 2 за настоящ. Joy

# 692
Не е лоша идеята да се изкарат две удостоверения, за тези като мен, които ще кандидатстват на килограм (да има, както се казва). Аз така или иначе няма да ползвам критерий адрес и за мен е безсмислено да ми искат това удостоверение, ама правила, какво да ги правиш.

# 693
  • София
Ние ще кандидатстваме по критерий брат/сестра. Какво удостоверение трябва да извадя относно адреса, при положение, че не живеем в района? Когато вадя удостоверение за семейно положение трябва ли и съпругът ми да е с мен или мога и сама?
Не трябва да е с Вас. Всеки може да си извади сам такъв документ.
А за това какво удостоверение ви трябва - нямам представа кой може да ви отговори. Струва ми се, че всяко у-ще само ще решава. Има недоизяснени неща в правилата.

Относно бройката оригинали - пак миналата година се писа тук - в повечето общини издават и копие (един вид дубликат) към оригинала, без да плащате 2ра такса. Попитайте на място.
2,50 е разумна цена, дано да е толкова наистина.
Цената на сайта на Триадица е 3,50 лв (не зная дали във всички общини е такава). Гледайте Удостоверение за промени на настоящ/постоянен адрес, а не 'простото' Удостоверение за настоящ/постоянен адрес.

# 694
  • София
Точно "ГР17 Адресна регистрация или удостоверение за настоящ адрес, заверка на удостоверение за настоящ адрес – Адресна карта – срок: в рамките на 24 часа или 2 дни – цена: 2.50 лв. Повече информация относно регистрация в помещения, представляващи ателие вижте в ЗАПОВЕД  № РТР17-РД56-101/19.04.2017г. " е 2,50 лв , а "ГР06 Издаване на удостоверение за промени на настоящ адрес *- Искане – срок: 7 дни – цена: 3.50 лв.
Та  кое точно трябва според вас .........

# 695
  • София
dioni, нали точно това написах по-горе. Трябва удостоверението за промени на.... адрес (без значение кой от двата вида адрес ползвате). В Системата за прием е упоменато съвсем ясно при необходимите документи доказващи критериите.

# 696
  • София
Трябва ви това: ГР06 Издаване на удостоверение за промени на настоящ адрес *- Искане – срок: 7 дни – цена: 3.50 лв.

На него са отбелязани всички промени в адреса, ако  има такива. Мисля, че и на "простото" удостоверение за адрес пише от колко години лицето е регистрирано там, така че би следвало да може да послужи за доказване на уседналостта - нали тя е водещият критерий. Но не, те искат това за промени, то е различно, така че вадете него.

Не знам тази година какво пише в наредбата, но предни години беше разписано, че при кандидатстване се подава само заявление, а всички останали документи се носят при записване. Т.е. би трябвало 1 копие от всички документи да е достатъчно и да не е нужно да се вадят по няколко, ако се кандидатства в няколко училища. Да, ама на повечето места ги изискват още при кандидатстване, с цел да си спестят класирането на кандидати, които не могат да докажат заявените критерии. Миналата и по-миналата година някои дами тук във форума споделяха, че са се обаждали в общината и са оспорвали това искане на някои училища да им се носят всички документи, че и оригинали, още при подаване на заявленията - някои бяха успели да се преборят, други не. Ние само в 1 училище подавахме и само 1 екземпляр от всичко ни трябваше, поискаха ги при подаване на заявлението - дадох им ги, не съм се разправяла. Но да знаете, че ако този текст в наредбата не е променен, сте в пълното си право да настоявате да подадете само заявление, а всичко друго да занесете при записване.

# 697
Питах тук преди време за давността на удостоверението за настоящ адрес. Понеже и миналата година кандидатства детето ми, тогава извадих няколко. В училището, което е първо в списъка с желаните, не можаха да обяснят дали ще приемат документа, след като е издаден април 2018 година. Е, поразрових се по наредбите на СО и там черно на бяло си пише, че такъв документ е валиден до момента на промяна на адреса. Пиша го, ако има и други в подобна ситуация. Освен това ясно си спомням, че в училищата, в които кандидатства детето, при подаване на документите, искаха копие на удостоверението и оригинал при записване.

# 698
  • София
За всяко училище, в което ще се кандидатства, трябва оригинал на удостоверението за адрес, така ли да го разбирам?
не би трябвало при самото кандидатстване да искат оригинали на необходимите документи - вижте т.5.4 от Системата за прием, която е нова, от т.г.:
"5.4. (нова - Решение № 129 по Протокол № 72 от 14.03.2019 г.) Училищната
комисия има право да изисква копия на документи по т. 8 от Раздел III. КРИТЕРИИ"
Едва при записването трябва да представите оригиналите
"7.2. (изм. - Решение № 129 по Протокол № 72 от 14.03.2019 г.) При записване
родителят/настойникът или упълномощено от него лице предоставя оригинала на
удостоверението за завършено предучилищно образование и оригиналите на необходимите
документи за записване на детето".

# 699
  • София
За да извадя това удостоверение в общината, необходимо ли е да нося нещо? Акт за раждане на детето или нещо друго.

# 700
Разбрах, защо говорим за различни удостоверения с вас. Както вече казах, аз ще кандидатствам и в училища, в които детето се пада четвърта група, а там се изисква ето това - "Оригинал на удостоверение за настоящ адрес на детето, издадено от съответната районна администрация към деня на подаване на заявлението. "

Интересно, че пише към деня на подаване на заявлението. Хм?

Последна редакция: вт, 02 апр 2019, 17:44 от Анонимен

# 701
  • София
д-р Lady Stardust така написано излиза, че трябва експресна поръчка да се иска това удостоверение - пълна глупост

# 702
По-скоро означава да съдържа актуален адрес към момента на подаване. Ако е задължително да бъде с дата "от - до",  то трябва да бъде изрично упоменато, а такова изискване няма. Няма как да задължат изваждането на удостоверението и подаването на заявлението да са в един ден.  Миналата година го извадих точно на 15.04,  документите подадох началото на май месец.

# 703
  • Куциндрел
Аз си изкарах уверенията няколко дни преди подаването на документи и нямаше проблеми миналата година. Мисля, че като обявиха началото на кампанията отидох да изкарам, става бързо, след няколко дни подадох документите.

# 704
И аз така ще направя, Цеце и ще ходя да подавам документи още първата седмица, че ако има проблем, да има време за реакция.

Общи условия

Активация на акаунт