Избор на маратонки при леко плоскостъпие.

• 1 226
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте ,

Имам леко плоскостъпие, което ще рече свода ми не е напълно пропаднал (поне така ми каза ортопеда и ми каза да си направя специални стелки). От скоро някъде от около 3 месеца ходя със ортопедични стелки направени по поръчка. Искам да си взема маратонки, но не знам кои биха били най-добрият избор. Примерно Nike AirMax, високи спортни обувки, обувки тип маратонки за бягане или примерно ежедневни обувки, които са с права подметка.

Моля ви за съвет и вашето мнение.

Благодаря ви предварително за помощта!

# 1
  • над кукувичето гнездо
Най-подходящи са обувки с разлика от 3 до 5 см във височината между пета и пръсти.

# 2
Най-подходящи са обувки с разлика от 3 до 5 см във височината между пета и пръсти.

Нещо подобно на такъв модел ли имате впредвид?
https://www.sportdepot.bg/bg/product/reebok_obuvki_cl_lthr-N_221 … ?state=c2l6ZT0zOA

# 3
  • над кукувичето гнездо
Тази разлика във височината е по-малка от препоръчителното, но все е нещо, особено ако има и стелки.
Обикновено се ползват обувки или сандали на нисък ток или с платформа.
При плоскостъпие е много важно да се ходи бос. Полезно е ходенето бос по по-едър чакъл или дребни камъни.
Препоръчват се уражнения за стягане на мускулатурата - търкаляне на бутилка с бос крак, ходене пети-пръсти, кръгови движения на глезените на двата крака от стоеж в посока пръсти-външен ръб на ходилото-пети, хващане на носна кърпичка или дребни предмети с пръсти, опора към стена от стоеж с изпънати ръце към стената, успоредно поставени ходила с разкрач колкото рамената и сгъване на ръцете в лактите без отлепване на ходилата от земята, кръгчета с ходило от глезена по часовниковата стрелка и обратно, шпиц-контрашпиц. Ще се опитам да намеря от едно съаро списание упражненията със снимки, даче снимам и прикача.
Ако телесното тегло е наднормено, препоръчително е да се редуцира.

Намерих списанието - „Работничка”, бр. 2/87, Профиздат Mr. Green (не знам как точно е попаднало у мен):
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 06 юни 2018, 15:44 от isa_pisa

Общи условия

Активация на акаунт