За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 64

• 36 557
  • 767
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Детето да може или да се опитва да седи, да проявява интерес към храната и да не избутва с език.

# 601
# 602
Месечинка Виторога го е написала просто чудесно, абсолютно съм съгласна с нея. Тия сокчета...голям зор им е на всички тяхното даване, писнали ми бяха всички с това натякване.

Всяка майка решава за детето си, има си плюсове и минуси за захранването с пюрета и за ЗВБ, описани са в книгата на Маги Пашова.
Аз прецених, че предпочитам да захраня с пюре, зеленчуково. Започнах с тиква.

Малкия беше на точно 5 месеца като започнах, според мен е съвсем окей за бебе на АМ. Ако кърмех, щях поне още две седмици да изчакам.
И все пак сега съм на мнение, че избързах и че трябваше още две седмици поне да минат, нищо, че не е кърмено бебе малкия. Не беше готов. Карай, каквото - такова.

По принцип ако няма да захранвате по ЗВБ, а с пюрета, се препоръчва първо да се дадат зеленчукови такива. Ако се започне с плодови, бебетата свикват със сладкия вкус и в последствие някои отказват да ядат зеленчуковите пюрета, които (в сравнение с вкусните плодови) са блудкави и безвкусни.

Захранване с каша (оризова) се препоръчва при бебенца с по-ниско телесно тегло или с рефлукс, така съм чела.

Последна редакция: пн, 18 юни 2018, 14:35 от Анонимен

# 603
Момичета,
Ама бабите защо въобще ги намесвате? На мен никой не си е позволил да дава съвети как да си храня детето, даже като им я оставя, постоянно звънят да питат какво може и какво не.
За соковете - и аз мисля, че не са нужни. Моята е на 1, 8 и сок е пила 2- 3 пъти в живота си. Като не познава вкуса, не го и търси. Пие само вода, АМ и съвсем от скоро чай.
Относно източниците на информация - търсете различни и отсявайте ценното за вас. Ако на някой му трябва нещо, мога да пращам схемите, по които аз съм се водила. Но предупреждавам, че могат да се сторят прекалено бавни и щадящи. Аз в крайна сметка избрях този вариант и не съжалявам.

# 604
  • София
В крайна сметка захранването си е наука за цяло висше.

# 605
Трудно си е . Преди месец не бях дала нищо , а сега вече сме яли : Картоф , морков , бял морков , тиквички , тиква , ябълка , ( днес сливи ) и каша грис , жълтък . Продължавам да внимавам със всичко което му давам . Другата седмица ще включа и месо .

# 606
Мога ли да давам и нови плодове/зеленчуци, докато въвеждам жълтък? Става въпрос за схемата , която Жана е пуснала в предните страници.

# 607
Подкрепям за соковете. Реших да не предлагам, защото имахме уоасни колики и реших, че сокът само може да ги върне.

Реших на захранвам по ранната схема от 4 месец, много бавно е захранването ми. Ако беше се сдобил отново с колики или не беше готов щях да преустановя.

Първият ден дадох 2 разредени лъжички пюре от тиква с 2л кърма. Лъжичките ми се неговите, с които яде. Решех да увеличавам количеството с по 1 л на ден и да въвеждам всеки зеленчук по 5-6 дни. . Доволна съм, яде като голям човек с лъжицата, но все още давам доста редички пюрета и нямам и няма да имам скоро заместено хранене.

# 608
Мога ли да давам и нови плодове/зеленчуци, докато въвеждам жълтък? Става въпрос за схемата , която Жана е пуснала в предните страници.
Можеш, просто ги давай в различни дни от жълтъка, за всеки случай. Simple Smile

# 609
Благодаря! Hug

# 610
Моята бебка е на шест месеца.  Започнах със захранването отдавна но все още избутва със език. Докога така?? Cry

Последна редакция: пн, 18 юни 2018, 17:42 от martitedi

# 611
В крайна сметка захранването си е наука за цяло висше.

Не знам това дали е някаква подигравка с това, което написах в първия пост, но като майка с първо дете изобщо не ме е срам да си кажа, че ми е малко трудна тази работа. Особено като не знам кого да слушам, с остарелите разбирания на бабите и факта, че на педиатърката ми не мога много да се доверя. Пък, който иска да ми се смее, срамен въпрос няма, когато става въпрос за бебето ми. Simple Smile

# 612
Мяу,
Споко бе. Wink
И аз в началото много се бях шашнала, после нещата почват да си влизат в релси и виждаш, че не е толкова страшно.
В днешно време поне информация има бол, така че няма да се притесняваш.
Бабите и педиатрите на тема захранване - игнор. Sunglasses

# 613
Аз затова препоръчвам книгата на Мария Нориега. Използвала е за източници медицински изследвания, а не изсмуканите от пръстта глупости дето ги разправят повечето педиатри, баби и майки вманичени на тема захранване по схема.

# 614
  • София
Likeadream, моля прати ми на лични твоята схема. Аз го карам бавно. Моето момиче въпреки, че вече е на шест месеца, не мисля, че още е готово. Ама каквото такова. Нямаше и да бързам, но наддава много малко.

Общи условия

Активация на акаунт