Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 48

• 70 590
  • 797
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Нещо съм ви поизпуснала с новата тема.Simple Smile
Имам от 2-3 месеца болка отзад на гърба, от мускулите отива към гръбнака. Вече се замислих дали не е нещо по-сериозно от блокирал нерв или каквото е там. Записах си костна сцинтиграфия за август, от последната е минала година и онколожката в Сити клиник не беше против, въпреки че каза, че се съмнява да е някакъв сериозен проблем.

# 361
Здравейте, първо да ви се представя на 33 години съм от Пловдив имам син на 6 месеца.

Сега и моята история на 22.05 ми откриха рак на шийката на матката на 01.06 ми премахнаха матката и лимфните възли от хистологията изчезна рак в шийката и в единия лимфен възел. От 03.07 започнах лъчетерапия. Надявам се всичко от тук нататък да е на ред, както за мен така и за всички вас!

Да попитам по време на лъчетерапията има ли храни които се препоръчват да се ядат и такива които да се избягват?

# 362
Здравей , Теди !
Съжалявам , че имаме нови попълнения....
Но тук си на правилното място. Момичетата много помагат със съвети и духовна подкрепа ♡♡♡
Аз също съм на 33г , имам момче на почти 12г.
И съм с РМЖ.
Сега съм на химеотерапия - през лъче няма да минавам и съвет не мога да дам... другите момичета ще се включат !

# 363
  • Варна
Здравей, Teddyto1!

По принцип няма някакъв по-специален хранителен режим при лъчето, освен повечко моркови, че препоръчват. Просто си спазвай стандартния режим, който са ти казали като цяло за онкологичните заболявания. Без пържена храна, ограничаване на сладкото, избягване на алкохол, конкретно концентратите, чашка винце или биричка не мисля да пречат, повечко салати, сезонни плодове и зеленчуци (морковите споменах вече, добре е в суров вариант - на сок, на салата), сурови ядки като орех, лешник, кайсиеви (сега чак се замислям, че орехите заради високото им съдържание на йод са ми препоръчвали винаги да си ги имам в менюто без значение на каква терапия ме подлагат, а конкретно за лъчето, което си е вид контролирано микро радиоактивно облъчване йодът е супер полезен).

Понеже облъчванията ти ги правят в тазовата област е възможно някои от органите там да се раздразнят и да усетиш нещо като стомашен дискомфорт. Не се плаши, нищо страшно не е станало, за твой комфорт просто самичка ще започнеш да бягаш от определени храни - като такива тежки за смилане (зеле, гъби, царевица...) или разхлабващи. Ако не получиш такива разни странични ефекти от облъчванията си хапвай каквото ти е сладко и знаеш, че не от черния списък.

Последна редакция: пн, 09 юли 2018, 08:13 от Spirit Crusher

# 364
Благодаря ти много! Никой нищо не ми е казвал за ядене дори и за заболяването и затова реших тук да се допитам, понеже знам че тук винаги ще получа адекватен, точен и полезен отговор. Blush

# 365
  • Варна
Благодаря ти много! Никой нищо не ми е казвал за ядене дори и за заболяването и затова реших тук да се допитам, понеже знам че тук винаги ще получа адекватен, точен и полезен отговор. Blush

Хм... те пък с ченгел да им вадиш думите понякога трябва. Мразя съвети да давам, но този път ще си позволя да те посъветвам. Вземи си едно тефтерче, запиши си въпросите, остави място за отговорите. Аз понеже и химия минавах трябваше просто да ми кажат кое е забранено и кое препоръчително да ям. Точно като за домашно преди консултация табличка си разчертах с колони - плодове, зеленчуци, меса, зърнени, ядки, подправки и/или билки. Във всяка колона попълних това, което обикновено консумирам и на самата консултация срещу всяко слагах или минус или плюс, ако е много противопоказно или полезно и една удивителна до плюсчето или минусчето. Ако онгологът изведнъж избълва нещо много полезно, но непознато за нас, за което не сме си и помисляли да вкусваме се дописва в съответната колона под черта, т.е. трябва да го въведа някак си в менюто.

Ще ти помагаме всячески в темата разбира се, но мисля, че по-правилно е да се консултираш с човек, който е запознат със здравословното ти състояние и професионално е в час с тази болна тема, има нагледно кръвната ти картина, умее да разчита неговорещите никому там цифрички и процентчета, евентуално да съобрази с други придружаващи заболявания и той да прецени и посъветва какво е най-добре за теб.

Дотук нещото, с което не мисля, че те заблуждавам и подвеждам е да заровиш някъде тиганите... острите запръжки за здрав човек не са полезни, какво остава за тия на терапии, които сме. Организмът не е само тумор, останалото хубавото и здравото си има нужда и то от неговото, не става с лишения и глад, има неща заменяеми - ако може да го метнеш в тавата не го пържи, като ти се прияде сладко една праскова изяж, не посягай към шоколадчето, количка като ти се припие замени със сок от арония... ей такива разни трикове. Важно е какво вкарваме в тялото си, просто констатирам, че тук покрай съвети на хора минали по този път или знаейки повечко по темата лека полека до някакъв вид здравословно хранене сме се доближили, а не до ограничаващи нуждите на организма строги диети.

# 366
 Здравейте! Трябва ми информация може ли да се пътува със самолет след лъчетерапия и ако да колко време след нея?

Последна редакция: пн, 09 юли 2018, 11:17 от sentido

# 367
  • София /Абсурдистан
Здравейте! Утре съм на последната химия преди операцията, моля стиснете палци за мен, че след всяка химия се разглабям здраво. Още нямам дата за пет скенер, а минаха 2 седмици и се притеснявам, че времето е отпускарско и никой не си дава зор, а аз бързам за операцията.
Относно храните на мен никой нищо не ми е казвал, аз не пазя диета сега. Но принципно не трябва да се ядат или да се ограничат поне продукти от бяло брашно, всичко, съдържащо захар, млечни продукти и червено месо.
И да се оплача - сега нали изтеглят от аптеките едни лекарства за високо кръвно, които чак сега откриха, че една от съставките им  съдържа канцероген. Е, аз едното от тях съм го пила редовно всеки ден в продължение на 10 г....

# 368
  • София
Lady, стискам палци! Hug
За лекарствата- моите и двете са в списъка и ги пия от 8 години, разболях се преди 18...  Това е поредната истерия... медийна ли, на някоя фармацевтична компания ли...
Това вещество е и в състава на много храни и напитки, с натриев нитрид обработват месата и колбасите, за да е свеж цветът им.
Преди малко говорих с моята фармацевтика, тя ми каза кои са им заместителите.

Последна редакция: вт, 10 юли 2018, 08:40 от AnyHr

# 369
  • Варна
Лейди, героиня си ти! През какво ли не мина милата с тези педоперативни. Не подценявай въобще, хич малко и леко не са ти предписали. Само още една, вярвам, че няма и да я усетиш на фона на всичко, което ти мина през главата с всичките предишни. Стискам ти и палчета и прегръдки пращам наистина да не усетиш болезнено, а само като загуба на време да оплакваш. Ще се нареди всичко.

Аз да ви помрънкам аз за Золадекса и Тамоксифена...
Скрит текст:
Не знам къв точно е проблема с отпускането на тия шибани лекарства, но трудно си набавих последния Золадекс... на едните отказали, другите не одобрили, трети в почивни дни не доставяли "стока" (Стока!?!? Ще каже човек, че китайско менте на чанта Гучи си поръчвам...) полюбвам им родата до девето коляно анално на всичките замесени в схемата... ще помоля за вулгаризмите да извините ама... писна ми вече!???!? Около 3 дни станаха вече забавяне поради тези битовизми и търговски практики и сякаш се опитва да ми тръгне цикъл отново - нацапах гащите с розово, а май не бива. Не съм вдигнала на пожар всичко живо просто защото съвсем скоро (ей го на къде е петък) ми предстои първият обстоен преглед, където ще си кажа всички болки и оплаквания но все пак... ако мислите, че е нещо притеснително да форсирам още утре нещата... Объркана съм леко... за паникьосване и дума не става, но съм леко притеснена и несигурна какво се случва и защо се случва... 

Последна редакция: пн, 09 юли 2018, 15:55 от Spirit Crusher

# 370
  • София
Lady, стискам палци! Всичко ще е наред!
Мацки, знаете ли дали ни е забранена физиотерапия? Направих си снимка на гръбначен стълб и се оказа, че проблема е от шипове, но от физиотерапията искат потвърждение от онколозите, че е Ок тази терапия.

# 371
Лейди , стискам палци Hug
Последна химия - СУПЕР Kissing Heart

На въпросите на другите - не съм компетентна съжалявам Disappointed

# 372
Spirit аз си боцках Золадекс 1г. След първата ми дойде нормален цикъл и това беше края.И аз още в началото бях учудена и ядосана че има разминаване между изписване на рецептата-28 дни-и отпускането в аптеката-30 дни.Затова говорих с управителката на аптеката -много разбрана жена-и даваше ми инжекция когато на мен ми трябва а аз им носих рецептата когато на тях им трябва.От 3 м.Золадекс ми е спрян и нямам цикъл но пък съм на химия.
Първата от 4 следоперативни ми беше много тежка а лекарствата не са сменени даже е с едно по малко.Но вярата е нещото което ме движи напред.Стискам палци и се моля да всички да преминем през това изпитание.

# 373
  • Варна
meri-71, много, ама много ти благодаря за отговора. Абсолютно същата простотия както ти я описа по-сбито. В предишния си пост за малко да отправя псувни към най-невинните, от които нищо не зависи. Да не се отчайват другите колежки - фармацевтите си съдират и те задниците да ни ги набавят тия лекарства. Днес два пъти ми звъннаха - първо да ми кажат, че датата ми наближава, а те нямало да можели по не знам си кви причини да ми го набавят, 2 часа по-късно ми звъннаха с радостната вест, че все пак ако не съм си намерила на друго място са успяли да ми го набавят и ако съм искала да съм отишла да си го взема. И точно тия две денонощенца разминаване бъркат сякаш цялата работа и схема - единият предписва доза за 4 седмици, другият отпуска дозата за календарен месец едва ли не... еми има разлика ще ме извинявате между 28 и 30 или 31 дни... и като се натрупат така няколко месеца кво правим!? Помня първия имплант ми биха в четвъртък, ако ще се спазва схемата през 28 дни би трябвало все в четвъртък да е всеки следващ, а то кво стана!? Леко се изместихме чак в понеделник...

Уф... простете ми, че така осрамвам, но ядосах се честно да ви кажа и се чудя кой ги е измислил тия сложнотии и с каква цел. Иначе добре, че живеем сред хора - хора, Човеци с главно Ч, че да ни помагат, каквито се оказаха дамите в аптеката и успяха все пак някак си да го набавят тъпия му Золадекс гнусен...

# 374
  • София /Абсурдистан
Благодаря за подкрепата!
Преди 3-4 г бях на Золадекс и с нищо не помогна, не можа да ми се размине операцията...
За протокола - купувах си го от Продавалника на по- малко от половин цена, в годност, напълно изправен и запечатан и ММ ми го биеше. Нямах нерви за тичане и чакане на рецепти,а и  моята докторка не работеше с касата. За съжаление не ми помогна и ме оперираха.

Последна редакция: вт, 10 юли 2018, 00:16 от Unknown_lady

Общи условия

Активация на акаунт