Обсъждане на имотни обяви - 3

• 69 871
  • 763
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Живях на Солунска , близо до пресечката с Витошка доста време, точно в много стара сграда, строена от евреи с много дебели стени и добре сложена. Старото си е старо обаче. Сега се населява от баби и 2-3 фирми , 1 магазин. Confused В безистена само клошари се криеха и се беше превърнало в ужас. Нямаше асансьор. За общи части никой не дава. Център уж, ама вече Центъра не е това което беше. Прах, мърсотия, клаксони, липса на въздух и места за паркинг. Навалица,  не се диша. Трамвая по Витошка кънтеше сутрин, тераса прашна , прането прашно. Не знам за какво да се "бутам" още там.  Вече и магазини и кина, и заведения и паркове и транспорт, всичко има настрани от Центъра. Не е като едно време, когато всичко беше съсредоточено в центъра и беше само кал и тъмни улици извън него, едва ли не.
Предпочитам простор наоколо и зеленина, по - спокойно, и това е.
Пък сграда от 60 -те, хич не вярвам че ще населява от внуците ми, може да греша де. Grinning  Представям си сграда на 100 години, която от сега е на 60г. и вече не изглежда добре. Thinking  "замазана" с облицовка от стиропор

Последна редакция: вт, 26 юни 2018, 11:45 от Yangdze

# 346
Да, приветствам всеки напуснал гадния център и отишъл на въздух, чистота и спокойствие в кварталите. Нека повече хора последват светлия пример на yangdze.

п.п. ако някой продава гробница около Витошка да даде знак.

# 347
Ехе тия сгради от 60-те ще кажеш, че са от 1760 г. Ами имам апартамент в сграда от 1952-54 г. Ами сградата не е напукана. Строена е за директори на министерство на културата. Отдолу с бомбоубежище. Външни стени около 35 см. 2014 г направихме нов покрив като подменихме и част от носещите греди. Нова дограма сложихме. Чисто нова ел.инсталация от таваните, през стълбището и мазетата, нова дограма, сензорно осветление, нови врати, система за контрол на достъпа. Всичко това събрах пари и направихме за 4-5 мес. 3 млади семейства другото възрастни хора, но съзнаващи отговорността си на собственици. Сега предстои саниране на задната фасада, за което имаме събрани пари в касата и т.н. Ми не бих го продала щото разбираш ли била сградата на 64 г.....
Така де, но показаната обява не може и да се доближи дори до описаното от теб.

# 348
Там е работата, всичко е до управление и даване на пари, не до година на строителство.
В апартамент, който държа заключен, тухла от 2009 г., домоуправителя със собствени средства е сменил ключовете на осветлението със сензори, спрели са видео наблюдението, защото не са искали да плащат нета, достъпа е с чип отпред във входа, отзад към двора се отваря свободно вратата отвън , защото не им се дават пари за втора система.
Затова плащам за вход за необитаем апартамент, след като искаме да има някакъв вид.
И аз мисля, че тухла от 60-те ще изкара по-дълго от НС от 2009 г. 
Строено в най- железния соц. период с плътни тухли, дебел зид с качествени бетони, не са спестявали от арматура, няма разбиване стена при ремонт.
Познат живее на втора линия от Арсеналски, в хипер лукс НС кооперация,  трети път събират пари вече за ремонт на покрив, представям си след време като сградата остарее....

Някой да живее в кооперация с подземни гаражи с платформа за качване/слизане на колите, интересува ме какъв е месечния разход за поддръжка на съоръжението?

# 349
Трамвая по Витошка кънтеше сутрин, тераса прашна , прането прашно. Не знам за какво да се "бутам" още там.  Вече и магазини и кина, и заведения и паркове и транспорт, всичко има настрани от Центъра. Не е като едно време, когато всичко беше съсредоточено в центъра и беше само кал и тъмни улици извън него, едва ли не.
Предпочитам простор наоколо и зеленина, по - спокойно, и това е.
Пък сграда от 60 -те, хич не вярвам че ще населява от внуците ми, може да греша де. Grinning  Представям си сграда на 100 години, която от сега е на 60г. и вече не изглежда добре. Thinking  "замазана" с облицовка от стиропор
Витошка отдавна е пешеходна зона и трамваи и коли няма от много време. Градините на Народния театър и НДК им подновиха озеленяването, мраморите и фонтаните, и сега са много красиви и зелени. Витошка също е красива и зелена. Пропуснах и Такевата градинка на Солунска, която наистина е много малка, но е с интересни ретро павета, приятно кафене и доста дървета.

Последна редакция: вт, 26 юни 2018, 13:10 от Анонимен

# 350
  • София
Ами всеки от стара сграда, се хвали че били налепили стиропор по фасадата и видите ли, били намазали стените във входа с нова боя,  били сменили покрива. За бюджети, разправии, събрания във входа и ядове, никой не споменава, Дано има повече такива де, но като се огледаш друго виждаш наоколо. Надявам се също, че това ще "вдъхне"  живот на старите сгради и ще има повече такива, заради всички ни които живеем в този град, защото тепърва порблема със сградите ще наболее в Бг. Просто са много и е трудно да се поддържат.

# 351
Не знам до кога ще я повтаряте тая мантра със старите сгради. Излезте малко, разходете се. Нещата много са се променили.

# 352
  • София
ахам...... трамвая на Витошка бил спрял , аз още "го чувам" нощес .. това е като да си живял до Цариградско , не ти пречи......  и го сънуваш цял живот....
Blush а другото, то смешно звучи ние да излезем да се разходим, че не е ли логично хората от старите сгради да излязат малко и да се разходят.... от новите сгради , какво има да излизаме, .... излязли сме явно вече... и слава Богу...  ( това в кръга на шегата, ама е смешно казано) Grinning

# 353
Еми, на село няма трамваи...

# 354
Всеки си има предпочитания. Качествено НС за собствен дом, с добро разпределение, етаж, локация, доказано качество, че и с акт 16, заради рисковете, споменати в другата тема, е почти невъзможно да бъде намерено в момента. И да изпадне нещо, то ще е на вторичен пазар и на цена над 200 – 250 К евро. Предлагането на масово НС е основно на зелено, в крайни или вече нагъчкани квартали с кофти инфраструктура. Панелките са за хора с нисък бюджет, но търсещи нормална площ за живеене в квартали с добра инфраструкутра. Съгласна съм, че след още 40-50 г. ще имат много ниска остатъчна стойност. Но, ако няма къде да живееш, е за предпочитане от маломерен двустаен във Витоша за същите пари, който също едва ли ще е желан от следващото поколение. За СС тухла преди 80-те – много зависи от мястото и от поддръжката. Някакси не си представям след 30-40 г. Долни Лозенец, Иван Вазов, Докторски паметник, Яворов, Изток, улиците около Витошка и НДК, Медицинска академия да са обезлюдени и никой да не иска да живее там. През последните години моите впечатления са, че такива апартаменти и самите сгради се подновяват активно. Ако наследниците не искат да ги ползват, продажбата им носи доста добри приходи, а новите собственици успешно ги отдават под наем или живеят там. Все повече хора са заинтересовани да подобрят общите части. В моята сграда нещата са подобни на описаното от drago_2008. В момента има само 3 необитаеми апартамента. Пенсионерите не са малко, но тъй като се дават под наем 3 общи помещения  на сградата, се събират достатъчно пари за ремонт и поддръжка на общите части. Мазилката на фасадата няма и едно олющено местенце за 60 г., за разлика от сгради, построени преди 10 г. Откъм шум от съседи и сметки за парно е в пъти по-добре от НС, в което съм живяла на квартира. Неподдържани СС, особено в крайни и непривлекателни квартали, не са добра инвестиция, да.

# 355
Всеки си има предпочитания. Качествено НС за собствен дом, с добро разпределение, етаж, локация, доказано качество, че и с акт 16, заради рисковете, споменати в другата тема, е почти невъзможно да бъде намерено в момента. И да изпадне нещо, то ще е на вторичен пазар и на цена над 200 – 250 К евро. Предлагането на масово НС е основно на зелено, в крайни или вече нагъчкани квартали с кофти инфраструктура. Панелките са за хора с нисък бюджет, но търсещи нормална площ за живеене в квартали с добра инфраструкутра. Съгласна съм, че след още 40-50 г. ще имат много ниска остатъчна стойност. Но, ако няма къде да живееш, е за предпочитане от маломерен двустаен във Витоша за същите пари, който също едва ли ще е желан от следващото поколение. За СС тухла преди 80-те – много зависи от мястото и от поддръжката. Някакси не си представям след 30-40 г. Долни Лозенец, Иван Вазов, Докторски паметник, Яворов, Изток, улиците около Витошка и НДК, Медицинска академия да са обезлюдени и никой да не иска да живее там. През последните години моите впечатления са, че такива апартаменти и самите сгради се подновяват активно. Ако наследниците не искат да ги ползват, продажбата им носи доста добри приходи, а новите собственици успешно ги отдават под наем или живеят там. Все повече хора са заинтересовани да подобрят общите части. В моята сграда нещата са подобни на описаното от drago_2008. В момента има само 3 необитаеми апартамента. Пенсионерите не са малко, но тъй като се дават под наем 3 общи помещения  на сградата, се събират достатъчно пари за ремонт и поддръжка на общите части. Мазилката на фасадата няма и едно олющено местенце за 60 г., за разлика от сгради, построени преди 10 г. Откъм шум от съседи и сметки за парно е в пъти по-добре от НС, в което съм живяла на квартира. Неподдържани СС, особено в крайни и непривлекателни квартали, не са добра инвестиция, да.

Верни неща пишеш, но за някои не мога да се съглася. Например, няма как да ме убедиш, че в СС без саниране сметките за отопление са ниски. Да, вероятно има и кофти НС, при което са високи (както явно е била квартирата ти), но попринцип топлозагубите зависят от доста неща (стъклопакет, изолация, изложение, инсталирана мощност на отоплителните уреди и други). Та мисълта ми е, че без изолация в една стара сграда просто няма как сметките за отопление да са ниски, защото топлозагубите са по-големи, най-малкото заради това, че в НС задължително се поставя изолация.
И още нещо, защо да не е добра инвестиция в СС в крайните и непривлекателни квартали. Веднага ти давам 2 примера, които до преди 10-тина години (грубо казано) бяха такива. Едното е кв. Полигона, който до преди 2-3 години въобще беше едно супер забутано местенце с ужасни блокчета, няколко ЕПК и няколко панелки почти отцепени от София, а вижте в момента цените. Другото е Младост.

# 356
Ами то в готините квартали почти няма НС.

# 357
Fuckforlife, апартаментът, в който живея, е с изложение две помещения на север, едно с повече прозорци - на юг, високи тавани, 80 кв.м. светла площ, вътрешен, сметки за парно + топла вода (редовно ползване на вана) не повече от 120 лв-130 лв. в най-студените месеци, поддържана температура 22-23 градуса. Външните стени са много дебели от два реда тухли. Докато правехме ремонт и не сме пускали никакво отопление, температурата не падаше под 15 градуса, дори навън да е -7-8. Стъклопакетът е качествен, да. Квартира НС (не съм сигурна за качеството на стъклопакета), около 40 кв.м. светла квадратура, висок клас климатик и подово - двама души, които почти не се прибираха, краен апартамент на висок непоследен етаж, изложение юг и запад - сметки по 250  -280 лв. за ток (лятото сметките бяха около 40 лв.). Като спреш отоплението сутрин при излизане за работа, в 19.00 часа е около 15 градуса. Лятото пък ставаше парник и при пуснати щори през деня.
За крайните квартали - няма гаранция кои ще станат желани и търсени, прав си. Може да се очаква, че Северните, като Връбница, Сухата река, Хаджи Димитър, Овча купел 1 ще имат развитие. Но старо строителство от 60-те има например в Западен парк, около Димитър Петков, Централна Гара, Лъвов мост. Не мисля, че ще станат много привлекателни.

# 358
Абе вече се е обсъждало - има гадно старо, гадно ново, както и хубаво старо и хубаво ново. Например около Витошка точно повечето  блокове са егати гробниците, макар и на топ локация. Лично мнение - по-голямата част от старите кооперации са неподдържани, затова хората така обобщават.
абсолютна лъжа Simple Smile

Ниски са сметките при СС дори и без саниране, защото зидовете са дебели и отдолу има сгур.  При ремонта отопление не сме пускали, само от преминаващите тръби и си стоиш по къс ръкав.

Забравих, че ще даваме двора под наем , което по кварталите нз дали е постижимо реално

Последна редакция: вт, 26 юни 2018, 19:43 от rumka833

# 359
  • София
Има голяма разлика от имот до имот, от квадратура до квадратура , от предпочитания на обитателите дори и т.н. при отоплението. Имам колежка,  която ежедневно се оплаква от високи сметки за  отопление, ама като я разпитах, се оказа, е никога не спира отоплението , ни през деня , ни през нощта Confused  , ни като ги няма. И все й е студено. Е,  как няма да е скъпо Blush За мен е необяснимо някой да спи на пуснато отопление , ама.... всеки си знае...
Също тези са ми любими, дето се отопляват "без пари" с климатици. Ама никога не казват, че ако сложиш истински хубав климатик във всяка стая на апартамента, първоначалната инвестиция е яка...... за да ти стане евтино.... и пак си при същия доктор ....  та евтино едва ли има, и това за късия ръкав зимата без отопление не го вярвам... освен да си отрасъл в Русия .... и по начало все да ти е топло.... Thinking

Общи условия

Активация на акаунт