Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 10

• 63 037
  • 797
  •   1
Отговори
# 435
Момичета,

Побесняла съм.....от снощи не мога да си намеря място, а от днес още повече.

Скрит текст:
Наемодателката ми е спестила факта, че в апартамента има теч. И миналата седмица детето го забеляза....говорих с нея и тя каза да се свържа с фирмата, която поддържа общите части да дойдат да видят и да кажат от какво. Тя не знаела......"за първи път чувала". Днес пиша един гневен мейл на фирмата и от там една много учтива жена ми се обажда и ми обяснява на дълго и широко, че точно в това жилище имало спукана тръба и е доказано с термографско изследване, че са говорили със наемодателката/собственичката на жилището и са и казали, че трябва да направи ремонт - да се избие и да се смени тръбата, защото така наводнява магазина под апартамента + няколко мазета. Лошо ми стана, като го чух.
Писах на брокерката и тя каза, че щяла да говори с нея.....а аз сега трябва да търся отново жилище, защото така няма как да живеем с детето и недай си Боже избие и се наводни жилището ще откача още повече........... Еййй не съм вярвала, че може да има такива хора. А като ходех на оглед и да подпишем договора нямаше нищо. А нямаше, защото до колкото разбрах предното момиче се е изнесло юни и целия юли водата и била спряна и е изсъхнало и от къде да ми дойде на акъла, че може да има такова нещо! И тя говорила с фирмата, че през юли ще направи ремонт, а то нищо такова не е направила, а директно ни настани.

Какво ще ме посъветвате да направя?

Помоли фирмата да ти върне писмен отговор, че наемодателката е уведомена за теча, от колко време е уведомена, както и поискай документи, констатиращи проблема - с дати, за да се види, че е отпреди нанасянето ти. Препрати го на наемодателката и на брокерката с коментар, че не си била уведомена за този проблем на жилището и умишлено са те заблудили. Според мен ще можеш да прекратиш договора за наем по тази линия - наемодателката е длъжна да предаде жилището в годно за обитаване състояние, а течът прави жилището негодно.
Ако не е тайна, къде е жилището, какво е и за какъв наем и коя е агенцията?

# 436
Момичета,

Скрит текст:
Наемодателката ми е спестила факта, че в апартамента има теч. И миналата седмица детето го забеляза....говорих с нея и тя каза да се свържа с фирмата, която поддържа общите части да дойдат да видят и да кажат от какво. Тя не знаела......"за първи път чувала". Днес пиша един гневен мейл на фирмата и от там една много учтива жена ми се обажда и ми обяснява на дълго и широко, че точно в това жилище имало спукана тръба и е доказано с термографско изследване, че са говорили със наемодателката/собственичката на жилището и са и казали, че трябва да направи ремонт - да се избие и да се смени тръбата, защото така наводнява магазина под апартамента + няколко мазета. Лошо ми стана, като го чух.
Писах на брокерката и тя каза, че щяла да говори с нея.....а аз сега трябва да търся отново жилище, защото така няма как да живеем с детето и недай си Боже избие и се наводни жилището ще откача още повече........... Еййй не съм вярвала, че може да има такива хора. А като ходех на оглед и да подпишем договора нямаше нищо. А нямаше, защото до колкото разбрах предното момиче се е изнесло юни и целия юли водата и била спряна и е изсъхнало и от къде да ми дойде на акъла, че може да има такова нещо! И тя говорила с фирмата, че през юли ще направи ремонт, а то нищо такова не е направила, а директно ни настани.

Помоли фирмата да ти върне писмен отговор, че наемодателката е уведомена за теча, от колко време е уведомена, както и поискай документи, констатиращи проблема - с дати, за да се види, че е отпреди нанасянето ти. Препрати го на наемодателката и на брокерката с коментар, че не си била уведомена за този проблем на жилището и умишлено са те заблудили. Според мен ще можеш да прекратиш договора за наем по тази линия - наемодателката е длъжна да предаде жилището в годно за обитаване състояние, а течът прави жилището негодно.
Много хубав съвет наистина. В случая агенцията няма вина, наемодателката е виновна и не мога да разбера какво си е мислила, че ще спечели като не предприеме ремонт.

# 437
В случая агенцията няма вина
Нямат, за тях е информативно - да го имат предвид, когато предлагат жилището и да свалят цената.

Аз имам един въпрос - когато се освобождава жилище, наето с агенция, мога ли да си викна брокерката при издаването?

# 438

Аз имам един въпрос - когато се освобождава жилище, наето с агенция, мога ли да си викна брокерката при издаването?
Викни я, защо не....тя дали ще дойде е друг въпрос. Прибрала ли си е комисионното, единствено в търсене на ново ще дойде.

# 439
Румка, имай предвид, че ако вашият имот се води на физическо лице и сключите договор с фирмата му, то той ще е длъжен да ви внася авансовия данък за дохода от наема. Съответно ще ви плаща 10% по-малък наем, а данъкът е дължим с месец закъснение, а за последното тримесечие-чак след като изтече. Та според мен цели да плаща по-малък наем и после изобщо няма намерение да плаща данъка.
стрхотен съвет, наистина.
Аз когато съм давала така на фирма, всеки месец искам служебна бележка да ми се праща. По куриер за моя сметка.5 лв прежалвам без проблем. Но тоя не го искам, защото не става на материал.

# 440
  • София
Момичета,

Скрит текст:

Много ти благодаря. Още днес ще говоря с фирмата по поддръжката.
Жилището е в София в Гоце Делчев - двустаен 500 лв.

# 441
  • София
P.S. Ето и снимки......
Днес сутринта се сетих да направя за да имам като доказателство.
Скрит текст:
- хола
- антре
- антре - до външната врата
- стена на кухнята и хола
- стената в хола откъм кухнята

# 442
  • София
Уф, егати работата, ама този теч от днес за утре ли стана? Изведнъж? То стои сякаш си е текло повече време и се е подула стената.

# 443
У нас има нещо подобно.
Хазайката щеше да го оправя, ама вече трети месец ще стане, не си е мръднала пръста.
Оказа се, че и неплатени сметки за вода от март има, много е вероятно и инкасатор на Софийска вода да не е получавал информация за показания. Иначе ми звънна да каже, че ми е излязла фактурата. Платих само една сметка за юни. Сега чакам да звънне да каже, че не съм платила и да й обясня някои неща.

# 444

Много хубав съвет наистина. В случая агенцията няма вина, наемодателката е виновна и не мога да разбера какво си е мислила, че ще спечели като не предприеме ремонт.
Много хора мислят за рентата от имот като за сигурен постоянен доход 12 месеца в годината, без да отчитат, че трябва да се правят инвестиции за поддръжката му.
Какво си мислела - ако мине номера, това си е мислела. Хитреци колкото искаш. Може и да се издържа с парите и да не работи, например, може какво ли не ...
Румка, в подобно положение съм. Имотът се води на съпруга ми и той го стопанисва, големи каши забърква с наематели и ги търпи доста повече от нужното, защото не му се занимава да търси нови. Аз също с този наемател не бих се занимавала повече, натисни го твойто мило да го гони!

# 445
  • София
Уф, егати работата, ама този теч от днес за утре ли стана? Изведнъж? То стои сякаш си е текло повече време и се е подула стената.

Yangdze,

Като ходих на оглед и за подписване на договора нищо не личеше да има по стените. А до колкото разбрах от фирмата по поддръжката това е станало май месец и тогава е имало друг човек живеещ в това жилище. През юни той се е изнесъл и уж собственичката е трябвало да започне ремонт. И е спряла от крановете водата и явно е оставила отворено за да проветрява и да изсъхне. Като ходих да подписвам договора също нищо нямаше. Нанесохме се и за няколко дни се започна с теча по стената и детето го видя. И аз като го видях веднага се свързах с нея и тя дойде, че трябваше да ми донесе ключовете (другите) и и показах, тя каза че не знае от какво може да е и да се свържа с фирмата.
Ние се нанесохме на 01.08. и до сега е това положението.
Днес ще се свържа с фирмата за да искам копие на протоколи и документи, че този теч е от жилище и че тя е била уведомена за това още преди ние да се нанесем. После ще се свържа с брокерката за да и ги покажа и после ще се свържа и с нея за да се разберем и започвам отново търсене на жилище.......и се надявам този път нещата да станат по бързо и да нямам такива проблеми. Най малкото защото съм с дете и тя беше наясно с това от преди подписване на договора.

# 446
Въпросът не е в това, че си с дете.
Просто не е редно да се дава такова жилище под наем. Няма значение кой го наема.

# 447
И все още не разбирам. Като не се отстрани теча при спряна вода ще е добре, но щом започне експлоатиране пак протича, а с времето може да създаде повече щети. Като не го е отремонтирала на какво се е надявала, че някой наемател ще и го оправи за своя сметка ли? Та повечето наематели за дребни ремонти викат хазяина, какво остава за спукана тръба. Ще ме извинявате ама сте попаднали н а много нагла хазайка.

# 448
Не че нещо,ама 500 лв. за двустаен в Гоце Делчев ми се струва твърде ниска сума, освен ако не е в окаяно състояние с мебели на 60 години. Цената е прекалено хубава, за да е истина според мен и явно заради проблема са го пуснали толкова евтино. Направо ми прилича на брокерска измама-през 2 месеца комисионни от някой нов шаран, а за собственика-депозита Simple Smile

# 449
И на мен ми направи впечатление, че е много евтино, но пък може да е маломерен и на кофти място.

Общи условия

Активация на акаунт