За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 64

• 36 561
  • 767
  •   1
Отговори
# 615
  • Германия
Аз затова препоръчвам книгата на Мария Нориега. Използвала е за източници медицински изследвания, а не изсмуканите от пръстта глупости дето ги разправят повечето педиатри, баби и майки вманичени на тема захранване по схема.

И на мен на Мария Нориега книгата много ми хареса! Но аз бях решила още като беше малката на 3-4 месеца, че ще захранвам по ЗВБ. Иначе докато стигна до това решение и аз много се чудих кое какво кога защо и по колко

Но според мен ЗВБ не е за майки, които се страхуват от задавяне и искат да захранват бавно и по схема 👍🏼

# 616
  • Варна
Не само. Зависи и от детето. Моето не искаше да хване никаква храна с ръка и не искаше да яде нищо непасирано до доста късна възраст. На над година и 7-8 месеца беше, когато започна да яде храни, които не са супер гладко пасирани. На над година се прежали да захапе бисквита и солета. Давала съм му парченца плод, изобщо не знаеше какво да ги прави. Той е от тези, дето не слагаха нищо в уста, ако не е в лъжица. Така че ЗВБ би било тотално неподходящо за него, дори и при най-доброто ми желание.

# 617
И аз доста четох, но в крайна сметка везните се наклониха в полза на стандартното захранване вместо ЗВБ.

# 618
Може ли и на мен схемата,имам няколко от приятелки,но все още търся ориентировъчен план,само за началото съм сигурна,после сам ще си покаже предполагам имам над месец време още.
И мен не ме е срам да питам,първо ми е и разпитвам всички с деца които имат време и нерви да ми отговарят,ясно е че няма как да важи всичко за моя,но поне опита и съветите са ценна информация и не се знае какво може да потрябва и кога.
Кога ви излезе първото зъбче и какво ползвахте за облекчаване?

# 619
  • София
В крайна сметка захранването си е наука за цяло висше.

Не знам това дали е някаква подигравка с това, което написах в първия пост, но като майка с първо дете изобщо не ме е срам да си кажа, че ми е малко трудна тази работа. Особено като не знам кого да слушам, с остарелите разбирания на бабите и факта, че на педиатърката ми не мога много да се доверя. Пък, който иска да ми се смее, срамен въпрос няма, когато става въпрос за бебето ми. Simple Smile

О, не, извинявай, че така е прозвучало.
Казвам го, защото има наистина много теории и схеми за захранване, съответно различни мнения. Аз изчетох много, вкл. Маги Пашова и пак се чудя дали съм въвеждала всичко в правилен ред и в правилни пропорции. Всяка майка си знае най-доброто за нея. Аз не съм фен на ЗВБ, но това не значи, че не е ок като метод.

# 620
  • Плевен
Аз четох доста за ЗВБ и реших, че може би е по подходящо за кърмено бебе и майка, която не желае да замества хранене до 1 година. Аз не съм от тях, затова ще сме на пюрета.
Първото зъбче изби на 5месеца и един ден, второто 10 дни по късно. Два пъти съм давала панадол през ноща, че доста поплака. Имам едно кремче на бочко, но съм мазала 3-4 ей така просто.

# 621
Мен много ме е страх от задавяне и за това не съм пробвала ЗВБ. Сега пасирам по-едро пюретата и му давам хапки плодове сурови

# 622
  • София
Дами, аз направих гнойна ангина (често ми се случва). Педиатърката каза, че не би трябвало да има проблем за бебето (на месец и половина), но на мен ми е притеснено. Някой с лични наблюдения?

# 623
И аз в петък молих лекарката на децата да ме преглежда, бях с подобни съмнения. Успокои ме жената, че няма нищо, а ако има не било проблем за бебето. Предполагам има някакви лекарства съвместими с кърменето. 🤔

# 624
  • Варна
Спокойно. Гнойната ангина е бактериална, най-често усложнение на нещо и не е толкова заразна, колкото вирусните заболявания. Все пак без целувки Grinning

# 625
Може ли и на мен схемата,имам няколко от приятелки,но все още търся ориентировъчен план,само за началото съм сигурна,после сам ще си покаже предполагам имам над месец време още.
И мен не ме е срам да питам,първо ми е и разпитвам всички с деца които имат време и нерви да ми отговарят,ясно е че няма как да важи всичко за моя,но поне опита и съветите са ценна информация и не се знае какво може да потрябва и кога.
Кога ви излезе първото зъбче и какво ползвахте за облекчаване?

на нас сега ни излиза първите зъбчета и нищо не ползваме за облекчаване. Бебето е в добро настроение и не се оплаква много, не бих ползвала нещо за облекчаване, освен ако не е наистина екстремен рев.

За захранването ние карахме зеленчуци, месо, плодове зърнени без глутен , зърнени с  глутен (като тук ползваме скала за съдържание на глутен: т.е. първо овес после други зърнени с малко глутен и най-накрая пшеница).добавяме и малко масло и жълтък на пюренцата. Много сме доволни от схемата и всичко минава по мед и масло засега. Първо почнахме към 5.5 месеца с малко зеленчук, по една две лъжички. Към 6тия месец добавихме масло/месо пак в много малки количества. на 6.5 месеца плодовете, на 7 почнахме с безглутеновите зърнени. Сега сме на 7. 5 месеца и от два дена сме почнали с глутена под формата на овесена бебешка каша.

Момичета, ужасно се дразня да ми пипат детето хора, освен мен и мъжа ми (и майка ми). По принцип никой не ми го е пипал в количка, но извън нея постоянно някой се лепва. Днес ходихме  да му взимат кръв на сина ми и медицинската сестра след процедурата като почна "ама не мога да не те намачкам" и почна да ми го пипа и боцка по корема, изтрещях. С анонимни хора не би ми било проблем да кажа "не ми го пипайте", но с медицински персонал или мои познати, ми е тъпо да им кажа "може ли да не го пипате". С мъжа ми си мислихме, да казвам "Ами баща му не обича да го пипат". Хем не искам да съм груба, хем не искам да го пипат и се дразня, че без позволение го правят. Това е дете, човешко същество, никой не би тръгнал така да пипа възрастен без позволение.

# 626
За захранването аз черпя идеи от книгите на Annabel Karmel. Замествам някои от продуктите, които не са типични за нашите ширини. За поредността на въвеждане чета различни източници и най-вече изследвания.

# 627
  • София
 Въвеждам по схемата - зеленчуци - плодове - каши - жълтък - месо - глутен - млечни - риба. В момента въвеждам сирене, а малкия е на 8м и половина. Реакция не е имал към нищо, така че смятам, че съм се справила добре.

# 628
  • София
И моята схема за захранване е сходна с тази на Неизвестна 16. Каши дадох след зеленчуците и плодовете защото бебка вървеше слабичка.

И на мен не ми е приятно да пипат детето и понякога стискам зъби за да не съм груба с хората. Странно ми е, че всички се насочват към ръцете на бебка , а тя сега ги лапа непрекъснато. И с това " Дай боц"  направо ми призлява.

# 629
  • София
А моята схема е... нямам думи. Бях решила първо зеленчуци, после плодове и след това каши. А се получи - сладък картоф, тиквичка, картоф. След това банан, защото купих оризово-бананова каша. После дадох морков и трябваше да продължа с пащърнак и тиква, вместо това днес дадох вишни, защото харесах една каша с вишни и банани. Разказах ѝ играта на схемата. Joy

Да попитам, за София, къде водихте бебетата за ехографията на 6 м.? И дали сте доволни?

Последна редакция: вт, 19 юни 2018, 15:43 от eldorado_f

Общи условия

Активация на акаунт