Бързи здравословни въпроси и отговори – 14

• 63 742
  • 735
  •   2
Отговори
# 60
Отиди на невролог-ще те разпита за оплакванията и по преценка ще ти направят снимка и назначат лечение. Скоро минах по този път...
От скоро съм така, мислех че е от възглавницата, но май ще трябва да отида на преглед.

# 61
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Току що разбрах, че човек, с който сме имали близък контакт преди около 11 м е болен от хепатит Б. Била е носител от доста време, но сега е разбрала, понеже е бременна и са и пускали всякакви изследвания. Искам да попитам какъв е шансът аз, мъжът ми и детето да сме заразени, при положение, че не сме имали симптоми досега. При положение, че детето е ваксинирано след раждането, трябва ли да и пусна изследвания и на нея или да пусна само на нас? Много се притесних.  Confused

не ми се вярва да е бил чак толкова близък  Simple Smile
Скрит текст:
Как се разпространява хепатит B?
Отговор:
Хепатит Б се разпространява, когато кръв или телесни течности от инфектиран човек влязат в тялото на друг човек през рана в кожата (срязвания, дупки от игли) или през лигавицата (например очите, рани в устата), или при сексуален контакт. Освен в кръвта, вирусът на хепатит B може да бъде открит в семенната течност, вагиналната течност, и слюнката. Вирусът на хепатит B не се открива в урината или изпражненията.

Хората, които имат рисково поведение по отношение на възможността за заразяване с хепатит Б, включва тези, които ползват общи игли при инжектиране на наркотици, сексуалните партньори на венозните наркомани, мъжете, които правят секс с други мъже, както и всеки човек, който често сменя сексуалните си партньори. Хепатит Б също може да се разпространява и при пиърсинг (на ухото или тялото), татуиране и акупунктура, ако уредите или иглите не се стерилизират след всяко тяхно използване. Въпреки, че се случва рядко, вирусът може да се предаде и ако неинфектиран човек употребява лични вещи, като бръсначи, четки за зъби на инфектиран човек. Хора, които на работното си място са изложени и работят с човешка кръв, също имат риск от заразяване с хепатит B. Риск от заразяване имат и всички хора, които живеят в райони на света, където хепатит Б е широко разпространен.

Децата, родени от майки, които са носители на вируса на хепатит B, са с най-голям риск да бъдат заразени, като заразяването става при раждането, когато бебето е в досег с кръвта на майката. Ако не се ваксинират веднага след раждането, тези бебета могат да станат „хронични носители”, което означава, че те са инфектирани с вируса за цял живот. От всички деца, които са инфектирани с вируса между първата и петата си година, между 30 и 50% от тях стават носители на вируса. Между 6 до 10% от възрастните, които се заразят с хепатит Б, могат да станат хронични носители. След като вируса се открива в кръвта и телесните течности, това означава, че дадения човек е заразен (може да предава вируса и да заразява други хора). При хората, които имат продължителна моногамна връзка, вероятността от заразяването с или предаването на хепатит B, са много малки.
http://www.hepactive.org/faq/hbv_faq
пуснете си изследвания за ваше успокоение, но наистина мисля, че няма опасност.

# 62
Като чета описанието, което Добри е дала, май предаването е като при Спин. Не знаех.

# 63
ще помогнете ли с разчитането.
Скрит текст:
глюкоза 5,45 - реф 2,8 до 6,1
инсулин 27 - реф 2.6 до 24.9
НОМА-ИР - 6.5 - реф нрм до 2.5, рискова зона 2.5-5, резистентност повече от 5
Sad

ТАТ, МАТ, ТСХ и ФТ 4 изглеждат в норма, но си спомням, че и там имаше някакви особености
Скрит текст:
фт4 - 14.29
тсх - 1.9
тат - по-малко от 10
мат - 14

има ли тема във форума? насоки за специалист?

st. Dobri, за хормоните на ЩЖ не си дала референтни граници, но - да, те изглеждат супер при теб. Нямаш Хашимото или хипофункция по друга причина.

По отношение на Инсулина, обаче, няма да те лъжа - положението хич не е розово. Първо да попитам, спазени ли са изискванията, които коментирахме по-назад, т.е. да не приемаш храна и вода в продължение на 12 чАса преди изследването, да се наспиш хубаво и да не се стресираш?
Тази стойност на Инсулина на гладно е много висока - следя темата за Инсулиновата резистентност от много време и май там досега не е писал никой с толкова висока стойност. Confused
Запиши се в темата, като копираш резултатите си и там, ето я.
Трябва да посетиш ендокринолог - той най-вероятно ще ти изпише големи дози Метформин, които ще приемаш по схема.
Ще ти обясни (ако е добър специалист) какво трябва да ядеш и какво - не.
Обезателно трябва да започнеш да спортуваш интензивно!
Имаш ли много излишни килограми, пояс от тлъстинки около талията?

# 64
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Благодаря за съветите.
попитах и там.
мисля, че спазих всичко.

# 65
Чела съм и аз за хепатит Б преди време, след като разбрах , че зъболекарката на цялото ми семейство се е разболяла. В този сайт обаче са свили малко обхвата на рисковите групи и възможността за заразяване. Също пише и , че не се лекува, пък въпросната зъболекарка се чувства чудесно и даже се върна към практиката си. Сега ме вкарахте пак в размисли по темата и в страхове Confused

# 66
На мен също ми предстои такава, взела съм си направление от личния лекар - мисля че се води даже за хоспитализация по/за амбулаторна процедура, или нещо подобно пишеше.. понеже съм на работа не мога да го погледна.. но на мен такова си ми казаха от болницата, че ще ми е необходимо.. Simple Smile
Ако не е тайна къде ще ви я правят - в коя болница? Simple Smile

Мисля да е в Пирогов

# 67
  • София
Ами за роднина става въпрос, но не е имало сексуални контакти и обмяна на слюнка. Grinning Благодаря много. Мъжът и не се е заразил даже, ама ме хвана мен параноята. Grinning

# 68
Малко кофти въпрос, но възможно ли е при силен запек да се получи слуз със кръв? Понежи съм в менопауза от две години и направо съм в паника ако е от другаде. А преди месец бях на преглет цито и колпоскоп и всичко беше ок.Та въпросът ми е възможно ли е да е отзад кървенето еднократно беше сутринта

# 69
Бих искала да попитам: Колко е нормалната честота за голямата нужда? Винаги съм знаела, че е веднъж на ден - сутрин. Питам за един приятел - ходи по 3 на ден, храни се нормално. Има ли проблем и какъв? От няколко години е така.

# 70
По принцип е по един път всеки ден. А човека като ходи по 3 пъти, нормално ли му се вижда или разтройство, запек, нещо друго...? Трябва да отиде на доктор. Така от форума нищо не може да се каже. Възможно е и друго оплаквания да има, които не е споделил с теб...

# 71
Да не си хапва по множко просто ?

# 72
Аз съм имала периоди, в които се пукам по шевовете от ядене, но пак ходя до тоалетна на 2-3 дена веднъж. Joy
Моят корем е страшно "твърд" - вярвате ли ми, че няма нищо на този свят, което може да ме "прокара". До този извод стигнах след безброй хранителни експерименти. Laughing

aca75, не се тревожи, съвсем възможно е да е нещо инцидентно. Ако, за лош късмет, се повтори, вече може да направиш една консултация с гастроентеролог. Peace

# 73
Може кръв отзад при силен запек. Вземете мерки за запека.

А за по 3пъти ако яде по много може.

# 74
Еее Гърненце, да не сме били в предишни животи някакви сестри....Simple Smile И аз нямам отпушване - ни капки, ни чайове, еле пък фибри ако вкарам ела та гледай, топла вода, студена вода, 3 литра вода, с мед, с лимон....Обаче от 6-7 години спортувам серизно и от там се отпуших. Вече каквото и да ям, се отпушвам под час ежедневно и нямам грижи. Но много зле беше всичко преди това. Значи имала съм периоди по 2 седмици от никъде нищо не излизаше (ни от зад, ни отгоре) и това да съм била на 20 Embarassed Joy. Сега да не се хваля много, но съм много добре.

Общи условия

Активация на акаунт