Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 52

• 59 524
  • 759
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Благодаря Simple Smile
Има логика, но е подло. Laughing  Мен сега ме е много яд, че тогава не отидох и на други изследвания. Тя дори ми написа отдолу еутироидизъм. Много тъпо.
Къде да направя изследванията? Препоръчаха ми Цибалаб и Биомед, но някъде прочетох, че в Ендокринологията било най- добре. А сигурно ще е добре да се погледне и на ехограф жлезата.

# 436
  • София
Аз съм доволна от Цибалаб и Пролабор.

# 437
  • Варна
Добре, а аз като нямам нито един от всеизвестните симптоми, на какво може да се дължи ТСХ-то ми 4.73? Края на месеца ще пусна всички останали. Но ми е интересно. Имах преживян много голям стрес в началото на година- свързан със живота ми- дали пък тогава нещо не се е случило Sad

# 438
  • София
Напълно възможно е!
Аз сега, макар да не съм се изследвала наново, чета от какво се отключва. Стресът е огромен фактор и ако имам, няма да си простя за някои неща, за които съм избрала да се стресирам толкова много. Защото горе- долу тогава ми започнаха оплакванията. Бях за много дълъг период под постоянно напрежение.

В една от темите прочетох, че няма идиот с Хашимото, а все чувствителни хора, респективно податливи на стрес от околната среда/хора. Намирам го за добре казано.
Ще изчета темите, но все пак да попитам има ли някой, който наистина без лекарства е обърнал състоянието, както гледам в някои статии/наръчници/книги.
В интернет излизат такива истории, но аз съм скептична. От вас има ли някоя, която е успяла да вкара нещата в норма само с режим и добавки?

# 439
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
аз пък имах всички симптоми и хормоните ми бяха наред. ТСХ все ми беше под 2  Whistling
след като 2-3 години се влачих по лекари и накрая бях супер зле, ми изследваха антителата и така ме хванаха...
по-голяма част от симптомите изчезнаха от безглутеновото хранене, отколкото от приема на л/тира... Whistling

днес бях пак супер изнервена, едвам се трая!!!  Sick
карам се на хората около мен и ми идва да си забия един, толкова съм досадна Twisted Evil

във вторник отивам да ми вземат кръв. докато излезнат резултатите ще стискам зъби. Rolling Eyes

# 440
  • Варна
Аз съм на НВ-ВМХ диета, и всички други изследвания са ми перфектни. Аз бях с висок холестерол, а сега почти се нормализира с режима. А няма и месец да го спазвам. Сега след 15 дни като пусна новите изследвания и ако ТСХ се е повлияло добре, ще знам, че съм на прав път. Ще пиша, ако се интересувате.

# 441
Добре, а аз като нямам нито един от всеизвестните симптоми, на какво може да се дължи ТСХ-то ми 4.73? Края на месеца ще пусна всички останали. Но ми е интересно. Имах преживян много голям стрес в началото на година- свързан със живота ми- дали пък тогава нещо не се е случило Sad
Когато моето ТСХ беше толкова (цифрата беше точно 4.73 Simple Smile), също нямах симптоми, освен напълняването, но с НВД успявах да го удържам.
Съжалявам, че не се лекувах тогава, после лавинообразно ме връхлетяха един куп симптоми. Връщайки времето назад осъзнах и други, които отдавах на различни причини. Ставни болки, които оправдавах с претрениране или обездвижване. Поддръжах къси нокти, така не забелязах, че са станали чупливи. Кожата ми стана по-суха, което приписах на ЕГН-то и т.н.

Съветът ми е да не губиш време, а да започнеш лечение и да вкараш хормона в релси.
Аз съм вече над 1 г. на хапчета и още не успявам...

ТСХ не се регулира от храната. Не е постоянно, дори без да променяш нищо може да покаже друга стойност в близък период от време, мен и това ме заблуди. Следващия път като пуснах беше 2.9, помислих, че само ще се нормализира, но не, после удари почти 6, а според лекарката ми и повече е било. С една дума, над 2.5 ли е, има проблем. Може днес да е 5, утре 3, това не значи, че има подобрение. Значи, че е сигнал, който не бива да оставяш без лечение.

Успех!

# 442
  • Варна
А друг въпрос имам- цял живот ли се пият хапчета, за да се държи повишеното ТСХ в норми- в смисъл веднъж като влезе за постоянно ли е? Или се правят изследвания и ако пак се вдигне, пак се назначават?

# 443
selicita, проблемът не ти е в повишеното ТСХ - то е просто един индикатор, който дори може да не показва адекватно какво е състоянието ти. Например при понижена секреция на кортизол всички хормони са по-ниски от оптималното - и ТСХ, и ФТ4, и ФТ3, така че ако се гледа само ТСХ, няма да се хване, че в организма има проблем. И нямам предвид, че ТСХ е ниско като при хиперфункция, а просто е по-близо до долната граница - "в норма", но реално ти се чувстваш зле. Така че на първо място си гледай ФТ4 и ФТ3, особено ФТ3, защото точно той определя как ще се чувстваш. ТСХ го гледай винаги заедно с другите хормони, не самостоятелно.

А отговорът на въпроса ти е "зависи". Зависи каква е причината за хипофункцията, зависи какви мерки се взимат, зависи вероятно донякъде и от ген, а може би дори да е въпрос и на късмет. Ако хипофункцията се дължи на увредена жлеза заради Хашимото, която вече не може да поддържа нормално производство на хормони - тогава да, обикновено хормонът се приема цял живот. Разбира се, чета, че има вариант и за възстановяване на тъканта на жлезата, но е много трудно да се каже как точно.

Ако започнеш прием на хормон и постигнеш добри нива на хормоните (но е важно и да започнеш да се чувстваш добре, а не само на хартия да си добре, а реално да си като парцал), тогава трябва да се продължи с такава доза, каквато е подходяща, за да се поддържа това състояние. Видях, че си писала, че нямаш симптоми. Чудесно, значи не е изключено това повишено ТСХ да говори за хипофункция, възникнала заради инсулинова резистентност - това също е възможно. И не е изключено с коригирането на ИР да се коригира и щитовидната функция. Но за целта не следи само ТСХ, въпреки че ендокринолозите ще ти кажат, че нищо друго не им трябва - напротив, изследвай всеки път и трите хормона, за да имаш наистина представа за състоянието си.

# 444
  • София
Зравейте,
Моля за коментар на последните ми изследвания. За първи път пускам кортизол в слюнка - завишен е. За холестерола четох че било с свързано с хипофункцията. Април месец бях с ТСХ 15.6 и започнах Л-тироксин 50 мг. В момента се чувствам добре, общо взето изчезна умората и сънливостта, особено сега като спряха дъждовете. Забелязала съм че преди дъжд съм много сънена, едвам си задържам очите затворени и като завали се ободрявам. Предполагам е свързано с атмосферното налягане. И съм отслабнала - едвам забележимо, но и на това се радвам.

-

Качвам и предишните изследвания:
Скрит текст:
Хормони
TSH   S       15.8       µIU/ml     0,27 - 4,2     ECLIA
Free Т4 (fT4)   S       9.16       ng/l     9,30 - 17     ECLIA
Free T3 (fT3)   S        2.69       ng/l     2 - 4,40     ECLIA
ТАТ (Tg Ат)   S       393.1       IU/ml     0 - 115     ECLIA
A-TPO (MAT)   S       337.7       IU/ml     0 - 34     ECLIA
Progesteron   S        22.47       ng/ml     1,83 - 23,90     ECLIA
DHEA-s   S        3.69       µmol/l     1,65 - 9,15     ECLIA
Хематология
Кръвна картина (8 пок.)   EB                      
     Левкоцити   EB         5.86      G/l    3,5 - 10,5     DC+LD
     Еритроцити   EB         4.15      T/l    4,10 - 5,10     DC-det.
     Хемоглобин   EB         134      g/l    120 - 160     SLS
     Хематокрит   EB         0.40      l/l    0,36 - 0,48     calc
     MCV   EB        96.6      fl    80 - 96     Calc.
     MCH   EB         32.3      pg    28 - 33     Calc.
     MCHC   EB         334      g/l    300 - 360     Calc.
     Тромбоцити   EB         254      G/l    140 - 440     DC-det.
Клинична химия
Общ холестерол (Chol.)   S       6.41       mmol/l     3,5 - 5,20     PHOT
Триглицериди (Tg)   S        0.47       mmol/l     0 - 1,70     PHOT
Глюкоза   S        5.2       mmol/l     2,8 - 6,1     HK
Алк. Фосфатаза   S        36       IU/l     35 - 105     IFCC
Na +   S       131       mmol/l     136 - 145     ISE
K +   S        4.77       mmol/l     3,5 - 5,10     ISE
Изследвания в Labor Limbach
Zinc in Serum   S               µmol/L     9 - 18     AAS
Специфични протеини, витамини
Ferritin   S        145.9       µg/L     13 - 150     ECLIA
25-OH-Vitamin D   S        30.53       ng/ml         ECLIA
Препоръчителни нива: >30 ng/ml
Достатъчност: > 20 ng/ml
Недостатъчност: 10-20 ng/ml
Тежък дефицит: < 10.0 ng/ml

Кортизол в кръвта - 150 при граници 124,2-662,4.
Глюкоза ( Glucose )   5.34   mmol/l   3.60 - 6.10
Глюкоза - 60та мин   6.44   mmol/l   3.30 - 8.90
Глюкоза - 120 та мин   6.08   mmol/l   3.30 - 7.80
Insulin ( Серумен Инсулин )   4.23   mU/l   2.60 - 25.00
Insulin ( 60 м post 75g glucose )   54.52   mU/l  
Insulin ( 120 м post 75g glucose )   13.17   mU/l  
HOMA ( IR ) индекс   1.00   индекс   < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR

Октомври са ми били: ТСХ - 1,88;Т3-2,44; Т4-11,96; МАТ-265; ТАТ-47,7; В12-320
а март миналата година: ТСХ - 3,644; Т3-2,36; Т4-1,2 (други м.е. предполагам); МАТ-709; ТАТ-29,7; вит.Д-26

# 445
А друг въпрос имам- цял живот ли се пият хапчета, за да се държи повишеното ТСХ в норми- в смисъл веднъж като влезе за постоянно ли е? Или се правят изследвания и ако пак се вдигне, пак се назначават?
Цял живот, само се регулира дозата.
Не съм чула за случай, в който човек да е започнал да си произвежда нужното количество хормон след време, необратимо е. Но все пак нека и другите момичета кажат така ли е, може да бъркам нещо.

# 446
Ако хипофункцията не се дължи на Хашимото, със сигурност може да се коригира и да не е необходимо повече да се приема хормон (или поне може би за известно време). Аз имам приятелка, която е пила хормон в увеличаващи се дози някъде към 2 години май, но не е била с Хашимото - накрая захвърля хормона, започва да пие келп (плюс селен, магнезий, цинк) и всички стойности й се нормализират. А точно от тироксина е била с все по-нисък Т3 и се е чувствала все по-зле. Имам и друга позната, при която е бил необходим прием на тироксин за няколко месеца заради ИР, но след това повече е нямала нужда от хормон (макар че не знам какво е положението сега при нея) - всъщност хормонът е бил предписан заради подготовка за инвитро, иначе може би е нямало да й обърнат изобщо внимание.

# 447
  • Варна
А как се изследва дали имам инсулинова резистентност? Сега ще прочета и какво точно означава....

# 448
С обременяване с глюкоза.
Взимат ти кръв на гладно, мерят инсулин и глюкоза.
После пиеш 1 чаша глюкоза и си почиваш, седиш в лабораторията.
След 60 мин. пак вземат кръв и мерят тези показатели.
След още 60 - пак.

По получените стойности се вижда има ли проблем или не.

# 449
  • София
С обременяване с глюкоза.
Взима се кръв и се изследват кръвна захар и инсулин на гладно, след което се пие глюкозен сироп и на 60-тата и 120-тата минута се взима пак кръв и се мерят.
Ето тук е описано какво представлява, прочети темата.

http://m.bg-mamma.com/?topic=1049321

Общи условия

Активация на акаунт