Шести клас

• 47 422
  • 748
  •   1
Отговори
# 495
Manzhelka, абсолютно си права.
Сега гледах и електронния учебник по литература на Просвета, към който бяхте дали линк /ние учихме по този на Булвест 2000/. Вътре няма никакъв съществен анализ на произведенията, само текстовете им и някакви си любопитни факти, представете си. Едно време на това му викаха Христоматия по литература /сборник с произведенията/, а отделно имахме учебник по литература.  На Булвест 2000 поне след произведението има доста по-обширен и добър анализ, макар и да не е така структуриран, че да позволява безпроблемно решаване на НВО-тест само със знанията от учебника. Но поне, ако детето е отсъствало от училище, може само да се подготви по литература, с учебника на Просвета просто не виждам как това би могло да стане.
Като не могат да направят НВО спрямо учебниците и изучавания материал, да вземат да напишат един учебник спрямо изискванията на  НВО, колкото и да е тъпо ....

Всъщност основният проблем се състои в това, че и самите съставители на тестовете, според мен, ги правят не просто да проверят нивото на 7 клас, а като тестове за кандидатстване в гимназиите. Затова и сега решиха да вкарват произведенията от 5 клас.

# 496
Не е вярно, че всички ходят на уроци и школи. Има много деца тук, които се справят сами. Това как се подготвя едно дете, няма никакво отношение към външното оценяване. На уроци ходят онези, които не могат да се справят сами и родителите им не могат да им помогнат.

Дъщеря ми се справя много добре сама, но вече я записах на школа по БЕЛ. Така  помагам като родител. Записах я заради предстоящите промени, защото мисля, че там ще отработят и произведенията от 5-6 клас, едва ли в училище ще се върнат на тях. По математика има невероятна учителка, тя е и класен ръководител, и смятам, че ще ги подготви много добре.
По повод НВО по другите предмети, синът ми е правил. Коментарите на децата бяха, че изходните им нива са били в пъти по-трудни, но това е може би и от подготовката в самото училище.

# 497
  • София

И който е учил качествено в пети и шести клас, няма да му е проблем да се справи на външното.

Или на който са преподавали качествено. При нас преподавателите в пети и шести клас по математика и БЕЛ бяха тотална щета /в добро титуловано уч-ще сме/.
В седми клас преподавателите ни ща са на изключително ниво, но пропуските от пети и шести клас трудно ще се запълнят.

# 498
По-назад в темата се коментираше, че е възможно балообразуващи да бъдат оценки и от 5-ти и 6-ти клас. А това, че изпитите ще са в средата на юни за мен беше нова информация.

Всъщност и двете неща са известни още от 1. септември 2016. независимо от факта, че във форума течаха спорове по въпроса.  Вероятно на родителска среща в началото на годината ще ви информират за подробности.
За мен основният проблем е как са организирани нещата във времето. Не знам чие задължение е да запознае родителите с тази информация, но ако е на училището, то може би е най-добре това да се случва в началото на учебната година за първия клас от даден образователен етап. В конкретния случай - пети клас. Аз чета доста, но нямам време да анализирам всичко в детайли. Както казах, информацията, че ще има промяна е била пред очите ни. Просто не сме я видели.
Мисля, че разпилявате силите си в много посоки. Аз бих попитала защо след като ЗПУО и Наредба 11 са в сила от 2016, работата по въпросния концептуален модел и съответно неговото одобрение и съпътстващите го промени не са започнали още тогава, а по тях се работи едва в последните месеци, непосредствено преди началото на учебната година, в която трябва да бъдат приложени.

# 499
Изчетох ви набързо, че ви бях изпуснала. Сетих се за Кастанеда и назованите от него "малки тирани". Е имаме си и в "нашата къща". Ще се извисяваме духовно и няма да се поддаваме на провокации. Всеки гледа от своята камбанария и я смята за достатъчно висока.

# 500
  • Ямбол
И цялото това напъване за какво е, нали е за да влязат в добри гимназии. Е и до седми клас сте ги изпратили в добри училища(според вас), а после пак се налага да ходят на школи и уроци. Тотална щета били учителите. И в гимназиите после е същото положението. Като наближи 12 клас се юрват всички на уроци и школи, а уж е избрана добра гимназия. Ми то няма смисъл от толкова стрес, след като така или иначе после ще се помага допълнително. За мен добра е гимназията, която ти дава толкова, че да не ти се налага да ходиш на уроци или ако ще се ходи, то е за нещо специфично.
Разбирам омагьосания кръг, в който се въртите, но не разбирам пренавиването и страха. Светът няма да свърши, ако детето не е в НЕГ или СМГ.

# 501
Аз съм съгласна за пренавиването
Но го има и момента със средата. Шанса в доброто училище средата деца и учители да е по- добра е по- голям. Във всяко училище има %учители " щета", но в хубавите този процент е по- малък. Отделно е ако имаш амбиции за определен език или профилиране. Тогава щеш не щеш гониш бал

# 502
Има ли в групата учител, който да е запознат с изготвения концептуален модел на НВО по български език и литература в седми клас.
Лиляна, оставам с впечатлението, че имате повече информация от нас, или греша.
Да, презастраховам се, защото не искам на НВО да се загубят точки от недостатъчно трениране на формата, а не поради липса на знания.

# 503
  • Бг-мама
Здравейте майчета . Дойде време и аз да се запиша при вас да ви следя. Миналата година минах веднъж по този път , но сега имам шестокласник на който му предстои НВО. Искам , не искам ще трябва отново да се информирам , а това е възможно най-доброто място. Сина ми се казва Валентин и за мое огромно съжаление не е ориентиран като брат си . Предстои ми тежка година с него . Не очаквам завидни резултати , но аз като майка ще се опитам да му дам каквото е възможно за неговата подготовка. Плашат ме неяснотите относно новият формат , но ще трябва да минем по този път.
Надявам се да сме си взаимно полезни.

# 504
  • Ямбол
Нямам вътрешна информация, ако това ме питаш, Peporaia. Не съм и учител по български и нямам никакви заложби по литература. Информацията ми е само от нормативните актове и мненията тук, но не на всички, а на онези, които ги четат законите, а не само от медиите черпят информация.
Разговаряла съм с експерта ни по БЕЛ в РУО и той все още не е наясно какво точно ще бъде, но ме е уверявал, че няма да бъде страшно. Между другото резултатите тази година са доста ниски, а уж са се явявали на известен и трениран формат.

# 505

Разговаряла съм с експерта ни по БЕЛ в РУО и той все още не е наясно какво точно ще бъде, но ме е уверявал, че няма да бъде страшно. Между другото резултатите тази година са доста ниски, а уж са се явявали на известен и трениран формат.
[/quote]
Лиляна, малко странно звучиш: не е наясно човекът, пък нямало да бъде страшно. Освен това резултатите на тазгодишните седмокласници паднаха заради нечистоплътните задачи в самия тест и заради още по-гадния текст за преразказ. А и нали трябваше да се отчете по-висока успеваемост по математика, де!
Дебатът тук е за яснота на новия формат, а не откъслечни изявления на зам.-министри. Щели да редуват, представете си. Ако се смени правителството, какво ще редуват?!

# 506
Благодаря. И аз черпя информацията от същите източници, но не съм така спокойна. Пък щом и в РИО не са наясно. Само се надявам, че сме първи по новата програма и ще трябва да отчетат, че тя е успешна, 2018 г. ниски резултати, и хоп - 2019 г. високи. И после едни интервюта, изяви, как са били без учебници, смяна в последна права - и добри резултати. Нищо не пречи да мечтая.

# 507
  • Ямбол
Яснота все още никой няма. А що се отнася до уверението, че няма да е страшно, то е във връзка с това, какви проекти се обмислят.
Нечистоплътност или излизане от калъп, всеки го нарича различно. Аз по принцип съм много против на заучаването на такива калъпи, че като се даде нещо различно и не знаят какво да правят.

# 508
Лиляна, ти наистина не си наясно с недомислията в теста тази година. Искам да кажа, че МОН взеха от крайните резултати (65 точки) по 4-5 точки. Затова деца, които имат по 59-60 точки са си пълни отличници за мене.

# 509
  • София
Лиляна, прочетете пак теста и ключа по БЕЛ и редактирайте мнението си. Нечистоплътните въпроси бяха калъп от всякъде. Недомислени и двузначни, такива които порязаха децата, които се замислиха и излязоха от него!

Общи условия

Активация на акаунт