Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 10

• 62 957
  • 797
  •   1
Отговори
# 585
Апартамента нали се предава,когато се напуска, ако има щети се удържат, какъв е проблема. Ако няма щети е редно да се обезщети наемателя. В случая говорим, че наемодателя решава да прекрати договора, без виновно поведение на наемателя. Все пак наемателя има правото да не зависи от капризите на наемодателя или неговите форсмажорни семейни обстоятелства.
 Ако изведнъж на наемателя му се случат форсмажорни обстоятелства  и наследи имот примерно или си купи и реши да си премести ще си плати обезщетение  за това си решение, нали така, а отсрещната страна при това поведение - не.
В случая е неравностойна клауза, ако се остави обезщетението само за едната страна.
Напротив наемодателя е по-силната страна при нормален договор и добре направен опис и приемо-предавателен протокол.
И след като е малка вероятността наемодателя да реши  "гони" коректните наемодатели, какъв е проблема с точката от договора.

П.с. В случая говорим за конкретен казус, а не по принцип какви са договорите. Всеки може да си пише разни неща в тях. Просто давам мнение, стремя се да съм коректна към наемателите, досега и те са били коректни към мен, надявам се така да си остане.

# 586
Аз утре ще подписвам - брокерът нещо недоразбрал. Дотогава ще го мисля.
Има логика в това , но аз лично , от 4 пъти отдаване под наем, с три групи наематели изпатих. Само едни са били коректни досега.
Първите , в договора беше записано , че могат да напуснат с едномесечно предизвестие, след като са изминали 6 месеца - възползваха се , дори единият се беше изнесъл, а депозитът остана за последен наем. Та гоних майките за сметките , унизително и гадно.
Момчетата не само, че ги изгоних на 5 месец, а и платих много повече щети и консумативи от депозита.
Последните си се възползваха от едномесечното предизвестие без санкции и напуснаха. И това , от 2013 досега.Върнах депозита преди да са излезли сметките , ако те не платят, ще ги покрия. Но вярвам, че ще си платят , де.
Затова в новия договор, който изпратих и на момичетата , съм отбезязала , че депозитът се губи , ако напуснат преди изтичане на първата година.
Въпросът е да оставя ли точката с моята санкция. Все пак , съм собственик. Естествено , че ако са коректни, никой не би се лишил току така от такива. Но се случват неща и излиза, че аз не мога да си оперирам със собствеността , ако ми се наложи спешно, без санкция месечен наем. Нали затова са тези предизвестия, едномесечни.
ПП  Наистина съм много прецаквана досега , та може и да ми се губи обективната преценка.
Ще мисля още. сега си разсъждавам само над тази клауза . Хипотетично.

# 587
  Съгласна съм, че е неравностойна, но аз лично не бих я сложила. Както е неравностойно наемателите евентуално  да унищожат имущество за хиляди левове, а в замяна да бъде предоставен само един наем. Ако се стигне до такава ситуация, на теория могат да бъдат съдени, но дали наемодателят ще получи обезщетение - не е ясно.

# 588
Tays, може ли и аз да помоля да ми изпратиш договора...Благодаря!
Може , но той е от Агенция. На мен ми харесва, защото има текстове за гонене на наематели. С предишните , с които се разделих на петия месец, ползвяях клаузите от договора.

Зари, така е , но представи си , че ми се наложи да отиде там примерно , синът ми. Или родителите ми / не дай си боже , някакви форсмажори и т.н./ , не зная, някак ми се струва прекалено да ги обезщетявам. Не че някакви пъклени планове имам. Просто сега забелязах тази точка и се зачудих.
Tays, може ли договора и на мен. Благодаря!
До утре приключваме с ремонта, трябва да се почисти и да снимам....И нещо се притесних като чета какви наематели има..

# 589
Въобще не може да се сравнява едната клауза с другата. Ако наемателите се изнесат преди едната година и имаш хубав имот ще се наложи освежаване, за да излезе пак на пазара. Сумата хич няма да е малка. Затова се задържа депозита.
Ако Вие ги помолите да си отидат може да сложите клауза с фиксирана сума ако наемателите държат на нея. Например направете справка колко излиза едно пренасяне с хамали. Ако наемателите са без обзавеждане (ползват вашите мебели) и багажът ще е по-малко.
Нещо в този ред на мисли ми се върти в случай, че тази клауза трябва да остане.

П.П. все пак депозита е съобразен със стойността на движимото имущество, потенциални щети и сметки. И ако при мен е ново и той е в размер на 3000 лв, неудобството от едно местене не го оценявам на 3000, но бих им съдействала на хората с изнасянето и пренасянето щом аз съм на зор.

# 590
А, ДА БЕ - щото някой ще ти даде депозит 3000 лв току-така Wink

# 591
А, ДА БЕ - щото някой ще ти даде депозит 3000 лв току-така Wink
Ти финишира ли успешно ? Какво стана с проблемния наемател?

# 592
  • София
Oooo аз такива депозити не ща. Няма да мога да им го върна после тоя депозит , дето има една дума
Stuck Out Tongue Winking Eye
Ще  напуснат на 1 година + 1 ден, хем депозита ще връщам, хем освежаване ще правя.... а ааа не, хич не ми е нужно това.

# 593
  • София
... Сега обаче си чета проекто договора, който днес ще подписвам и виждам една такава точка :

e) в случай че Наемателят прекрати договора за наем преди изтичане на първите дванадесет месеца от влизането му в сила, не по вина на Наемодателя (без да е налице неизпълнение от страна на Наемодателя), последният има право да задържи депозита в пълен размер като обезщетение.
ж) в случай че Наемодателят прекрати договора за наем преди изтичане на първите дванадесет месеца от влизането му в сила, не по вина на Наемателя (без да е налице неизпълнение от страна на Наемателя), последният има право да получи депозираната гаранционна сума в двоен размер като обезщетение.
...

Вижда ми се справедливо да има клауза която обезщетява наемателя при "изгонване" без негова вина, но ми се струва, че е прекалено обезщетението да е двойно. Защо да е двойно? Значи, ако наемателят се изнесе, от депозита ще трябва да се покриват сметки, да се правят ремонти и да се почиства апартамента,  което си е точно, както ако беше стоял 1 и повече години. Евентуалният остатък от депозита ще бъде именно "санкцията" за предсрочното прекратяване.
А ако наемодателят прекрати договора, трябва да изскочи с два депозита? И заради какво по-точно? Един да е - разбирам, компенсира наемателя за предстоящото търсене и преместване, но два?

# 594
По-назад някой питаше за наеми в Търново. Имам близки, които дават. По мои наблюдения най-търсени са в двете крайности - хубави апартаменти по централните части с пълно обзавеждане, което включва отделна кухня с хубав хладилник, печка, банята и тоалетната да са ако не нови, то поне удобни и поддържани, а не "мозайката на 40 години), мебелите да са сравнително нови, задължително здрави и удобни, желателно е да има климатик, дограмата трябва да е нова и т.н. Инвестираш повече, но като подбереш наематели, си заслужава. Няма проблем да са студенти, като най-добре е преговарянето да е с родителите и клаузи в договора за вдигане на шум, водене на домашни любимци и нерегламентирани гости. В смисъл - не някой да преспи понякога, а някой допълнителен да се нанесе без собственика да позволи.

Друго много търсено са евтините стаи - по 60-70 лв. Тогава вече разчиташ на студенти, ученици, обикновено такива ги вземат момичета-студентки. Но от това пари не се правят, с такива наеми някой живеещ в голямо жилище просто си допълва дохода.

Ако се комбинира отсядане на хазяите - поне две спални, едната стои затворена, останалата част се пускат наематели с условие, че собствениците понякога идват да спят. Повечето наематели ще откажат, ако наемът не е атрактивен, но пък ако е на хубаво място и собствениците не идват често - сигурно ще се намерят наематели.

За малки имоти в по-далечните квартали не знам как е, но по принцип Търново не е проблем да си намериш наематели. Рискът е като всякъде другаде. На краткосрочно и за туристи - не.

# 595
  • Sofia
На някой може и да му е странно и обидно, но пробвайте да наемете имот за по-малко от 1 година в друга държава. Всички договори са за 1 година  - обсъждали сме го с много хора живеещи в различни части на света.

# 596
А ако наемодателят прекрати договора, трябва да изскочи с два депозита? И заради какво по-точно? Един да е - разбирам, компенсира наемателя за предстоящото търсене и преместване, но два?
Аз ли нещо не прочетох, но така представено - единият е реално депозитът, който наемодателят връща на наемателя при изнасяне. Другият е обезщетение, че договорът е прекратен по-рано. Т.е.ако я няма тази точка и наемателите си тръгнат по-рано, дължат обезщетение - което е ок, но ако бъдат изгонени, те самите няма да бъдат обезщетени. Ами не, не е честно. Като си тръгват тези хора, те се местят в друга квартира, където им искат също депозит. И ако местенето е по вина на наемодателя - трябва да има обезщетение, което да покрие задължителния разход за депозит на новото място. Също както въпросният депозит трябва да покрие щети, причинени от наемателя.
Накратко, вие им връщате собствените им пари (с приспаднати суми за сметки), но дотам, никакво обезщетение. Че защо?

# 597
Апартамента нали се предава,когато се напуска, ако има щети се удържат, какъв е проблема. Ако няма щети е редно да се обезщети наемателя.

Втори поредни наематели си бият камшика и напускат без предизвестие и без предаване. Първите ми потрошиха бялата техника тотал щета, а вторите се изнесоха и ми се обадиха вече от прованса, че някаква нейна приятелка щяла да ми даде ключовете. Това е положението у нас. За какво приемане и предаване да говорим, освен освежаването им чистя и боклуците - пликове, празни кутии, спукани детски балони, накъсани по пода хартии и т.н. И какво точно ще покрие 1 наем депозит!??!? Фирми искат за почистване (прахосмукачка, стъкла, шкафове, баня) на едностаен към 100 и кусур лева, добавяме ток и вода за последния месец, които още не са излезли, и какво остава от депозита???

# 598
Добре бе,хора, къде ги намирате тия наематели-вандали? И защо толкова често напускат? За мен има нещо не по реда си, за да е такова текучеството - или наемът е прекалено висок, или сте взели студенти (каквито аз не бих взела), или условията за живот,които предоставяте, не са добри и хората си намират по-добро. Че кой бяга от хубавото?

# 599
Просто един депозит е твърде нисък праг и го прежалват лесно.

Общи условия

Активация на акаунт