Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 52

• 59 586
  • 759
  •   1
Отговори
# 300
Тренирам 3-4-5 пъти седмично по 1 час групови тренировки. Гледам да избягвам  бързите въглехидрати от захар, брашно, картофи, но хапвам сезонни плодове, зеленчуци, в малки количества овесени ядки/20гр./ Но определено не се ограничавам от всичко сладко  Simple Smile и не изпадам в крайности. Търся баланс, но понякога се губя в представите си за нормална физическа активност и количество храна.
 bouquet

# 301
berk4o, щом жлезата ти е с непокътната структура, остава само TAT да изследваш, за да си сигурна, че си отхвърлила всички възможни причини. Simple Smile
Ако и там всичко е наред, на мен обяснението на Cioccolata ми звучи доста логично, но ти пък пишеш, че не гладуваш и не се претоварваш със спорт... Знам ли.
Как си с килограмите? Предполагам, че щом се храниш здравословно и спортуваш редовно, фигурата ти е супер, но за всеки случай питам. Може да изследваш и Инсулин на гладно, в тази връзка.

# 302
Може да нямаш представа точно от колко имаш нужда и всъщност да имаш нужда от повече храна. И няма значение дали в момента имаш наднормено тегло и се опитваш да отслабнеш - ако границата се прекрачи (а тя е индивидуална), се стига до този "синдром" на ниския Т3, който се получава и в ситуации на реално гладуване. А цикълът как ти е?

# 303
Хемоглобинът е малко нисък, дали не си първи дни след цикъл? А пък желязото е високо, но казваш, че не си приемала добавка. Дай референтните стойности на лабораторията за липидния профил. Конвертирането в фт3 не е особено добро, макар че фт4 не е лош, но ТСХ е завишен. Този хемоглобин и това, което пише Cioccolata за фт3, ме карат да си мисля за недохранване при теб.

# 304
Благодаря, момичета за вниманието!
Висока съм 158 и тежа 48-49кг /като винаги съм била 45-46, но със започване на тренировките качих и кг/
Цикълът ми през последните 2-3г. е много точен за разлика от преди когато беше в интервал от 30-35 дни.
Но стана много тежък и обилен. И наистина забравих да уточня, че 7 дни преди изследване пих тотема 5дни  по две ампули/10 ампули общо- на своя глава защото се чувствах много зле след цикъл/.
       Храня се 4 пъти на ден- закуска: 1яйце+1белтък+кокосово брашно или овесени ядки+30гр извара на палачинка+ маслини, домат/краставица, обяд: 2яйца+30-40гр. сирене или 150гр. пилешко месо или 2 тел. кюфтета + нахут около 2 шепи+ печени зеленчуци+ домат+ зехтин и маслини, за десерт хапвам 2-3 кайсии, задължително имам следобедна закуска отново палачинка от 1-2 яйца + 150-200 гр. плодове+ извара+ядки или сусамов тахан, за вечеря повечето пъти е риба/ 1бр. скумрия, пъстърва, риба тон/или  като обяда + салата със зехтин и маслини/ авокадо/, за  десерт напоследък хапвам 10-20гр. черен шоколад или шепа малини с извара и кокосови стърготини.
   Според вас необходимо ли е да се приема хормон или с добавки и храна могат да се нормализират нещата.
 Като добавки какво бихте препоръчали?
 Hug bouquet

# 305
Здравейте момичета,

Имам въпрос, тъй като случайно се зачетох пак за това Хашимото. Майка ми има Хашимото и миналата година аз си пуснах изследвания, тъй като имам проблеми със свалянето на килограми. Тогава всички хормони ми бяха в норма, само ТАТ доста над нормата. Ходих при 3-ма ендокринолози, тъй като не ми се струваше нормално всички да казват "ок е, няма проблеми", но и тримата бяха категорични - не са ми изписвали нищо.
В темите, които гледах ставаше дума за това, че дори всички хормони да са в норма и само антителата да не са - това пак може да означава хашимото и човек трябва да го следи. Имаше момичета от вас, на които са им изписвали лекарства само за завишени антитела. Малко се притесних и реших да ви пусна тук изследванията си и да кажете дали някоя е имала подобни и съответно има ли повод за притеснение. Изобщо не държа да ми има нещо, притеснява ме единствено, че нито един от лекарите не можа да ми каже защо за завишени тези антитела, а това ми се струва малко несериозно.

FT 4 ( свободен Т4 ) 15.98 pmol/l 12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон ) 3.120 mIU/l 0.300 - 4.200

anti Tg ( TAT ) 391.90 IU/ml < 115
anti TPO ( MAT ) 14.33 IU/ml < 34

# 306
Благодаря, момичета за вниманието!
Висока съм 158 и тежа 48-49кг /като винаги съм била 45-46, но със започване на тренировките качих и кг/
Цикълът ми през последните 2-3г. е много точен за разлика от преди когато беше в интервал от 30-35 дни.
Но стана много тежък и обилен. И наистина забравих да уточня, че 7 дни преди изследване пих тотема 5дни  по две ампули/10 ампули общо- на своя глава защото се чувствах много зле след цикъл/.
       Храня се 4 пъти на ден- закуска: 1яйце+1белтък+кокосово брашно или овесени ядки+30гр извара на палачинка+ маслини, домат/краставица, обяд: 2яйца+30-40гр. сирене или 150гр. пилешко месо или 2 тел. кюфтета + нахут около 2 шепи+ печени зеленчуци+ домат+ зехтин и маслини, за десерт хапвам 2-3 кайсии, задължително имам следобедна закуска отново палачинка от 1-2 яйца + 150-200 гр. плодове+ извара+ядки или сусамов тахан, за вечеря повечето пъти е риба/ 1бр. скумрия, пъстърва, риба тон/или  като обяда + салата със зехтин и маслини/ авокадо/, за  десерт напоследък хапвам 10-20гр. черен шоколад или шепа малини с извара и кокосови стърготини.
   Според вас необходимо ли е да се приема хормон или с добавки и храна могат да се нормализират нещата.
 Като добавки какво бихте препоръчали?
 Hug bouquet

[/quote ]

За обилния и тежък цикъл бих ти препоръчала вит С от 1000 мг дневно и тотема ( хубаво си я почнала). Вероятно ти липсва желязо, което може да е причина за тежък цикъл, а същевременно обилният цикъл води до още по-голяма загуба на желязо. Става омагьосан кръг. Вит С донякъде ще контролира кръвоизливите. В това състояние никога не пий аспирин по вр на мц. Освен това бих ти препоръчала да си видиш яйчниците за поликистоза - Хаши и пкя обикновено вървят заедно с времето. Килограмите според мен са ти на ръба на недохранването. Успех.

# 307
Owly, аз си те спомням, още откакто за пръв път писа в темата.

Защо лекарите твърдят, че нямаш Хашимото? Правена ли ти е ехография на жлезата? Според мен, точно за Хашимото си иде реч при теб... Мисля, че още като за пръв път писа тук, много хора ти го казахме, но може и да те бъркам с друга потребителка. Peace

# 308
berk4o, 5-6 яйца всеки ден ли? Това може, но ако ще ядеш само жълтъците и то сурови. На мен липидният ти профил не ми харесва и го отдавам на начина ти на хранене. Затормозен черен дроб дава отражение в работата и на ЩЖ. Ако искаш, дай реф. ст-сти, но ако са стандартните, завишени са. Особено LDL не е добре да е висок. Аз съм против хормон, ако не е крайно наложително, а при теб може да се опита с корекции в храненето. Вместо селен включи много бразилски орех (суров), който е изключително богат на органичен селен и няма опасност от токсичност както при синтетичния. Може би ти трябва и повече сурова храна, включи и лимонов сок. Иначе е добре, че приемаш доста протеини. Можеш да включиш агнешки черен дроб, приготвен алангле и след обеззаразяване поне 3 денонощия в камера, за да си повишиш малко по естествен начин хемоглобина. След 2 седмици изследвай пак желязо, ЖСК и феритин, това не е реална стойност заради добавката и може да се окаже, че си с желязодефицитна анемия.

Owly, тези резултати са като при Хашимото. Не само че са ти завишени ТАТ, но и ТСХ и фт4 не са оптимални и показват хипофункция на жлезата. Не очаквай лекар да се впечатли от антитела - повечето дори не ги назначават за изследване. В начална фаза си, но трябва да предприемеш нещо, за да не се влоши състоянието. Както ти обясняват, че всичко е ок, решиш ли да забременяваш, веднага ще те сложат на синтетичен хормон с такива показатели (ако си разбират от работата). Не знам дали си обсъждала това с лекар. Едната ендокриноложка, при хоято ходих, за сходни резултати ми каза: "живей си спокойно, в референтни ст-сти са, но като решиш за бебе, ела да смъкнем ТСХ." Аз не споделям виждането, че трябва да си стоя и да чакам, след като хипофункцията се отразява на работата на целия организъм, не е до едното бременеене само.

Последна редакция: вт, 03 юли 2018, 23:11 от soul81

# 309
 soul81, жълтъците са 2, макс 3/ яйцата са домашни/. И на мен не ми харесва високия ЛДЛ, но странното е че  триглицеридите са под норма. В момента не са пред мен изследванията и не ги знам точно референтните.
А лимонов сок приемам всяка сутрин с чаша вода+ на салатите.  Peace
Много обичам зеленчуци и плодове и гледам да хапвам на всяко хранене.
Благодаря, че ми напомни за бр. орех.
Ако пак отида на ендокр. с тези резултати дали въобще ще ми обърнат внимание?
Благодаря отново за вниманието! Hug
Искам отново да съм жизнена, да кипя от енергия и да не съм изнервена, децата да ме виждат отново усмихната...

# 310
Предвид това, че имаш оплаквания, нормалното е да ти се обърне внимание. Но трябва да се намери точната причина за оплакванията ти. Как ти е енергията вечер? Будиш ли се нощем? Изследвала ли си кортизол и DHEA-S?

# 311
Последните две не съм изследвала, но в интерес на истината и аз подозирам висок кортизол. Много често вечер съм по- енергична в сравнение с през деня, но на последък и вечер съм на предела на силите си и едва смогвам с домашните ангажименти. Вечер заспивам в 0,00 до 07,00, когато се будя преди аларма.
 В този случай и сънят е много важен, но по- рано от 23,30 не мога да заспя.
Терапия за висок кортизол освен сън и почивка ?

# 312
Кортизолът може да е и висок, и нисък - в зависимост от етапа на изтощение на организма. Има доста неща, които може да се направят, но все пак първо трябва да се знае с какво се бори човек, затова изследванията са важни. Сън, почивка и правилно хранене са универсални, при всички състояния.

# 313
Пия еутитокс от 25. Толкова ми е изписан. От около 2 месеца. Или месец и половина. На първия месец пуснах всички хормони. Тсх беше паднал от 4.99 на 1.5 или нещо подобно. Фт 4 беше близо до долната граница. Сърцебиенето се появи на около третата седмица от приема на хормона. Споделих тук. Казаха ми че вероятно дозата ми идва силна. Пробвах да пия няколко дена по половин, после едно цяло. В деня, след като пия 25  сърцебиенето е силно. Но се притеснявам че ако не пия 25 тсх ще се повиши отново. И не знам какво да направя. Благодаря ви много ьа вниманието. Наистина съм объркана.

# 314
Owly, аз си те спомням, още откакто за пръв път писа в темата.

Защо лекарите твърдят, че нямаш Хашимото? Правена ли ти е ехография на жлезата? Според мен, точно за Хашимото си иде реч при теб... Мисля, че още като за пръв път писа тук, много хора ти го казахме, но може и да те бъркам с друга потребителка. Peace

Привет Кристалин, не - не ме бъркаш  Hug Въпросът е, че след като за пръв път писах ходих на още доста прегледи и на няколко пъти пусках изследвания. Правиха ми ехография на жлезата и лекарката каза, че била като по учебник - никакви проблеми. Въпросът е, че имам някои симптоми, които съм чела за Хашимото и ровейки за нещо друго из форума пак се зачетох в тези теми и видях, че антителата са си доста важни, въпреки, че никой лекар не им обърна внимание (това не помня да го бях видяла предния път). Въпросът е, че сега не знам точно какво да правя - може би да ида при някой съвсем друг лекар и да пусна нови изследвания....зачудих се...да не изглеждам тъпо като и да и той като ме пита да му кажа - еми аз пообиколих доста лекари, никой нищо не каза, ама идвам за всеки случай  Grinning Това е и причината пак да пиша, извиням се, че съм малко досадна просто в главата ми е каша

Общи условия

Активация на акаунт