Шести клас

• 47 247
  • 748
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Дидева наредба 11 ли имаш предвид?
Оказва се,че през лятото вниманието ни трябва да е заострено към евентуални промени.

# 106
Споделете децата с какви сборници се обучават в училище по бел и литература. Аз съм доволна от учебните помагала на Донка Кънева.

# 107
  • София
Аз не съм се включила в първото писмо умишлено, вероятно има и други (не че вярвам някой да сравнява).
Аз по същата причина задържах. Нали говорехме и за второ и последващо писмо и да не се повтарят подписи. Но съм в бойна готовност.

# 108
Снощи беше нашата родителска среща, очаквано учителката по БЕЛ говори най-много, сподели за промените,които се очакват, от 5 клас каза, че само "Хайдути" ще влязат, от 6 клас - разказите на Йовков, Елин Пелин, Под Игото, Братчетата на Гаврош. Говори и за сбития преразказ, който според нея излишно ще натовари децата, но имаше поведение на човек, който волю-неволю приема нещата, тях не ги питали, не ги слушали, нищо не можело да се направи и промени...каквото им спуснат - това ще правят. Явно от учителите не може да се очаква отпор, с усещането съм, че положението е "каквото-такова". Съобщиха ни също, че в балообразуването ще влизат оценките от 5, 6 и 7 клас, че ще се учи до 30.06.. По Математика промени за НВО не се очакват. Новите предмети догодина - химия, физика, биология. И да не пресираме децата, родителите повече се шашкали от тях Simple Smile

# 109
Дидева наредба 11 ли имаш предвид?
Оказва се,че през лятото вниманието ни трябва да е заострено към евентуални промени.
Доста от нещата се случват точно през лятото. 
Препоръчвам сериозен прочит и на Наредба 10, и на наредба 11.
Или така дискутираният срок за обявяване на учебно-изпитните програми -  31. януари присъства само на две места -  в преходните и заключителни разпоредби на Наредба 11 и се отнася за кандидатстващите през през учебната 2016 - 2017 година и през учебната 2017 - 2018 година и в  раздела за изпитите за проверка на способностите, или аз не го откривам в останалите текстове, или не тълкувам правилно прочетеното.

# 110
Съобщиха ни също, че в балообразуването ще влизат оценките от 5, 6 и 7 клас..
Нали февруари казаха:
При балообразуването за кандидатстване след 7-ми клас тази година ще се вземат оценките по два предмета и то само от 7-ми клас. Това ще важи и за учениците, които сега са в 6-ти или 5-ти клас.

Нас лично не ни касае, дъщеря ми си има шестиците, но предполагам, че много деца ще бъдат ощетени..

# 111
  • София
А ей от такива неща съвсем ме втриса https://offnews.bg/obshtestvo/kvestorki-oshtetili-12-detca-na-iz … as-mo-681758.html

# 112
Не искам да омаловажам шестици, но в седми клас става интересно. Вариации от 2 до 6.
При доста паралелки не се взема БЕЛ, МАТ, а физика, биология, география, информационни технологии и цялата гама.

# 113
Скрит текст:
Съобщиха ни също, че в балообразуването ще влизат оценките от 5, 6 и 7 клас..
Нали февруари казаха:
При балообразуването за кандидатстване след 7-ми клас тази година ще се вземат оценките по два предмета и то само от 7-ми клас. Това ще важи и за учениците, които сега са в 6-ти или 5-ти клас.
Това е истината, защото така е по наредба. Във форума даже циркулираше официален отговор от МОН на запитване от наша съфорумка.

# 114
  • гр.Варна
Включвам се с по- различно мнение. Не мисля, че промените ще направят НВО по-трудно. Нормално е да има промяна ,тъй като много голям и труден материал от българският език отпада за нашите деца и е вече в учебника за 8 клас. Може да видите съдържанието му, цялото влизаше досега в 6 и 7 клас.  В изпита има  и 10 въпроса четене с разбиране на непознат текст.  Има текст за редакция ,който проверява грамотността на всяко дете и дава 14 точки от 65 .  Въпросите по литература са 5  и включването на още няколко български произведения няма да е  толкова трудно. Вероятно ще наблегнат на тези от 7 клас.  А и няма лошо да познават българската литература.
Промените са за всички и дори да няма максимални резултати , важно е нашите деца къде са спрямо останалите. Ще се справят , знаят много Simple Smile

# 115
Включвам се с по- различно мнение. Не мисля, че промените ще направят НВО по-трудно.

По-трудно няма да е. Ще е по-обемен материалът, ако се приемат коментираните промени. Да, трябва да се познава българската литература, но изискването да се знаят "изтънко"произведения с все реплики на герои и ситуации ще е много натоварващо да се усвои за една учебна година. Вярвам, че вече всички деца са чели Под игото и знаят кой е авторът му. Но ако им поставиш задача свържи репликата "Бре, баби, не плачи, булката е жива!с герой,  колцина ще се сетят, че става въпрос за баба Хаджи Павлювица.
Още, връщането към произведенията ще е необходимо, защото до момента децата са откривали в тях "епитет", "олицетворение", "сравнение", но не и изучаваните в седми клас/ даже не знам колко се учат в клас, колко на школи/- апосиопеза, анжамбман, синекдоха , айде, да кажем метафора, хипербола и литота ще докарат от обща култура.

Ще се наложи едно връщане назад, заедно с усвояване на новия материал, което няма да е много лесно.Все пак, децата не учат само БЕЛ и мат през годината.
Освен това, вярно, че са само 5 въпроса по литература,/ а на последното НВО- 6/ но дават общо 13 точки.- , като се удвои резултатът- 26

Да не говорим тепърва да се въвежда характеристика на герой, не че е философия, ама с каква тесла ще се реже там. Много повече възможности дава от рязане на "тезата"За сбития преразказ, да не говорим колко може да се реже и там.

Затова идеята ми беше, че не е въпросът в трудността, а в обема ,срещу това роптаем.

# 116
От “Под игото” се изучаваха две глави. Но май смениха кои са. Само от тях реплики и герои могат да дават.
Характеристика на герой е трудно. Има много разрези. Но пък може да изброят кои ще влизат в изпитната тема.

# 117
От “Под игото” се изучаваха две глави. Но май смениха кои са. Само от тях реплики и герои могат да дават.
Характеристика на герой е трудно. Има много разрези. Но пък може да изброят кои ще влизат в изпитната тема.

Точно  от една от изучаваните извадих цитат, направете си експеримент, да видите ще се сети ли детето .А поне два пъти е чело главата, веднъж- като литература за лятото, втори път- по време на изучаване в училище.
Както и да гледаме, материалът ще стане много.

Вярно, че "каквото за другите, такова и за нас", но не съм съгласна точно наборът, дето все на експерименти беше подложен,/ особено с "притурките, вкл. и по домашен бит, пардон по "технологии някакви си"/пак да е "пионер" в нововъведенията.

# 118
  • Варна
Включвам се с по- различно мнение. Не мисля, че промените ще направят НВО по-трудно.

Още, връщането към произведенията ще е необходимо, защото до момента децата са откривали в тях "епитет", "олицетворение", "сравнение", но не и изучаваните в седми клас/ даже не знам колко се учат в клас, колко на школи/- апосиопеза, анжамбман, синекдоха , айде, да кажем метафора, хипербола и литота ще докарат от обща култура.

O, не се притеснявайте за тропите и фигурите - децата се научават да ги разпознават много по-лесно, отколкото вида на сложно съставните изречения Simple Smile. Е, има нямои тънкости - кога е метонимия и кога синекдоха, но не това е сложното в материала.

# 119
Според мене не всичко коментирано прави НВО трудно или леко, а липсата на ясен и категоричен формат - по какъв стандарт се проверяват преподаваните уроци. Визирам зад. с кавичките и зад. с ролята на запетаята. И още нещо се сетих - това буквоядство в текстовете ли проверява международният формат PISA. Аз не знам.

Общи условия

Активация на акаунт