Въпрос за общинско жилище

 • 9 565
 • 55
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2
Здравейте, не съм сигурна дали темата е за този раздел, но ще задам въпросът си тук. Значи работата е следната с мъжа ми и детето живеем в общинско жилище от около 10 години (откакто се роди Ники). Въобще още от начало бяха големи мъки, колко пъти искаха да ни махат и то цялата работа, защото мъжа ми има някаква преписана част преди години от апартамента на родителите му... Наложи да се разведем  сега се водим само с детето тук. И така след толкова години под наем вече искаме да  го закупим, но ни отказват, защото бил двустаен, а можело да закупим до едностаен. Та въпросът ми е ако подадем молба за пренастаняване ще можем ли другия да го закупим веднага или ще трябва да чакаме пак този срок от 5 години ли колко е да си живял в едно общинско жилище, за имаш право да го закупуваш ? За тези които ще ме посъветват веднага да попитам в кметството, предварително казвам, че не искам да ги питам преди да съм сигурна, защото веднага ще помислят, че сме се замислили да се местим и ще ни принудят да се исфъшкаме... И ако някой знае на какъв процент от пазарните цени се продават общинските ? А и от Варна съм, ако има някакво значение. Благодаря предварително!

Последна редакция: ср, 23 май 2018, 00:30 от mirelka767

# 1
 • София
 • Мнения: 1 078
На ел. сайт на общината трябва да е качена Нареба за реда и условията за настаняване в общински жилища или както е именоеана. Там следва да са уредени и ред и начин за продажба. След като не ви се водят разговори с общината. Другият вариянт е да се обърнете към адвокат, но пак с Наредбата. Успех пожелавам!

# 2
 • София
 • Мнения: 14 672
За София трябват пет години в общинско, независимо в какъв апартамент. За цените - няма процент от пазарните, а в Наредбата за сделки с общинска собственост има цени на квадратен метър и надбавки за етаж,изложение и т.н. За София гарсониера в краен квартал около 25 000 лв.

# 3
 • Мнения: 3 231
Тя се е развела фиктивно, за да купи общинско жилище... И влиза и иска съвети в публичен форум...Авторке, а някой нуждаещ се от общинско жилище в момента няма достъп до такова заради твоите игрички. Дано ви се обърка цялата схема, смешници. А тук някакви чак успех ѝ пожелават.....?!?!?

# 4
 • София
 • Мнения: 94
За първи път чувам , за отказ точно поради тази причина!? Коя е тази наредба , освен да е нещо само за вашия град.  А относно " наследството" , може и да е 10 квадрата от някой апартамент в провинцията , така че нека не нападаме авторката.

# 5
 • Мнения: 2
Ами да това ми казват от 5-6 години вече.. не може да го закупите, защото е прекалено голямо(двустаен) за вас(мен и детето се водим), трябвало да е поне едностаен... А отностно "наследството" на "доброжелателя" ще му кажа че става дума за 33% от едностайният апартамент на свекъра и свекърва ми. Разбира се един ден мъжат ми ще го наследи целия, когато починат, но това ли трябва да чакаме ? 😠

# 6
 • Мнения: 5 508
Щом 'един ден ще го наследи целия' да им прехвърли тези 33,3% вместо да лъжете, че сте разведени с цел да се сдобиете с евтино жилище, в което може да бъде настанено семейство в нужда!

# 7
 • Мнения: 1 726
Ако той се беше отказал от 33% от едностаен някъде си, вместо да се развежда, щяхте да си купите двустаен в София за без пари.

# 8
 • София
 • Мнения: 94
Да  , странно , защо не се е отказал от наследството ? В такъв случай явно е с голяма стойност  .

# 9
 • Мнения: 3 231
Жалка история. Авторке, тук подкрепа няма да намериш. Как не те е срам дори да отвориш подобна тема? Ненавиждам търтеи като теб и мъжа ти. Фиктивно разведени търтеи.

# 10
 • Мнения: 5 508
Аз се надявам да има някой по-гаден от мен, който да направи скрийншот на мненията на авторката, да ги прати до имейла на съответната институция и да ги отрежат тотално ... Само заради детето няма да го сторя, макар че му дават страшен пример и след време сигурно и то ще прави същите малоумни неща без капка достойнство ...

# 11
 • София
 • Мнения: 17 592

Мъжът ти може да прехвърли безвъзмездно на родителите си частта от апартамент и след някакво си време (не знам колко е,5 години може би) да сключите брак и после да си купите жилището, което обитавате.

# 12
 • Мнения: X
Значи, не стига, че общината ви е осигурила покрив над главите, въпреки огромния недостиг на общински жилища, ами сега се чудите как да я измамите и да изкрънкате колкото може повече и да я издоите до капка, а? А не ви ли е хрумвало, че има хора в наистина окаяно състояние, които за разлика от вас много повече се нуждаят от жилище и които нямат нито спестявания, нито наследени било то 33,  22 или пък 10% от каквото и да било? И които няма да получат нищо заради долни хитреци като вас, защото жилищният фонд е ограничен. Не ви ли е срам, само на това ми отговори??? Но какво ли питам, жалки търтеи като вас явно са оперирани от всяко чувство за срам и неудобство, по-зле сте и от циганите. Нещастници!

Последна редакция: пт, 25 май 2018, 13:27 от Анонимен

# 13
 • Мнения: 5 059
Здравейте!
Аз също имам въпрос относно общинско жилище.
На майка ми (и мен)е дадено такова преди 22 години.
Към днешна дата от общината все още ни казват,че са взели решение да НЕ се продава и исканията ни да го закупим отиват ...в боклука.
Нямаме имоти,жилището е съвсем законно придобито-дадено на самотна майка.
Забравих да спомена-гарсониера е.
Имат ли право да отказват продажбата след като над 20 години сме го стопанисвали и живели в него?
Непрекъснато чувам около мен някой да коментира-"ще им дадат общинско жилище и после ще си го купят евтино".
Задължени ли са да го продадат на ползвателите му след определено време?

# 14
 • Мнения: 4 208
Ами да това ми казват от 5-6 години вече.. не може да го закупите, защото е прекалено голямо(двустаен) за вас(мен и детето се водим), трябвало да е поне едностаен... А отностно "наследството" на "доброжелателя" ще му кажа че става дума за 33% от едностайният апартамент на свекъра и свекърва ми. Разбира се един ден мъжат ми ще го наследи целия, когато починат, но това ли трябва да чакаме ? 😠

Родете си още едно-две деца и ще ви разрешат да си купите тристаен.

Общи условия

Активация на акаунт