Обсъждане на имотни обяви - 3

• 69 868
  • 763
  •   1
Отговори
# 360
Simple Smile Руснаците на - 30 си държат в къщите 25-26  и си ходят по потници, там отоплението е доста евтино.
 По повод на климатиците, съсед имам пенсионер, много евтино се топли на климатик - зимата една стая топли и апартамента е ледник плаща 150 лв месечно ток плюс 300 лв годишно такса мощност, срещу моите 220 парно за целия апартамент,
Усещането за топлина и навиците на всеки са различни.

# 361
Fuckforlife, апартаментът, в който живея, е с изложение две помещения на север, едно с повече прозорци - на юг, високи тавани, 80 кв.м. светла площ, вътрешен, сметки за парно + топла вода (редовно ползване на вана) не повече от 120 лв-130 лв. в най-студените месеци, поддържана температура 22-23 градуса. Външните стени са много дебели от два реда тухли. Докато правехме ремонт и не сме пускали никакво отопление, температурата не падаше под 15 градуса, дори навън да е -7-8. Стъклопакетът е качествен, да. Квартира НС (не съм сигурна за качеството на стъклопакета), около 40 кв.м. светла квадратура, висок клас климатик и подово - двама души, които почти не се прибираха, краен апартамент на висок непоследен етаж, изложение юг и запад - сметки по 250  -280 лв. за ток (лятото сметките бяха около 40 лв.). Като спреш отоплението сутрин при излизане за работа, в 19.00 часа е около 15 градуса. Лятото пък ставаше парник и при пуснати щори през деня.
За крайните квартали - няма гаранция кои ще станат желани и търсени, прав си. Може да се очаква, че Северните, като Връбница, Сухата река, Хаджи Димитър, Овча купел 1 ще имат развитие. Но старо строителство от 60-те има например в Западен парк, около Димитър Петков, Централна Гара, Лъвов мост. Не мисля, че ще станат много привлекателни.

Няма смисъл да влизаме в спорове за сметките за отопление, вече се изказах от къде идват основните топлозагуби. Така по описанието което давате, става ясно единствено, че в единия апартамент ви топлят съседите, а в квартирата ви явно не е имало кой да ви топли отдолу и отстрани, а също и отгоре (тъй като е било последен етаж). Още едно нещо, с което явно не сте наясно е, че при отоплението е много по-ефективно да не се спира, а да се поддържа една постоянна температура, било то от климатик, парно, газов котел и т.н. Тоест, това че включвате климатика само като се прибирате след 19 часа и той се мъчи да затопли до 22 градуса (примерно) хаби повече енергия (ток), отколкото ако се остави да отоплява цял ден!!!

# 362
Скрит текст:
Fuckforlife, апартаментът, в който живея, е с изложение две помещения на север, едно с повече прозорци - на юг, високи тавани, 80 кв.м. светла площ, вътрешен, сметки за парно + топла вода (редовно ползване на вана) не повече от 120 лв-130 лв. в най-студените месеци, поддържана температура 22-23 градуса. Външните стени са много дебели от два реда тухли. Докато правехме ремонт и не сме пускали никакво отопление, температурата не падаше под 15 градуса, дори навън да е -7-8. Стъклопакетът е качествен, да. Квартира НС (не съм сигурна за качеството на стъклопакета), около 40 кв.м. светла квадратура, висок клас климатик и подово - двама души, които почти не се прибираха, краен апартамент на висок непоследен етаж, изложение юг и запад - сметки по 250  -280 лв. за ток (лятото сметките бяха около 40 лв.). Като спреш отоплението сутрин при излизане за работа, в 19.00 часа е около 15 градуса. Лятото пък ставаше парник и при пуснати щори през деня.
За крайните квартали - няма гаранция кои ще станат желани и търсени, прав си. Може да се очаква, че Северните, като Връбница, Сухата река, Хаджи Димитър, Овча купел 1 ще имат развитие. Но старо строителство от 60-те има например в Западен парк, около Димитър Петков, Централна Гара, Лъвов мост. Не мисля, че ще станат много привлекателни.
Няма смисъл да влизаме в спорове за сметките за отопление, вече се изказах от къде идват основните топлозагуби. Така по описанието което давате, става ясно единствено, че в единия апартамент ви топлят съседите, а в квартирата ви явно не е имало кой да ви топли отдолу и отстрани, а също и отгоре (тъй като е било последен етаж). Още едно нещо, с което явно не сте наясно е, че при отоплението е много по-ефективно да не се спира, а да се поддържа една постоянна температура, било то от климатик, парно, газов котел и т.н. Тоест, това че включвате климатика само като се прибирате след 19 часа и той се мъчи да затопли до 22 градуса (примерно) хаби повече енергия (ток), отколкото ако се остави да отоплява цял ден!!!

Верни неща пишеш, но за някои не мога да се съглася. Например, няма как да ме убедиш, че в СС без саниране сметките за отопление са ниски. Да, вероятно има и кофти НС, при което са високи (както явно е била квартирата ти), но попринцип топлозагубите зависят от доста неща (стъклопакет, изолация, изложение, инсталирана мощност на отоплителните уреди и други). Та мисълта ми е, че без изолация в една стара сграда просто няма как сметките за отопление да са ниски, защото топлозагубите са по-големи, най-малкото заради това, че в НС задължително се поставя изолация.

Вярно е за топлозагубите - най-големи са през прозорците, после от стените. Има и нещо, наречено термична маса на сградата, която също влияе. Хубавата дограма е ясна, но когато апаратаментът е краен, не вътрешен,  има по много и от двете - и прозорци (обикновено, ако не е калкан), и външни стени, които никой не топли. Обаче това е по принцип, а конкретно винаги има особености. Старо строителство от стоманобетон (дали ЕПЖ или ЕПК) е с по-големи топлозагуби от стените от СС тухла, защото самият  материал е с такива характеристики - тухлата е с много по-нисък коефициент  на топлопреминаване от бетона. Освен от вида на материала, зависи, разбира се, и от дебелината му.  И да, в НС се слага изолация, обаче ако изпълнението е лошо (нарушена е, оставени са топлинни мостове), тя има отрицателен вместо положителен ефект върху топлоизолацията на сградната обвивка. Лесно се забелязва това при такова НС (има такива), където още на първата-втората година се появява конденз и мухъл.

Как да е, сложно и дълго е, но из нета има предостатъчно таблици с U-стойности за различните дебелини на различните материали и всеки може за своя случай да си сметне какво е положението. Или да пита, като купува, защото факторите са много и всеки случай е индивидуален.

# 363
Нека да го кажа кратко и ясно... тристаен апартамент, последен етаж, френски прозорци във всекидневната и то на поне 50% от стените на помещението, да не казвам повече, всички стени са външни, тухли винербергер поротерм 25 N+F, изолация стиропор, изложение юг и запад, няма тец в сградата, топла вода бойлер без да се гаси, зимата хиперинвертор без да се гаси дори и да няма хора в жилището...климатика топли хола, кородора, банята и едната спалня, поддържана температура 23 градуса, втората спалня конвектор. Сметки за ток над 90лв не е имало тази зима. Мухъл ... ниенте Simple Smile

Последна редакция: ср, 27 юни 2018, 14:58 от DonJon

# 364
То и аз знам един такъФ, четиристаен апартамент, климатици във всяка стая, нон стоп, зима топлят, лятото охлаждат, бойлери два включени постоянно и накрая на месеца 60,70 лв. макс сметка, с малката подробност, че е минал електричар и срещу съответната сума е извършил съответната манипулация, но за тази подрбност малко хора си признават Grin

# 365
Здравейте, нека разчупя темата и отнови хвърля размисли над следния имот , този път НС
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c15269724236202 … k=3ue8cq&f1=1
Какво мислите за него? Мъжа ми се е обадил без да ме попита и другата седмица ще ходим на оглед вероятно.
Притеснява ме, че е на последен етаж.

# 366
Притеснява ме лоджията или това безумие, което ще се пълни зиме със сняг и ще трябва да ринете до откат. Само една баня и тоалетна в едно - неудобство за тристаен ап-т. Близост хем до Кр.село и пазара, хем до ЮП е химера и май само това за пазара е вярно - другото е на няколко спирки. Пренаселено отвън и претъпкано със сгради - проблем с паркирането, ако имате бюджет вземете гаража, ще ви е необходим. Но пък в това отношение последният етаж е предимство - имате някаква гледка все пак. Другите неща са ок за мен.

# 367
Ако не беше последен етаж хич нямаше да му се чудя, направо със стоп-капарото отивах.

# 368
За мен е много чупчест и въобще не ги виждам тези 41 квадрата в дневната... И очевидно си е до пазара Красно Село, щом и метрото са го вписали като +.

# 369
да, до пазара бил точно. За лоджията наистина би било проблем, но то и сегашната ни тераса се пълнеше със сняг цяла зима. По скоро покрива нещо ме съмнява, но трябва да отиде да се види. Не съм живяла на последен етаж досега

# 370
  • София
Нали имаше разговор за старите къщи, не мога да се стърпя да не споделя реставрацията на една стогодишна къща в Банкя

https://m.facebook.com/ehousearchitects/photos/a.197125448308609 … p;_rdc=1&_rdr

# 371
При добро поддържане няма проблем сграда да изкара и над 100 години. Е, панелния блок срещу нас едва ли, той видимо е толкова зле, че след 10 години си го представям разпаднал се, ако не направят нещо.

Aneta, на мен ми се виждат по-малки помещенията от описаното. И последен етаж си е риск. Иначе вътре изглежда добре.

# 372
На мен ми е тесничко като за тристаен 100+ квадрата и на тази цена.

# 373
Има вид апартамента, покрива не изглежда проблемен на снимки,.....за сега....може да изкара десетина години без да се пипа.
Не виждам скосявания, което е голям плюс, но не виждам и тези 109 кв.
81,25 кв събрах от скицата, без двете тераси 9,38 кв, с тях 90 кв., 18 кв. са ид. части.....
Спалните са сравнително малки, едната изглежда доста по-малка, а уж са с еднаква квадратура.
Май е след Белите брези към Красно село апартамента, щом е до Фантастико и пазара.
Поне брокера добре и подробно е описал и представил обявата.

# 374
  • София
Аз връхлитам с една обява за мнение
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b152535970406307

Чудя се дали да не се предам и да се откажа от Младост, въпреки че хич не ми се иска... Търся вече близо 6 м. И по-евтината алтернатива ми е Дружба, но хич не познавам квартала и много се чудя. Това според вас на ок място ли е? 

Общи условия

Активация на акаунт