Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 10

• 62 951
  • 797
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Ето затова ние от следващите наематели ще искаме два депозита... При нас само диванът е по-скъп от наема, последните ни го оставиха целия в косми, със счупен подлакътник и с петна от урина. Отделно другите щети, сметки...

# 601
Имам един напълно добронамерен въпрос. Виждам, че много от проблемите са предизвикани от непазене или директно унищожаване на техника и мебели, което разбира се е отвратително. Но защо не предлагате необзаведени или полу-обзавадени жилища с кухня и баня с един или два наема депозит? Вандалщината ще бъде драстично намелена, чистенето и освежаването после също.
Колкото до форсмажорните обстоятелства на наематели или наемодатели... Ако на мен ми предложат нова работа в Пловдив и трябва да се изнеса преди изтичане на договора за мен си е също толкова форсмажорно, колкото ако на наемодателя дъщерята трябва да се нанесе и мен ме карат да освободя преди изтичане на договора. И в двата случая ощетената страна следва да бъде обещетена.

# 602
  • София
Добре бе,хора, къде ги намирате тия наематели-вандали? И защо толкова често напускат? За мен има нещо не по реда си, за да е такова текучеството - или наемът е прекалено висок, или сте взели студенти (каквито аз не бих взела), или условията за живот,които предоставяте, не са добри и хората си намират по-добро. Че кой бяга от хубавото?
Плюй си в пазвата. Те по огледите всички кандидати изглеждат много навити и всички ще живеят дълго и предълго  в жилището и т.н., всички работят, никой не учи.... и т/н/ приказки.
По начало какъв е профила на идеалния наемател , аз съм се чудила .
Да работи, да не е студент, да не е 20сет годишен, да не пуши, да няма любимци, да си плаща всички сметки, да чисти, да живее дългосрочно, без планове за собствено жилище, да не сменя често работата, да не емигрира, да можеш понякога да му актуализираш наема и той да е Ок, да правите заедно освежаване  и леки ремонти  и т.н. = ми такъв просто няма !  Всеки който е що годе заможен и на зряла възраст си е купил жилище или скоро си купува и се изнася !

# 603
  • София
Аз пък бих се радвала ако наемателят иска да си купи собствено жилище. Аз самата не съм живяла под наем, но ми звучи стресиращо и бих се радвала ако човекът успее да си закупи. Аз други наематели ще си намеря, никого не приемам като "златната кокошка".
От друга страна в момента около мен повечето приятели са под наем и не искат да купуват защото като сменят работата сменят и квартирата. Пак не виждам нищо лошо, стига да са коректни според подписания договор.

# 604
Ето затова ние от следващите наематели ще искаме два депозита... При нас само диванът е по-скъп от наема, последните ни го оставиха целия в косми, със счупен подлакътник и с петна от урина. Отделно другите щети, сметки...
И 3 даже, обаче с условие -  с нотариална заверка на договора за наем и посочен в договора срок от максимум месец за връщане на депозита след напускане по каналния ред.
Колкото до вандалите, забелязала съм, че се вандалства в следните случаи
1. няма договор
2. жилището е поначало в неособено спретнат и угледен вид
3. наемът е нисък, това обикновено върви с 2.

Много ми е интересно кой прежалва депозита, след като българинът подивява, когато му бръкнат в джоба, то това си ни е в народопсихологията. Аз теглих за 3 месеца на 2 пъти кредит, за да платя разходите при нанасянето - как пък не ще го оставя  този депозит и ще се чупя, или ще чакам днес-утре-половин година хазяите да съберат пари да ми върнат.

# 605
Просто един депозит е твърде нисък праг и го прежалват лесно.
По-скоро или не очакват,че има реален шанс да им се върне депозита, или са си намерили нещо много по-добро и са склонни да го прежалят. И за двете неща вина има наемодателят. Аз например като отида и видя нещо счупено, викам майстор за моя сметка. Научила съм ги с наема да ми казват,ако има проблем, така че да се оправи и двете страни да са доволни - хем наемателите живеят в поддържано жилище, хем и един ден като се изнесат,няма да се прави основен ремонт. Едно е да отделя 50-100 лева на няколко месеца за батерия, фасунка или някой друг дребен ремонт, друго е да се трупат тези дефекти и наемателят да напусне,когато всичко е погром. То може да пише,че дребните ремонти ги поема наемателя, но той няма да го направи, а вредата остава за моето жилище. И така си изграждаме доверие и няма изненади.
А, и депозита за мен нищо не означава - в 90% от случаите искат да е последен наем, ако все пак договориш да ти го оставят,най-вероятно щетите ще са много по-големи от него. Никакъв договор не ви спасява.

Последна редакция: пн, 20 авг 2018, 19:08 от Анонимен

# 606
Един депозит е малко, и ние ще искаме два, и вероятно ще увеличим наема.
Апарт ми р след ремонт, нова кухня и две нови бани, частично обзаведен с чудесни мебели. Разбирай диван ЕСТ кожа.

И въпреки че изглеждаше обещаващо, се оказа кофти наемател. Не плаща ни сметки, ни наем, и последно все обещава да се изнесе и ни разиграва. Сега уж в сряда, но аз вече не вярвам. Така че, наемателите са много рискови, и аз смятам, че един -двама свестни са по-скоро изключение. Не съм съгласна да им давам един наем обезщетение. Те ако желаят, да не подписват договор с мен, да си търсят други варианти.

# 607
Не съм съгласна да им давам един наем обезщетение. Те ако желаят, да не подписват договор с мен, да си търсят други варианти.
Хората в ЗЗД са описали  случаите на прекратяване на договор по вина на някоя страна... Как искате коректни наематели с такова мислене, не ми го побира умът.

# 608
И ти къде прочете в ЗЗД че дължа един наем обезщетение??

# 609
И ти къде прочете в ЗЗД че дължа един наем обезщетение??
Чл. 93 от ЗЗД (хубаво е брат ти да е юрист). Уловката е, че трябва да стигнете до съд.
 В твоя случай с онзи мърляч, ако те притеснява, че може да ти иска обезщетение, че го гониш - той нали си е дал предизвестието? Не си длъжна да приемаш отказа от това предизвестие и не му дължиш обезщетение.

# 610
  • София

И 3 даже, обаче с условие -  с нотариална заверка на договора за наем и посочен в договора срок от максимум месец за връщане на депозита след напускане по каналния ред.
Колкото до вандалите, забелязала съм, че се вандалства в следните случаи

Какво ще ти помогне нотариалната заверка на договора?
Нотариуса удостоверява, че подписите на Пена и Гана под договора са истински.
Ако Пена реши да гони Гана предсрочно или ако Гана изчезне и зареже мухлясали тикви в гардероба нотариуса дали ще съдейства на изрядната страна да си получи парите. Едва ли. Но не ми пречи - като искаш заверка - плащаш и организираш.
Депозита няма начин да върна за 30 дни. Не, че нямам пари, но имотите ми са с парно и чакам окончателното изравняване през август. Ако ще и през януари да си се изнесла - в договора го пише и си го подписала. Нотариуса ще ме бие ли в случая?
Наблюденията ти за вандали не важат в моя случай. Ниски наеми, полуобзаведени жилища - но си седят в тях 7 - 8 - 10 години и си плащат режийните навреме. Но провеждам строг кастинг на наемателите, работя с опитна брокерка. Тя също има чувство кой от кандидатите е читав. Мислим и двете и решаваме. Засега интуицията не ни е подвела.

# 611
Ох, още се смея на това с тиквите в гардероба.
За останалото съм съгласна, само за нотариус остана да си давам парите, дето ми гарантира едно нищо.

# 612
И аз още се смея..но на практика наемодателя винаги може да бъде завлечен..с договор..без договор.Има хора на които не им пука нито от полиция нито от благи приказки.Аз мога да се похваля че за краткия ми опит като хазайка имах голям късмет..надявам се че и наемателите казват същото за мен.Подхождах също като жената в някой от по–горните коментари.Включвах се в отремонтирането на повреди..поискаха бойлер за да не ползват топлата вода на топлофикация–купих...поискаха нова блиндирана врата–купих...наемателката претърпя сериозна операция за която плаща и беше затруднена с наема и я изчаках няколко месеца за наемите но се издължи до стотинка.За съжаление замина да работи в чужбина и трябва да търся други наематели и като ви чета започвам да се плаша!

# 613
Да, това с Топлофикация ми се вижда странно-излиза изравнителна сметка, но там на 3-4 апартамента не са им засекли парното и са ги фактурирали на макс, съответно на моя общите части са минимални. Ако наемателят си плати тази фактура и напусне, но другия месец излезе,че има да се плаща още, какво правим? Той не е виновен, новият също, как реагирате в такива случаи?

# 614
  • София
Вписано е в договора, че депозита се връща след окончателното изравняване на парното.
При моя топл. счетоводител е винаги август.
Двете страни сме го прочели и подписали.
Ще чака.
Няма как да мрънка, досажда или заплашва.

Общи условия

Активация на акаунт