Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 10

• 62 358
  • 797
  •   1
Отговори
# 195
Някой прехвърлял ли е партиди за ток и вода на наемател? Чета, че трябва копие от нотариален акт и че се прави лично от наемателя, без да се налага да присъства и наемодателят. Някой минавал ли е през тези стъпки? Ще бъда благодарна, ако сподели опита си

# 196
Не съм минавала през тази процедура, ама на наемател копие от нот. акт не бих дала.

# 197
И мен това ме озадачи... Ако все пак се иска нотариален акт, явно ще трябва да присъствам, за да мога да го покажа лично, вместо да раздавам копия насам-натам.

А как може да се злоупотреби с копие от нотариален акт?

# 198
  • София
И мен това ме озадачи... Ако все пак се иска нотариален акт, явно ще трябва да присъствам, за да мога да го покажа лично, вместо да раздавам копия насам-натам.

Първо не бих прехвърлила партиди на никой наемател, колкото да ми е близък. Второ не бих дала копие от нотариален акт на никого, колкото и да ми е близък. Да си плаща там сметките и толкова. За какво се налага това?

# 199

Честно казано не знам точно как може да се злоупотреби, ама предпочитам да не разбирам Simple Smile Иначе не ми се вижда никак логично на ходи човек с чужд нот. акт да сменя партиди.. По скоро това трябва да го направи собственикът в присъствието на този, на чието име ще се пишат. То затова мисля, че се иска нот. акт - да докажеш, че ти си собственик.

# 200
  • София
Мишелин, свидетел съм, че при прехвърляне на партида на нов собственик на имот преди няколко месеца в "Топлофикация" искаха задължително при тях да се остави копие от нотариалния акт, след като го сверят на място с оригинала. Аз превеждах на новия собственик и успяхме накрая да оставим копие, в което бяха почернени част от личните данни, банкови сметки и др., а целите листа бяха задраскани на кръст. Но без копие категорично отказваха да прехвърлят партидата.

А що се отнася до наемателите - не виждам смисъл да се прави. Аз следя плащането на сметките през epay всеки месец и ако има проблем, ще го хвана навреме. Но при всяко положение, ако си решила да го правиш, непременно провери каква е процедурата, когато поискаш да си върнеш партидата на твое име.

# 201
  • София
Аз пък смятам, че партидата може да е само на собственика и толкова. Затова се иска нотариален акт при смяна на име на собственик на партида, да се види , че е нов собственика на апртамента. Инак какво, ще дойде някой наемател и ще остави 1000 лева неплатени сметки към Топлофикация , и те да идат да си го гонят ли? Него? Как ще го задължат да плаща и къде ще го дирят? И ти какво правиш после? Нали именно така завеждат дела срещу собствениците на жилища, даже бирници им пращат да описват имущества и т.н.

# 202
Когато аз прехвърлях партидите, не са искали да оставям копие на нотариален акт. Но и при нас няма парно, така че не съм се занимавала с Топлофикация, а само с ЧЕЗ и Софийска вода.

# 203
Абе по принцип може партидите да са на името наемател. И точно каквито сметки има неплатени са си негови дългове. Но за мен е прекалено голяма занимавка. Следиш сметки всеки месец, ако има забавяне повече от описаното в договора - гониш и задържаш депозита. Сметките не вярвам да са толкова големи, че да го надхвърлят. Възможно е единствено изравнителната за парно да е по-ненормално голяма, ама само ако е заявен някакъв много малък прогнозен дял за плащане през годината. Иначе не виждам как сметки за 1 месец ще надхвърлят депозита..

# 204
  • София
И в Чез и в Софийска вода искаха копия от нотариални актове, за да докажа  основание за прехвърляне , така да се каже.

# 205
Искат, но само да го видят, а не и да им се остави, както писа Beretsheri за Топлофикация

# 206
И на мен ми се вижда безсмислено, тока ако не го плати, се спира, водата може да се следи, също и парното. Изравнителните сметки едва ли ще са чак пък толкова занижени, често Топлофикация връщат някакви пари. От гледна точка на наемателя може да се окаже, че е надплатил някаква сума за парно и после собственика да си я вземе, но едва ли можем да говорим за стотици левове.

Домашни телефони не ми се вярва да се оставят за ползване на наемателите.

# 207
Наемателят желае да се прехвърлят партидите. Има си "уважителна" причина Simple Smile

# 208
  • София
Искат, но само да го видят, а не и да им се остави, както писа Beretsheri за Топлофикация

Сега се опитах да си спомня - май и в ЧЕЗ искаха да се остави копие от нотариалния акт; в Софийска вода - само да го видят.

# 209
Благодаря, момичета. Май ще звънна на ЧЕЗ и СВ да ги питам направо

Общи условия

Активация на акаунт