Шести клас

• 47 242
  • 748
  •   1
Отговори
# 240

Почвам да търся за закупуване учебниците от 5-ти клас, както и от тази година, ще видя каква възможност има да не ги предаваме, а да ги платим. Добре, че пазя някои от помагалата за 5-ти клас и поне тях няма да ги купувам отново.
[/quote]

Хайде да се организираме - да сканираме по един учебник за VІ и за V клас, в частта, в която ни е нужна - бг автори и да качим в пощата. Другото е безсмислен разход. Учебниците са скъпи. От петокласната тема при нас присъстват майки. Дано да се отзоват.

# 241
Моето дете пък се радва, че можело да пишат сбит преразказ, защото било по-лесно. В тази част аз по-скоро нямам мнение, но бих предпочела да не бутат нищо.
[/quote]

Да няма промени! Не толкова заради труда на децата, колкото заради справедливото им оценяване. Досега школите и учителите бяха унифицирали критериите си. Сега ще бъдат в творчески процес. А ако той е несподелен от проверяващия? Следващото НВО ще бъде с най-субективните оценки и децата ще са буквално на руска ролетка (без кавички) - оценката ще зависи от кого се проверява работата им и какво е неговото разбиране.

Тревожно е и друго - детайлите по формата ще се обявят в началото на уч. година. Повечето школи стартират от 01.09. Кога преподавателите ще подготвят себе си, за да преподадат на децата (издаване на уч. помагала, сборници и т.н.). А кога ще се обучат проверителите? МОН рискува да взриви отношението към кабинета през следващата година!

# 242

Цитат на: M_I_A link=topic=1040224.msg36852493#msg36852493

date=1528304835
Взела съм ѝ два сборника с тестове формат
НВО за 6 клас за ваканцията.

Би ли споделила кои точно?
От този тип има за 5 и 6 клас по МАТ и по БЕЛ https://www.book.store.bg/p210949/testove-po-matematika-za-6-kla … epa-bazitova.html
Не съм се задълбочила колко са добри, взех ги уж да упражнява формата през ваканцията, защото не са много обемни.

Здравейте,и аз съм се спряла на тези помагала.Май лятото вместо да почива ще правим преговор от 5 -6 клас плюс препрочитане на произведенията.Ще е много натоварена година.По математика ходи на частни уроци от 5 клас,а по БЕЛ ще започне от началото на септември.

# 243
  • Варна
Добро утро! Учебниците ги има на сайта на "Просвета".Намерих този за 5 ти клас, предполагам, че и за 6 ти ще е там.

# 244
  • София
Чета в седмокласната тема,  в София колко голям избор от училища има,  не знам в Пловдив как е,  но във Варна си е общо взето предопределено - МГ и още 3 ЕГ,  голям избор няма..
Но и напливът в София е много по-голям.И аз чета седмокласната тема и оставам с усещането,че в провинцията е някак по-спокойно и баловете са по-ниски. Peace

# 245
  • Варна
Във Варна напливът не е по малък. Проблемът е, че има много голяма разлика в нивото на горния и среден клас гимназии. Както и в паралелките на една и съща гимназия.

Последна редакция: чт, 07 юни 2018, 09:31 от Ret

# 246
  • София
Като чета за какви балове става въпрос за някои софийски гимназии, си гълтам граматиката. С този нов формат по литература, който ще е със съмнително оценяване, децата трябва да са безгрешни по математика и български език, за да стигнат до тазгодишни балове.
И колко пълни шестици отчетоха, последно тази година по БЕЛ от двата модула? Другата година ако няма и толкова, какво ще обявят ли реформата за неуспешна?
Ами моята в 5 клас имаше друг учител, с който нещо са претупали произведенията. Цялата и учебна тетрадка е празна с малки изключения. То да седне да я попълва сега лятото, ама и това лято не е безкрайно. По кое и за кое да се готвят по-напред.

# 247
  • Разпиляна във въображението
В Плевен съм се насочила към МГ и Езиковата, които имат общо около 340 места /тази година/.

В момента страстите се вихрят около Литературата, но ако имате желание мога да кача учебника по математика на Анубис

# 248
  • Пловдив
Така. Предвид новините, предлагам следното. Трябва да алармираме медиите - няколко пъти питах дали имате контакти, никой не отговори. Аз нямам. Предлагам да напишем второ писмо още сега с приложени мейли и имена, както беше първото. Аз писмо мога да напиша. Проблемът ми е, че имам пътувания в и извън страната почти до края на юни, а според мен трябва да действаме незабавно.
Ще се наеме ли някой да бъде лице за контакт?
Аз мога да поема да напиша сигнала (предлагам БТВ и НОВА) и да му го пратя, а той да запише отдолу контактите и да го препрати към телевизиите.
Желаещ?

# 249
  • у дома
Влизам и аз да се запиша, с бъдеща седмокласничка от Бургас. До сега бях спокойна, детето ходи тази година на уроци по български и математика. Старае се, учи и уж проблеми няма.
Изправи ми се косата от статията в 24! Това е безумие - и за разкош - пъпешите от МОН ще си изкарат лятната отпуска и ще се напънат в края на септември, та белким родят нещо до октомври, ноември, както се случи с помагалата в 5ти клас! Останах безмълвна и ме е яд на нашето безсилие...
Госпожата по български изрично е казала на децата, че не знае кои произведения трябва да им даде за седми клас.
Господина по математика се пенсионира.
Както казваше баба ми, светло и небе - Господ пред нас и ние след него...

# 250
       Момичета, първо да ви кажа, че още нямам отговор на писмото. Следя всеки ден и ще ви уведомя. Но ми се струва, че вече и от друго име трябва да се пусне едно по-настоятелно несъгласие и ще помоля тези, които не успяха да се включат в моето възражение, да го направят, ако споделят несъгласие.

Мисля си и за нещо друго- някоя по- оправна майка и по- устата да намери контакт с медиите и да изложи всичко, за което си говорим тук.Добре е да е от София, заради локацията.

Иска ми се да намерим разбиране.
Нашият проблем не е в това- горкичките дечица, дайте да не ги товарим. Нашият проблем е в това, че е дълбоко несправедливо да се предвиждат промени, които включват изучаваното със задна дата.И то точно за набор, който учеше по едни програми, по други учебници  и се омотаваше в "притурки"

Съгласна съм, че и сега е включен материал от предходни години- пунктуация, правопис трябва да се знаят, по това никой не спори. Но тепърва нови / стари произведения да се учат наизуст, да се въвежда характеристика на герой, където пък познайте колко място за "творчество" има на проверителите.

Като ще се въвеждат промени, нека те да са за тези, които тепърва ще изучават този материал, да имат време до VІІ да го усвоят, т.е. сегашните петокласници.

Аз също няма да връщам учебниците, ако ще и в осморен размер да ги плащам.Златни, сребърни- това е.

За пощата- предлагам да се дава само от Сиси, която от своя страна да определи още две потребителки, които да дават парола и потребител.
Да ви кажа, в седмокласната поща няма много актуални материали, повечето са от стари години, така че умолявам всеки, който има нещо ценно, да го споделя!Не сме чак такава конкуренция, от различни градове сме!

# 251
Съобщиха ни също, че в балообразуването ще влизат оценките от 5, 6 и 7 клас..
Нали февруари казаха:
При балообразуването за кандидатстване след 7-ми клас тази година ще се вземат оценките по два предмета и то само от 7-ми клас. Това ще важи и за учениците, които сега са в 6-ти или 5-ти клас.
Това е истината, защото така е по наредба. Във форума даже циркулираше официален отговор от МОН на запитване от наша съфорумка.
Подозирам, че сега отново ще проговорят и за това!! То си е и логично де - щом НВО ще е върху материала от трите години. И ето откъде въобще е дошла тази идея оценките от 5 и 6 клас да са балообразуващи ! Крушката си имала опашка!

Последна редакция: чт, 07 юни 2018, 10:18 от Сиси ♥♥

# 252
  • Димитровград
Ох, и толкова трудно досега да я мотивирам, сега пък съвсем.

# 253
Момичета, предлагам ви проект на писмо до МОН. Не знам как да се организираме - мисля, че е добре да го изпратим заедно, както предишното? Ако имате предложения за корекции, допълнения - ще ги отразя, но не знам колко ще съм свободна да чета и отговарям на всички? Ще се постарая, но ми се иска да го пуснем бързо. Аз мога да си го пусна и само от мен, но ако някой е ОК, може да се включи. Всъщност може и Светкавица да го пусне, като допълнение към първото писмо и само някой ако е против - да го махне от подписите, даже може би това е по-добрият вариант.
Скрит текст:
ДО
Г-Н КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ
МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

ОТНОСНО: Изцяло нов формат на националното външно оценяване в седми клас

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Обръщам се към Вас във връзка с изявления в медиите на лица от политическия Ви кабинет и на експерти на ръководни длъжности в Министерството на образованието и науката (МОН) за предстоящо разработване на изцяло нов формат на националното външно оценяване в седми клас (НВО), който да измерва постигнатото в целия прогимназиален етап и в същото време да е насочен към проверка на функционалната грамотност.
Съобразявайки се с текста на чл. 44, ал. 1 от Наредба № 11 от 1.09.2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците (обн., ДВ, бр. 74 от 20.09.2016 г.)(Наредбата), целите на външното оценяване в края на клас или на етап от степента са:
 1. диагностика на индивидуалния напредък и на образователните потребности на учениците;
 2. мониторинг на образователния процес за прилагане на политики и мерки, насочени към подобряване качеството на образование;
 3. установяване на степента на постигане на отделни очаквани резултати от обучението по учебен предмет, определени в учебната програма за съответния клас;
 4. установяване на степента на постигане на отделни очаквани резултати от обучението по учебен предмет, определени в държавния образователен стандарт за общообразователна подготовка по съответния учебен предмет, в края на даден етап от степента на образование
и съгласно ал. 2 на същия член 44 от Наредбата, че „всяко външно оценяване в края на клас или на етап от степента може да има една или повече от целите по ал. 1”, моля да отговорите на нас, родители на бъдещите седмокласници (учебната 2018/2019 г.), на техните преподаватели и най-вече на самите деца на следните въпроси:
1. Коя/кои от целите са поставени да бъдат постигнати с „изцяло новия формат на НВО“?;
2. Извършен ли е анализ на силните и слабите страни на формата на НВО до 2018 г., вкл. и на базата на него да се предложи този изцяло нов формат на оценяване?
3. Какво оценявате – как децата усвояват материала, въз основа на учебния процес в училище или оценявате каква подготовка получават учениците, ползвайки услугите на частни учители (изцяло в сивия сектор) и в школи?
4. Каква е политиката Ви – с конкретни мерки и дейности за минимизиране на необходимостта от допълнителни уроци, които е всеизвестно, че са необходимост (с малки изключения) за успешно представяне на НВО?
5. Кои са индикаторите, които сте заложили, за да се извърши последваща оценка на ефективността и ефикасността на новите учебни програми и изцяло новия формат на НВО?
Във връзка с горното, моля проектът на „концептуален модел за изцяло нов формат на НВО“ да бъде предложен на широко обществено обсъждане, преди да бъде одобрен от Вас, като това стане в спешен порядък с цел на 15 септември 2018 г. (януари 2019 г е твърде късно) да има абсолютна яснота относно учебно-изпитните програми за НВО.

С уважение,
…………………

# 254
  • Пловдив
Светкавица, категорично и аз мисля така, предвид събитията.
Писах малко по-нагоре - ще намерим контакти да сигнализираме медиите. Но дано има някоя по-разтропана майка от София, на която ѝ се занимава, която да се съгласи да е контакно лице.
merrynem, дано няколко човека поне подпишат и това писмо, за да го включим като информация към медиите.

Общи условия

Активация на акаунт