СЕДМИ клас – 6 – Последни метри до…най-добрите резултати!(28.05.2018–03.06.2018)

• 58 481
  • 642
  •   1
Отговори
# 345
Без да са учители по БЕЛ или математика повечето потребители, четящи и списващи в темата, отдавна изразиха същото мнение.

# 346
Не говорим за предположение, а за факт на база на проверените вече работи по математика.

# 347
Да речем, че част от твърденията се основават на същите факти и то от няколко области. Simple Smile

# 348
Belchosisi76, и на списващите не беше предположение.
А на база справяне с нво.
Нали са проверявали работите на нашите деца, не други  Sunglasses

# 349
А какво е очакването за работите по БЕЛ? С колко точки средно ще са по-ниски резултатите от миналата година?

# 350
  • sofia
Нашата госпожа по математика също казва, че са слаби резултатите .
Испанският като език ме притеснява за евентуално продължаване на образованието в Европа, не мисля, че ще е от полза.

# 351
  • Sofia
За 134-то някой знае ли нещо? Обмисляме дали да го включим

Отзивите на бивша колежка, чийто син учи там от първи клас (сега завършва 8-ми), са силно положителни. Доволни са от училището, дисциплината. Каза ми, че не е лудница, защото са малко паралелки. Проблемите, които съм чувала за това училище, са свързани с наркотиците - поради близостта на Центъра за лечение на наркомании. Не знам доколко съществува риск и той е по-голям в сравнение с други училища.

Центърът за лечение на наркомани ще го местят с/у затвора, но в градинката до църквата сякаш се навъртат разни странни субекти.

# 352
  • София-България, Израел - където си поискам
За 134-то някой знае ли нещо? Обмисляме дали да го включим

Отзивите на бивша колежка, чийто син учи там от първи клас (сега завършва 8-ми), са силно положителни. Доволни са от училището, дисциплината. Каза ми, че не е лудница, защото са малко паралелки. Проблемите, които съм чувала за това училище, са свързани с наркотиците - поради близостта на Центъра за лечение на наркомании. Не знам доколко съществува риск и той е по-голям в сравнение с други училища.
Няма проблем с това.
Дъщеря ми го завърши тази година, а синът ми ще кандидатства там сега. И двамата са от 1- ни клас в училището.
По важно е какво иска да учи детето, защото трите паралелки са коренно различни.

# 353
Скрит текст:
След проверяващите нали минават през комисия? Тя оформя крайната оценка - това във времето как ли се случва?
Каква комисия?
Миналата година по това време проверката беше приключила и течеше обработката на първичните протоколи и изготвянето на окончателните.
Ето я процедурата:
Скрит текст:
XVII. Процедурата по проверяването и оценяването на изпитните работи по БЕЛ
се осъществява, като папките се предават последователно на:
1. Двама оценители – учители по български език и литература, които:
1.1. независимо един от друг проверяват и оценяват отговорите на отворените въпроси
от листа за отговори в съответствие с утвърдените от МОН верни отговори, както и текста от
втория модул. При оценяването на текста попълват оценъчни карти, в които мотивират броя
точки по всеки един от критериите в съответствие с утвърдените от МОН критерии за
оценяване на преразказ с дидактическа задача;
1.2. отбелязват със съответния цвят химикалка – червен или зелен, допуснатите грешки
в свободните отговори върху листа за отговори и върху ученическия текст от втория модул;
1.3. консултират се с председателя/заместник-председателя на комисията за проверка и
оценка, ако това се налага;
1.4. при наличие в папка на протокол за нарушена анонимност или при установяване на
изпитна работа, върху която са поставени знаци, нарушаващи изискванията за анонимност:
а) се уведомява председателят на комисията за проверка и оценка;
б) се съставя протокол, съдържащ мотивите за анулирането, който се подписва от
председателя на комисията за проверка и оценка и от проверителя, констатирал нарушението;
в) когато е нарушена анонимността на теста от първия модул или на писмената работа
от втория модул, не се оценява модулът с нарушена анонимност. Модулът, който не е с
нарушена анонимност, се оценява и за него се поставят брой точки;
г) в първичните протоколи и в окончателния протокол срещу съответния фиктивен
номер се записва текст „анулирано“.
1.5. вписват точките си за изпитните работи от всяка папка по фиктивни номера в
първичен протокол със съответния цвят химикалка, след което се подписват;
1.6. предават първичните протоколи и оценъчните карти на председателя/заместник-
председателя на комисията за проверка и оценка, който подписва протоколите.
2. Двама специалисти с компютърни умения, които:
2.1. получават срещу подпис папките с изпитните работи и първичните протоколи на
двамата оценители от председателя/заместник-председателя на комисията за проверка и
оценка, след което независимо и последователно един след друг въвеждат отговорите на
затворените въпроси от листовете за отговори;
2.2. след като системата отчете коректното въвеждане на точките от затворените
въпроси от листа за отговори, продължават с въвеждането на точките от първичните протоколи
на оценителите;
2.3. при наличие в папка на протокол за нарушена анонимност или при установяване на
изпитна работа, върху която са поставени знаци, нарушаващи изискванията за анонимност,
предлагат на председателя на комисията да спази процедурата по т. XVII, т.1.4. по отношение
на теста от първия модул;
2.4. след въвеждане на информацията от двата първични протокола правят първа
компютърна разпечатка на окончателния протокол по фиктивни номера, подписват се и
предават тази компютърна разпечатка заедно с папката с изпитните работи на председателя на
комисията по проверка и оценка; при разлика по-голяма от две точки в първия модул и/или
разлика по-голяма от пет точки във втория модул съответната изпитна работа се проверява и
оценява от арбитър;
2.5. след проверката и оценката на изпитната работа от арбитър получават от
председателя на комисията за проверка и оценка срещу подпис папката с изпитните работи и
първичния протокол на арбитъра и въвеждат точките от него, след което правят финална
компютърна разпечатка на окончателния протокол по фиктивни номера, подписват я и я
предават заедно с папката с изпитните работи и с протоколите на председателя на комисията
по проверка и оценка;
2.6. участват в процедурата по разсекретяване в съответствие с т. XIV, т. 6.
Ако знаех по-рано, щях да изпратя писмото до МОН с копие до поне 5 медии... Но поне за следващите деца можем да свършим нещо.

Медиите (Btv, nova, канал 1, господари, конкретни журналисти с ресор образование, независими медии и т.н.) са информирани в деня, когато открихме проблемите със задача 13 и когато вече отразяваха проблемите за 12 клас. Аз лично ги копирах в имейла си до МОН. Реакция НИКАКВА!

# 354
  • В светлината на слънцето
И аз за испанската имам само положителни отзиви - от деца, които в момента учат там, от родители, от преподаватели, и от вече завършили.

# 355
Нека някой, който има информация от проверител по БЕЛ да сподели информация от работите тази година. Мисля, че информацията ще е полезна за всички нас, чакащите резултати.

# 356
  • Варна
Нашата госпожа по математика също казва, че са слаби резултатите .
Испанският като език ме притеснява за евентуално продължаване на образованието в Европа, не мисля, че ще е от полза.
Моят син искаше да учи английски или немски, сега виждаме, че най-вероятно няма да се класира за желаните гимназии и искал испански. Викам си за какво ли ще ти е този испански? Ти въобще испанска реч чувал ли си?
Та по въпроса, мнения за испанската във Варна? Grin
Според мен балът по математика тази година ще е по-висок, дано да греша, пу, пу, пу ...
По принцип на проверяващите им е забранено да дават каквато й да е информация, подписали са и декларации. Освен това всеки е проверявал някаква малка извадка и не може да се обобщава.
Simple Smile

# 357
  • Варна
Според мен балът по математика тази година ще е по-висок, дано да греша, пу, пу, пу ...
Откъде са тези наблюдения? Миналата година е имало доста по 100 точки...мислиш ли, че тази година, с тази 24 задача, ще са повече?

# 358
  • София
Следя много внимателно отзивите за 32-ро и 22-ро. Второ и трето желание ще бъдат при нас (в този ред) - препоръката е от собственик на учебен център за подготовка за НВО и зрелостни изпити (т.е. мога да разчитам на компетентност, а в допълнение и на добронамереност/некомерсиалност). Циганският оркестър ме разби просто. Продължавам поради чисто практически съображения да предпочитам 22-ро (по-близо ни е), но се боря със себе си и си казвам, че средата и образованието трябва да са с приоритет. За английски става въпрос като първи език при нас.
Ние през 2016 година ( с баткото) едва се закачихме в 32-ро. Попадна в хубав клас, но въпреки това пак го мързи да учи. Това с наргилета и купоните ми се струва неизбежно.

# 359
  • В реалния живот
Мами, да ви питам за изпита за проверка на способностите - на 01.06 е по Изобразително изкуство. Имаше ли някъде график как се провежда, от 9,00 ли започва? Дъщеря ми получи служебна бележка за училището, в което ще кандидатства, но нищо друго не намирам.

Общи условия

Активация на акаунт