Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 52

• 59 556
  • 759
  •   1
Отговори
# 360
Ей на това му викам аз перфектни резултати...

# 361
Здравейте, от вчера Ви чета /пак/ и реших да Ви помоля за съвет. Моля да ме извините, но обяснението ще е дълго.
Преди 3 години по случайност УНГ предположи проблеми с щитовидната жлеза. Намерих най-близкия до в къщи ендокринолог /на 500 м/, доцент, чието име не срещнах да споменавате. Прати ме на изследване, опипа жлезата, без ехограф, каза, че е категоричен, че съм с Тиреоидит на Хашимото, да приемам Еутирокс 25.

Хормони 10.02.2015
Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
FT4             14.19    pmol/l    12.0-22.0   ECLIA
TSH      3.67    uIU/ml    0.27 - 4.2    ECLIA
TAT      24            IU/ml    < 115       ECLIA
MAT     164     IU/ml    < 34       ECLIA
Пролактин  435    mIU/l    102 - 496    ECLIA
После видях темата Ви, зачетох се, записах час за лекар, който препоръчвате. И на 23.02.2015 неговото заключение беше Тиреоидит на Хашимото, еутиреоидна фаза. „Търсете проблемите другаде, нямате нужда от Еутирокс.” Отказах се да се занимавам с повече лекари, шест месеца преди това гастроентеролозите предлагаха едни страхотии, а аз имам миома, която като последствие води до тежка анемия и все още отлагам близката среща с гинеколога ми. Но вече в понеделник ще запиша час!
И така без да се усетя се изтъркаляха 3 год., след месец навършвам 49 год. Последните няколко цикъла бяха „днес има / утре няма”, две седмици цапане и т.н. Изведнъж обаче осъзнах, че освен всичко друго имам вече горещи вълни, а цикъл няма от 3 мес. Е, и тук стана интересно, защото симптомите може да са на критическа, може и да са от Хашимотото, а според личната лекарка и трите, защото и някой от неразположенията на ИР са налице. Решихме, че започваме с ПКК и тези хормони. В крайна сметка изследванията са в същата лаборатория като 2015, не е централа, има транспортиране на материала.  И ето ги излязоха в петък около 18 часа.
Хормони 06.07.2018
Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
FT4             12.54    pmol/l    12.0-22.0    ECLIA
TSH     11            uIU/ml    0.27 - 4.2    ECLIA
TAT     14            IU/ml    < 115       ECLIA
MAT     182    IU/ml    < 34       ECLIA
Пролактин 873  mIU/l      102 - 496      ECLIA
Снощи, поне 5 часа след хранене, изпих едно хапче 25, днес сутринта - също. Имам чувството, че ми е по-лошо от вчера. Чета Ви, опитвам се да се ориентирам в резултатите, но не става.
И зациклих! Сега накъде? При лекар 1, чийто препоръки не спазих, но още в понеделник мога да се срещна с него или при лекар 2, който нямам идея за кога ще има свободен час? Или в нова централна лаборатория, за да съм сигурна в резултатите? И трети лекар, но кой? В главата ми засега са само въпроси, дано ми помогнете!

# 362
Аз само мога да кажа, че още 2015-та категорично е трябвало да почнеш с приема на хормон...

# 363
Аз само мога да кажа, че още 2015-та категорично е трябвало да почнеш с приема на хормон...

Това вече и на мен ми стана ясно, уви! Замислих една подла схема, която с Ваше съдействие може и да се получи. Пия хапче един месец, пускам нови изследвания и отивам при първия лекар, който все пак се оказа прав! Какво ще кажете? И при тези резултати май 25 е малко?

# 364
Аз съм фен на плавно вдигане на дозата, така или иначе бих пила за начало 25. Обаче е добре да те видят и на ехограф. Щом си почнала хормон, може би е добре да изчакаш един месец, да. И тогава изследвания и прегледи. Едва ли има значение при кой лекар, при който ти е удобно. При това тсх едва ли ще назначат много различна терапия. Важно е да има ехограф и да те види
Момичета, някой ходиш ли е при Гълъбов и какво мислите. Не е лекар, фармацевт е

# 365
  • София
Tanya_Z, според мен отиди при първия лекар и му обясни ситуацията. Как преди години не си взела предписания хормон и това очевидно е било грешка. Нека прецени колко да ти изпише сега. Защото според показателите ти преди дозата от 25 мгр може и да е била добра за тогава, но сега е твърде вероятно вече да не е достатъчна, фт4 се е смъкнал на долната граница все пак. Нека те види и на ехограф и да прецени дали да не вдигне направо на 50 мгр. Мисълта ми е да не си изгубиш излишно времето на ниска доза, от която може и да не усетиш подобрение. А после така или иначе ще трябва да се пускат често контроли на месец-два, докато се нагоди дозата. Успех! Simple Smile

Малага, антителата колкото са по-ниски, толкова по-добре. Grinning Дозата няма нужда да ти се увеличава. Фт4 не ти е ниско изобщо, дори е доста високо.

# 366
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
аз много бързо се зарадвах, че бързо получих час.

бях при доки, каза, че ще ми пусне кр. захар, желязо, креатинин, май и хормоните, обаче чак след 2 седмици имам час за взимане на кръв  ooooh!
каза, че тироксина ми е малко, трябвало 50 да взимам... Whistling
сега не смея да си увелича дозата, за да не компрометирам изследването.

аз пак почнах да събирам вода в краката, ужасно е  Whistling
ако не пия кафе, вървя надута от вода и полузаспала. с кафе е по-добре, отводнява ме и живвам...

# 367
asyalein, ти не искаше ли да се тестваш за ИР или се бъркам? Без Инсулин няма как да стане...

# 368
Мили момичета, имам нужда от помощ по доста сериозен проблем, от който страда моята майка. Отпадналост, безсилие, казва, че краката са й изтръпнали, като чужди ги чувства, постоянно й е лошо и т.н.
Направи обременяване с глюкоза като по моя препоръка изследваха и инсулин (16,2), но за жалост само на 0-ва минута. TSH също e висок (3,832), както и антителата. Нома индексът е изчислен на 4,5 при кръвна захар 6,3.
Ехо на щитовидната показало хипоехогенно солидно образование с ясни граници. Д-р препоръчва биопсия, но аз се консултирах и ме насочиха направо за прием в болница и евентуална операция. Предстои повторение на кръвно-захарния профил без обременяване и ново TSH. Засега не е назначен хормон, само диета и Софамет.
Прилагам резултатите и заключението и предписанията на ендокринолога (извинявам се за лошото качество)  

Ще бъда благодарна ако ми дадете насоки, свързани с оперативните действия, от Вашия опит и информация.
Смятам да я запиша за прием във ВМА или в Ендокринологията. Two Hearts

Последна редакция: нд, 08 юли 2018, 23:07 от Анонимен

# 369
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
asyalein, ти не искаше ли да се тестваш за ИР или се бъркам? Без Инсулин няма как да стане...

това не го решавам аз, а доки...
ако сама настоявам за някое изследване, трябва да си го платя, а тук са цифри.... Rolling Eyes

# 370
  • Бургас
Сутринта след прием на Еутирокс мога ли да пусна изследвания - желязо, вит б12, цинк, селен? Били ли повлиял хормона на резултата?

# 371
Мисля, че можеш.

# 372
Аз съм в лек шок.Правих стимулация за ин витро,  стартирах с ТСХ 1,9, имах и имплантация, но последва кървене и всичко приключи.Сега 20 дни след като всичко приключи пуснах ТСХ за контрола, защото искам да направим ЗЕТ и резултата ме обърка много 0,014(0,24-4,2).
Пускам ТСХ, тъй като в момента то е много важно за бъдещия ЗЕТ, а и ми е ясно че от самата стимулация всичко се е разбъркало.Не съм сменяла терапията от година поне.На еутирокс 5 дни 75 и 2 дни 100 съм.Сега ще спра за седмица тези от 100 и ще остана само на 75, но после?И да отлагам ли ЗЕТ?То е ясно, че ще говоря с доктора, но някой ако удари едно рамо ще съм благодарна.

# 373
Моето мнение е да изчакате със ЗЕТа,да не се похаби напразно ембриончето.То е ясно,че хормоните са се разбъркали.Аз дори бих спряла хормона за десетина дни,за да има "рестарт" и после бих продължила най- много с 50.При този резултат 75 ми се виждат много.Но ендокринолога ще реши!Успех на процедурата...когато й дойде времето!

# 374
Както вече писах, моят TSH в момента се е покачил доста от стимулацията. Доколкото знам, препоръчват преди бременност да е възможно най-нисък, но не знам има ли долна граница. В първия триместър трябва да е до 1-1.5, така че на мен ми се струва добре, но не знаем точната диагноза.

Общи условия

Активация на акаунт