За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 64

• 36 967
  • 767
  •   1
Отговори
# 165
Моля, някой да снима що е то имунизационен паспорт.
Ами те значи всичко каквото си поискат могат да поставят на бебетата, всичко на юнашко доверие масово.
УжаСТ.

# 166
  • Германия
Много несериозна работа! Май в БГ и педиатрите и те всеки си прави каквото иска. Няма ли правила, които да важат за всички?!

# 167
На 1 месец се слага хепатит Б втори прием.

Да, а на втория месец е петвалентна. Скоро разбрах, че Ротарикса станал безплатен, чудя се дали да го слагам.

На колко месеца е бебка? Ако не се лъжа приемът трябва да е приключил до 6тия месец. След това не се слага

Малчо още няма два месеца, за това се чудя. Сега си спомням, че с голямата аз исках да я сложил и лекарката ме разубеди. Ще го обсъдим пак и ще видим до какво решение ще стигнем.

# 168
Различно е във всяка болница. На мен ми дадоха имунизационен картон в родилното. Картон за бебка си купих аз, различно е от ЛАК за голям човек.

# 169
Прочетох НАРЕДБА № 15 ОТ 12 МАЙ 2005 Г. ЗА ИМУНИЗАЦИИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, изм. и доп. ДВ. бр.38 от 12 Май 2017 г. Все пак тя дава насоката как лекарите да процедират.
Наредбата задължава лекарите, които извършват имунизацията, да вписват приложените ваксини в:
1. книгата за профилактични имунизации и реимунизации по образец;
2. имунизационния паспорт в здравноосигурителната книжка;
3. личната амбулаторна карта (ЛАК);
4. амбулаторен лист (бланка МЗ-НЗОК № 1);
5. епикриза или обменната карта на новороденото.
Съгласно тази наредба имунизационният паспорт се съдържа в здравноосигурителната книжка (ЗОК). Имунизационният паспорт се съхранява от имунизираното лице или от неговия законен представител (напр. родител) и се предоставя за регистрация при всяка извършена имунизация и реимунизация.
Здраноосигурителна книжка може да се извади и от ДКЦ- то, поне в Младост педиатърът така ми каза.
Вписването на ваксината се извършва като се отбелязва кодът на ваксината според наредбата, валидността й и датата на поставянето.

# 170
  • София
Нашите ваксини педиатърката ги пише в картона- ЛАК. Там са и мерките и теглилките. Нямам нищо друго. Нито синя книжка, нито имунизационен паспорт.
Аз съжалих, че сложих Ротарикса. Категорично отказах втория прием.

# 171
Защо съжали?

# 172
  • Варна

Така изглежда нашия. Малка книжка.
Аз много се чудих за Ротарикс, питах, разпитвах. Сложихме я на 2 приема с другите ваксини. За щастие засега нямаме оплаквания и странични ефекти.
А по принцип косата ми настръхва, когато дойде време за ваксини. Става нервен, сърцето ми се къса... Но и да не слагам нямам смелост.

# 173
  • София
Имаше слуз в акото и разстройство. И това повече от две седмици. И започна да повръща, а преди това не повръщаше изобщо. И към днешна дата си повръща. Не твърдя, че е от това, но е факт, че започна след приема на Ротарикса.

# 174
  • Варна
Това е ужасното с ваксините. Никога не се знае какво ще отключат в децата. И с тези полемики край тях е съвсем плашещо...

# 175
Нашите ваксини педиатърката ги пише в картона- ЛАК. Там са и мерките и теглилките. Нямам нищо друго. Нито синя книжка, нито имунизационен паспорт.
Нищо нямам и аз, даже и ЛАК. Д-рът си ги вписва нещата на компютъра и изобщо дума не е ставало за нито едно от тези неща.
Аз ротарикс не съм давала.

# 176
  • Пловдив
Нашата лекарка ни даде синята книжка на дъщеря ми чак сега (когато навърши годинка). Бяха вписани всички ваксини, които сме слагали до момента. Предупреди ни да я носим следващия път, за да отрази новата ваксина.

# 177
Здравейте , ползвалите Lactoflor kids  в колко впда да го разтворя.

# 178
  • София
И аз като Жана нямам нищо. Педиатърката си вписва всичко.

Сложен му е Ротарикс. Като странична реакция мога да отчета 4-5 пъти акане за 24ч след ваксината.

# 179
На мен лл ми каза да взема здравната книжка чак на годинка като стана. Взима се от здравна каса. В 20 ДКЦ има кабинет, иначе от самата поликлиника не може.
Преди това вписваше всичко в картона и в една малка книжка, на която отпред пише часовете за ДК, а вътре колко тежи, колко е висок, обиколка на гърдите и на главата и имунизациите коя кога е сложена.

Общи условия

Активация на акаунт