Шести клас

• 47 349
  • 748
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Това означава,че до 17.09 /понеже 15.09 е събота/ трябва да е ясен формата на НВО по БЕЛ.
А дано,ама надали...
Да попитам имат ли децата ВИи списък с литературата за прочит за 7 клас?

# 181
  • София
Да. Това което ще се изучава в 7 клас. Дидева няколко страници назад пусна линк  за учебната програма по БЕЛ за 7 клас.

# 182
"(4) Изпитите при националните външни оценявания се провеждат не по-рано от две седмици преди края на учебния срок, в който приключва изучаването на съответния учебен предмет в съответната учебна година, по график, определен със заповед на министъра на образованието и науката."
Зачетох се в разни неща, относно сроковете и регламента и това ме озадачи.
След като учебната година/срок приключва на 15.06- назначените дати за НВО не са ли в противоречие с установения правилник?
Не открих промени в наредбата (11 от 2016) в тази и част. Но най-вероятно аз пропускам нещо.
Вероятно Дидева знае.

# 183
Ако става дума за тазгодишните НВО, те са по отменените наредби. Догодина НВО трябва да е между 15 и 30 юни.

От Наредба 11
§ 7. (Изм. - ДВ, бр. 78 от 2017 г., в сила от 29.09.2017 г.) (1) Наредбите по § 6, т. 1 и 2, с изключение на чл. 7, ал. 6 и чл. 10, ал. 3, т. 1 от отменената Наредба No 3 от 2003 г. за системата за оценяване и на чл. 13а, ал. 1, т. 1, чл. 14, т. 5, чл. 18а, ал. 8, чл. 20, ал. 7 и чл. 29 от отменената Наредба No 3 от 2004 г. за организацията и провеждането на държавните зрелостни изпити, продължават да се прилагат през учебната 2016 - 2017 г., учебната 2017 - 2018 г., учебната 2018 - 2019 г., учебната 2019 - 2020 г. и учебната 2020 - 2021 г. за учениците по § 24, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на ЗПУО.

§ 24. (1) Учениците, които през учебната 2016 - 2017 г. постъпват в І и в V клас, учениците, които през учебната 2017 - 2018 г., учебната 2018 - 2019 г. и учебната 2019 - 2020 г. постъпват в І, в V и в VІІІ клас, както и учениците, които през учебната 2020 - 2021 г. постъпват в VІІІ клас, се обучават по училищни учебни планове и учебни програми, утвърдени при условията и по реда на този закон.
(2) През учебните години по ал. 1 учениците, извън посочените в ал. 1, се обучават и завършват обучението по училищни учебни планове и учебни програми, утвърдени при условията и по реда на отменените Закон за народната просвета и Закон за степента на образование, общообразователния минимум и учебния план.

# 184
Това означава,че до 17.09 /понеже 15.09 е събота/ трябва да е ясен формата на НВО по БЕЛ.
А дано,ама надали...

На последната страница на учебника по литература ги има, нашият учебник е на Просвета.

# 185
Догодина НВО трябва да е между 15 и 30 юни.
Вчера точно си разсъждавах върху това.. дали по-късните изпити ще им осигурят повече време за подготовка и спокойствие или обратното - вече ще са преуморени, прегрели, вкл. и буквално от жегите.. Едно е да се явиш на 18 май (както е имало в годините), друго е в края на юни почти.. Sad По-скоро мисля, че сме ощетени с тази промяна, но тя вече е факт..

министър Дидева, страхотен ник!! Gift Heart

# 186
Joy По това време на годината ме повишават, но след края на второ класиране обикновено подавам оставка...до следващата година.
Всъщност НВО вече се е провеждало след средата на юни. Преди 2010. година. Но тогава учебната година приключваше на 15. юни. Изпитите не бяха от лесните. 50. задачи (въпроса) за три часа, като в този по математика имаше задачи, като за състезания. Ако не се лъжа, материалът по български език не беше само от седми клас за разлика от този по литература.

# 187
Сиси, по-подготвени (за две-три седмици), едва ли. Но включен и още материал - сигурно.
Министре Bowtie

# 188
По-трудно ще ни е на всички - родители и деца! Психически изтощени, изморени (в школата, в която я записах, има занимания през пролетната ваканция през ден), през двете добавъчни седмици ще генерираме само тревога и напрежение. За нас какви са илачите Дидева подсказа (ФБ), а и вчера седмокласните майки звъняха виртуални чаши, но децата???  В нашия случай ще стреляме и към НГДЕК - т.е. + още един сериозен изпит през м. юли, когато в София гълъбите дишат с отворени човки, а аз, някога, учех за юнската сесия с крака в леген студена вода (нямаше климатици). Много неприятна е тази промяна. Другите (същинските рИформи) дай Боже да не влошат ситуацията. Пусти оптимизъм!

# 189
И аз съм най-недоволна от това изместване на датите.
От моите наблюдения през юни концентрацията и нивото вече са преминали върховото ниво...

# 190
Момичета, това е списък, който изготвих за задължителната литература за класа на дъщеря ми (бях го направила само за нея, но учителката взе, че го хареса). Ако ви е от полза, моля:
Скрит текст:
ИЗВАДКА С УТОЧНЕНИЯ ОТ УЧЕБНАТА ПРОГРАМА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА ЗА VII КЛАС
КОМПОНЕНТ ЛИТЕРАТУРА (ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНА ПОДГОТОВКА)
УЧЕБНО СЪДЪРЖАНИЕ
І. Българинът във възрожденския свят
І.1. „Стани, стани, юнак балкански“ и „Вятър ечи, Балкан стене“ (Добри Чинтулов) - ПОЕМА
І.2. „На прощаване в 1868 г.“ (Христо Ботев) - ПОЕМА
І.3. Из „Немили-недраги“ (Иван Вазов): І, ІІ, ІІІ, V, X глава, епилог - ПОВЕСТ
І.4. „Една българка“ (Иван Вазов) - РАЗКАЗ
І.5. „Опълченците на Шипка“ (Иван Вазов) - ОДА
І.6. „Българският език“ (Иван Вазов) - ОДА

ІІ. Човекът в обществото – норми, ценности и конфликти
 ІІ.1. Произведения с автор Алеко Константинов:
-   Из „До Чикаго и назад“ (Алеко Константинов) – (откъсът от „Вие трябва да сте били на Пловдивското изложение и знаете големия павилион?“ до „На г. Айвазияна търговията отиваше твърде зле, според думите му, но той имаше надежда да разпродаде повечко „рядкости“ в последните два месеца, септември и октомври, когато след летния сезон по- заможните американци ще посетят изложението.“) - ПЪТЕПИС;
-   Из „Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин“: „Бай Ганьо пътува“ (Алеко Константинов) – СБОРНИК С РАЗКАЗИ
ІІ.2. „Неразделни“ (Пенчо Славейков) - БАЛАДА
ІІ.3. „Заточеници“ (Пейо Яворов) - ЕЛЕГИЯ
ІІ.4. „По жътва“ (Елин Пелин) - РАЗКАЗ
ІІ.5. „По жицата“ (Йордан Йовков) - РАЗКАЗ

Препоръчително е да бъдат прочетени целите произведения, а не само посочените откъси, както и запознаването с живота и творчеството на всеки един от авторите.

Последна редакция: ср, 06 юни 2018, 10:30 от merrynem

# 191
  • гр.Варна
Дидева, видях табличката за Варна в темата на седмокласниците. Чудесна е Simple Smile Не разбрах как точно може да се провери конкретен резултат, но догодина ще те питам Simple Smile
Щом трябва изпитите да са две седмици преди края на учебната година ,това не се ли пада  между 6 - 13  юни. 
И после резултати , класирания, записвания. Горещо лято се очертава Wink

# 192
  • Варна
Дами стресирате ме  Joy

# 193
Сваляш си таблицата, в определените полета въвеждаш точките на ученика и тя ти показва за къде би му стигнал балът през 2017. Има някои подробности по въвеждането, които са уточнени в самата таблица.

# 194
  • София
А има ли такава табличка и за София?

merrynem благодаря! Peace
Моята щерка още не е получила списък.

Общи условия

Активация на акаунт