Третокласници 2018/2019

• 75 411
  • 773
  •   1
Отговори
# 75
Момичета, чак ме е срам да попитам, като гледам колко любители на четенето има сред децата ви. Ако някой е имал моите трудности, дайте съвет. Момчетата ми сега завършиха първи и втори клас. Баткото в момента три книги е започнал къде с ентусиазъм, къде по мое настояване, но и трите си стоят недочетени и не особено желани. А малкият само като чуе за четене, скача до тавана: "Няма да чета!" Нито аз, нито госпожите им държим да се четата книжките от задължителния списък, макар че всичките са много хубави. Искаме от тях само да четат, но да проявят постоянство в четенето. Ако им чета аз, веднага с интерес сядат, но щом трябва те да положат усилия, се отказват без бой. Има ли някакъв трик, който пропускам?

Емелче, имате късмет с вашата класна. Много различен списък. Simple Smile Жалко, че книжките ги няма в библиотеката.
Ех, аз съм по-развълнувана от списъка ни от сина ми. Майка ми също - днес ми каза, че е намерила и купила две от книжките, които липсват в библиотеката!
А моят син иска сам да си избира книжки от библиотеката и мисля да му го позволя. Но преди седмица взехме три тънки книжки по негов избор от там и още не е завършил нито една. Като седне само разгръща страниците и се вайка колко много текст имало Rolling Eyes Не знам до кога ще я караме така. Единственото, в което сме постоянни за сега е таблицата. Разбрахме се всеки ден да пише по 2 таблици(днес с 2 и 3, утре с 4 и 5 и т.н), само и само да не я забравя през ваканцията. Пък и без това с големите числа дооооста мисли и често обърква. Ваканционното другарче не смея още да го споменавам даже. Надявам се в края на месеца да пусна при баба и дядо сестричките му и като сме сами да поработим върху него.

За четенето:
Скрит текст:
Колкото до съвети за четенето на момчетата ти, ще дам за пример себе си, нищо че не съм момче. Не обичах да чета в първи, втори и трети клас. Едва в четвърти се запалих. Вече четях по-бързо и се осмелих да чета по-дълго произведение, което ме увлече("Том Сойер" на Марк Твен). Три години майка ми упорстваше и ме караше да чета разни книжки, колкото и да не исках. Сега съм страстен любител на книгите. И живея с надеждата, че и моите деца ще попаднат на четиво, което ще ги грабне и увлече, за да почувстват магията на четенето.

# 76
Срещнах днес класната на сина ми и си поговорихме конкретно за него, иска освен да чете през лятото, да го карам и да пише! Да си съчинява историйки или да разказва нещо преживяно, да опитва да се изразява с повече думи и по-дълги изречения.. През учебната година няколко пъти ги е карала да пишат съчинения извън учебната програма, вкл. и приказка имаха веднъж. Получаваха се и изключително весели текстове, които са ме просълзявали! Замислих се върху думите й днес, колко е хубаво наистина това и направо определихме една тетрадка за писане само на историйки или каквото му се иска. И в тази връзка, случайно или не, току що попаднах на един прекрасен пост на  Захари Карабашлиев и просто нямаше как да не ви го споделя!
Скрит текст:
Прочетете тоя бисер от конкурса на ВарнаЛит "Писмо до себе си след 10 години". Смял съм се с глас. Авторът получи специалната награда, но не присъстваше на тържествената церемония (бил на лагер), затова на следващия ден дойде с баба си и ми подари тази своя картина и бурканче домашно кисело мляко. Млякото беше страхотно, картината е явно вдъхновена от космоса, но... нека не избързваме. Ето писмото, приятно четене:

"Аз съм Йоан, на 8, но вече почти на 9 години, от Варна. Още нямам и-мейл и ползвам този на мама, но май ми е време да имам. Сега ще ви разкажа за плановете си за бъдещето.
След 10 г. ще съм на много важна възраст, защото ще съм пълнолетен, самостоятелен (ако съм отговорен), ще мога да карам кола и няма да слушам мама и татко. Не мисля да пуша, защото пушенето е много вредно, дробовете почерняват, почваш да кашляш и накрая
дори името си не можеш да кажеш. На 18 г. няма да съм ученик, може да съм студент, но може и да не съм и мисля да заживея на село.
Ние село нямаме, живеем в апартамент, а вътрешният ни двор за нищо не става. Много пъти съм ходил на гости в с. Геша, там имаме приятели - Тео, Ели и Стоян. Отсядаме при леля Живка, която живее сама и направо се чуди какво да прави с всичките стаи. Къщата й
е много стара и скърца, а банята има прозорче към двора и е много красиво. Само през зимата е студено, докато се къпеш, затова гледаш набързо и после си спомняш. През зимата там падат такива снегове, че Тео дори не ходи на училище във Велико Търново. Леля Живка има куче - Пантелей. И аз искам куче, обаче мама не дава, изморена е от чистене и от гледане на животни преди мен. Усещам, че скоро няма да си почине. Една баба, съседка на леля Живка, има златен зъб. И аз искам златен зъб. Ако имаш златни зъби, няма нужда да ги миеш, но не знам защо е така. Мечтата ми е да живея в далечно село, в планината, да имам къща до гората и огромен двор, направо няколко километра да е. Ще си гледам животни там, ще имам 5 външни кучета, прасе, овца, кокошка и крава. Мама казва, че храната е много важна, затова все готви и прави домашно кисело мляко. Аз също ще се
науча да квася и постоянно ще пия айрян. Ще имам кон за разходки, но и голям джип - с него ще возя приятелите. Ще си лежа на тревата на двора като на пикник, ще гледам небето и няма да бързам за нищо. Вътре в къщата непременно ще имам котка, бяла мишка в клетка и фейско куче. Фейските кучета са малки, удобни за вкъщи, порода немски шпиц. Те са специални и издръжливи, дори имат по-големи братовчеди и могат да оцелеят в планината. Познавам един шпиц, казва се Фея и затова им казвам фейски. Мисля да работя нещо на компютър, като татко. Той е програмист и може да работи навсякъде, което е много удобно. Освен това ще правя зехтин. В България няма маслини, затова ще ги купувам от Гърция, ще ги пренасям в бъчви с коне или магарета, ще правя най-хубавия зехтин и ще го продавам. Обещал съм на много хора да им давам от него, на мама и татко - по 2 литра месечно, на баба, на леля и чичо също, ако още са живи. На доста приятели съм обещал, така че ще трябва здравата да работя. През зимата ще паля камината, ще си стоя
у нас и ще посрещам гости. Ако имам интернет и телевизия, те въобще няма да
искат да си тръгват, ще играем компютърни игри, ще се забавляваме и ще си говорим.
Толкова искам да живея в тази моя къща, че не знам как ще издържа още 10 години.
Това ми е мечтата засега, а ако реша нещо друго, пак ще ви пиша."
С поздрав - Йоан Костов, II А клас, СУ “Св. Климент Охридски", Варна

# 77
Скрит текст:
Събрах всички книжки за лятото от списъците ни от началото на тази тема. Пишете, ако нещо съм изпуснала, или има грешки. (може на лс, да не пълним темата)
Скрит текст:
Списъкът е картинка, може да се сейва като такава, с десен бутон

Егати списъците - 30 книги, по 100 стр. средно всяка, демек 3000 страници за 3 месеца ....
Толкова книги някои хора не са чели през целия си живот.

И не знам учителите, дето ги дават тези списъци, скоро чели ли са някои от тези книги .... Децата ли се променят, времето ли, обаче някои класически произведения просто са труднообясними за съвременните деца.
Скоро четохме със сина ми Тошко Африкански. Помня само, че ми беше любима книга от детството, но нищо от съдържанието ѝ. Ами и аз се изумих, и детето слушаше потресено. Приключенията на Тошко се свеждат основно до това да прави бели и стопанката му да го пребива и да му се кара, пращат го на село за наказание, там пък маймуняка излива бъчвата с вино на дядото, който разярен иска да го убие, слага  го в чувал и тръгва жив да го дави и т.н. .... С Патиланско царство пък бая обяснения паднаха около това, че Патиланчо е слугинче на баба Цоцолана - защо малкото дете слугувало на бабата, тя защо го бие и т.н. Не знам, моят ли е толкова чувствителен или са се променили децата ...

# 78
  • около Варна
И аз си спомнях Тошко Африкански като много забавна книга, а като я четох с децата изобщо не ми хареса. Списъците са обвързани с учебното съдържание или поне трябва да бъдат, затова са такива. Моят син няма списък с препоръчителна литература, захванал е пет книги едновременно, но чете упорито всеки ден и попълва сборници, без да го подканям, за разлика от каката. За Денят на детето му подарихме Рекордите на Гинес, отдавна мечтае за нея, та освен другите книги, чете и рекорди, че и се опитва да ги помни Grinning

# 79
Сиси, нашата класна ни беше направила за края на годината сборник с разкази. Какъв ще съм след 20 години. Всяко дете беше писало. Много любопитни неща има в тази книжка.

Списъкът е сборен от всички списъци публикувани в темата.

На моето дете пък миналата година и "Ние врабчетата", и "Ян Бибиян" и бяха супер интересни. Само за архаичните думи питаше.

# 80
Сиси,
миналото моята девойка с голям мерак пишеше писма на баба си и ги изпращаше по пощата. С трепет очакваше отговорите. Ако удариш на камък с разказите, пробвай с писма. 🙂

И аз не припадам по част от книгите в списъците. "Патиланско царство" чете миналото лято, беше потресена от боя на баба Цоцолана.  После чете "Ането" и трябваше да обяснявам що е то циганин и всички ли са като Радул. Със сигурност ще и дам "Чичо Томовата колиба" по-нататък, за да изравним по точки.
Днес водихме дълъг разговор за  приемствеността по повод откъс от "Ние, врабчетата ".  Такива моменти ме връщат в моето детство и си ги кътам като свидни спомени.

# 81
  • София
На нашия списък пише да си избереш  три книги от него и че може и всякакви други. Но има и задания по другите предмети...

# 82
Ще пише, благодаря за идеите, момичета! Ех, толкова много писма пишех и аз навремето, дневници..

За трениране и развиване на въображението, имаме Story Cube - https://www.storycubes.com/ - оранжевите и зелените засега. Играем цялото семейство, дори съм правила и клипчета на децата за спомен, страхотни разказчета се получават! И за нас възрастните е много забавно и демонстрираме на децата различни асоциации, за които те сами не биха се сетили, после наблюдавам, че ги ползват и те.

В тази връзка, играем много вкъщи и Dixit, малкият се справя изключително добре и умираме от смях когато той трябва да обявява карта, такива поетични неща измисля понякога.. Препоръчвам и двете игри!! На Dixit имам и 8-те комплекта карти, изключително красиви са, така че освен асоциативно мислене, развиват и естетически усет.. Wink А колкото повече души играят е по-интересно!

GG_BG, и ти ли си като мен с деца 3 и 7 клас?

П.П. Интервю с 8 г. Йоан, за който ви писах - http://bnr.bg/varna/post/100978404/ioan-kostov
Срещнах днес класната на сина ми и си поговорихме конкретно за него, иска освен да чете през лятото, да го карам и да пише! Да си съчинява историйки или да разказва нещо преживяно, да опитва да се изразява с повече думи и по-дълги изречения.. През учебната година няколко пъти ги е карала да пишат съчинения извън учебната програма, вкл. и приказка имаха веднъж. Получаваха се и изключително весели текстове, които са ме просълзявали! Замислих се върху думите й днес, колко е хубаво наистина това и направо определихме една тетрадка за писане само на историйки или каквото му се иска. И в тази връзка, случайно или не, току що попаднах на един прекрасен пост на  Захари Карабашлиев и просто нямаше как да не ви го споделя!
Скрит текст:
Прочетете тоя бисер от конкурса на ВарнаЛит "Писмо до себе си след 10 години". Смял съм се с глас. Авторът получи специалната награда, но не присъстваше на тържествената церемония (бил на лагер), затова на следващия ден дойде с баба си и ми подари тази своя картина и бурканче домашно кисело мляко. Млякото беше страхотно, картината е явно вдъхновена от космоса, но... нека не избързваме. Ето писмото, приятно четене:

"Аз съм Йоан, на 8, но вече почти на 9 години, от Варна. Още нямам и-мейл и ползвам този на мама, но май ми е време да имам. Сега ще ви разкажа за плановете си за бъдещето.
След 10 г. ще съм на много важна възраст, защото ще съм пълнолетен, самостоятелен (ако съм отговорен), ще мога да карам кола и няма да слушам мама и татко. Не мисля да пуша, защото пушенето е много вредно, дробовете почерняват, почваш да кашляш и накрая
дори името си не можеш да кажеш. На 18 г. няма да съм ученик, може да съм студент, но може и да не съм и мисля да заживея на село.
Ние село нямаме, живеем в апартамент, а вътрешният ни двор за нищо не става. Много пъти съм ходил на гости в с. Геша, там имаме приятели - Тео, Ели и Стоян. Отсядаме при леля Живка, която живее сама и направо се чуди какво да прави с всичките стаи. Къщата й
е много стара и скърца, а банята има прозорче към двора и е много красиво. Само през зимата е студено, докато се къпеш, затова гледаш набързо и после си спомняш. През зимата там падат такива снегове, че Тео дори не ходи на училище във Велико Търново. Леля Живка има куче - Пантелей. И аз искам куче, обаче мама не дава, изморена е от чистене и от гледане на животни преди мен. Усещам, че скоро няма да си почине. Една баба, съседка на леля Живка, има златен зъб. И аз искам златен зъб. Ако имаш златни зъби, няма нужда да ги миеш, но не знам защо е така. Мечтата ми е да живея в далечно село, в планината, да имам къща до гората и огромен двор, направо няколко километра да е. Ще си гледам животни там, ще имам 5 външни кучета, прасе, овца, кокошка и крава. Мама казва, че храната е много важна, затова все готви и прави домашно кисело мляко. Аз също ще се
науча да квася и постоянно ще пия айрян. Ще имам кон за разходки, но и голям джип - с него ще возя приятелите. Ще си лежа на тревата на двора като на пикник, ще гледам небето и няма да бързам за нищо. Вътре в къщата непременно ще имам котка, бяла мишка в клетка и фейско куче. Фейските кучета са малки, удобни за вкъщи, порода немски шпиц. Те са специални и издръжливи, дори имат по-големи братовчеди и могат да оцелеят в планината. Познавам един шпиц, казва се Фея и затова им казвам фейски. Мисля да работя нещо на компютър, като татко. Той е програмист и може да работи навсякъде, което е много удобно. Освен това ще правя зехтин. В България няма маслини, затова ще ги купувам от Гърция, ще ги пренасям в бъчви с коне или магарета, ще правя най-хубавия зехтин и ще го продавам. Обещал съм на много хора да им давам от него, на мама и татко - по 2 литра месечно, на баба, на леля и чичо също, ако още са живи. На доста приятели съм обещал, така че ще трябва здравата да работя. През зимата ще паля камината, ще си стоя
у нас и ще посрещам гости. Ако имам интернет и телевизия, те въобще няма да
искат да си тръгват, ще играем компютърни игри, ще се забавляваме и ще си говорим.
Толкова искам да живея в тази моя къща, че не знам как ще издържа още 10 години.
Това ми е мечтата засега, а ако реша нещо друго, пак ще ви пиша."
С поздрав - Йоан Костов, II А клас, СУ “Св. Климент Охридски", Варна

Последна редакция: пт, 08 юни 2018, 08:07 от Сиси ♥♥

# 83
Сиси, позна.

Между другото, като стана въпрос за писане, книгата за Дръндьото има един том, който децата трябва да си попълнят сами - нещо като лексикон, със забавни въпроси от всякакъв вид, съпътствани от рисунки и комикси. Баткото с голям кеф си го попълваше и го изписа целия - около 200 стр. Малкият пък се отнася към това творение на батко си с по-голям възторг, отколкото към оригиналната книга и най-редовно си го чете и разглежда. Сега има голямо желание и той да напише такава книга, въпреки че писането му е най-неприятно от всички учебни занимания. Мисля, че е добра провокация да се накарат децата да пишат и да се забавляват, едновременно. Дръндьото като цяло е доста подценявана книга, но щом може да накара толкова деца да седнат да четат, че и да пишат, от мен има доста положително отношение.

Последна редакция: пт, 08 юни 2018, 09:05 от GG_BG

# 84
GG_BG, дупе да ни е яко! Smile

Подобни на описаната книга с попълване има доста издадени тук - Унищожи този дневник, Довърши тази книга, Въображаемият сват на.. , Безсмислената книга, 1 страница на ден, Анти дневник за нестандартно творчество. Известни са и като книги по подхода "учене чрез действие" и се използват дори в училищните програми в цял свят като нетрадиционни методи за придобиване на знания!
Ние имаме две, само започнати от каката, която каза, че са глупост, та май момчетата повече им се кефят и брат й сигурно ще ги попълни в някакъв момент..

# 85
  • София
Сиси, радвам се да те видя пак в темата!! Ще напиша само, че и аз имам същите угризания за малката. С кака й съм се занимавала повече, и колкото и да не искам ми е неизбежно сравняването. Имам набелязани неща за лятото, да видим дали ще имам волята да ги направим.

Ще изчакам ако се появят още нови книжки, за да ги добавя към списъка, и ще помоля модератор да го сложи в началото. Направих го с идеята да се знае кои книжки са препоръчани от учителите за тяхната възраст.

# 86
Понеже много ме втрещиха с това ЧО за 3 клас, подхванахме уроците в уча.се. Оказа се, че съм позабравила доста неща, та и аз гледам с детето. Интересно ни е, но настана голяма каша при сравнителната характеристика между траки, славяни и прабългари. Кой, в какво живее, богове разни, погребални традиции, племена, старейшини, ханове....Ще правим таблица по темата, за да се изчистят нещата.
Детето, обаче е впечатлено. Определи ме, като типична стара българка, само малко да ми порасне косата и се вмествам в профила. 😁😏

# 87
  • София
Да добавя и нашите книги, които се наложи да поръчам, че нищо толкова съвременно нямаше вкъщи:
• Приказки за цялото семейство - Диана Петрова
• Феята от захарницата - Катя Антонова
• Планетата на дядовците - Здрава Каменова
• Дракончето в мен - Камен Калдъръмов

Успях “Планетата на дядовците” да прочета и много приятно ме впечатли. Хубава книжка за деца загубили баба или дядо. Много ми хареса идеята за планетата.

Списъкът е доста нетипичен, но явно учителката има някакви идеи. В старото училище си бяхме по това, което видях из темата.

# 88
silvi.d, браво на вашата госпожа. Един съвременен и различен подбор на книги и то само от български автори. Чудесно!
Въпреки че първата книга я има моят син и в темата съм споделяла, че приказките не ми харесват. Не са увлекателни, липсва ми плавност в разказа и са странни като истории.
 Третата ми стана любопитна като тематика.
 Втората и последната имат интересни резюмета Simple Smile

# 89
EliG, явно е напълно нормално! Сигурна съм, че и К. ще порасне също толкова успешна като М.! Но трябва да си повтаряме, че са различни и понякога силни в различни области! Прегръдки!

silvi.d, наистина браво на вашата учителка!!

Общи условия

Активация на акаунт