Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 10

• 62 447
  • 797
  •   1
Отговори
# 615
Няма, разбира се. Търси нещо, което не включва размотаване до изравнителна сметка.
Между другото, как предлагате да направя сега - в квартирата, която напуснах, чаках точно изравнителна сметка. Сметката е излязла, освен това аз съм била там 3 месеца, а преди мен е бил друг наемател. Сметките за двата месеца, които оставих да се покрият от депозита, плюс цялата изравнителна са наполовина на депозита. Да изчакам ли хазяйката сама да се сети, че има да ми връща, или да я потърся и след колко време?

# 616
  • София
Потърси я, нищо не губиш.

# 617
И ти къде прочете в ЗЗД че дължа един наем обезщетение??
Чл. 93 от ЗЗД (хубаво е брат ти да е юрист). Уловката е, че трябва да стигнете до съд.
 В твоя случай с онзи мърляч, ако те притеснява, че може да ти иска обезщетение, че го гониш - той нали си е дал предизвестието? Не си длъжна да приемаш отказа от това предизвестие и не му дължиш обезщетение.
не го гоня аз. Той даде предизвестие на третия месец, и последните 45 дена не плаща нито наем, нито сметки. Надвиши и 30- те дена предизвестие. Нормално е да искам да се омита.

# 618
Няма, разбира се. Търси нещо, което не включва размотаване до изравнителна сметка.
Между другото, как предлагате да направя сега - в квартирата, която напуснах, чаках точно изравнителна сметка. Сметката е излязла, освен това аз съм била там 3 месеца, а преди мен е бил друг наемател. Сметките за двата месеца, които оставих да се покрият от депозита, плюс цялата изравнителна са наполовина на депозита. Да изчакам ли хазяйката сама да се сети, че има да ми връща, или да я потърся и след колко време?
Всички апартаменти ли са засечени? Защото ако не са,ще има ново изравняване и доплащане след месец-два.

# 619
И да са засечени, ако някой жали като мен миналата година, че получих нещо невероятно като сметка и жалбата бъде уважена, това веднага променя сметките на останалите. Получи се така, че на мен приспаднаха, но въпросната сума я пръснаха на съседите.

# 620
Ти и втората квартира ли напусна ? логично е да си настръхнала срещу наемодатели.
Потърси хазайката си , ако не сте водили разговор при напускането , веднага. Нормално е да имаш яснота.

# 621
  • София
Има ли някоя сред вас която да прехвърля партидите на наемателите? Ние го мислихме за да знаем, че депозитът ще си остане за евентуални щети и непокрит наем, но след няколко месеца чакаме бебе и ни се стори хамалогия после да мъкна бебето с мен за да отписваме партидите. Чудя се дали все пак не е по-добре?

# 622
Аз теглих за 3 месеца на 2 пъти кредит, за да платя разходите при нанасянето - как пък не ще го оставя  този депозит и ще се чупя, или ще чакам днес-утре-половин година хазяите да съберат пари да ми върнат.
Този депозит може да в банкова сметка под условие.
Давала съм пример с ел. уред.
След 6,6г има нулева стойност според норми за амортизация.
Какво ще ти помогне нотариалната заверка на договора?
Ако наемодателят продаде имота,
той е с тежест и новият собственик се съобразява с подписания договор, ако е за срок над една година.
Цитат
Наемодателят ще може да се снабди с изпълнителен лист, без предварително наемателят да е уведомен, че наемодателят е започнал съдебна процедура.

По искане на наемодателят, въз основа на представения нотариално заверен договор за наем, съдът може да издаде на наемодателят по реда на чл.417 ГПК заповед за незабавно изпълнение изпълнение и изпълнителен лист, по силата на който наемателят е осъден да плати дължимата цена и да напусне имота.

С този изпълнителен лист и заповедта за незабавно изпълнение, наемодателят може да се обърне направо към съдебен изпълнител, който да пристъпи към принудително събиране на дълга и отстраняване на наемателя от имота.

# 623
Не не прехвърлям партидите.

# 624
и аз не прехвърлям, защото ако избягат, после ще е трудно да се оправя сама без тяхното съгласие

# 625
и аз не прехвърлям, защото ако избягат, после ще е трудно да се оправя сама без тяхното съгласие
Това не е вярно,собственикът винаги може да си прехвърли партидите обратно. Но отказват да прехвърлят партиди със задължения,така че не виждам резон в това да са на името на наемателя.

# 626
Това не е вярно,собственикът винаги може да си прехвърли партидите обратно. Но отказват да прехвърлят партиди със задължения,така че не виждам резон в това да са на името на наемателя.
На когото и да са, наемодателят се води солидарен и ако не могат да си ги съберат парите от наемателя, ще ги поискат от наемодателя.

# 627
Ти и втората квартира ли напусна ? логично е да си настръхнала срещу наемодатели.
Потърси хазайката си , ако не сте водили разговор при напускането , веднага. Нормално е да имаш яснота.
Не, не съм я напуснала, топлата вода е за предишната квартира.
Ама в тази ми спряха тока преди 2 седмици, защото съквартирантите не били платили сметката, та не съм капо с гадориите.

# 628
За изравнителната сметка за парното - ами ще чакаш октомври, защото до края на септември могат да се правят корекции след допълнителен отчет на неотчетени уреди, съответно сметките се появяват през октромври за плащане. Хазяйката ти няма нищо общо с това, така е по Наредба.
Хазяйката ти ще трябва да направи сметка по показания на топломерите и водомерите плюс част от топлоенергията за общи части/сградна инсталация какво точно дължиш ти и това е.
За да не чакаш изравнителни сметки - или жилище без ТЕЦ и топла вода от ТЕЦ, или НС с индивидуален топломер.
И да попитам - това, че не сте си платили тока, пак хазяйката ти ли е виновна?
Пък хазяите как да не настръхват срещу разни прелетни птички с големи претенции, но пък наемът да е нисък?

# 629
.
И да попитам - това, че не сте си платили тока, пак хазяйката ти ли е виновна?

Виновна е, тъй като
1.аз съм си платила моя ток 2 седмици преди спирането
2.тя дава стая като за самостоятелно жилище  и я е кръстила боксониера, но никога не е отделяна като самостоятелно жилище, съответно няма никакви партиди.
3.токът не беше спрян от енергото, а от брата на хазяйката, защото 'така или иначе щели да го спират, ако онези не си платят'.

Други съмнения за моята изрядност и за хазяйската наглост има ли за разсейване?

Общи условия

Активация на акаунт