За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 64

• 36 596
  • 767
  •   1
Отговори
# 660
  • Варна
Моя приятелка с дете на година и 8 месеца процедира така: на обяд дава супата и десерта, а за следобедна дава основното от кухнята.
Много майки процедират така, в т.ч. и аз така съм правила понякога, но факт е, че храната в кухнята е предназначена само за едно хранене и не е редно да се протестира, че грамажът не стига за 2 Laughing

# 661
Правилно Simple Smile

# 662
  • София
Не знам каква е тази кухня с подобни грамажи.  Аз съм взимала Юначе и Беборани. Първата е за над 7м, втората - над 6м. И двете са по 220гр. Юначе са 3 хранения - основно, супа и десерт, а Беборани - основно и десерт.
Давам основното за обяд, а десерта за СЗ. В интерес на истината взимам рядко, защото има неща вътре, които не съм въвела. Пише, че има захар и сол, но явно са ядски незабележими, т.к. не се усещат.
И да, моето момче издържа по 3ч само с 190гр плодово бурканче. Качва си съразмерно, на 8м беше 8770/71см.

# 663
За държавна кухня ли говорите?

# 664
  • Варна
Аз говоря за държавната. Според изнесеното в сайта на общинската детска кухня във Варна меню супа, основно и десерт са по 150-200 грама, зависи от конкретното ястие. Това обаче не означава, че всичко трябва да се изяде. Също така всички детски кухни работят на принципа, че храната е предназначена за едно хранене - обедното, независимо, че някои майки разделят нещата и дават на обяд едното, на следобедна закуска второто, а на вечеря третото. Порционът за деца е около 50 гр. супа, 150 гр. основно ястие и 150 гр. десерт. Ако някой иска да храни детето си с ДК и за обяд, и за вечеря да купува по 2 купона, ако смята, че един е недостатъчен, но да се роптае, че супата, получена от ДК била 100 гр. е нелепо.

# 665
А вие как мислите , по- добре ли ще е ако сме на кухня , откъм разнообразие ?Пюретата картофи и моркови , ако не месо с домат и грах и най - много нещо зеленчуково - плодово в едно. Ние сме на 6 месеца и половина и давам жълтък с пюренцето , вечер каша с плод някакъв , но ако има такива къхни 6+. звучи по-вкусно..

# 666
  • София
Не знаех, че са такива грамажите в държавната кухня. Не мисля, че важи същото и за частната де. Реално супа+основно+десерт са едни 660гр.
Има кухня 6+, тя е на Беборани. Харесва ми, че е добре пасирана, т.к. моето момче няма дъвкателен рефлекс. Обаче пък има бисквити Закуска вътре, извара, КМ.

# 667
  • Варна
6 месечно на кухня ми звучи безумно... Колко продукта сте въвели, че мислите за кухня? За да се запише на ДК детето трябва да са въведени голяма част от зеленчуци, плодове, глутен, млечни, месо... На 6 месеца детето тепърва се учи да дъвче, остана и да не са добре пасирани нещата.

# 668
Права сте. Глутена го въведох преди няколко дни с каша от грис . Месото след една седмица и ище ( карфиол , грах , домат , чушка) мисля че до месец и половина най- много вече си е добре за кухня . Стога да няма сол и захар .

# 669
Тук от 6 месеца ги записват,вчера една майка на 7 месечно му надроби в лещата сиренка и му даде това за обяд.Не е моя работа и не се меся,засичали сме се,поздравявали сме се,но това ми дойде в повече.
Как са цените при вас в държавните кухни?Тук тристепенно меню по 150 гр порцията е 4 лева.Разделено е на тримесечия (6-9,9-12,12-15) и искат бележка за алергии от педиатъра.

# 670
Сиренка, надробена в леща е егати и якия обяд Confounded , бляк.
Тотал щета.

# 671
Става въпрос за ДК в Стара Загора.
И никой не се роптае! Просто казах какво впечатление ми направиха количествата. Винаги съм мислела, че грамажите са повече, каквито Неизвестна е написала за частната кухня. Както и да е.

# 672
момичета, а нали млечните са чак след годинка? какви са тези детски кухни с млечни продукти? Ние сме се ориентирали към една частна, която ни похвалиха, но още си се захранваме и си въвеждаме глутена и тн. Но с млечните не знам как ще стане, все пак по нашите теории, те не се препоръчват за малки бебета.

# 673
  • София
Както казвах, взимам Юначе (3степенно меню по 220гр -4лв) и Беборани (2степенно по 220гр - 2.80лв). Когато има млечни или нещо, което не ми харесва - не взимам. Поръчва се ден за ден, не са ми искали никакви бележки.

# 674
  • Варна
glamz,
уточнявам, защото ми стана странно чуденето ти за супата, която не била достатъчна за едно ядене. Ми много ясно, че не е достатъчна, една супа не е достатъчно калорична и засищаща, даже и половин литър да е. В частните кухни е съвсем различно, цените също са тройни и четворни спрямо държавната кухня. В частните може да вземеш само супа, само основно, само десерт, затова и грамажите са за цяла порция. В държавните кухни менюто е направено като калории, състав и т.н. да покрие едно балансирано хранене, затова и грамажите са други.

Общи условия

Активация на акаунт