Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 10

• 62 295
  • 797
  •   1
Отговори
# 150
Разгледай отново всичките и постове и ще видиш, че си в огромна заблуда. Въобще не е вярно, че е писала за продажби във всички квартали. А това, че ти нямаш възможност или желание да влагаш в недвижими имоти си е лично твой проблем.
Мен не ме мисли - и имоти си имам колкото ми трябват, и инвестиции в други активи (финансови). Не искам да ставам като кон с капаци, защото видиш ли само една сигурна инвестиция имало и тя е в тухли и бетон, че няма къде да избягат.
На Румка как ли пък няма да тръгна да ровя в старите мнения... Може и да съм в грешка, просто нещо ми се е загнездило в главата, че тя все купува, продава, дава под наем в различни райони... Вярно или невярно впечатление е, не знам. Жива и здрава да е.

# 151
Хора, наистина ли съветвате да си купи апартамент в дружба до метрото или в сградата на артекс в дружба? Първото, ако не е на зелено почти сигурно означава в дружба 1, където е пълно с цигани. Второто ще бъде най-голямото гето на света - само вижте колко високи блокове ще са? А вие даже я съветвате да си купи на нисък етаж в висок блок? Да не говорим колко по-ниски са наемите в Дружба. За мен е много по-важно да е качествено жилище, независимо къде. Както каза някой, след това да можеш лесно да го продадеш...
Инвестиция се прави с поглед към бъдещето. Предложих Дружба, защото цените в момента там са по-ниски, а има добра инфраструктура, каквато нямат кварталите със сходни ценови диапазони. Наоколо има много бизнес сгради и съответно потенциални наематели на НС, за които основни фактори са близостта до метро и до работа. Това, че към момента наемите в Дружба (НС) са по-ниски влияе и върху по-ниските продажни цени, а това именно е потенциална възможност да се инвестира в район, който за момента е подценен и има реални причини цените да растат в бъдеще.
В центъра НС се намира рядко и определено няма как да се финансират 2 жилища НС с продажна на едно жилище СС. Квартали като Витоша и Манастирски изобщо не предлагам, защото според мен нямат потенциала на Дружба. А цитираната кооперация от NikoT ще бъде на мястото на един импровизиран паркинг, където жителите на 10-тина блока паркираха, не ми се мисли какво ще е като го построят. Мястото там не е комуникативно, защото улицата е малка и има голямо движение, не е пригодено за пешеходци, има големи нагорнища и големи снегове зимата. Блоковете са много силно наблъскани един в друг. Ами съжалявам, ама точно в тази сграда, ако ще и “Сграда на годината” да стане, не бих купила.

# 152
Аз съм била по огледи в Дружба, точно в частта НС - изкупени на зелено, едва заселени и пр. Това е районът, в който от метрото, за да стигнеш до въпросните новостроящи се и новопостроени минаваш край езерото, покрай няколко глутници кучета, покрай малко циганско гето, и стигаш. Съвсем наблизо са индустриални зони. Разбира се, можеш да си спестиш минаването през гетото и да минеш през булеварда, ама по калта и тревата, защото тротоар няма. Или говорим за крайните части, отвъд новия комплекс на Копенхаген, които са на километър от метрото?

В някаква далечна перспектива може би Дружба ще се развива. Но в близките години не виждам как може да се вземе кой знае какъв хубав наем.

# 153
Пак казвам - инвестицията вече я имам, просто е под формата на стар сграден фонд на място, което изисква огромен времеви и финансов ресурс за ремонт. Не желая да изкарвам грандиозни пари, искам да не губя. Някой ще каже ли за ориентир квартали или ще се чепкате кой какви имоти къде има, какво отдава и продава?
Точно така ще загубиш, както каза някой по-горе. Да продадеш един имот и да купиш два - имаш комисионни, нотариуси, местни данъци... Сигурно двуцифрен процент разходи ще ти се съберат, и то за да минеш от един клас инвестиция в същия клас. А и колко време ще загубиш по огледи, проверки, документи...
Старо еврейско правило: богатството на три части, 1/3 в имоти, 1/3 в злато, 1/3 във финансови инструменти.
Разбирам да продадеш имота, за да диверсифицираш в други класове активи, ама ти пак в имот... не виждам смисъла.

# 154
Крис - под загуби нямам впредвид това, което ти разбираш явно. Имам стар имот, който ще остарява още повече, в един момент ( кажи-речи след 20 години) детето ми ще се чуди що не съм го продала като е могло да го дам на 1100 евро / кв.м , а съм го оставила да се руши. Предпочитам в момента да “инвестирам” известна сума пари в обновяване на сградния фонд, който ще остане за мен/ след мен, отколкото после да имам нарутени тухли или да чакам етажната собственост да си избере инвеститор, който евентуално някога ще построи нов блок с 3-4 входа и 150 апартамента.

# 155
Говоря и за сега строителството. Около нас кипи голямо такова, масово се търси и... качеството е под всякаква критика, наблюдавам от дупката до завършването как се строи - пълен ужас... И каменна вата да слагат, като падне еталбонда, който например "поддържа" фасадата - като не е добре сложена дадена част, зейва дупка огромна и под нея ватата на парцали виси...
Квадратурата си е все една - малки кутийки, колкото и да са уж големи - като вкарат по 40-50 квадрата "общи части" - с малки спалнички и огромна кухньо-стая и с тези ниски таванчета... - за мен е малък ужас. Да не говоря, как слагат топлоизолация, с кюфтета пляснат стириопора, даже и дюбели не слагат, само замажат малко отгоре, пластмасовата мрежа и малко отгоре замазка и сложат мазилката, и започва да пада още на 2-3-та година. А когато е с тези имитации на дървени дъски, ги лепят директно върху стириопора...
Има сграда на 1 година няма още - и мазилката вече промени цвета си и се мокри и трудно изсъхва, вижда се как влагата стои и даже сега лятото няма изсъхване... По плочките на тротоара около блока - тревите си никнат, където имат от бетонните павенца, вече има разместени...

# 156
foxy, толкова ли е лошо положението, че не става за ремонт? Ако е така, то ще го продадеш на много ниска цена. Доколкото разбирам е на хубаво място. Има бригади и фирми, които предлагат цялостен ремонт срещу нормални цени, без да се изисква да висиш на главата на майсторите и да търчиш по строителни магазини.
Една приятелка така ремонтира - отидоха на море, оставиха бригадата и се върнаха на ново и почистено.

# 157
Скрит текст:
От нещастието което лъха от постовете ти, или си безработен или имаш мизерни доходи. Човек който има достоен живот, не пише с такава злоба и омраза.

Ще ви разочаровам,но интуицията ви е кръгла нула Satisfied Няма нищо вярно в горното и мога много лесно да го докажа .
Напротив, от вашите постове блика отчаяние и злоба.Така би реагирала само една незадоволена и нещастна от живота жена ! Заровили сте си главата в пясъка и банките и строителите ви обладават финансово  ежемесечно и вие се радвате като малки деца Laughing Нападате отчаяно всеки който ви отваря очите ,с цел да не ви отнемат лъжливата реалност.
Давайте го по лъчезарно,
аз ако имам толкова много пари и толкова много имоти
Скрит текст:
като вас ,няма да кисна тук 7/24/365 а ще държа по друг начин.

Но реалността е ,че сте на гадната работа, няма какво да правите и си драскате.Че трябва и кочината да изплащате ,а и сега трябва да пазарувам ,готвя,пера и т.н.И утре пак същия скучен и досаден ден. Пък тук някъв ми се прави Laughing

Нали разбираш, че няма да прогресираш с хейт и ругатни?
Играла е метла, сега виждам че трола пак е обиждал. Горкия човек.

По темата, смяна на смесител не е ли дребен ремонт...Писна ми на 2-3 години да купувам смесители, от Видима трябва да ми издадат златна карта. Сега ще я платя, но мога ли да пиша в договора, че смяна на смесител е текущ ремонт и се поема от наемателя?

# 158
Весела - ми според мен е зле, ремонта в най-добрия случай го предвиждам 6-8 месеца. Сградата е строена 1965г, основен ремонт според мен е правен някъде около 80-те. От тогава само козметично е подновяван латекса на таваните и стените, което в изтеклите 25-30 години сигурно се е случило два пъти. Последен етаж е, асансьора е от дървените с решетка, в които навремето се пускаха по 2 ст.  за да се возиш. Хората поддържат всичко в изправност де, на скоро събирахме по 800 лв от апартамент за нова мазилка и входна врата на входа. Старото обаче, си е старо - има поне 4-5 контейнера строителни отпадъци да се изхвърлят - дограми, врати, плочки от баня и тоалетна, по подовете в някои помещения има мозайка, която също трябва да се махне, трябва да се направи нова ВиК инсталация, да се поднови електрическата такава. Два големи балкона на които трябва да се направят навеси и нови парапети + подходяща настилка. Съответно нови дограми, врати, изолация, шпакловка, замазка, боядисване + обзавеждане аз лично сметнах, че на санитарния минимум ще струват около 60-65 хил.лв. Наистина не виждам смисъл да се инвестират в подобен имот, не виждам и как е възможно за 5-7 години да “ избия инвестицията” щото наем от 1000 лв не ми се вижда реалистичен за 90 кв, пък било и на 2 мин от метрото на Джеймс Баучер.

# 159
Лъки - зависи от наемателя - ако е сръчко и може да си го смени сам е идеално, ама ако ръцете са му в г@за.... моят наемател в ОК в момента лепи изолация и плочки на терасата срещу отбив от наема - и аз и те сме доволни, ама имах навремето приятелка, която звънеше на хазяите си за изгоряла крушка и запушен канал...

# 160
Лъки - зависи от наемателя - ако е сръчко и може да си го смени сам е идеално, ама ако ръцете са му в г@за.... моят наемател в ОК в момента лепи изолация и плочки на терасата срещу отбив от наема - и аз и те сме доволни, ама имах навремето приятелка, която звънеше на хазяите си за изгоряла крушка и запушен канал...
За самото поставяне не сме говорили, но една батерия е 100лв. Разбрали сме се това лято да правим други подобрения за моя сметка, не искам да го свиквам всичко аз да поемам, ако се бръкне за нещо се надявам, че ще пази повече. Надежди. Laughing Иначе е точен, нямам оплаквания.

# 161
90 квадрата реални ли са? Ако да, 1к си е съвсем нормален наем.
Смяна на смесител не мисля, че е дребен ремонт, ама пък и на всеки 2-3 години да се налага, егати боклука излиза. Какво го правят, че се налага смяна?

# 162
  • София
Лъки, като наемодател смятам, че смяната е мое задължение. Обаче не е нормално да се разваля за 2-3 години. По наблюдения на 4-5 апартамента - у нас, на роднини и приятели - смесители на "Видима" (и за мивки, и за душове) си работят без проблем 8-11 години. Няма ли някаква гаранция?

# 163

Смяна на смесител не мисля, че е дребен ремонт, ама пък и на всеки 2-3 години да се налага, егати боклука излиза. Какво го правят, че се налага смяна?
И аз това се чудя. В моя апартамент смесителите са от построяването му, значи близо 8-9 години и не са мръднали...а едната наемателка за 7 години поне 3 смесителя смени, този сега в рамките на година вече смених на всички мивки...

# 164
Миналата седмица купих смесител на Видима и гаранцията е пет години..ще видим колко ще изкара..

Общи условия

Активация на акаунт