Третокласници 2018/2019

• 74 997
  • 773
  •   1
Отговори
# 60
  • София
mama Barba, аз съм писала и друг път, че моят човек не обича да чете. За момента единствените книги, които чете с желание, са от серията за Дръндьото. Вземаме ги с примирение - по-добре от нищо. Надявам се просто нещата в един момент да назреят, защото общо-взето сме пробвали всичко изброено без особен успех. С което искам да кажа, че хората са различни и нямам вече нервни клетки да хабя и за това. В крайна сметка животът си е негов и насила няма как да стане...

# 61
Така е, момичета, насила хубост не става. Simple Smile Давам си сметка, че не е задължително да са като мен и да обичат четенето. Готова съм и дръндьо да четем и всичко. Но да четем. Малкият е луд по динозаври, но такива книжки прочитни няма чак толкова много. Повечето са енциклопедии. Сега се сещам за поредицата за Хълцук. Трябва да му я предложа. Драконите също са му интересни.

Сиси, аз съм с твоя проблем. За съжаление нямам възможност и на баткото да помагам. И двамата са ми много умни, но образователната система е такава, че си трябва помощ. Засега се справяме с уча се. Но знам какво би било, ако отделям повече време за тях.

# 62
И дъщеря ми не обичаше да чете, но след като направиха презентация на различни книжки и автори в началото на годината се вдъхнови и вече чете.

# 63
И моята не обичаше да чете.Когато аз чета и тя сяда с мен да чете.
За няколко дни прочете Тошко Африкански и много й хареса книгата.
Сега за завършването им подариха тази книжка и макар да не е в списъка с четене,я започна :
Скрит текст:
Другият месец смятам да я запиша на езиков курс целодневно в Неа Германика.
Вие записахте ли децата някъде?

# 64
П.П. Нещо ми се изгуби ти из ФБ!

Скрит текст:
Във връзка с опитите на Фейсбук да се доберат до лична карта, оставих да блокират стария профил и съм с нов. Няма как да им снимам личен документ. Ще те намеря там.

Сиси, здрасти! Изгуби се!
Киндъл купих веднага, макар и да беше под формата на подарък за 1 юни. Не обичам да и задоволявам капризите без да е по повод или да ги е заслужила. За сега е доста успешна стратегията с тази покупка. Чете доста.

Момичета, изобщо не се впрягайте за Дръндьо. Много е популярна в момента и ако децата искат да я четат, не ги спирайте. Както каза и нашата класна по този въпрос: Важното е да започнат да четат. Вкъщи имаме сделка. Чете една книга от Дръндьо, след което следва четене на друга книга от списъка(примерно).

Последна редакция: чт, 07 юни 2018, 10:26 от Анонимен

# 65
Точно така, нека да четат, каквото и да е! Аз затова няма да го карам всичко от списъка да чете, а аз ще му прочета доста от книгите, особено по-трудните текстове, пълни с архаизми.. И не ги сравнявайте с по-големите си деца или със себе си, не че аз не го правя постоянно! Simple Smile

Bliss, ясно, ще се радвам! Къде учи сега Н.?

mama Barba, ти поне имаш оправдание, а аз никакво. Wink Просто така се завъртяха цели две учебни години. Но не е късно да се поправя, надявам се.. Simple Smile

# 66
Да разбуня духовете. Великите мислители в МОН са родини нова "гениална" идея.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6900409

# 67
Bliss, не ме питай как съм втори ден, нали съм сега със шестокласничка! Въобще випуск 2005 са ни взели за опитни зайчета! То не бяха нови и стари програми и учебници заедно (те нямаха учебници, а сега трябва да преговарят по тях)! То не беше увеличаване на учебната година - ще бъдат до 30 юни (съответно изпитите ще са чак след 15-ти, вече ще са с толкова прегрели мозъци и от учене, и от жегите)! Освен включване на българските автори от 5 и 6 клас, ще има някакво редуване на 25 задача по БЕЛ - теза,  характеристика на литературен герой, втори модул - преразказ с дидактическа задача на неизучаван текст или сбит преразказ на неизучаван художествен текст!! Т.е. няма да знаеш какво ще ти се падне в дадената година!! Трябва да си подготвен за всички варианти! Няма никаква яснота, щели да кажат преди началото на новата учебна година, никакъв преход, меко казано стресиращо ще е! Почваме преговор и четене лятото на произведенията от 5 клас, ако бяха казали по-рано, можеше активно да преговарят! А сега трябва да подготвиш материал по литература за 3 учебни години в рамките на една! Отделно от 7 клас ще имат и физика, химия, това е допълнително натоварване за децата.. Естествено, че и досега се обхваща и материала от предходните години, особено по математика, проблемът е увеличеният брой произведения по литература и редуването на 25 задача!
Всичко е направено пак за пари, да започват уроците и школите още от 5-ти клас и печатането на нови помагала и сборници! Според мен и НВО ще бъде най-субективно оценяваното до момента и ще има много ощетени деца! Абсолютно безумие! Дано все пак успеем да окажем някакъв отпор! Макар че отдавана се говори за промени, дори вече бяхме писали едно писмо, но продължаваме да се борим! Лошото е, че идва лято, отпуски и ще се окажем безсилни, но се активирахме сериозно и тук, и във ФБ.

Последна редакция: чт, 07 юни 2018, 14:42 от Сиси ♥♥

# 68
На мен ми направиха впечатление тазгодишните резултати. Само МГ-та в десятката и очевидно по-лесен изпит по математика. За сметка на увеличен субективизъм при оценяването по български и по-ниски оценки. Никъде не мога да видя резултати на 2 модул за да си направя изводи.

Промените по български за мен целят да засилят субективизма. Абсурдно е това да го правят по този начин и в такъв къс срок. Но вече нищо не ме изненадва.  

А ти си опитно зайче и с двамата. Нали и нашият випуск върви с нови учебници.
Ако има някакви петиции, давайте ги да ги подписваме и ние, защото нашите деца са следващите опитни зайци и платци на частни уроци.

Последна редакция: чт, 07 юни 2018, 15:16 от Анонимен

# 69
Няма да ви казвам какво сътвориха за набор 2003...
Скрит текст:
те в осми клас влязоха в гимназия без яснота изобщо как ще се завършва на две гимназиални степени и никой не знае кое ще им е дипломата за средно... а сега в осми клас учат по учебници по новата програма и "прилагат знания" изучавани в 6ти клас (по новия учебен план), с които те никога не са се срещали наживо, по-рано бяха в 8 и 9ти част от тях... Учебниците им ги отпечатваха през септември...
Три деца имам, учебните планове нямат нищо общо, всеки е по нова учебна програма, първи набор (единия с промяна на учебните планове в движение)... Като си помисля само от мен МОН колко псувни са отнесли Imp

# 70
Код:
Честно казано, когато аз кандидатствах след седми клас през 1994, можеше да се падне едно от три - отговор на литературен въпрос, преразказ с елементи на разсъждение на познат текст или преразказ на непознат текст. И си имаше уроци и курсове и тогава. Децата трябва да пишат текстове, не да слагат кръстчета!					

# 71
Трябва, но също трябва да пообучат и проверяващите какво значи оригиналност и собствен почерк(познавам и детето, и майката):

http://old.bg-mamma.com/?topic=1041458.msg36847824#msg36847824

И освен това трябва някак да премахнат субективизма при оценяването на текстовете, в противен случай не е обективен изпит, а касапница за малки души.
Да не говорим, че именно по мое време(а и поваше както се вижда) имам спомени как се разпространяваха апокрифно готовите написани теми, които фитваха на изискванията за оценяване и се учеха наизуст.

Докато това не се промени, кръстчетата са далеч по-обективен метод да се оценят знания. А писането на текстове нищо не пречи да бъдат застъпени в самата програма през годината. Няма лошо. Но не и да са решаващи на изпита.

# 72
praschinka, явно не схващаш срещу какво сме против и очевидно не си наясно, че текстове и сега се пишат, затова няма и смисъл да ти обяснявам! Сигурна съм, че ти в 7 клас не си се готвила и по всички произведения от 5, 6 клас, освен новите в 7! Със здраве! Все пак темата е за третокласници, да не изместваме фокуса!

Последна редакция: чт, 07 юни 2018, 16:37 от Сиси ♥♥

# 73
Никога не съм била против някой да ми обясни. Затова чета по форуми. И разчитам на тези преди мен да ми помогнат да бъда подготвена. Седми клас ми е далеч и затова не разбирам. Не съм нападала никого.
Аз лично сама си пишех темите на курса, на който майка ми ме записа. Именно тази учителка всеки път казваше "Аз съм тук да ви науча да мислите" и не ни е диктувала теми. Струва ми се, че точно това липсва днес. Според сестрата на мъжа ми нейният седмокласник (в момента кандидатства) не е упражнявал толкова много писане на текстове и разсъждаване върху текст писмено. Но пък тестове решава на килограм. Няма го в изпита - не се набляга.
Пак казвам, че това са мои разсъждения, а не крайна теза. Моля не ме нападайте!

# 74
Всъщност преразказ на непознат текст е застъпен сериозно в седми клас до колкото разбрах. . Извинете за пропуска.

Общи условия

Активация на акаунт