МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 64-та ТЕМА

  • 75 823
  • 756
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 100
Този е само с бяло брашно.Тестото ми беше много лепкаво,може би затова отгоре не се изпече добре.Но не можах да се ориентирам кога да добавя още брашно.Бъркалките спряха да въртят и не знаех приключи ли с месенето или просто си почива.Laughing
Следващият път ще опитам бяло+пълнозърнесто брашно.Съотношението сол-захар го спазих точно по рецептата и напълно отговаря на нашият вкус.

# 211
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 556
Още като започне да бърка, стоя до нея и наблюдавам. До около 2-3 минути след началото на месенето, вече се вижда дали оформя топка или нещо не е ОК. Ако маже и тестото не се оформя на топка, а седи разлято, взимам супена лъжица брашно и ръсвам малко. Чакам да го усвои и ако трябва, ръсвам още. Всяко брашно е различно и усвоява различно вода. Аз правя предимно изцяло пълнозърнесто и там е особено важно да не е твърдо тестото, затова го оставям по-мекичко. Ако е прекалено твърдо, машината ми чак подскача и се мести, докато меси. Пък това не е хубаво, защото разбива казанче, оси и т.н.
Ще й свикнеш, пробвай различни програми, рецепти и така докато откриеш вашия хляб.

# 212
  • Мнения: 851
Този хляб,щом е леко вдлъбнат,иска още брашно.В хлебопекарната на Лидл от опит казвам,че независимо от брашната-вида,хигроскопичност и т.н.,за хляб 1000 гр.се слага мин.600 гр.брашно,в повечето случаи точния грамаж брашно е 700 гр.

# 213
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 556
Dkoki, моите уважения, ама ако сложа 700 гр. брашно, пекарната ми ще излети от плота с плонж. Това е прекалено много брашно за това количество вода. Ако увеличиш и водата, да, но иначе е прекалено.

# 214
  • Мнения: 711
Този хляб,щом е леко вдлъбнат,иска още брашно.В хлебопекарната на Лидл от опит казвам,че независимо от брашната-вида,хигроскопичност и т.н.,за хляб 1000 гр.се слага мин.600 гр.брашно,в повечето случаи точния грамаж брашно е 700 гр.


А колко вода слагате за 1000гр  хляб?

# 215
  • София
  • Мнения: 3 034
Чисто на теория, теглото на водата трябва да е 55-60% от теглото на брашното. Естествено, че брашната имат различна влажност и съответно може да почне мазане под бъркалките при мокро, или задържане на оборотите при много сухо тесто. Обикновено 4-5 минути след началото на постоянното месене, се е изяснила ситуацията и може да бъде дооформено тестото.

П.П. 1 000 грама готов хляб се получава от почти 700 грама брашно. Според казаното по-горе, аз бих почнал с 400 грама вода.

# 216
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 556
Рецептата, която писах на момичето, е 340 гр. вода и 600 гр. брашно, тоест 57 % вода спрямо брашно Simple Smile. Води се за 1000 гр. хляб, но колко излиза изпечен, никога не съм го теглила. Вероятно е малко по-малък.

# 217
  • Мнения: 7 972
Провокирана от последните дискусии -остават още час и половина до готовността на хляб по предложената по-горе рецепта.В лидълска пет годишна машинка ,с 400 гр.пълнозърнесто,200 гр.типово и 350 мл.вода.Засега резултата е това ,после ще го претегля и снимам.

# 218
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 556
И аз тази вечер ще пека, така че и аз мога да претегля, не вярвам да е драстична разликата в теглото. Аз ползвам програмата за пълнозърнест хляб, като избирам опция Бърз /при мен е 2:30 общо/. Иначе, цялата е над 3 часа, но няма кой да кукува до полунощ хляб да вади, затова все на бърза правя.
Между другото най-хубавият ми хляб е бил бял на програмата за френски с масълце вътре. За съжаление, не мога да си позволя да ям често бял, поради здравословни причини.

# 219
  • Мнения: 851
Така,естествено когато сложим повече брашно,съответно увеличаваме и течността,Мунчо е дал 400 мл.което е добре.Blue angel ,пекарната на Лидл е вместимост 1500,така,че няма как да се прецака,излети или каквото и да е там при 700 гр.брашно.Дори лятото пробвах с почти килограм пълнозърнесто брашно/само пълнозърнесто/и се получи чудесен хляб.

# 220
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 556
Коментарът ми беше за моето количество вода, Dkoki. Ако на 340 мл сложа 700 гр. брашно, вярвай ми, ще излети от плота с 300. Тестото става прекалено твърдо и тя се опитва да го завърти, при което цялата се мести. Добре, че бях наблизо, иначе щях да я събирам от пода, а реално пропорцията ми беше малко по-различна, нямаше драстична разлика. Да, за повече вода, може и повече брашно, особено при тези, които са 1500 гр. Моята е от старите и е 1250 гр. макс, тоест може да замеси без проблем и 750 гр. брашно, но със съответното количество вода.

# 221
  • Мнения: 7 972
Ето обещаните снимки
На мен ми харесва резултата
Отрязах го топъл

# 222
  • София
  • Мнения: 3 034
Така - от старите теми имам извадки, в които се споменава, че теглото на готовия хляб обикновено е равно на 150% от теглото на вложеното брашно. С други думи, за еднокилограмов хляб си трябват 660-70 или грубо 700 грама брашно. Уточнявам, че посочените грамажи на машините са за общия обем на продуктите, тоест машината може да замеси тесто от 1500 грама съставки без да се тормози и без готовия продукт да тръгне да търси хлебаря из апартамента Simple SmileSimple SmileSimple Smile.

# 223
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 556
Denyil, хлебчето ти изглежда супер.
Мунчо, добре си го обяснил. Продуктите са 1000 гр, но така се водят машинките, затова се бъркаме - един говори за тегло на готов продукт, друг за тегло на съставките. Аз си правя само хляб с тегло на продуктите 1000 гр и си го водя хляб килограм. Така е по-лесно Simple Smile

# 224
  • Leeds, UK
  • Мнения: 2 199
Добър ден! Преди няколко дни си купихме хлебопекарна Cookworks. И ето ми първият опит за хляб по случайна рецепта от интернет.

Вкусен беше😁. Реже се идеално на тънки филии, една ми стигна да се нахраня, а от другия изяждам поне 3. Сега заредих още един и се ровя за други вкусни рецепти.

Общи условия

Активация на акаунт