Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 10

• 62 257
  • 797
  •   1
Отговори
# 120
Май няма нещо, което не носи риск.
Но Крис е прав\а - ако ти трябва сигурност, че за няколко часа можеш да получиш кеш - злато в малки и средни грамажи.
А къде ще го държиш това злато като имаш предвид, че някой може да му кефне да ти влезе в жилището.

# 121
Докато сме на инвестиционна тема - обмислям покупка на два апартамента - най-вероятно двустайни. Бюджет около 120-130 хил.евро общо.  Искам да се дават под наем дългосрочно - не ми се занимава с еърбиенби и хотелски начала.  Познат ми предлага на кръговото на  околовръстния път за Драгалевци в голяма кооперация, друг инвеститор ми предлага в Красно село в близост до новостроящото се метро...търся ориентир за подходящи квартали за целта?

# 122
  • София
И след колко години ще почнете да печелите? Това не е инвестиция според мен.

# 123
Докато сме на инвестиционна тема - обмислям покупка на два апартамента - най-вероятно двустайни. Бюджет около 120-130 хил.евро общо.  Искам да се дават под наем дългосрочно - не ми се занимава с еърбиенби и хотелски начала.  Познат ми предлага на кръговото на  околовръстния път за Драгалевци в голяма кооперация, друг инвеститор ми предлага в Красно село в близост до новостроящото се метро...търся ориентир за подходящи квартали за целта?

Според мен, до метро ще е по-добре. Но разбира се основен фактор е и цената.

# 124
И след колко години ще почнете да печелите?
След николко.Те никога няма да спечелят и лев,а ще загубят и много пари, и здраве.
Първо ,че е закъсняла с едно 10г,второ, че вече стабилни наематели няма,те си купиха и трето просто не става за инвеститор.Не и се занимавало,и пита по форуми какво да правела Laughing

# 125
foxy-the infant prodigy, аз не бих купувала при тези цени. Сумата няма избиване с дългосрочен наем. Ако 'печалбата' след целия зор е 100лв/месец, това не е инвестиране, а игра на рентиерство. И да не се окаже, че и тези 100 лв ще ги глътне някой ремонт между наемателите.
Друго. Инвеститорите се опитват да изкарат максимум печалба от минимум вложен ресурс. Ще се опитат да те убедят, че кутийката бетон до пътния възел, която са построили те, е някакво жилище-мечта. А то си е кутийка със съмнително изпълнение, вдигната на юруш от закупено поредно малко парцелче. Аз примерно не бих живяла там, освен ако наемът не е много нисък, а той няма да бъде, за да можеш да си избиеш ти парите.
Иначе и аз мисля, че до метро е по-добре. Но и бих се огледала за по-старо строителство, дори панелка. Новото и аз го мислех, че е супер, но просто не струва.

# 126
  • София
Да купиш от инвеститор с цел инвестиция...

# 127

Тази сума е с ремонта или без? Новото строителство, ще глътне още толкова за довършване и ремонт и това е в най-лекия случай.
Т.е. смяташ цената плюс ремонта, поне 20% непредвидени разходи и си смяташ за колко години, ще се избие от наеми.
Цени има навсякъде.

# 128
Даа, не е удобен момента за закупуване с цел отдаване под наем.
Аз как бих постъпила. Ако имам 120-130 к кеш, избирам един имот без забележки  разбирай бързо ликвиден в добър район (център, без компромис) в добро състояние. Давам под наем с висок наем, ако не ми изнася -ключ! Колкото да не си държа парите в банка.

# 129
  • Бургас
И на мен ми е интересно колко би бил наемът на едностаен без балкон в Дървеница, на 100 м от ТУ? По нот. акт е 32 кв.м.
Някой има ли опит с въпросната фирма upravlenie.bg?
Има и фирми, които се занимават с управление на airbnb имоти в София, дали някой е работил с тях?
Уж го взех да го ползвам ката съм в Сф, сега се чудя дали да не го пусна дългосрочно...

# 130
А къде ще го държиш това злато като имаш предвид, че някой може да му кефне да ти влезе в жилището.
В гащите ще си го държи Laughing Да сте чувала за банков сейф ????? Или такива неща на село нямаше.
Не сме чували на село за банков сейф, само за жълтици, и то от приказките. Simple Smile

# 131
В гащите ще си го държи Laughing Да сте чувала за банков сейф ????? Или такива неща на село нямаше.
Не сме чували на село за банков сейф, само за жълтици, и то от приказките. Simple Smile
Да, по-добре в злато, да заема по-малко място като се изнася поредния банкер към Сърбия да не му тежи, че то хартията място заема!

# 132
Момичета - не съм обяснила добре явно. Продавам тристаен в Лозенец, който е близо до метро, но е за малко повече от основен ремонт, с който нямам сили, време и нерви да се занимавам. Последен етаж, 1965 г. Искам да купя друг/ и имоти, просто по-нов/ и и с по-малки разходи за ремонт. Един вид да подновя сградния фонд. Иска ми се и да не стои празно, затова попитах за квартали....

# 133
Купих миналата година за 76 000 евро, в момента наемът му е 1600 лв.
Но е топ-локация.
Имам и друг имот, в топ-локация, на висок наем.
Имам и други в по-невзрачни локации. Наемите са добри, но наемателите не са.
За мен истината е само една - в топ локации, топ наем.

И да потвърдя отчасти мението на davidorentol -
продадохме миналата година в самия край на м.декември такъв топ-имот. Имахме наематели за него, но ги върнахме - защото решихме да продаваме. Необзаведен апартамент, 480 евро наем, 43 кв. чиста квадратура - топ център, 115 000 евро, 2ри етаж. Има и паркомясто в двора.

Та за парите, с които разполагаш - ако успееш да вземеш 2 броя двустайни? Малко ми е трудно да повярвам, че ще успееш. А за да вземеш нещо топ - можеш да се вместиш в 1 брой най-много.

# 134
И като вземе, какво?
Цените на квартирите, които съм гледала, са скочили с 10-20% в рамките на 6 месеца. Такъв скок изглежда много примамливо отстрани, точно колкото да се набуташ с имот 'инвестиция' с идеята да му взимаш високия наем.
Обаче доходите на населението не са се повишили. Т.е. това е балон. Колко шестмесечия цената ще се вдига с по 10%, преди наемателите да теглят майна и да идат 5 човека в една хотелска стая, хотелските стаи не са мърдали видимо от 2 години?
Може да извади късмет. А ако не извади, което е по-вероятното? Тогава в най-добрия случай ще се наложи да приюти повече хора, отколкото квадратурата позволява, което за мен, освен чисто нехуманно, е и доста тъпо несъобразяване. След месец-два по фб групите ще тръгнат обяви 'търсим съквартирант' - като на девойката от Младост, която още си търси една и само една съквартирантка за тристаен, но вече е смъкнала мизата от 400 на 370 лв за стая.

Общи условия

Активация на акаунт