СЕДМИ клас – 7 – Резултати, статистики и желания редим (04.06.2018–10.06.2018)

• 183 301
  • 2 022
  •   1
Отговори
# 885
И за шестокласните, които четат сега тук.
И школата и уроците не са панацея. Чета сега и реплики-след толкова труд-нищо.
Ами да, не може всички да са с над 90. Няма как. Въпреки уроците.
Вчера се чух с едни познати, изключителна преса над техния седмокласник имаше, спиран от всичко, милион школи и пробни и фиксиране. След изпитите детето каза-елементарен БЕЛ, сега пее друга песен след резултатите, как бил по-труден от миналогодишния.  Елементарен, елементарен, ама няма и 80 точки на този елементарен БЕЛ. Което си е вече позиция в масовката и борбата, тази тежка и неравна  борба за невероятния елит, е леко обречена, а майката е в ступор-как е възможно след толкова труд. От труд до труд има разлика, колко точно много е този труд също не се измерва с броя пробни изпити преди това, та въобще, мен ако питате не следва да има "толкова много труд" за това НВО.
Същото е и с математиката-формата предполага подготовка за решаване с бързина и решаване на конкретни типове задачи после, всичко е тренинг, който също не отделя математическия ум от останалите.
За статистиката, моето дете беше от смотано квартално училище, а резултатите му по мат бяха на ниво класиране в СМГ паралелка с немски, част от познатите, насочили се към СМГ бяха изтръпнали, да не вземе да реши там да се записва, че да им "открадне" мястото и за тях да не остане.
Високите резултати бяха не заради невероятни математически заложби, или литературни или езикови познания на особено високо ниво, а на изучаване из основи на формата и отработването му. Специално по математика, няма как да имаш пропуск и следва да си овладял материала, разбира се, но само това не помага. Специално за БЕЛ, където беше по-знаеща, форматът е такъв, че не показва това, гони се и се цели друго, затова и по-ниската оценка бе там, въпреки грамотността както по езикова култура, така и по изучаваните произведения.
А за капак-нищо в елита не е точно такова, каквото сега ви изглежда.
Така че, дерзайте. И само един да има прогледнал, аз ще бъда доволна, че съм спасила една детска душа.

# 886
Русалка, за едни от нас елегия сътвори, за други - ода! Този поетичен талант покрай Немската ли се развива или си се носи, сериозно - за Немската питам, става ли за деца по математически настроени и мързеливички леко, май не...

Ако не го мързи всеки ден да пише по 100 нови думи , всяка по пет реда ,
да ги запамети и да го изпитат на тях . Smiley ..тогава става

# 887
# 888
Предварително се извинявам за дългия пост, ще го поставя в скрит текст.

Скрит текст:
Чета постовете за дечицата, които страдат или са разочаровани по някаква причина от резултатите си.
От няколко месеца следя темите и да си призная, от споделените резултати тук от НВО, не виждам дете с лош успех. Възхитена съм колко трудолюбиви, интелигентни и умни деца има, това е заслуга на вас, майките им, които изживявате наравно емоциите. Към децата и родителите, които се чувстват неудовлетворени от резултатите, според мен единственото разочарование трябва да е от нелепия формат за оценяването на децата под един знаменател. Лично според мен, един такъв изпит, не е мерило за възможностите и познанията на децата. Особено по БЕЛ, където не може да бъде избегнат фактор лична преценка на проверяващия. Децата са се трудили цяла година, старали са се и са дали най-доброто от себе си. Дори да нямат нужния брой точки, за да се класират в определени паралелки, трябва да ги окуражаваме и да вярваме, че ще попаднат на най-доброто място за тях. Като родител на дете, което определено не е с високи резултати, но знае колко усилия е положило през годината и не е оставено на произвола на съдбата( защото голяма част от общата маса съм сигурна въобще не се вълнуват от оценки, резултати и нататъшно развитие в образователната с-ма на децата), аз го окуражавам и подкрепям, защото има желанието да се развива и да учи, не да тъпче на едно място. Всички пишещи тук споделяте тревогите си, защото искате най-доброто за децата си, вие сте го направили вече, независимо дали точките са 100, 80 или 40. Мога да споделя, че голяма част от съучениците в класа на детето ми, не се вълнуват от резултатите си и не възнамеряват дори да сменят училището. Сред тях има и много умни деца, но имат своите лични мотиви за този си избор, а говорим за обикновено квартално СОУ. Моето дете не се чувства на мястото си и иска да учи конкретно нещо, на конкретно място. С оценките, които изкара на НВО има реален шанс да влезне, но много други места с подобен профил са просто мираж. Кураж на всички прекрасни деца, с тези наистина високи резултати вдигате много летвата. Възхищавам се на децата ви, до едно! За мен ниски резултати са на тези, които цяла година не са си мръднали пръста, защото не ги вълнува тежестта на изпита, тези които не са проявили интерес към ученето от самото му начало, тези чиито родители веднъж не са се поинтересували в каква насока върви детето им. Аз такива в тези теми не съм видяла. Моят хубостник макар да ходи на уроци по математика и то от 6 клас, не даде добри резултати, макар в домашна и училищна обстановка да се справяше почти отлично. Стресът, на който ги излагат, е наистина огромен, това няма как да не повлияе на  моментното им състояние и затова смятам, че НВО не показва реалните възможности на всяко дете. Възхищавам се на децата с артистични и художествени възможности, аз самата винаги съм искала да се занимавам с изобразително изкуство, детската ми нереализирана мечта. Какво по прекрасно да я сбъдне детето, голям праз, че според някакви оценители през годините, не са го изнамерили за математик или филолог например. Както успокоявам моето хлапе: "Животът ти не е застрашен и не зависи от изкараното на НВО, единствено ще даде тласък към определена посока". Прегръдки и само радост на вас родителите и на прекрасните пораснали деца!

# 889
  • тук-там
Аз имах ясна стратегия и постъпих съвсем прагматично. Записах я на частни учители по бг и мат, които са наясно с формата на НВО. Тази по бг е и проверяваща, беше и учителка по бг преди 2 години, сама си я избра. Забраних всякакви олимпиади (изключае тази по мат, защото се бях заблудила, че областния участва в балообразуването). Забраних и разфокусиране с изпити по други предмети. Така или иначе се е насочила към немска гимназия, няма сми от изпит по физика, биология и т.н. за професионалните. И моята е “литературна” душа, голямо писане и брисане пада. По мат също се увлича, защото се състезаваше с момчетата при “господина”. Но фокусът тази година беше изцяло върху задачата: как да се овладее точно този формат. Макар и с много забалежки, тази рамка поне ги учи на адаптивност. Всякакви задачи ще имат в този живот. И всякакви предизвикателства. Нека се учат да изграждат своя собствена стратегия за справяне. Пиша това за щестокласните мами. Дано сме им полезни с нещо и друго ...

Последна редакция: ср, 06 юни 2018, 16:54 от mtz

# 890
 "Животът ти не е застрашен и не зависи от изкараното на НВО, единствено ще даде тласък към определена посока".

Посоки се сменят. И в 10 клас и след 12 клас, често се сменят и на 40 години.

# 891
  • София
Високите резултати по БЕЛ и математика (над 90 точки) по двата предмета на деца от математическите гимназии ли са? За статистиката нямаме по 90 точки и не сме в МГ
Направо ме е срам да споделя, че по БЕЛ има 76 точки, а по математика 67. За статистиката момче Люлин. А той си е доволен!

# 892
  • София
Русалка, за едни от нас елегия сътвори, за други - ода! Този поетичен талант покрай Немската ли се развива или си се носи, сериозно - за Немската питам, става ли за деца по математически настроени и мързеливички леко, май не...

Ако не го мързи всеки ден да пише по 100 нови думи , всяка по пет реда ,
да ги запамети и да го изпитат на тях . Smiley ..тогава става

Мързи го, може би компютърните езици са по подходящи от немския, че там ще се катастрофира. Извън досегашната гимназия не беше мислено (от кандидатгимназиста, майка му отдавна си блъска главата по различни сценарии) друго и сега е трудно, защото очаквам от него решение.  А казват, че с предразположените към мързел и неучене нагоре става още по-трудно, затова се търси мотивираща нестарателните среда.

# 893
Благодаря! Заявлението къде се подава - в самото училище, където се разглеждат /показват работите, или в РУО?

# 894
  • sofia
Високите резултати по БЕЛ и математика (над 90 точки) по двата предмета на деца от математическите гимназии ли са? За статистиката нямаме по 90 точки и не сме в МГ
Направо ме е срам да споделя, че по БЕЛ има 76 точки, а по математика 67. За статистиката момче Люлин. А той си е доволен!

Не виждам защо да те е срам, ако има 6 по БЕЛ и Мат в у-ще, то детето има бал 386, чудесен резултат

Снощи правилно ли ми се причу в Референдум, че днес ще обявят статистиката?

# 895
  • 1st floor
Хахах, и аз с момче от Люлин и с приблизителни точки, но обърнати. Simple Smile)) На къде ще се насочите? Simple Smile

# 896
  • Резерват "Северозапад"
 bora, в сравнително еднакво положение сме Heart Eyes, но не смятам, че преди да излезе статистиката трябва да се отчайвате Hug. Ако падне, както се надявам, балът шансовете са си високи за СМГ.
Иначе моята щерка ще и пиша НПМГ математика с АЕ и испанската като резервни варианти Grinning. За ТУЕС тя не става, няма влечение към програмирането.

# 897
# 898
  • София

Не виждам защо да те е срам, ако има 6 по БЕЛ и Мат в у-ще, то детето има бал 386, чудесен резултат

Снощи правилно ли ми се причу в Референдум, че днес ще обявят статистиката?
Сред толкова отлични резултати... По-скоро ми е тъжно, че няма да стигнат точките за АГ или ТУЕС. На него му е все едно, защото единственото му желание беше японската паралелка в 18, но баща му категорично и еднолично му пречупи желанията.

# 899
  • София
bora, в сравнително еднакво положение сме Heart Eyes, но не смятам, че преди да излезе статистиката трябва да се отчайвате Hug. Ако падне, както се надявам, балът шансовете са си високи за СМГ.
Иначе моята щерка ще и пиша НПМГ математика с АЕ и испанската като резервни варианти Grinning. За ТУЕС тя не става, няма влечение към програмирането.

Ще успее щерка ти, нашият ръб е много остър и рисково изпадащ! Благодаря за разбиращата подкрепа!
Аз се люшкам от НПМГ на ТУЕС и от ТУЕС на НПМГ, надявам се нещо да наклони везната.

Общи условия

Активация на акаунт