Шести клас

• 47 430
  • 748
  •   1
Отговори
# 510
  • София
И цялото това напъване за какво е, нали е за да влязат в добри гимназии. Е и до седми клас сте ги изпратили в добри училища(според вас), а после пак се налага да ходят на школи и уроци. Тотална щета били учителите. И в гимназиите после е същото положението. Като наближи 12 клас се юрват всички на уроци и школи, а уж е избрана добра гимназия. Ми то няма смисъл от толкова стрес, след като така или иначе после ще се помага допълнително. За мен добра е гимназията, която ти дава толкова, че да не ти се налага да ходиш на уроци или ако ще се ходи, то е за нещо специфично.
Разбирам омагьосания кръг, в който се въртите, но не разбирам пренавиването и страха. Светът няма да свърши, ако детето не е в НЕГ или СМГ.
Никой не говори за пренавиване или страх. И да, светът няма да свърши без НЕГ или СМГ, но защо да се избира по-посредственото уч-ще, ако детето има потенциала да се класира в цитираните две, примерно /категорично нямам предвид моето дете/. Да, съвсем нормално е родителите да са притеснени от липсата на информация за новия формат. Аз също съм притеснена и не смятам, че е удачно децата тепърва да се готвят по изучаваните в продължение на три години произведения. По отношение на количеството за сметка на качеството пък изобщо не искам да коментирам.

# 511
  • Ямбол
Излиза, че децата се готвят само за изпита, а не за трайни знания. Жалко, ако е така.

# 512
  • София
Излиза, че децата се готвят само за изпита, а не за трайни знания. Жалко, ако е така.
Да приемем, че децата се целят в трайни знания. А НВО (изпита, както го наричате) ли е реален измерител на тези знания?

# 513
Проблемите при НВО не са свързани с обема на изучаваните български произведения. Убедена съм, че дори идеята за включване на тези от пети и шести клас в изпитната програма да отпадне, дори форматът да остане абсолютно същият, броят на недоволните след тяхното провеждане отново ще е доста голям.

# 514
  • Ямбол
Не, за мен не е. Но ако ще се търсят знания, то е нормално да се проверяват всички от дадения етап. Самата концепция на външните оценявания подсказва това - до 4 клас, до 7 клас и до 10 клас се приключват различните етапи. По всички останали предмети въпросите обхващат цял етап, логично е така да бъде и по БЕЛ в седми клас.
Аз съм запозната много по-добре с дигиталните компетентности - там се включват основно умения, които са изучавани през предходните години - справят се децата и имат време за упражнения.

# 515
Самата концепция на външните оценявания подсказва това - до 4 клас, до 7 клас и до 10 клас се приключват различните етапи. По всички останали предмети въпросите обхващат цял етап, логично е така да бъде и по БЕЛ в седми клас.

Ами той етапът си е все същия. Защо тогава до тази година не бяха включени произведенията от 5 и 6 клас, а догодина ще ги включват?

# 516
Самата концепция на външните оценявания подсказва това - до 4 клас, до 7 клас и до 10 клас се приключват различните етапи. По всички останали предмети въпросите обхващат цял етап, логично е така да бъде и по БЕЛ в седми клас.

Ами той етапът си е все същия. Защо тогава до тази година не бяха включени произведенията от 5 и 6 клас, а догодина ще ги включват?

Защото го нямаше разписано в законите и наредбите.

# 517

Защото го нямаше разписано в законите и наредбите.

Защо го нямаше е въпросът, а сега го има?

# 518
  • Варна
Здравейте,
темата ни се напълни с нападки рано, твърде рано Sad. Няма да постигнем духа на спокойствие на седмокласната тема, явно.
Моят син се обзаведе с възпаление на нерви и мускули по врата, рамото и ръката /дясна/ и 3 дена е на лежащ режим.
А аз се "радвам", че му се случи ТАЗИ година.

# 519
Ноември, бързо да се оправя детето и да няма повече проблеми!

Няма нападки, говорим си

Но е някак нечистоплътно едни деца да се проверяват по материал върху който се е циклило поне 5 години назад от предходните набори, залято с помагала и материали в Интернет, Всичко дъвкано, та дъвкано, пък на всичко отгоре обявиха теста като " труден"/ не говоря за преразказа, той наистина не беше лесен/а И изведнъж на други да предстои изпит върху...Все още неизвестно какво.Някак не е равнопоставено.И тук въобще не срава въпрос за точки и оценки, а за напрежението на което ще бъдат подложени деца и вероятно преподаватели.Последните- ако са от съвестните.

# 520
Защото новият закон и съпътстващите го наредби отмениха старите такива.
Формалният отговор на този въпрос вероятно се крие някъде в мотивите, които бяха публикувани заедно с проектите на документите. За съжаление те бяха толкова много, че човек, който не е пряко свързан с образователната система, едва ли е имал времето да прочете всичко и да вникне в него.

# 521
Ще каже човек, че се намираме във вековете на големите открития във всички области, че да се налагат постоянни промени. Толкова неграмотни ли излизахме преди години?!

Напротив, смея да твърдя, че излизахме доста по-грамотни и с по-трайни знания най-вече. Без хиляди тестове, които да ни измерват и без външни оценявания. С нормален приемен изпит когато и където се налага.

# 522
Защото новият закон и съпътстващите го наредби отмениха старите такива.
Формалният отговор на този въпрос вероятно се крие някъде в мотивите, които бяха публикувани заедно с проектите на документите. За съжаление те бяха толкова много, че човек, който не е пряко свързан с образователната система, едва ли е имал времето да прочете всичко и да вникне в него.

Когато се прави няксква промяна, особено в нормативна уредба следва да има обективна, смислена причина.А не има нова уредба, щото решихме да има.
Такава  причина не се заявява, нито се открива.

Причината е имитиране на дейност и  заблуждаване в новаторство.

# 523
Когато се прави няксква промяна, особено в нормативна уредба следва да има обективна, смислена причина.А не има нова уредба, щото решихме да има.
Такава  причина не се заявява, нито се открива.
Причината е имитиране на дейност и  заблуждаване в новаторство.
Виждам, че разполагаш с мотивите, може ли по някакъв начин да ни ги предоставиш? Тези за ЗПУО и Наредба 11 за начало. Опитвам се да ги открия, но засега неуспешно.

# 524
Нещо не се разбираме относно промените.

По- късно ще продължа.

Общи условия

Активация на акаунт